Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Σταϊκούρας για σύμβαση Δημοσίου – ΟΛΠ Α.Ε: Καταστρώνουμε σαφή οδικό χάρτη – Κόντρα με Γ. Ραγκούση

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Με την κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε. συγκρούονται δύο κόσμοι και δύο πολιτικές αντιλήψεις, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Από τη μία είπε ο κ. Σταϊκούρας, «είναι η αντίληψη της συνέπειας και της υπευθυνότητας που εκφράζει η ΝΔ και αποτυπώνεται με την στάση της ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευσης με την διαχρονική της στήριξη το 2008, το 2014, το 2016 και σήμερα το 2021, σε μια επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά. Από την άλλη, είναι η αντίληψη της ασυνέπειας και την ανευθυνότητας που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του στην πορεία του χρόνου, που ως αντιπολίτευση το 2014 και το 2021 άλλα έλεγε και λέει, αλλά το 2016 άλλα υπέγραψε ως κυβέρνηση, βεβαίως “με πόνο ψυχής”».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «με θράσος κάνει και πάλι μια νέα κυβίστηση και μας κουνάει το δάκτυλο, χωρίς αιδώ» και αναρωτήθηκε «πόση υποκρισία ακόμη» συμπληρώνοντας: «Τελικά οι δείκτες του ΣΥΡΙΖαϊκού ρολογιού επιστρέφουν σήμερα και πάλι πίσω στο 2014. Αγκυλωμένοι στο παρελθόν, εκφράζουν πολιτικά την οπισθοδρόμηση και τον τυχοδιωκτισμό».

Ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «από το 2016, όταν κυρώθηκε η Σύμβαση για τον λιμένα του Πειραιά, προέκυψαν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των πρώτων υποχρεωτικών επενδύσεων». Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σταϊκούρας, από το 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, είχαν εκτελεστεί επενδύσεις ύψους 51 εκατ ευρώ και δεν έφταιγε το ΕΣΠΑ αλλά οι αντιθέσεις πολλών υπουργών της, που ήταν αντίθετοι με την επένδυση και σήμερα είναι εδώ. Αντιθέτως, την διετία καλοκαίρι 2019-καλοκαίρι 2021, επί κυβέρνησης της ΝΔ εκτελέστηκαν επενδύσεις ύψους 48 εκατ. ευρώ».

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι πως αυτή την διετία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Λιμένα (Master Plan) που καθυστέρησε δύο χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο αποτελεί διεθνή πρακτική, που υπαγορεύεται επίσης και από το ενωσιακό δίκαιο. Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αδειοδότηση των έργων και συνακόλουθα, για την εκτέλεσή τους. Ορίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ, με τον Νόμο 4635/2019, ως Αρχή Σχεδιασμού της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), και υποβλήθηκε η ΣΜΠΕ στις αρμόδιες αρχές προς έγκριση.

Για τις τροποποιήσεις της σύμβασης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως εάν δεν υπήρχε διαπραγμάτευση και φιλικός διακανονισμός, αναμφίβολα «θα οδηγούμασταν σε διαιτησία με αμφίβολη έκβαση, ανεπιθύμητες πρόσθετες καθυστερήσεις, αναπόφευκτη διασάλευση των συμβατικών σχέσεων και άδηλες οικονομικές συνέπειες». Οι τροποποιήσεις τις οποίες φέρνουμε στη Βουλή, τόνισε ο υπουργός, «είναι οι απολύτως αναγκαίες και βαδίζουν στις “ράγες” του βασικού συμβατικού κειμένου που ψηφίστηκε το 2016. Και αυτό το επιβεβαιώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, επιλαμβανόμενο με αποκλειστική αρμοδιότητα στο πλαίσιο προσυμβατικού ελέγχου».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως οι τροποποιήσεις δεν είναι ουσιώδεις, η επιμήκυνση του χρόνου της επενδυτικής περιόδου δεν μεταβάλλει ουσιωδώς το κύριο αντικείμενο της συμφωνίας. Δεν επέρχεται μεταβολή του οικονομικού αντικειμένου των υφιστάμενων συμβάσεων. Δεν επεκτείνεται ανεπίτρεπτα το φυσικό αντικείμενο των αρχικών συμβάσεων, καθώς οι όροι που τροποποιούνται είχαν προβλεφθεί στις αρχικές συμβάσεις. Δεν προκύπτει βούληση των μερών για επαναδιαπραγμάτευση ουσιωδών όρων των τροποποιούμενων συμβάσεων με στόχο τη νόθευση του ανταγωνισμού, αλλά εισάγονται τροποποιήσεις που άπτονται ζητημάτων εκτέλεσης, και ότι ο αγοραστής των μετοχών δεν αποκτά πλεονεκτήματα που ανατρέπουν δραματικά την οικονομική ισορροπία της σύμβασης, αφού η παροχή – σε αυτόν – της δυνατότητας να αποκτήσει άμεσα το υπόλοιπο 16% των μετοχών, αφενός μεν είχε προβλεφθεί για το χρονικό σημείο που θα λάβει χώρα, αφετέρου δε, η άρση των αναβλητικών αιρέσεων αντισταθμίζεται με τη θέσπιση διαλυτικής αίρεσης επί αθέτησης των συμφωνηθέντων, αναστροφής της πώλησης και μεταβίβασης των μετοχών, με τη ρητή συμφωνία περί διατήρησης των ρητρών αποζημίωσης και κατάθεσης 2 επιπλέον εγγυητικών επιστολών.

Σκοπός της τροποποίησης, είπε ο υπουργός «είναι η διασφάλιση της ομαλής εκτέλεσής της, ιδίως δε η πλήρης εκτέλεση των έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων, με θεμελιώδη στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του λιμένα Πειραιά».

Ο Χρ. Σταϊκούρας, αφού ανέλυσε τους όρους της τροποποίησης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές, «αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία που προέκυψε στην πράξη από την εκτέλεση της σύμβασης. Εντοπίζοντας τα κενά και αρρύθμιστα σημεία της υφιστάμενης σύμβασης που δυσχεραίνουν και επηρεάζουν την ομαλή εκτέλεσή της και επιδιώκοντας να αποτυπωθεί ένα αντικειμενικό και εκ των προτέρων καθορισμένο και προσδιορισμένο πλαίσιο, δίχως ερμηνευτικά κενά και αμφισβητούμενα σημεία, με απώτερο στόχο την πλήρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων και την αναβάθμιση του λιμένα». Καταστρώνουμε είπε, «έναν σαφή οδικό χάρτη υλοποίησης και ολοκλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων του επενδυτή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ειρωνείες στον ΣΥΡΙΖΑ «περί πόνου ψυχής», λέγοντάς του πως «δεν ξέρω ‘με πόσο πόνο ψυχής’ και ποια κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις κατά την διάρκεια των μνημονίων. Ξέρω όμως – και το ξέρει όλος ο λαός- ότι όλες οι λεγόμενες κυβερνήσεις της μνημονιακής περιόδου, πράγματι αναγκάστηκαν να κάνουν πράγματα πέρα από την θέλησή τους. Αποφάσεις που επιβλήθηκαν από την τρόικα, εξ αιτίας όμως της χρεοκοπίας που εσείς, η παράταξή σας, την προκάλεσαν σε αυτή εδώ τη χώρα. Θέλει, λοιπόν, πολύ μεγάλο θράσος κ. Σταϊκούρα να έρχεστε εδώ με αυτό υφάκι και να μας ειρωνεύεστε. Γιατί είστε οι υπαίτιοι της χρεοκοπίας και που αναγκάσατε ένα σωρό κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό να υποστεί τα πάνδεινα των μνημονίων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον κ. Σταϊκούρα «οικονομικό εκπρόσωπο της Cosco», καθώς όπως παρατήρησε, «δεν αναφέρατε ούτε μια ευθύνη της εταιρείας για τις καθυστερήσεις».

«Κύριε Ραγκούση, υποθέτω ότι έχετε ξεχάσει ότι είστε από μετεγγραφή από κάπου αλλού στον ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Υποθέτω ότι έχετε ξεχάσει ότι υπηρετήσατε σε κυβερνήσεις που βάλαν την χώρα στο μνημόνιο. Και υποθέτω, επίσης, ότι έχετε ξεχάσει ποιες είναι οι ρίζες του προβλήματος, οι οποίες είναι πολλές δεκαετίες πριν, αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη, δεν σας συμφέρει, ειδικά όταν είσαστε εκ μετεγγραφής».

Ο Χρ. Σταϊκούρας είπε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «δεν είχα κανένα υφάκι, τοποθετήθηκα με σαφήνεια ότι υπάρχουν δύο κόσμοι – είναι ο κόσμος που εκφράζει η ΝΔ που είναι συνεπής και στήριξε αυτή την επένδυση, και εσείς που το 2014 ως ΣΥΡΙΖΑ λέγατε “όχι”, το 2016 “με πόνο ψυχής” ψηφίσατε και το 2021 πάλι ως αντιπολίτευση λέτε πάλι “όχι”. Kαι μετά από τέτοια κυβίστηση μας κουνάτε και το δάκτυλο!. Και κάτι τελευταίο: Είπατε ότι εγώ και ο κ. Πλακιώτακης εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της Cosco. Ίσως δεν ακούσατε καλά τους φορείς χθες στην Επιτροπή, που δύο εξ αυτών είπαν ότι το 2016 από την επιτροπή μέχρι την ολομέλεια ήρθαν όλες οι νομοθετικές βελτιώσεις που έκαναν καλύτερη τη σύμβαση για την Cosco! Και λέτε για εμάς εκπροσώπους της Cosco; Εσείς υπηρετούσατε τα συμφέροντα της Cosco το 2016, αποδεδειγμένα – όχι από εμάς, αλλά από τους φορείς».

Για «κοκορομαχία» κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και ο στόχος της, όπως είπε, είναι για να ισχυροποιηθεί το δίπολο και να εγκλωβίζεται ο κόσμος.

«Οι στρατηγικές σας επιλογές σε σχέση με τα λιμάνια, με την ενιαία ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική της ΕΕ που προβλέπει απελευθέρωση λιμενικών εργασιών, δηλαδή να καταργηθούν τα κρατικά μονοπώλια και να επιτραπεί η είσοδος ιδιωτικών επιχειρήσεων, να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας και ένα διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, ώστε να μεταφέρονται πιο εύκολα και πιο φθηνά τα εμπορεύματα της ΕΕ στο εξωτερικό και να εισάγονται πρώτες ύλες» είναι ίδιες, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Κατήγγειλε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ «εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ομίλων» που «δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». Απέδωσε τη συμφωνία των αστικών κομμάτων στο ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι διαμετακομιστικός κόμβος στην περιοχή και οι υποδομές, όπως τα λιμάνια πρέπει να υπηρετούν αυτόν το στόχο, δηλαδή τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης» Αυτό, είπε «σημαίνει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και παζάρια ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΗΠΑ – ΕΕ – Κίνας – Ρωσίας, στα οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ37 δευτερόλεπτα ago

Υποδοχή ηρώων από χιλιάδες φίλους της Αντβέρπ (video)

OIKONOMIA4 λεπτά ago

Απομακρυσμένη εργασία: Οι ψηφιακοί νομάδες «κερδίζουν έδαφος» στις εταιρείες

ΚΟΣΜΟΣ7 λεπτά ago

Κόσοβο: Οι αρχές δεν αποκλείουν νέες εκλογές στους δήμους όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ10 λεπτά ago

1η Θεσσαλική συνάντηση Vespa στο Βόλο με συνδιοργανωτή το Club της Λάρισας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ12 λεπτά ago

Εκτός ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Βαϊόπουλος

LIFESTYLE15 λεπτά ago

Λιούις Χάμιλτον: Εθεάθησαν σε δείπνο μετά το ισπανικό Grand Prix

ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 λεπτά ago

Πρωτοφανές περιστατικό στον Βόλο- Από την οδό Μεταμορφώσεως, μέρα μεσημέρι, έκλεψαν τζιπ μεγάλου κυβισμού

VIDEO19 λεπτά ago

Πανελλήνιες 2023: Στο 93,78% η συμμετοχή στη Μαγνησία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 λεπτά ago

Σκέρτσος: Ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου Φερχάτ και Ζεϊμπέκ – Τι είπε για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

ΕΣΥ: Σε στάση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθηνών και Πειραιά

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή