Connect with us
banner epikhirisis

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Χρ. Μπουκώρος: Ποια είναι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για παραγωγούς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους

Published

on

Σειρά συναντήσεων με τους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αργυρώ Ζέρβα και Σπύρο Πρωτοψάλτη, με αντικείμενο επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής Μαγνησίας και πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος.

Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Μπουκώρος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έθεσε με τεκμηριωμένο τρόπο το ζήτημα της ενίσχυσης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τη ζωονόσο της ευλογιάς, ζητώντας δίκαιες αποζημιώσεις για όλους, καθώς και τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στην παραγωγική διαδικασία.

Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της αξιοποίησης υφιστάμενων και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Ειδικότερα, ο κ. Πρωτοψάλτης δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις για τις σφαγές κοπαδιών που πραγματοποιήθηκαν στον Νομό Μαγνησίας από τον προηγούμενο Ιούνιο μέχρι την 31ηΔεκεμβρίου 2025 και δεν έχουν πληρωθεί, θα καταβληθούν σίγουρα πριν από το Πάσχα και πιθανότατα εντός του τρέχοντος μηνός.

Απαντώντας σε σχετικό αίτημα του Χρήστου Μπουκώρου, ο γενικός γραμματέας Σπύρος Πρωτοψάλτης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν αποζημιώσεις απώλειας εισοδήματος για το 2026 πριν από το Πάσχα. Οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις, όπως ανέφερε, θα καταβληθούν το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2026 σε όσους έχουν απολέσει το ζωικό τους κεφάλαιο και θα ανέρχονται στο ίδιο ύψος με εκείνες του 2025, δηλαδή 70 ευρώ ανά ζώο που σφαγιάστηκε, καθώς και ενίσχυση de minimis ύψους 13 ευρώ ανά ζώο για τις ζωοτροφές.

Αναφορικά με το αγωνιώδες ερώτημα του βουλευτή για το κρίσιμο ζήτημα της ανασύστασης των κτηνοτροφικών μονάδων, ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε ότι ισχύει το υφιστάμενο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η ανασύσταση των κτηνοτροφικών μονάδων μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου διαστήματος επιτήρησης από το τελευταίο κρούσμα, περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Τόνισε ωστόσο, ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανασύστασης των μονάδων.

Advertisement

Κατά τη συνάντηση με τη γενική γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αργυρώ Ζέρβα, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος κατέθεσε προτάσεις για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν διεξοδικά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένεται να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόκειται να ενεργοποιηθούν από τον προσεχή Ιούνιο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες. Τα εργαλεία αυτά θα απευθύνονται κυρίως σε αγρότες και κτηνοτρόφους «νεαρής ηλικίας» έως 40 ετών και θα στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα θα περιλαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, σε συνδυασμό με Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση σε αναλογία 1:1, καλύπτοντας τόσο επενδύσεις σε υποδομές όσο και το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζήτησε από την κ. Ζέρβα την παρέμβασή της για την επιτάχυνση των ελέγχων monitoring, προτείνοντας οι αποκλίσεις κάτω του ενός στρέμματος, όταν δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένο ποσοστό της δηλωθείσας εκμετάλλευσης, να θεωρούνται ανεκτές (όριο ανεκτής απόκλισης μεταξύ της δηλωμένης και της διαπιστωμένης έκτασης περίπου 3%). Όπως επισήμανε, μια τέτοια ρύθμιση θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού κόστους και στην ταχύτερη καταβολή των ενισχύσεων προς τους παραγωγούς που βρίσκονται υπό έλεγχο, χωρίς να επηρεάζει ουσιαστικά το ύψος των επιδοτήσεων.

Advertisement
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο