ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
COP29: Η ατζέντα της ελληνικής αποστολής στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα
Με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη θα ταξιδέψει η ελληνική αποστολή στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν όπου την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η διεθνής συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29).
Η «ομάδα» της χώρας μας είναι πολυπληθής και περιλαμβάνει πολιτικούς, επιστήμονες αλλά και ανώτατα στελέχη κορυφαίων ελληνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα καθώς έχουν προετοιμαστεί και συναντήσεις επιχειρηματικής φύσεως, με στόχο να ανοίξουν νέοι δίαυλοι επαφών και συνεργασιών.
Ενορχηστρωτές της όλης αυτής προσπάθειας στη σύνοδο για την κλιματική αλαγή είναι τα επιτελεία του υπουργού και της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, ενώ στην αποστολή θα συμμετέχουν, σε πολιτικό επίπεδο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Στέφανος Γκίκας κ.ά..
Την ελληνική «ομάδα» θα πλαισιώνουν στελέχη της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, της Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία ΔΕΗ και Motor Oil), της HelleniQ Energy, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του ΔΕΣΦΑ, της ΤΕΡΝΑ, της Energean, της Metlen, των ομίλων Κοπελούζου και ΤΙΤΑΝ, της AKTOR, της Archirodon κ.ά.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο ελληνικό περίπτερο στην COP29 εκτός από τον χώρο των ανοιχτών εκδηλώσεων, έχει διαμορφωθεί επίσης χώρος γραφείου και αίθουσα συνεδριάσεων για ξεχωριστές συναντήσεις. Όσο για τις περίπου 40 εξειδικευμένες εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί από το ΥΠΕΝ και θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης (11-22 Νοεμβρίου) θα εστιάσουν στην απανθρακοποίηση της οικονομίας, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στις επενδύσεις σε υδρογόνο, υπεράκτια αιολικά πάρκα, αποθήκευση ενέργειας, τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, αλλά και στο φυσικό αέριο.
Στην ατζέντα υδρογόνο και αέριο
Για τις «λεωφόρους» υδρογόνου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ του κ. Μιχάλη Θωμαδάκη του ΔΕΣΦΑ, του CEO της SNAM κ. Στέφανο Βενιέρ και του γενικού διευθυντή του ENTSOG Piotr Kus. Είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη από το 2023 είχε παρουσιαστεί το όραμα για τη δημιουργία ενός αγωγού υδρογόνου από τον ΔΕΣΦΑ που θα απλώνεται από την Ελλάδα ως την Γερμανία, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Τσεχία.
Το θέμα ενδιαφέρει και το Αζερμπαϊτζάν που φιλοξενεί τη φετινή διοργάνωση COP29. Η εισαγωγή υδρογόνου σε όλη την όδευση του Νότιου Διαδρόμου που μεταφέρει αζέρικο αέριο και στην Ελλάδα (μέσω του αγωγού TAP) αποτελεί προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του έργου. Για τον ρόλο του υδρογόνου στην αποθήκευση ενέργειας, αλλά και γενικότερα τον ρόλο της αποθήκευσης στην ενεργειακή μετάβαση έχει προγραμματιστεί συζήτηση μεταξύ της υφυπουργού Ενέργειας κυρίας Σδούκου με τους CEO της Hellenic Hydrogen Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου και της AKTOR Αλέξανδρου Εξάρχου κ.ά.
Στην ατζέντα συναντήσεων και εκδηλώσεων προβάλουν αφενός η κατασκευή του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου που θα «ενώνει» Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία και Ουκρανία προοπτική που θα συζητηθεί από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας κ. Σκυλακάκη με τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και αφετέρου η επέκταση της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου μέσω του TAP και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού ICGB που θα αναλυθεί κατά τη συνάντηση των επικεφαλής της Bulgartransgaz (Kiril Ravnachki), του ΔΕΣΦΑ (Μαρία Ρίτα Γκάλι) της κοινοπραξίας Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν και του Luca Schieppati από τον TAP.
Υπεράκτια και πράσινη ναυτιλία
Ακόμη έχουν συμφωνηθεί συζητήσεις για τον κτιριακό τομέα όπως και για τις υποδομές μηδενικών εκπομπών. Η στρατηγική προσαρμογής των υποδομών στην κλιματική αλλαγή θα απασχολήσει αξιωματούχους της Κομισιόν, της UNESCO, εκπροσώπους των ελληνικών υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού καθώς και τους επικεφαλής της ΔΕΗΑΝ και του ΑΔΜΗΕ κ.κ. Κωνσταντίνο Μαύρο και Μάνο Μανουσάκη, αντίστοιχα. Επιπλέον, ο κ. Μαύρος θα συνομιλήσει με τον κ. Πάνο Ξενοκώστα από την Onex Group και με εκπρόσωπο της Iberdrola για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί με θέμα τον αγώνα για την κατασκευή του πρώτου στόλου net-zero στον κόσμο και τη συμμετοχή της DeepSea, της ελληνικής εταιρείας που αξιοποιεί λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Παράλληλα, στο ελληνικό περίπτερο θα συνομιλήσουν ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Νταν Γιόργκενσεν με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας κ. Τσέφρι Πάιατ και την υφυπουργό Ενέργειας κυρία Σδούκου σχετικά με τις προτεραιότητες της ενεργειακής μετάβασης. Εκεί θα βρεθεί και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ για να αναλύσει θέματα γεωπολιτικής με επίκεντρο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη δυναμική επηρεασμού τους σε ζητήματα περιβαλλοντικών πολιτικών και περιφερειακής σταθερότητας, ο κ. Ιωάννης Καρύδας από τον όμιλο Κοπελούζο που θα εστιάσει στον μετασχηματισμό της περιοχής της Μεσογείου σε διάδρομο μεταφοράς πράσινης ενέργειας μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών αλλά και ο CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας που θα μιλήσει για την τεχνολογία αποθήκευσης άνθρακα.
Εκτός από τις πολιτικές παρουσίες, στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν και επιστήμονες όπως οι ακαδημαϊκοί Χρήστος Ζερεφός και Κώστας Συνολάκης, ο καθηγητής Κώστας Καρτάλης κ.ά.
Άνιση η μάχη για το τέλος των ορυκτών καυσίμων
Όσον αφορά τις εργασίες της φετινής COP, οι προσδοκίες για «λευκό καπνό» είναι περιορισμένες, όπως ήταν και πέρυσι. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές θα είναι έκπληξη εάν οι ισχυροί του πλανήτη συμφωνήσουν στην αναβάθμιση της αναγκαίας χρηματοδότησης των δράσεων για το κλίμα από δισεκατομμύρια σε τρισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που πολλές χώρες, ακόμη και της ΕΕ, «παλεύουν» με ολοένα και πιο σοβαρά δημοσιονομικά ελλείμματα.
Ένα στοίχημα δύσκολο, όταν οι συζητήσεις γίνονται υπό τη σκιά μιας σειράς γεωπολιτικών εκρηκτικών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης της διευρυνόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, της επιδείνωσης των εμπορικών και πολιτικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας αλλά και του φόβου επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας από τις πράσινες στρατηγικές που εφαρμόζονται κυρίως σε ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα.
Πηγή: OT.gr
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες ago
Κακοκαιρία Bora: Άνοιξαν οι ουρανοί στη Ρόδο – Μήνυμα από το 112 «απομακρυνθείτε από υπόγεια και ισόγεια»
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago
Ρόδος: Τρομακτικές εικόνες και βίντεο από τις πλημμύρες δείχνουν την ένταση των φαινομένων
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ώρες ago
Κακοκαιρία Bora: Πλημμύρισαν δρόμοι και έπεσαν δένδρα στα Μεσάγγαλα του Δήμου Τεμπών
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Θεσσαλονίκη: Νέα γυναικοκτονία – 46χρονος δολοφόνησε τη γυναίκα του και τραυμάτισε τον γιο
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ2 ώρες ago
Προβλήματα σε υποδομές σε Πλαταμώνα, Νέους Πόρους και Λεπτοκαρυά
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Κακοκαιρία «Bora»: Τσουνάμι προβλημάτων – «Η βροχή στη Ρόδο έφτασε το 75% του νερού στη Βαλένθια»
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Κακοκαιρία Bora: Μήνυμα 112 για εκκένωση του Κοντιά στην Λήμνο λόγω υπερχείλισης φράγματος
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Κακοκαιρία Bora: Τουριστικό λεωφορείο κόλλησε στα χιόνια στην Καστοριά – Απεγκλωβίστηκαν 35 επιβάτες