Η επιβράδυνση στο ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο 1,2% 

Η αποσύνδεση Ρωσίας και Ευρώπης, θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία της Ευρωζώνης για χρόνια, εκτίμησε ο Christian Schulz, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη σε ειδική έκθεση της Citigroup.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βραχυπρόθεσμα, η σύγκρουση στην Ουκρανία προκαλεί ένα ακόμη σημαντικό σοκ προσφοράς στην οικονομία, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό (στο 7% το πρώτο εξάμηνο του 2022) και μειώνοντας περίπου 1,2% το πραγματικό ΑΕΠ για το 2022-2023, μία εκτίμηση που αποτελεί οδηγό  και για τις απώλειες της ελληνικής οικονομίας.

Επιπτώσεις σε εισοδήματα επενδύσεις

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μειώσουν τις εξαγωγές της Eυρωζώνης, αλλά και τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυρών, θα επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη και συνεπώς και τις  επιχειρηματικές επενδύσεις, ενώ θα διαταράξουν τις διαδικασίες παραγωγής μέσω των μη βιώσιμων  υψηλών τιμών των πρώτων υλών.

Ο εισαγόμενος πληθωρισμός πιθανότατα θα φτάσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με τους εμπορικούς  κλυδωνισμούς  να αντιπροσωπεύουν έναν «φόρο» στην οικονομία που σχεδόν πάντα οδηγεί σε επιβράδυνση της κατανάλωσης, την ώρα που ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού αναμένεται να αυξηθεί.

Θετικός στον κοροναϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – To μήνυμα με μάσκα