Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες πολίτες στα Σκόπια ζητούν δικαιοσύνη για την τραγωδία στο Κότσανι με 63 θύματα

Published

on

skopia 1024x682.png

Σκόπια, 15 Νοεμβρίου 2025 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου)

Μερικές χιλιάδες πολίτες των Σκοπίων διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της πόλης, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία της 16ης Μαρτίου στην πόλη Κότσανι, όπου από πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι —στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας— ενώ περίπου 200 ακόμη τραυματίστηκαν.

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου, κατά τη διάρκεια συναυλίας μουσικού συγκροτήματος, όταν πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν ως εφέ στο εσωτερικό του κλαμπ προκάλεσαν άμεση ανάφλεξη. Οι φλόγες επεκτάθηκαν ραγδαία σε έναν χώρο που, όπως αποδείχθηκε, δεν πληρούσε βασικούς κανόνες πυρασφάλειας. Επιπλέον, το νυχτερινό κέντρο λειτουργούσε με πλαστογραφημένη άδεια, γεγονός που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την οργή της κοινής γνώμης.

Η σημερινή πορεία στα Σκόπια ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και, περνώντας μπροστά από το Κοινοβούλιο, κατέληξε στο Δικαστικό Μέγαρο. Επικεφαλής βρίσκονταν οι συγγενείς των θυμάτων, κρατώντας ένα μεγάλο πανό με τα πρόσωπα των 63 νεκρών. Στην κορυφή του πανό αναγραφόταν: «63 σκιές θα σας ακολουθούν — κάθε βλέμμα ζητά δικαιοσύνη».
«Τα παιδιά μας πέθαναν στις 16 Μαρτίου. Εξήντα τρία παιδιά δεν θα τα ξαναδούμε ποτέ. Δεν ζητάμε έλεος, αλλά αλήθεια και δικαιοσύνη. Ο πόνος είναι δικός μας, αλλά ο αγώνας είναι για όλους. Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας» ανέφεραν οι οικογένειες των θυμάτων στο κάλεσμά τους προς τους πολίτες για συμμετοχή στη σημερινή πορεία «για δικαιοσύνη και λογοδοσία».

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της έναρξης της δίκης για τη φονική πυρκαγιά, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Ιντρίζοβο, στα Σκόπια.

Advertisement

Συνολικά 37 άτομα παραπέμπονται σε δίκη. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ο ιδιοκτήτης και οι υπεύθυνοι λειτουργίας του κλαμπ, τρεις πρώην δήμαρχοι του Κότσανι, δύο πρώην υπουργοί Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, πέντε υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη και άλλα πρόσωπα, τα οποία —σύμφωνα με το κατηγορητήριο— με πράξεις ή παραλείψεις τους συνέβαλαν στην πρόκληση της τραγωδίας.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη κοινωνική κατακραυγή στη Βόρεια Μακεδονία. Συγγενείς των θυμάτων, φίλοι και κάτοικοι του Κότσανι πραγματοποιούν συχνά κινητοποιήσεις, διεκδικώντας δικαιοσύνη και σαφείς απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος. Η κοινή γνώμη στη χώρα εμφανίζεται βαθιά απογοητευμένη, θεωρώντας πως η τραγωδία στο Κότσανι —όπως και άλλα σοβαρά περιστατικά των τελευταίων ετών— αποτελεί απόρροια της εκτεταμένης διαφθοράς και της συστηματικής δυσλειτουργίας των θεσμών.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο