Σε άρθρο του στον Economist στηρίζει το αίτημα Ζελένσκι για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία

Υπέρ του αιτήματος Ζελένσκι για εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no flight zone) πάνω από την Ουκρανία τάσσεται ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην πανίσχυρος ολιγάρχης, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε άρθρο του στον Economist, ο Χοντορκόφκσι σημειώνει ότι η απροθυμία του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει σήμερα στρατιωτικά τη Ρωσία (κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και τον Τζο Μπάιντεν θα οδηγούσε σε γενίκευση του πολέμου και ενδεχομένως έναν Τρίτο Παγκόσμιο) «ανοίγει την όρεξη» στον Ρώσο πρόεδρο ώστε, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης στην Ουκρανία, να θέσει στο στόχαστρο άλλες χώρες της θεωρούμενης ως «ζώνη επιρροής» της Μόσχας, όπως η Μολδαβία και οι βαλτικές χώρες.

«Ληστής»

«Ακόμη και μετά από περισσότερα από 20 χρόνια στην εξουσία, έχοντας αποκτήσει μια ισχυρή εικόνα και αυτοπεποίθηση, ένας ληστής θα παραμένει πάντα ληστής όσον αφορά την εικόνα του μεταξύ των γύρω του. Είναι τραγικό λάθος να τον βλέπει κανείς ως κανονικό πολιτικό. Οι ξένοι εταίροι της Ρωσίας δεν καταλαβαίνουν ποιος πραγματικά είναι», εκτιμά ο Χοντορκόφσκι.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι ο κ. Πούτιν στο κεφάλι του έχει εδώ και καιρό πόλεμο όχι με την Ουκρανία, αλλά με την Αμερική. Και τώρα η Αμερική και το ΝΑΤΟ φαίνονται να υποχωρούν», λέει ο Ρώσος επιχειρηματίας, προσθέτοντας ότι άλλοι «ληστές», όπως τους αποκαλεί, «παρακολουθούν επίσης και περιμένουν τη σειρά τους, καθώς η ταπείνωση της Αμερικής αντηχεί σε όλο τον κόσμο».

«Η Υπερδνειστερία αναστατώνεται, τα Βαλκάνια είναι ξανά ανήσυχα, το Ιράν επιτίθεται σε αμερικανικές βάσεις. Κάποια στιγμή, η Αμερική και το ΝΑΤΟ θα αντεπιτεθούν, αλλά μέχρι εκείνο το σημείο, θα βασανιστούν από κοράκια και γύπες σε διάφορα μέρη του κόσμου και ο κ. Πούτιν δεν θα καταλάβει αμέσως ότι η απάντηση είναι σοβαρή. Η συνήθεια της ατιμωρησίας μεταξύ των κακοποιών δεν υποχωρεί τόσο γρήγορα. Και αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανός ένας χειρότερος πόλεμος, ένας ακόμη μεγαλύτερος», σημειώνει.

«Στον αέρα ή στο έδαφος»

Θεωρώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις εξωτερικεύοντας τα εσωτερικά του προβλήματα, ο Χοντορκόφκσι υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιθανή μια νέα στρατιωτική εξόρμηση της Ρωσίας λόγω των προβλημάτων που θα συσσωρευτούν για το Κρεμλίνο μετά και την πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία.

«Αν δεν σταματήσει τον Πούτιν στον αέρα πάνω από την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τον πολεμήσει στο έδαφος», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι «κάθε μέρα που το ΝΑΤΟ απορρίπτει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, η αυτοπεποίθησή του αυξάνεται».

Τέλος, όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, ο Ρώσος επιχειρηματίας θεωρεί ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα τα χρησιμοποιήσει «μόνο εάν πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει απάντηση», καθώς θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι «αυτοκτονικός».

Πηγή: ΟΤ

Ο Μπάιντεν στέλνει αντιαεροπορικά όπλα και drones στην Ουκρανία