Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Έρευνα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δείχνει τον αντίκτυπο των επιθέσεων της Ανσάρ Αλλάχ

Published

on

2024 06 14T154219Z 1600650788 RC20B8ASKWHR RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS PROTESTS YEMEN 620x350.jpg

Οι Χούθι που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της επικράτειας της Υεμένης, με τους περισσότερους κατοίκους σε αυτήν και αποτελούν την de facto αλλά μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης,  κρατούν την παγκόσμια κοινότητα σε αμηχανία προκαλούν πρόσθετο κόστος εκατομμυρίων δολαρίων και ζητούν ένα μόνο πράγμα: Τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα.

Πρόκειται για ένα στρατιωτικό φαινόμενο, όπου φαίνεται πως με μικρού κόστους βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον πλοίων και drones, οι Χούθι έχουν καταφέρει να ελέγχουν την Ερυθρά και τον Κόλπο του Άντεν, με επιθέσεις σε Αραβική Θάλασσα και Ινδικό Ωκεανό, ασκώντας αφόρητη πίεση στην παγκόσμια κοινότητα να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Η δύναμη πυρός των ΗΠΑ και των συμμάχων της απέτυχε πλήρως και παραιτήθηκε από την προσπάθεια αναχαίτισης των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, παρά τις πρόσκαιρες «νίκες». Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τουλάχιστον 29 μεγάλες ναυτιλιακές και ενεργειακές εταιρείες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή και περισσότερο από το 1/3 των χωρών του κόσμου έχουν επηρεαστεί άμεσα από την ιδιότυπη ομηρεία του παγκόσμιου εμπορίου.

Το εξώφυλλο της έρευνας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Δραματική μείωση της κίνησης στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Φεβρουαρίου

Η ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά 90% περίπου από τα μέσα Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο πέρασμα αντιπροσωπεύει το 10 έως 15% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου. Τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν στο 1% της συνολικής αξίας ενός πλοίου και ο περίπλους της Αφρικής πρόσθεσε 11.000 ναυτικά μίλια, έως και δύο εβδομάδες ταξιδιού και 1 εκατομμύριο δολάρια σε καύσιμα.

Advertisement

Οι επιθέσεις των Χούθι από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου. Μπλε για πειρατεία, κόκκινο για βαλλιστικό αντιπλοϊκό πύραυλο και κίτρινο για drone.

Οι επιθέσεις των Χούθι από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου. Πλέον όλες οι επιθέσεις αφορούν αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους. Στον χάρτη αναφέρονται μόνο τα εμπορικά πλοία.

Δώδεκα πλοία επλήγησαν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο – Πολλαπλάσια από τότε μέχρι σήμερα

Περισσότερα από δώδεκα εμπορικά πλοία επλήγησαν μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου που σταματά να καταγράφει η έκθεση. Επιχειρήθηκαν επίσης πειρατείες αντί πλοίων με πιο διάσημη αυτή του εικονιζόμενου Galaxy Leader. Από τις 23 Μαρτίου που σταματά η καταγραφή της έκθεσης, έχουν χτυπηθεί πολλαπλάσια πλοία, ενώ συνολικά έχουν βουλιάξει δύο πλοία και κρατείται ένα.

Η Ανσάρ Αλλάχ (Υποστηρικτές του Θεού), η οργάνωση των Χούθι, δήλωσε αρχικά ότι οι επιθέσεις της ήταν αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Έπειτα πρόσθεσαν στους στόχους τους αμερικανικά και βρετανικά πλοία ως αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον της Υεμένης και όλα τα πλοία που κατευθύνονται ή έρχονται από λιμάνια του Ισραήλ.

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουν χτυπήσει και μια σειρά πλοίων που κλείνουν τους αναμεταδότες τους. Χθες μάλιστα χτυπήθηκε στον Κόλπο του Άντεν φλέγεται και βουλιάζει το oυκρανικό Verbena και το ελληνικών συμφερόντων TUTOR στην Ερυθρά Θάλασσα.

Advertisement

Το Verbena ανήκει στην εταιρεία Donbasstransitservice με έδρα την Ουκρανία. Δύο άλλα πλοία που ανήκουν στην εταιρεία, τα φορτηγά πλοία γενικού φορτίου Bellis (IMO: 9381952) και Maranta (IMO: 9206669), κατέπλευσαν πρόσφατα στα ισραηλινά λιμάνια Χάιφα και Ασντόντ αντίστοιχα. Ξεκίνησε από την Ταϊλάνδη με προορισμό τη Βενετία. Αυτό δείχνει πως οι Χούθι έχουν εξειδικευμένη πληροφόρηση.

Το κόστος για τις ΗΠΑ, οικονομικά και στρατιωτικά

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πυρομαχικά καθώς αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ κατά πλοίων και εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή.

Σήμερα οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε ένα ραντάρ το οποίο η CENTCOM, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ θεωρούσε πως επέτρεπε στους Χούθι να στοχεύουν πλοία με τέτοια επιτυχία.

Εδώ και μήνες οι Χούθι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους, με μεγάλο μέρος της παραφιλολογίας να αφορά αν χτύπησαν εις διπλούν ή όχι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, όπως διατείνονται οι Χούθι και άλλες πηγές. Μια τέτοια αποκάλυψη θα σήμαινε πως τα αεροπλανοφόρα δεν είναι άτρωτα χωρίς πολλαπλά πλοία συνοδείας και προστασίας ή πως βρέθηκε στρατηγική που να τους προκαλέσει τέτοια ζημιά ώστε να αποχωρούν.Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο