Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τις κάλπες την Κυριακή για την ανανέωση του νομοθετικού συμβουλίου της πόλης τους στο πλαίσιο μιας νέας διαδικασίας που επέβαλε το Πεκίνο, η οποία μείωσε δραστικά τον αριθμό των εδρών στις οποίες εκλέγονται υποψήφιοι με καθολική ψηφοφορία και επιφύλαξε το δικαίωμα του υποψηφίου στους πιστούς «πατριώτες» στην Κίνα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το χαμηλότερο ποσοστό

Το ποσοστό συμμετοχής – 30% – είναι το χαμηλότερο από τότε που η κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ πέρασε από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997, χαμηλότερο ακόμη και από την πρώτη άμεση εκλογή μελών του νομοθετικού συμβουλίου το 1991.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται αργότερα σήμερα Δευτέρα.

Ο επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας στο Χονγκ Κονγκ, ο Μπαρνάμπας Φουνγκ, δήλωσε ότι μόνο 1.350.680 από τους 4.472.863 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν για να αναδείξουν τα 20 μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία από τα 90 που αριθμεί το νομοθετικό συμβούλιο (ή LegCo).

Τα υπόλοιπα 70 μέλη επιλέγονται από διάφορες επιτροπές που αποτελούνται από πολιτικές ελίτ προσκείμενες στο κινεζικό καθεστώς.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2016, η συμμετοχή ήταν 58,3%. Το Συμβούλιο είχε τότε 70 μέλη και τα μισά αναδεικνύονταν απευθείας από τους ψηφοφόρους.

Εγγυήσεις «πατριωτισμού»

Φέτος, για να επιτραπεί σε υποψήφιο να διεκδικήσει μια έδρα, καθένας από τους 153 υποψήφιους έπρεπε να παράσχει εγγυήσεις «πατριωτισμού» και πολιτικής πίστης στην Κίνα.

Οι ακτιβιστές της δημοκρατίας εμποδίστηκαν να υποβάλουν υποψηφιότητες ή παραιτήθηκαν από αυτές, όσοι δεν βρίσκονται στη φυλακή ή δεν έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Αρκετοί μεταξύ αυτών που ζουν στην εξορία κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών.

Οσοι αποκλείστηκαν από την ψηφοφορία «είναι οι προδότες που δεν θα ενεργούσαν για το γενικό καλό του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε την Κυριακή ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, ο Τζον Λι.

Το ποσοστό συμμετοχής, δείκτης της ένταξης των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ στο νέο εκλογικό σύστημα, αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Επιβλήθηκαν από το Πεκίνο

Η αποχή, η λευκή και η άκυρη ψήφος παραμένουν νόμιμες στο Χονγκ Κονγκ. Ομως, απεναντίας, η ενθάρρυνση αυτών των πρακτικών αποτελεί από φέτος ποινικό αδίκημα, για το οποίο συνελήφθησαν 10 πρόσωπα.

Οι νέοι κανόνες επιβλήθηκαν από το Πεκίνο στο πλαίσιο της ανάκτησης του ελέγχου του Χονγκ Κονγκ μετά τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr