Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Daily Sabah: Θέλει ο Μητσοτάκης πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Ο Μητσοτάκης θέλει πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας;» Το ερώτημα θέτει σε άρθρο της η τουρκική αγγλόφωνη ιστοσελίδα Daily Sabah, ξεκινώντας από την αίσθηση «διπλωματικής ελπίδας» που όπως σημειώνει ο αρθρογράφος είχε εμφανιστεί στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτιο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εκείνη την εποχή, οι ειδικοί διερευνούσαν ιδέες για το εάν οι ηγέτες των δύο χωρών, που όχι μόνο μοιράζονται κοινά εδαφικά σύνορα αλλά και κοινή ιστορία με πολλές πολιτισμικές ομοιότητες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έδαφος για διάλογο και να ανοίξουν διπλωματικούς διαύλους για να συζητήσουν διαφωνίες, σημειώνει ο Μεχμέτ Τσελίκ, που υπογράφει το δημοσίευμα.

Οι διαφωνίες, που – όπως επισημαίνει – είναι μέρος της εξωτερικής πολιτικής των δύο κρατών επί σειρά ετών, αποτελούν εδώ και καιρό μέρος των εντάσεων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και στην περιοχή της Μεσογείου. «Από το προβληματικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, μέχρι το αδιέξοδο στο νησί της Κύπρου και τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος εμποδίων που προσπαθούν να ξεπεράσουν οι δύο γείτονες» σημειώνει ο Τσελίκ, ο οποίος επισημαίνει ότι ο κατάλογος αυτός έχει «επιδεινωθεί από τις επιθετικές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, τη στατικοποίηση των νησιών, καθώς και από τη χρήση του ελληνικού εδάφους ως μεγάλη στρατιωτική βάση για τις ΗΠΑ, για να μην αναφέρουμε τις μαξιμαλιστικές θαλάσσιες αξιώσεις της Αθήνας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Διαβάστε επίσης: Οι ευχαριστίες Μπάιντεν σε Ερντογάν και η αναφορά στο Αιγαίο και τη Συρία

Οι εντάσεις ήταν πάντα εκεί

Και ενώ οι εντάσεις ήταν πάντα εκεί, σημειώνει ο αρθρογράφος, η βούληση να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια στη δημιουργία μιας σχέσης εργασίας είχε διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και την εσωτερική πολιτική και στις δύο χώρες. Ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας, ωστόσο, όπως υποστηρίζει το άρθρο, υπήρξε πράγματι ένας από τους πιο σημαντικούς καθοριστικούς παράγοντες στη βούληση και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα έδαφος όπου τα μέρη θα μπορούσαν τουλάχιστον να επικοινωνήσουν.

Η ανακοίνωση για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

«Είναι διαρκής η θέση μας ότι η πόρτα του διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, όπως και η πόρτα των απειλών πρέπει να παραμείνει κλειστή», δήλωσε ο Μητσοτάκης πριν από την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, υπενθυμίζει το άρθρο. Και αναφέρεται στο ότι μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, δόθηκε στη δημοσιότητα δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, στην οποία υπογραμμίζεται ο θετικός τόνος και η προσέγγιση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Ο ισχυρός και έμπειρος Ερντογάν

Ως ισχυρή και έμπειρη πολιτική προσωπικότητα των τελευταίων δύο δεκαετιών στην τουρκική αλλά και στην παγκόσμια πολιτική, ο Ερντογάν κατάφερε να ξεπεράσει τις διμερείς εντάσεις μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας μεταξύ αρχηγών, αναφέρει ο αρθρογράφος. .

Σύμφωνα με την Daily Sabah, μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, το θετικό κλίμα είχε αυξήσει τις ελπίδες ότι η συνάντηση μεταξύ αρχηγών θα μπορούσε να είναι καρποφόρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δυστυχώς, ο χρόνος έχει αποδείξει το αντίθετο καθώς ο Μητσοτάκης σύμφωνα με το δημοσίευμα «εκμεταλλεύτηκε τη διπλωματική στιγμή κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζητώντας από τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-16».

Το «Μητσοτάκης γιοκ»

«Ο Ερντογάν απάντησε σκληρά στις δηλώσεις Μητσοτάκη. Κατά κάποιο τρόπο θεώρησε την ομιλία Μητσοτάκη ως «διπλωματική προδοσία». Μάλιστα, ο Ερντογάν απάντησε τόσο έντονα στον Μητσοτάκη που είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν υπάρχει πια γι’ αυτόν»» αναφέρει ο Τσελίκ.

««Αφήστε τον να μαζευτεί. Όσο δεν μαζεύεται, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε», επανέλαβε πολλές φορές πρόσφατα ο Ερντογάν» τονίζεται στο άρθρο και προστίθεται ότι «η πρόσφατη ένταση διανθίστηκε επίσης με το παιχνίδι ευθυνών και τις κατηγορίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου».

Η Τουρκία δεν σκοπεύει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα

Το άρθρο υπενθυμίζει και τη δήλωση Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή ότι «η Τουρκία «δεν σκοπεύει να κάνει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Έκανε 147 αεροπορικές παραβιάσεις. Αν είμαστε γείτονες αν είμαστε φίλοι, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές;»».

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Νέες δηλώσεις για Ελλάδα – «Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά…»

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι δεν πρέπει να αναμένεται από την Τουρκία να υποχωρήσει από τις «δικαιολογημένες διεκδικήσεις της της, που υποστηρίζονται από διεθνείς συμφωνίες όπως στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο, υπήρχε πάντα μια άνευ όρων προθυμία δημιουργίας διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας για τη συζήτηση των δεσμών». Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη ήταν – σύμφωνα με τον ίδιο – ένα ισχυρό παράδειγμα και μια ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να δείξει την προθυμία της να συναντηθεί με κοινό παρονομαστή «μια νίκη και για τις δύο πλευρές».

Η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και η εικόνα του Μητσοτάκη

«Οι διαφωνίες είναι πολλές, αλλά «όπου υπάρχει θέληση» θα υπήρχε τρόπος να δημιουργηθεί έδαφος για συνομιλίες, αν ο Μητσοτάκης μπορούσε να σταθεί δυνατός. Η δημιουργία καλών δεσμών με την Τουρκία δεν θα εξυπηρετούσε μόνο τους μακροπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας, αλλά θα βοηθούσε επίσης τον Μητσοτάκη να επανορθώσει την εικόνα του στο εσωτερικό» αναφέρει το άρθρο.

Όπως υποστηρίζει δε «την ώρα που η ελληνική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για διπλωματική ανικανότητα, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι «εμπλέκεται σε μια επικίνδυνη εξωτερική πολιτική» που οδηγεί «από ήττα σε ήττα»».

Θέλει ο Μητσοτάκης πόλεμο; Ας ελπίσουμε πως όχι

«Θα μπορούσαν οι επιθετικές και προκλητικές κινήσεις της Αθήνας να οδηγήσουν σε πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών; Πολύ απίθανο. Θέλει ο Μητσοτάκης πόλεμο με την Τουρκία; Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι επίσης πολύ απίθανο» σημειώνει ο Τσελίκ.

Υποστηρίζει δε καταλήγοντας ότι σε μία εποχή όπως αυτή ένα άνοιγμα του Μητσοτάκη προκειμένου να διορθώσει τις σχέσεις με την Τουρκία μέσω της απευθείας διπλωματίας των ηγετών δεν θα ήταν μόνο καλό για το πολιτικό του μέλλον στο εσωτερικό, αλλά θα ανέβαζε επίσης το πολιτικό ηγετικό προφίλ του στην περιοχή και την Ευρώπη.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία έβγαλε το γεωτρύπανο Abdulhamid Han στην Ανατολική Μεσόγειο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την απειλή της… πράξη -και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο- έκανε η Αγκυρα που έβγαλε για έρευνες το «Abdulhamid Han», το τέταρτο γεωτρύπανό της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εξήλθε αιφνιδίως από το λιμάνι Τασουκού της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic. Το «Abdulhamid Han» συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του πλέει, ακόμα, ένα ρυμουλκό καθώς και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου.

H έξοδος του τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους και να ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή.

Δείτε χάρτη με την τοποθεσία που βρίσκεται

Είχαν προαναγγείλει την έξοδο στις 9 Αυγούστου

Οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει την έξοδο του ερευνητικού για τις 9 Αυγούστου. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

Στα τέλη Ιουνίου τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η πρώτη περιοχή ερευνών του νέου τουρκικού γεωτρύπανου θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος. «Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών» μετέδιδε το τουρκικό κανάλι A Haber.

Πριν από τρεις ημέρες, στις 27 Ιουλίου, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία, φωτογραφήθηκε μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο.

Μάλιστα ανέβασε στο Twitter την φωτογραφία μαζί με ανάρτηση. «Στο Taşucu (επαρχία Μερσίνας), όπου ήρθα από την Κερύνεια με το θαλάσσιο λεωφορείο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han. Οι προσπάθειες και οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκική Δημοκρατία και στη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερευνα Prorata: Στο 5,5% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι απασχολεί τους Ελληνες [γραφήματα]

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο να έχει «καεί», από τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν άφοβα διακοπές, νέα έρευνα βλέπει το φως της δημοσιότητας, στην οποία κυρίαρχη θέση έχει το ζήτημα της ακρίβειας, η αντοχή της κυβέρνησης στην κοινωνική πίεση, η συρρίκνωση της δυνητικής εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η βελτίωση της εικόνας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πολιτική έρευνα της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», 2 στους 3 πολίτες αξιολογούν με αρνητικό πρόσημο την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ 3 στους 4 δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο που το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει το κύμα της ακρίβειας.

Ωστόσο, η εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος δεν μεταβάλλεται, ανιχνευόμενη και σε αυτή τη μέτρηση στο 31%, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αυξάνει οριακά τη δική του επιρροή, διαμορφώνοντας την απόσταση από τη Ν.Δ. στο 5,5%.

Παράλληλα, η επιρροή του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω, ανιχνευόμενη στο 11,5%, ενώ οριακή άνοδο καταγράφουν το ΚΚΕ (5,5%), το ΜέΡΑ25 (2,5%) και οι Ελληνες ΓΤΠ (2%).

Σε ερώτηση ποιο ζήτημα είναι το σημαντικότερο που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, το 57% απαντά η ακρίβεια, το 31% τα εθνικά θέματα, το 31% οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, ενώ το 26% η διαφθορά και θέματα διαφάνειας.

Βελτίωση της εικόνας του Τσίπρα – Αποτελεσματικότερος ο Μητσοτάκης

Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βελτιώνεται, συμπαρασυρόμενη σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση της εικόνας του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Η ικανοποίηση από το αντιπολιτευτικό έργο του κόμματος της Αριστεράς αυξάνεται μέσα σε διάστημα δύο μηνών από το 21% στο 23%, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσλαμβάνεται ως πιο ακέραιος στη διαχείριση των χρημάτων του κράτους, ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε συμφέροντα και ως να έχει την ικανότητα να συναισθάνεται καλύτερα απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός τις ανησυχίες της κοινωνίας.

Αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσλαμβάνεται ως αποτελεσματικότερος, συνεπέστερος αλλά και ικανότερος στη διαχείριση των οικονομικών.

Στον δείκτη εμπιστοσύνης για ανάληψη της πρωθυπουργίας, η απόσταση μεταξύ των δύο αρχηγών μειώνεται, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 41%.

Εξασθένηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος

Στην ίδια έρευνα παρατηρείται, δε, εξασθένηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος: Στις αρχές του 2017 ο αρνητισμός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ καταγραφόταν στο 70-75% των ψηφοφόρων, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί αποφασιστικά (48%) και είναι ευθέως συγκρίσιμος ως μέγεθος με τον αντίστοιχο απέναντι στη Ν.Δ. (43%).

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή