Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Παγκόσμιος αγώνας για το εμβόλιο-110 προγράμματα, 11 εμβόλια σε κλινικές δοκιμές

Published

on

Spread the love

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προκειμένου να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της covid-19. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο 110 προγράμματα εμβολίων με τα 11 να βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η παγκόσμια απαίτηση για την ανακάλυψη του εμβολίου εντείνει τις προσπάθειες σε τέτοιο βαθμό που οι συνθήκες έρευνας  είναι προτόγνωρες  αφού ποτέ η έρευνα δεν υπήρξε τόσο μαζική και τόσο ταχεία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παγκόσμια επιταγή

«Η ταχεία ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19 αποτελεί παγκόσμια επιταγή», λέει ο αμερικανός Barney S. Graham του National Institutes of Health (NIH) ο οποίος, όπως και άλλοι επιστήμονες,  θεωρεί κρίσιμη την μάχη των εμβολίων στον πόλεμο του πλανήτη κατά της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός SARS-Cov-2.

Διεθνείς παράγοντες, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είναι πεπεισμένοι ότι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα αποτελούσε «το μόνο εργαλείο που θα επέτρεπε την επιστροφή του κόσμου σε μία αίσθηση κανονικότητας». «Θα έσωζε εκατομμύρια ζωές και θα εξοικονομούσε αναρίθμητα δισεκατομμύρια δολάρια», είχε δηλώσει τον Απρίλιο.

Περισσότερα από 100 προγράμματα σε ανάπτυξη

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή του σωτήριου εμβολίου τόσο απο υγειονομικής όσο και απο οικονομικής πλευράς,  ένας αγώνας δρόμου  απο τους επιστήμονες βρίσκεται σε εξέλιξη.  Σήμερα 110 ερευνητικά προγράμματα εμβολίων, απο τα οποία τα 11 βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών, βρίσκονται σε εξέλιξη.

8 διαφορετικές κατηγορίες εμβολίων σε ανάπτυξη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τα προγράμματα εμβολίων σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες, που αντιστοιχούν σε τύπους εγκεκριμένων ή πειραματικών εμβολίων.

Πρόκειται για τα κλασικά «εξασθενημένα» ή «αδρανοποιημένα» εμβόλια, εμβόλια υπομονάδων με βάση πρωτεΐνες, εμβόλια ιικών μεταφορέων (viral vectors), με την χρησιμοποίηση τεχνικών αιχμής για την παρασκευή ιών με μοναδικό στόχο την πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ των προγραμμάτων, υπάρχουν επίσης εμβόλια DNA και RNA που είναι πειραματικού τύπου και χρησιμοποιούν τμήματα τροποποιημένου γενετικού υλικού

«Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί τύποι εμβολίων δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για την προοπτική να βρεθεί κάτι που θα λειτουργεί και θα δημιουργεί προστασία για τον άνθρωπο», σχολιάζει ο γαλλίδα ιολόγος Marie-Paule Kieny.

Η απαισιόδοξη πλευρά

Υπάρχουν όμως  και οι απαισιόδοξοι επιστήμονες: «Ο δρόμος προς ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι γεμάτος εμπόδια και μόνο πολύ λίγα προγράμματα μπορούν να είναι επιτυχή», λέει η βρετανίδα ερευνήτρια Sarah Caddy του ιδρύματος Wellcome Trust και του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Και ο  επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ Christophe d’Enfer, στην ερώτηση εαν αποκλείεται να μην γίνει ποτέ δυνατή η ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου απαντά ότι  «στην έρευνα τίποτε δεν αποκλείεται», και φέρνει ώς παράδειγμα τον ιό HIV.

«Γνωρίζετε το παράδειγμα του ιού HIV. Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, εξακολουθούμε να μην έχουμε εμβόλιο» κατά του AIDS, είπε ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο Christophe d’Enfer.

Επιτάχυνση αλλά χωρίς ασφάλεια;

Στην συγκυρία αυτή, η ανακοίνωση από την Sinovac Biotech, ένα από τα τέσσερα κινεζικά εργαστήρια που έλαβαν άδεια να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές, ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της ετησίως με την εμπορική ονομασία Coronavac μπορεί να φαίνεται πρόωρη, αφού το πειραματικό εμβόλιο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ούτε ασφαλές ούτε αποτελεσματικό.

Αλλά δεν είναι η μόνη που επιταχύνει. Το αμερικανικό φαρμακευτικό εργαστήριο της Pfizer ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή 10 έως 20 εκατομμυρίων δόσεων του δικού του πειραματικού εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους.

Στην Γαλλία, το Ινστιτούτο Παστέρ θα αρχίσει τις κλινικές δοκιμές του πιο προχωρημένου εμβολίου του τον Ιούλιο και ελπίζει ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι γνωστά τον Οκτώβριο.

«Η ανάπτυξη εμβολίων κανονικά μετριέται χρονικά με δεκαετίες. Το να έχουμε εμβόλια εγκεκριμένα και διαθέσιμα σε μεγάλη κλίμακα μέχρι το τέλος του 2020 ή ακόμη και του 2021 θα είναι πρωτάκουστο», δηλώνει ο Barney S. Graham.

Ισότιμη διανομή στη διάθεση των εμβολίων;

Σε περίπτωση γρήγορων θετικών αποτελεσμάτων για τα πρώτα αυτά εμβόλια, αμέσως θα τεθεί το θέμα της χρήσης και της διαθεσιμότητας των νέων προϊόντων.

«Το ζήτημα είναι πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα εμβόλια. Ολοι φοβούνται για την οικειοποίησή τους από χώρες που θα εξασφαλίσουν ταχύτερα ικανότητες παραγωγής στο έδαφός τους», σχολιάζει στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info η ο Marie-Paule Kieny.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οργάνωσε διεθνή διάσκεψη για την διασφάλιση της ισότιμης κατανομής των εμβολίων. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών. Ομως ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Κίνα εκπροσωπήθηκαν.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε σήμερα ότι ένα εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό ενδέχεται να εγκριθεί σε ένα χρόνο, βάσει του “αισιόδοξου” σεναρίου.

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τους ισχυρισμούς ότι ένα εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

«Για τα εμβόλια, με δεδομένο ότι η ανάπτυξή τους ξεκινά από το μηδέν, (…) το αισιόδοξο σενάριο είναι ένας χρόνος από τώρα, οπότε στις αρχές του 2021», δήλωσε  στους δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA3 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο Τάιλερ έχει χρυσή καρδιά»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

VIDEO3 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή