Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι ζητούν έναν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι ζητώντας έναν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το δημοψήφισμα που ήθελε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να συμπεριλάβει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο Σύνταγμα της χώρας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι διαδηλωτές, συγκεντρωμένοι πίσω από ένα πανό που έγραφε “Νόμος για το κλίμα = αποτυχία της πενταετούς θητείας”, πραγματοποίησαν πορεία ανάμεσα στην πλατεία Δημοκρατίας και την πλατεία της Βαστίλης στην πρωτεύουσα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί ενώπιον των μελών της Σύμβασης των Πολιτών για το Κλίμα (CCC) να στείλει στους βουλευτές τις προτάσεις τους για την τροποποίηση του άρθρου 1 του Συντάγματος.

Αυτή η επιτροπή των 150 προσώπων, που επιλέχτηκε τυχαία, συγκροτήθηκε το 2019 για να δώσει λόγο στους πολίτες στο θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Το κείμενο εγκρίθηκε τον Μάρτιο από την Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο εγγράφει, στο άρθρο 1 του Συντάγματος, ότι η Γαλλία “εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της Γερουσίας απορρίπτει τον όρο “εγγυάται” γιατί θεωρεί ότι ο όρος αυτός μπορεί να δώσει στην προστασία του περιβάλλοντος μια μορφή προτεραιότητας έναντι των άλλων συνταγματικών αρχών.

Απέναντι στις επιφυλάξεις της Γερουσίας, όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση και η οποία αναμένεται να εξετάσει από αύριο, Δευτέρα, τη διατύπωση του νομοσχεδίου, η εφημερίδα Journal du Dimanche γράφει ότι ο πρόεδρος παραιτήθηκε από την ψηφοφορία. Το κείμενο όντως πρέπει να ψηφιστεί με τους ίδιους όρους και από τα δύο σώματα για να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Η γαλλική προεδρία όσο κι αν διαβεβαίωσε ότι το μέτρο “δεν θάβεται με κανέναν τρόπο”, οικολόγοι, κόμματα της αριστεράς και συνδικάτα, που διαδήλωσαν σήμερα για να καταγγείλουν “ένα χαμένο ραντεβού για το κλίμα”, το είδαν ως μια επιπλέον απόδειξη των υποχωρήσεων της κυβέρνησης που καταγγέλλουν.

Η έλλειψη φιλοδοξίας συμβολίζεται γι ‘αυτούς από τον νόμο “κλίμα και ανθεκτικότητα” που υιοθετήθηκε την Τρίτη από τους βουλευτές. Το κείμενο αυτό έπρεπε να αντανακλά ένα μέρος των 149 προτάσεων της επιτροπής, που συγκλήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν με οδικό χάρτη προτάσεις συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση των γαλλικών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40%, “σε πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Πολλά πρώην μέλη της επιτροπής (CCC) κάλεσαν να υπάρξει συμμετοχή σε αυτές τις “πορείες μετά” την υιοθέτηση του νόμου, έπειτα από μια πρώτη επιτυχημένη κινητοποίηση στα τέλη Μαρτίου: 110.000 διαδηλωτές στη Γαλλία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 44.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη φιλοδοξίας του νόμου για το κλίμα και, από σήμερα το πρωί, τη σχεδόν βέβαιη εγκατάλειψη του δημοψηφίσματος που αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω”, δήλωσε στην πομπή Σιρίλ Ντιόν, μέλος της CCC.

Διαδηλώσεις ή συγκεντρώσεις επρόκειτο να γίνουν σήμερα σε περισσότερες από 150 πόλεις της Γαλλίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η αμερικανική αντικατασκοπεία προειδοποιεί για επιχειρήσεις ενίσχυσης της κινεζικής επιρροής

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπείας προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους ότι η Κίνα κλιμακώνει τις επιχειρήσεις επιρροής της με στόχο να τους χειραγωγήσει για να πιέσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει περισσότερο φιλικές προς το Πεκίνο πολιτικές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Κίνα “κατανοεί ότι οι πολιτειακοί και τοπικοί ηγέτες στις ΗΠΑ απολαμβάνουν έναν βαθμό ανεξαρτησίας από την Ουάσινγκτον και είναι ενδεχόμενο να θελήσει να τους χρησιμοποιήσει ως ενδιάμεσους, ώστε να υποστηρίζουν εθνικές πολιτικές των ΗΠΑ, τις οποίες επιθυμεί το Πεκίνο”, αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο που έστειλε σε πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε περίοδο οξείας αντιπαράθεσης

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου σε μία σειρά ζητημάτων. Οι αντιπαραθέσεις αφορούν θέματα από τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν μέχρι ζητήματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Πεκίνο, αλλά και τις αεροναυτικές δραστηριότητες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως και την υλοποίηση επιχειρήσεων κατασκοπείας από το Πεκίνο κατά των ΗΠΑ.

Η κινεζική πρεσβεία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θεωρεί την Κίνα στρατηγικό ανταγωνιστή. Ωστόσο, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης, επιδιώκοντας τη συμμόρφωση του Πεκίνου με τους διεθνείς κανόνες και τη συμμετοχή του σε θεσμούς για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η νέα ενημέρωση της αν λόγω υπηρεσίας αντικατασκοπείας ανέφερε ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί μία σειρά από μέσα για να χειραγωγήσει πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, προκειμένου να πιέσουν την Ουάσινγκτον για πολιτικές που είναι πιο φιλικές προς την Κίνα.

Οι προσεγγίσεις που ακολουθεί το Πεκίνο συμπεριλαμβάνουν οργανώσεις όπως, η Κινεζική Λαϊκή Ένωση για τη Φιλία και τις Ξένες Χώρες, η οποία καλλιεργεί “αδερφικές” σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και τοπικές κοινότητες στις ΗΠΑ.

Μία άλλη ένωση, η Εθνική Ένωση για την Ειρηνική Επανένωση της Κίνας, προωθεί την σινο-αμερικανική φιλία, αλλά υποστηρίζει τις απόψεις του Πεκίνου για την Ταϊβάν σε επιστολές προς τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και προς άλλους, όπως καταγράφει η ίδια αναφορά.

Η κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει την “ειρηνική επανένωση” με την δημοκρατική Ταϊβάν, αλλά με την επιφύλαξη “άλλων επιλογών” για το νησί, που θεωρεί πως είναι κινεζική επαρχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

F-16: Αντιδράσεις στην Τουρκία για την επιστολή Αμερικανών βουλευτών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Εντονη είναι η δυσαρέσκεια στον τουρκικό Τύπο από την επιστολή που έστειλε ομάδα βουλευτών στον Τζο Μπάιντεν με σκοπό να «μπλοκάρουν» την προμήθεια των F-16 στην Άγκυρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Hurriyet επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το θέμα, γράφοντας «Πανικός των λόμπι για τα F-16».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια από «Έλληνες, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους και κάποιους βουλευτές που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Η εφημερίδα γράφει ότι ο αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να εγκρίνει τη συμφωνία και της προκαλεί εντύπωση αυτή η προσπάθεια.

Δείτε το ρεπορτάζ

«Σύμμαχος» του Ερντογάν ο Μπάιντεν;

Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, Καρίν Ζαν-Πιερ, επέμεινε στη θέση του Λευκού Οίκου.

«Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς παρ’ όλα αυτά να προβεί σε κάποια περαιτέρω διευκρίνιση.

«Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με τα F-16. Αυτή η συζήτηση για τα F-16 και την Τουρκία γίνεται εδώ και αρκετό καιρό. Μιλήσαμε γι’ αυτό εδώ και αρκετούς μήνες. Δεν υπάρχει τίποτα νέο. Ο πρόεδρος υποστήριξε αυτή την προσπάθεια» πρόσθεσε.

Με βάση την τροπολογία που κατέθεσαν στο Κογκρέσο ελληνοαμερικανοί βουλευτές, απαγορεύεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που τον τελευταίο χρόνο έχει προβεί σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Αυτά τα εμπόδια στις προεδρικές εξουσίες θα μπορούν να αρθούν από το Κογκρέσο, μόνο αν ο Λευκός Οίκος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του ότι η εν λόγω χώρα που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ έχει σταματήσει για διάστημα έξι μηνών τις επιθετικές ενέργειες.

Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να άρει τους περιορισμούς αν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής μια τέτοια πώληση. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από τον παραλήπτη για παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο την προηγούμενη ημέρα, αλλά αρνήθηκε ότι η προτεινόμενη συμφωνία ήταν ένα «αντάλλαγμα» ώστε να υποστηρίξει η Τουρκία τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν υπάρξει διάφορες εικασίες ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να κάνουν παραχωρήσεις προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις της για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπάιντεν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των σχεδίων πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών και την απόφαση της Τουρκίας να άρει τις ενστάσεις της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Δεν υπήρξε κάποιου είδους “ανταλλαγή” [quid προ quo] σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Είναι απλά ότι πρέπει να κάνουμε την πώληση» δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου ώστε να μπορέσω να το κάνω αυτό, και πιστεύω πως μπορούμε να την έχουμε».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή