Connect with us

OIKONOMIA

Credit Suisse: Πληροφοριοδότες αποκαλύπτουν πώς βοηθούσε βαθύπλουτους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ένα ασφαλές καταφύγιο για πλούσιους Αμερικανούς πελάτες, στους οποίους προσέφερε τη δυνατότητα να αποκρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία από την εφορία, αποτελούσε επί χρόνια η Credit Suisse, σύμφωνα με δύο πρώην τραπεζίτες που έχουν λάβει καθεστώς πληροφοριοδότη και οι οποίοι μίλησαν αποκλειστικά στο CNBC.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μάλιστα η ελβετική τράπεζα, που οδηγήθηκε σε αναγκαστική εξαγορά από την UBS με μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση, παρείχε κάλυψη στους πελάτες της από τις ΗΠΑ ακόμα και αφότου σε βάρος της ασκήθηκαν διώξεις για τον ίδιο λόγο, πριν περίπου μία δεκαετία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομολογία του 2014

Όπως υπενθυμίζει το αμερικανικό δίκτυο, η τράπεζα ομολόγησε είχε ομολογήσει το 2014 ότι «εν γνώσει και εσκεμμένα» βοήθησε χιλιάδες Αμερικανούς πελάτες να αποκρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε offshore και άλλα εισοδήματά τους από την εφορία. Παραδέχτηκε τότε ότι χρησιμοποιούσε εικονικές οντότητες, κατέστρεφε αρχεία λογαριασμών και παρέδιδε μετρητά σε Αμερικανούς πελάτες για να αποφύγει τον εντοπισμό από τις αρχές. Τότε, η Credit Suisse είχε δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ είχε συμφωνήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης των διασυνοριακών δραστηριοτήτων της και της συνεργασίας με τις αρχές όταν αυτές ζητούν πληροφορίες, μεταξύ άλλων.

Η προβληματική τράπεζα φαίνεται να έχει παραβιάσει αυτή τη συμφωνία, σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις συνεχιζόμενες και ανεξέλεγκτες καταχρήσεις που ακολούθησαν. Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα της διετούς έρευνας της επιτροπής και αποκτά μεγαλύτερη επικαιρότητα δεδομένης της διαφαινόμενης τραπεζικής κρίσης.

Κρυμμένες περιουσίες

Οι ερευνητές της Γερουσίας λένε ότι οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πόσα ακριβώς χρήματα Αμερικανών παραμένουν κρυμμένα μέσα στα θησαυροφυλάκια μιας τράπεζας της οποίας η χρεοκοπία κλόνισε τα θεμέλια του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Η έκθεση της Γερουσίας, η οποία εκπονήθηκε από το Δημοκρατικό επιτελείο της επιτροπής, κατηγορεί την τράπεζα για παραβίαση των όρων της συμφωνίας του 2014. Δεν είναι σαφές σε πιο βαθμό βρίσκεται εκτεθειμένη και η UBS, ωστόσο ένας δικηγόρος των πληροφοριοδοτών που μίλησε στο CNBC υποστηρίζει ότι η τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει έως και 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ερευνητές της Γερουσίας λένε ότι ανακάλυψαν ότι η Credit Suisse επέτρεψε σε 25 αμερικανικές οικογένειες να κρύψουν περιουσίες συνολικού ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων στην τράπεζα τα χρόνια μετά το 2014, οπότε και η ελβετική τράπεζα ομολόγησε την ενοχή της.

Οι δύο πρώην υπάλληλοι της Credit Suisse, οι οποίοι συνεργάστηκαν ως πληροφοριοδότες με την αμερικανική κυβέρνηση και τους ερευνητές της Γερουσίας, επιβεβαίωσαν στο CNBC ότι ορισμένες από τις κακές συμπεριφορές συνεχίστηκαν πολύ καιρό μετά τη συμφωνία της Credit Suisse το 2014.

Η συνεργασία τραπεζιτών με βαθύπλουτους πελάτες

Παρόλο που η τράπεζα αποκάλυψε και έκλεισε πολλούς αμερικανικούς λογαριασμούς μετά τη συμφωνία του 2014, ορισμένοι τραπεζίτες συνεργάστηκαν με βαθύπλουτους πελάτες για να κρατήσουν ορισμένους Αμερικανούς στην τράπεζα, αλλάζοντας τις εθνικότητες που αναγράφονταν στους λογαριασμούς τους και αγνοώντας τα στοιχεία που έδειχναν ότι οι κάτοχοι των λογαριασμών ήταν Αμερικανοί. Σε άλλες περιπτώσεις, βοήθησαν Αμερικανούς πελάτες να μεταφέρουν χρήματα σε άλλες τράπεζες, χωρίς να αναφέρουν τις μεταφορές αυτές στις αμερικανικές αρχές, λένε οι καταγγέλλοντες.

«Το “μη ρωτάς, μη μιλάς” είναι ίσως μια καλή εξήγηση για το τι συνέβη», είπε ένας από τους πληροφοριοδότες. «Θα είχαν (τα στελέχη της τράπεζας) πελάτες που είναι Αμερικανοί, αλλά θα άλλαζαν τα διαβατήριά τους για να δείχνουν και να σημάνουν σαν να μην είναι».

Η μυστικότητα κινεί ολόκληρη την ελβετική τραπεζική βιομηχανία, δήλωσε ο πρώτος πληροφοριοδότης – σε σημείο που ο τομέας μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβιώσει χωρίς αυτήν.

«Οι ελβετικές τράπεζες είναι πολύ πιο ακριβές και υπάρχει λόγος γι’ αυτό», είπε. «Αν μπορούσατε να επιλέξετε οπουδήποτε στον κόσμο θέλετε να βρίσκεστε, γιατί να πληρώσετε περισσότερα; Γιατί να βρίσκεστε σε ένα μέρος το οποίο υποαποδίδει όσον αφορά την απόδοση των περιουσιακών σας στοιχείων;»

Εάν ένας πελάτης δεν κρύβει περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία, είπε ο πρώτος πληροφοριοδότης, «δεν υπάρχει άλλος λόγος να βρίσκεται εκεί».

«Να πληρώσει η Credit Suisse»

Ο πρώην εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Τζέφρι Νάιμαν, ο οποίος εκπροσωπεί τους πληροφοριοδότες, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απάτη συνεχίζεται και ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να ζητήσει πίσω εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα που η τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει το 2014, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να καταβάλει (λόγω της συμφωνίας της να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής). Η τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ομοσπονδιακός δικαστής επέβαλε τότε πρόστιμο μόνο 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Νομίζω ότι η Credit Suisse γνωρίζει τους Αμερικανούς που εξακολουθούν να κρύβουν χρήματα σήμερα. Και νομίζω ότι η τράπεζα κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει την όποια ζημιά», δήλωσε ο Νάιμαν.

«Τουλάχιστον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εισπράξει αυτά τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Αυτή η τράπεζα πρέπει να παραδειγματιστεί», δήλωσε. «Ακούμε σκληρά λόγια από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την απόδοση ευθυνών στους επαναλαμβανόμενους εταιρικούς παραβάτες. Ας δούμε αν αυτά τα λόγια έχουν πραγματικό νόημα».

Οι καταγγέλλοντες μπορούν να έχουν οικονομικό όφελος σε περίπτωση που καταβληθούν μεγαλύτερα ποσά ως πρόστιμο προς την αμερικανική κυβέρνηση. Βάσει του νόμου, οι πληροφοριοδότες μπορούν να εισπράξουν από 15% έως 30% των χρημάτων που ανακτά η κυβέρνηση των ΗΠΑ ως άμεσο αποτέλεσμα των πληροφοριών που παρέχουν.

Γνώριζε η UBS;

Δεν είναι σαφές ποια ευθύνη, αν υπάρχει, αναλαμβάνει πλέον η UBS για τις ενέργειες των στελεχών της Credit Suisse, την οποίαν πλέον ελέγχει. Ούτε είναι σαφές εάν και σε ποιο βαθμό αυτάτ τα πιθανά νομικά βαρίδια είχαν γνωστοποιηθεί στην UBS πριν από την εξαγορά της Credit Suisse – αν και, σύμφωνα με το CNBC, μια πηγή που γνωρίζει τις σκέψεις της Credit Suisse δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της UBS είναι ενήμεροι για την κατάσταση.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Νέο εργατικό ατύχημα στη Ζώνη Περάματος – Τραυματίστηκε 36χρονος

ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Έκρηξη στην Τουρκία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε εργοστάσιο πυραύλων στην Άγκυρα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ15 λεπτά ago

Κ. Τσιάρας: Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα κρίνουν αν η χώρα μας συνεχίσει να βαδίζει σταθερά μπροστά

LIFESTYLE17 λεπτά ago

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου – «Αυτός είναι ο λόγος που χωρίσαμε με τον Απόστολο Γκλέτσο»

MEDIA21 λεπτά ago

Πρόβλημα με το… δίδυμο των «Δεκατιανών» στον ΣΚΑΪ

ΕΛΛΑΔΑ24 λεπτά ago

Συνελήφθη 27χρονος μετά από καταγγελία για βιασμό από 70χρονη στην Πάτμο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ30 λεπτά ago

Η Αλ Ιτιχάντ περιμένει τα ιατρικά του Καντέ για την ανακοίνωση

ΚΟΣΜΟΣ33 λεπτά ago

Εύα Καϊλή: «Δεν έχω ουδεμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά μου»

LIFESTYLE39 λεπτά ago

Μονομάχος 2: Έκρηξη στα γυρίσματα στο Μαρόκο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ45 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ μιλά για διαλογή ασθενών, η Λινού για στήριξη ασθενών ως το τέλος της ζωής τους – Δεν είμαστε ίδιοι

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σοκαριστικό περιστατικό σε λεωφορείο στον Βόλο: Αυνανιζόταν μπροστά σε 26χρονη

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή