Connect with us

OIKONOMIA

Χρυσοχοΐδης – Επ. Επιμελητήριο: Πάταξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και παρεμπόριου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πιο εντατικούς ρυθμούς για την πάταξη παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, προανήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. «Ελάτε να συνεργαστούμε» κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προτείνοντας να καθιερωθούν τακτικές επαφές με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνει πιο έντονη η αστυνόμευση με πεζές περιπολίες και περισσότερες στοχευμένες δράσεις, αναφέρθηκε στις επιτυχίες που σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ. στην πάταξη του λαθρεμπορίου– ειδικά των τσιγάρων- και στην απόφαση του να πατάξει το παρεμπόριο σε όλη τη χώρα. Ε

πίσης μίλησε για την ενίσχυση των συνοριοφυλάκων, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους εκπροσώπους επιμελητηρίων και φορέων για την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι των περιφερειακών επιμελητηριακών συμβουλίων της χώρας και εκπρόσωποι φορέων, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, εξαιτίας της εγκληματικότητας.

«Προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, οδηγεί σε μαρασμό μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στερεί από τα κρατικά ταμεία σημαντικά φορολογικά έσοδα τα οποία στο τέλος της ημέρας καλούμαστε να τα πληρώσουμε όλοι εμείς, χτυπά άμεσα την απασχόληση. Δεν είναι κάτι απλό και δεν πρέπει να το δούμε ως τέτοιο. Αντίστοιχα πρέπει να χτυπηθεί και το λαθρεμπόριο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΟΠΕΚ: Η έλλειψη επενδύσεων ευθύνεται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ανεπαρκείς επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ευθύνονται για τις υψηλές τιμές της ενέργειας, και όχι ο ΟΠΕΚ, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο νέος γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Haitham Al Ghais.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, η έλλειψη επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την πτώση των τιμών που προκλήθηκε από την COVID-19 μείωσε σημαντικά την εφεδρική παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και περιόρισε την ικανότητά του να ανταποκριθεί γρήγορα σε περαιτέρω πιθανές διαταραχές της προσφοράς.

Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» ΟΠΕΚ για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό

Η τιμή του αργού τύπου Brent έφτασε κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο, αφού η διαταγή της Ρωσίας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία επέτεινε τις ανησυχίες για την προσφορά. Αν και οι τιμές έχουν έκτοτε μειωθεί, εξακολουθούν να είναι οδυνηρά υψηλές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

«Μην κατηγορείτε τον ΟΠΕΚ»

«Μην κατηγορείτε τον ΟΠΕΚ, κατηγορήστε τους δικούς σας υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους νομοθέτες, διότι ο ΟΠΕΚ και οι χώρες παραγωγής πιέζουν ξανά και ξανά για επενδύσεις στο πετρέλαιο (και το φυσικό αέριο)», δήλωσε ο Al Ghais, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Αυγούστου, σε διαδικτυακή συνέντευξη.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε τονίσει ότι οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019, προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις άμεσες ελλείψεις στις ρωσικές εξαγωγές πρέπει να καλυφθούν από την παραγωγή αλλού.

Ο αξιωματούχος του ΟΠΕΚ υπέδειξε επίσης την έλλειψη επενδύσεων σε τομείς όπως η διύλιση, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ αύξησαν την ικανότητα διύλισης για να αντισταθμίσουν την πτώση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να πάμε από τι σημείο Α, στο Β»

«Δεν λέμε ότι ο κόσμος θα ζει για πάντα με ορυκτά καύσιμα, αλλά λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επενδύσουμε σε ορυκτά καύσιμα πρέπει να μεταβείτε από το σημείο Α στο σημείο Β μέσα σε μια νύχτα», δήλωσε ο Al Ghais.

Ο ΟΠΕΚ υπάρχει για να διασφαλίζει ότι ο κόσμος θα έχει αρκετό πετρέλαιο, αλλά «θα είναι πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο αν δεν υπάρχει αποδοχή της σημασίας της επένδυσης», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει «οι επενδυτές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής – σε παγκόσμιο επίπεδο, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό το θέμα και να το συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους για το μέλλον».

Σε υποχώρηση οι τιμές

Το πετρέλαιο βρίσκεται σε πτώση από τον Μάρτιο με το Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών, κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα.

Η διολίσθηση αντικατοπτρίζει τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση δήλωσε ο Al Ghais, ο οποίος εξέφρασε μια σχετικά αισιόδοξη άποψη για τις προοπτικές του 2023, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την αύξηση του πληθωρισμού.

«Υπάρχει μεγάλος φόβος», είπε. «Υπάρχει μεγάλη κερδοσκοπία και ανησυχία, και αυτό είναι που οδηγεί κυρίως στην πτώση των τιμών».

«Ενώ στην πραγματική οικονομία βλέπουμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Εξακολουθούμε να αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη ζήτηση και πολύ αισιόδοξοι για τη ζήτηση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους».

«Οι φόβοι για την Κίνα είναι πραγματικά υπερβολικοί κατά την άποψή μου», δήλωσε ο Al Ghais, ο οποίος εργάστηκε στην Κίνα για τέσσερα χρόνια νωρίτερα στην καριέρα του. «Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ένας τόπος πρωτοφανούς οικονομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Al Ghais δήλωσε ότι είναι πρόωρο να πει τι θα αποφασίσει, αν και ήταν θετικός για τις προοπτικές του επόμενου έτους.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό – θα μπορούσαμε να μειώσουμε την παραγωγή αν χρειαστεί, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε παραγωγή αν χρειαστεί».

«Όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά είμαστε ακόμη αισιόδοξοι, όπως είπα. Βλέπουμε μια επιβράδυνση το 2023 στην αύξηση της ζήτησης, αλλά δεν θα πρέπει να είναι χειρότερη από ό,τι είχαμε ιστορικά».

Αισιοδοξία για το 2023

«Ναι, είμαι σχετικά αισιόδοξος», πρόσθεσε για τις προοπτικές του 2023. «Νομίζω ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τις οικονομικές πιέσεις του πληθωρισμού με πολύ καλό τρόπο».

Ο ΟΠΕΚ+ άρχισε να περιορίζει την προσφορά το 2017 για να αντιμετωπίσει το πλεόνασμα της προσφοράς που δημιουργήθηκε το 2014-2016 και ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα παραμείνει μέρος της συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ μετά το 2022, δήλωσε ο Al Ghais.

«Θα θέλαμε πολύ να επεκτείνουμε τη συμφωνία με τη Ρωσία και τους άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ», δήλωσε.

«Πρόκειται για μια μακροχρόνια σχέση που περιλαμβάνει ευρύτερες και πιο ολοκληρωμένες μορφές επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ 23 χωρών. Δεν έχει να κάνει μόνο με την προσαρμογή της παραγωγής».

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Citigroup: Πώς σκιαγραφεί τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Παρά την πρόσφατη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών αγορών, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει στη νέα μηνιαία μελέτη της για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις η Citigroup.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η αίσθηση του οικονομολόγου Nathan Sheets και της ομάδας του, είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό, επιβράδυνση της ανάπτυξης και ραγδαία αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για αρκετό καιρό ακόμη. Παρά την πρόσφατη φαινομενικά πιο ηλιόλουστη εικόνα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας, εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανές νέες μελλοντικές καταιγίδες.

Διαβάστε επίσης – Ευρώπη: Η ύφεση το βασικό σενάριο – Στο 8% οι πληθωρισμός

Ενώ η βασική τους πρόβλεψη είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει τελικά μία εκτεταμένη ύφεση, εντούτοις οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και αφορούν μεταξύ άλλων μία πιο απότομη από την προβλεπόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη, την αποτυχία των κινεζικών αρχών να στηρίξουν την οικονομία, αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα των ΗΠΑ σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Οι δείκτες μεταποίησης εξάλλου κινούνται λίγο πάνω από το 50 που είναι το όριο της ύφεσης.

Οι νέες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

Κυλιόμενες… υφέσεις

Για τη Citigroup, αν και η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αποφύγει μία πλήρη ύφεση, εντούτοις αναμένονται κυλιόμενες υφέσεις σε επιμέρους περιοχές/χώρες: Στην Ευρωζώνη και την Βρετανία αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους και στις Ηνωμένες Πολιτείες το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτος. Παράλληλα, αναμένεται ύφεση σε μια σειρά από μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Χιλή και η Πολωνία.

Για να βρεθεί πάντως η παγκόσμια οικονομία σε μία βαθιά ύφεση απαιτείται μια πιο έντονη και πιο άμεση ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς υπάρχει επαρκής δυναμική στην οικονομία των ΗΠΑ ώστε η ανάπτυξη να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αν και με πτωτικούς ρυθμούς. Ωστόσο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέλθουν σε ύφεση νωρίτερα – το 1ο τρίμηνο του 2023, για παράδειγμα – αυτό θα προσθέσει κρίσιμη μάζα στην παγκόσμια επιβράδυνση και πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια ευρύτερη ύφεση.

Η Citigroup που προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% για το 2022, κάτω δηλαδή από την μακροπρόθεσμη τάση υποβάθμισε περαιτέρω τις προβλέψεις για το 2023, αναμένοντας τώρα ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 2,2%, με τον παγκόσμιο πληθωρισμό στο 7,1% και το 5,4% αντίστοιχα.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
COVER STORY1 ημέρα ago

Σοκ Αυτοκτόνησε επιχειρηματίας στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

COVER STORY12 ώρες ago

Άφησε την τελευταία του πνοή σε παραλία της Σκιάθου Βρετανός τουρίστας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σοβαρό τροχαίο στο τρούλο στην Σκιαθο με τραυματισμό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έφυγε από τη ζωή ο Βολιώτης οφθαλμίατρος και λογοτέχνης Ευάγγελος Ευαγγελίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Αρβανιτογιάννης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σοκ στα Λεχώνια – Άνδρας απαγχονίστηκε στην αυλή του σπιτιού του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

25χρονος από τη Λάρισα έβγαλε εφαρμογή στο κινητό που διώχνει τα κουνούπια με όνομα «Ksou Ksou»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Μικροσεισμός «καλημέρισε» τους Βολιώτες – Που ήταν το επίκεντρό του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πλημμύρησε ο Βόλος απο το μπουρίνι εικόνες καταστροφής

Δημοφιλή