Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δανάη Κολτσίδα: «Η νέα γενιά σήμερα είναι εξαιρετικά πολιτικοποιημένη»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Τα κόμματα έχουν τη δική τους ανθρωπογεωγραφία. Τα δε κόμματα εξουσίας έχουν πολλές διαστρωματώσεις και ρεύματα. Πάντα και όλα. Και προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ψάχνει τη νέα «βιτρίνα» του, τη νέα στρατηγική ατζέντα του, την ίδια ώρα που και το λεγόμενο βαθύ κόμμα υφίσταται αλλά και τα πρόσωπα που προσέγγισαν μεταγενέστερα (αν και αυτά χωρίζονται σε εκείνα που μοιάζουν πιο κομματικά απ’ τα παλιά). Και εκείνοι που κρατούν μια αυτονομία στην παρουσία τους.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η πολιτική επιστήμων Δανάη Κολτσίδα – γνωστή στο κοινό των «ΝΕΩΝ» για την αρθρογραφία της – ανήκει, θα λέγαμε, στα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την ανάλυση, αποκωδικοποίηση των κοινωνικών τάσεων και ρευμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι από εκείνα τα πρόσωπα που και λόγω ιδιότητας παράγουν έναν λόγο λίγο πιο μακριά από την τρέχουσα αντιπαράθεση αλλά εντός των αγωνιών του κόμματός της και του κοινού που βλέπει πάντα και πιο «θεσμικά» τις μάχες για την ηγεμονία των ιδεών.

Μιλάμε μαζί της για όλα που απασχολούν το πολιτικό σκηνικό.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την περιοδική έκδοση των Εκλογικών Τάσεων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς που δημοσιεύετε. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω, έχει μια αντίφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει εικονοκλαστική άποψη για τις μετρήσεις και το Ινστιτούτο να τις λαμβάνει υπόψη του στο δικό του περιοδικό «Poll of Polls». Τι λέτε;

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς είναι ο μόνος φορέας που συνδέεται με ένα πολιτικό κόμμα και καταθέτει δημόσια την ανάλυσή του για τις δημοσκοπήσεις. Η επιλογή να μελετάμε το σύνολο των δημοσιευμένων ερευνών – ακόμα κι αυτές για τις οποίες ενδεχομένως έχουμε μεθοδολογικά ερωτηματικά – είναι συνειδητή.

Αφενός, με μαθηματικούς όρους, η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων έχει το καλό ότι διορθώνει τυχόν σφάλματα μεμονωμένων ερευνών, ενώ η διαχρονική καταγραφή δείχνει σε κάθε περίπτωση τις τάσεις ανεξάρτητα από απόλυτα μεγέθη. Αφετέρου, η μελέτη μας στηρίζεται στην άποψη ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα πολύτιμο επιστημονικό και πολιτικό εργαλείο.

Από εκεί και πέρα όμως, προφανώς, το κύρος τους οφείλουν σε τελική ανάλυση να περιφρουρήσουν οι ίδιες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και τα ΜΜΕ που τις δημοσιεύουν. Και είναι εύλογο – ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας αυτού του εργαλείου για τη δημόσια ζωή – τα κόμματα και άλλοι φορείς να απαιτούν διαφάνεια και τήρηση της δεοντολογίας.

Ποια κοινωνική τάση θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσα σήμερα;

Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς μονολεκτικά. Σε διεθνές επίπεδο, θα έλεγα ότι το κύμα που αποκαλείται Μεγάλη Παραίτηση αξίζει την προσοχή μας. Ξαναφέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της αξίωσης για αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής. Από την άλλη πλευρά, όμως, αποτελεί μια ρήξη με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι μια ατομική έξοδος από την αγορά εργασίας αντί της συλλογικής διεκδίκησης, που παραμένει το ζητούμενο.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο ζήτημα – που αγγίζει δυστυχώς και τη χώρα μας – είναι η στροφή προς εκδοχές της αυταρχικής δημοκρατίας και καθεστώτα τύποις μόνο δημοκρατικά, αν όχι προς την ευθεία αμφισβήτηση και των ίδιων των δημοκρατικών διαδικασιών, όπως είδαμε πρόσφατα στη Βραζιλία ή στις ΗΠΑ.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς και οι πιέσεις που δέχονται ακόμα και οι πιο εμπεδωμένες δημοκρατίες δεν συναντούν τη λαϊκή αντίσταση που θα περίμενε κανείς. Φαίνεται ότι η δημοκρατία δεν είναι πια ένα μαζικό λαϊκό πρόταγμα, ένα στοιχείο προς υπεράσπιση και διεκδίκηση. Και η αποκατάσταση αυτού του στοιχείου είναι επίσης ένα από τα πιο κρίσιμα ζητούμενα σήμερα.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για την Ακροδεξιά στην Ελλάδα. Ποια η δική σας εκτίμηση; Θα εκφραστεί αυτοτελώς, θα επιλέξει την αποχή;

Γενικά ο χώρος της αντιπολιτικής, της πλήρους απόρριψης του πολιτικού συστήματος, λειτουργεί και ως δεξαμενή για την Ακροδεξιά, δεν ταυτίζεται όμως με αυτή. Το ακροδεξιό εκλογικό σώμα – το τμήμα της κοινωνίας που εμφορείται από ακραία συντηρητικές, εθνικιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές, αυταρχικές αντιλήψεις – στις επικείμενες εκλογές θα διχαστεί. Φαίνεται εξάλλου και στις συσπειρώσεις και μετακινήσεις της εκλογικής βάσης των κομμάτων.

Ενα μέρος του θα στηρίξει τα «καθαρόαιμα» ακροδεξιά κόμματα, που θα καταγράψουν ένα υπολογίσιμο εκλογικό ποσοστό, ανεξαρτήτως του αν κάποιο από αυτά θα υπερβεί το όριο εισόδου στη Βουλή. Η πρωτόδικη καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αν και κορυφαίας σημασίας, σε καμία περίπτωση δεν σηματοδότησε το πολιτικό της τέλος.

Ενα άλλο μέρος του συγκεκριμένου εκλογικού σώματος θα εκφραστεί μέσω της παραδοσιακής Δεξιάς. Και, δυστυχώς, η προσέλκυση αυτού του εκλογικού κοινού φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν την αυταρχική στροφή του κυβερνώντος κόμματος. Μια στροφή που ανασύρει την ακροδεξιά ατζέντα από το περιθώριο, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο αυτόν τον πολιτικό χώρο, σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.

Οι ανισότητες – με τις οποίες έχετε ασχοληθεί και αναλυτικά, όπως η πρόσφατη ψηφιακή έκδοση του Πουλαντζάς μαζί με τις εκδόσεις Νήσος – είναι έδαφος για την Ακροδεξιά και γιατί η Αριστερά δείχνει να έχει χάσει χώρο στο εν λόγω πεδίο;

Η ενίσχυση της Ακροδεξιάς στα λαϊκά στρώματα είναι πράγματι ανησυχητική τάση, αλλά δεν θα έλεγα ότι η Αριστερά – τουλάχιστον όχι με την πιο στενή έννοια – έχει χάσει χώρο στο πεδίο των ανισοτήτων. Αντίθετα, αποτελεί τη μοναδική δύναμη που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της το κοινωνικό ζήτημα και την ισότητα.

Η Ακροδεξιά δεν είναι, δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ ένα λαϊκό πολιτικό εγχείρημα. Εργαλειοποιεί προφανώς την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τα αισθήματα περιθωριοποίησης και αδικίας μεγάλου μέρους της κοινωνίας, τα οποία διαστρέφει και εκτρέπει από την πραγματικότητα.

Ενώ η Αριστερά αντιπαραθέτει τους αδύναμους απέναντι στους ισχυρούς, τους εργαζόμενους απέναντι στα αφεντικά, για την Ακροδεξιά είναι η εθνική ταυτότητα ή η φυλετική καθαρότητα που απειλείται από τους μετανάστες, η θρησκευτική πίστη που αμαυρώνεται από τους αλλόθρησκους, η ανδρική υπερηφάνεια που ευνουχίζεται από τη γυναικεία χειραφέτηση ή την ορατότητα των ομοφυλοφίλων και ούτω καθεξής.

Με άλλα λόγια, η Ακροδεξιά ως λόγος και πράξη όχι απλώς δεν αντιμάχεται τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, αλλά τις πολλαπλασιάζει, αφού σπρώχνει ακόμη περισσότερο στο περιθώριο σημαντικά τμήματα των σύγχρονων λαϊκών τάξεων.

Ποια, αλήθεια, είναι τα πραγματικά διλήμματα της προσεχούς εθνικής κάλπης για εσάς;

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται δυστυχώς σε μια συνθήκη ολικής κρίσης και επομένως οι επόμενες εκλογές αποκτούν αντίστοιχη σημασία για το παρόν και το μέλλον. Σειρά πρόσφατων ερευνών του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς αλλά και του Ινστιτούτου Ετερον ή του διαΝΕΟσις δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των πολιτών νιώθει ότι ζει σε μια κοινωνία εγγενώς άδικη: ως προς την κατανομή του πλούτου, την αγορά εργασίας, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την προστασία των δικαιωμάτων, όλα σχεδόν τα πεδία της κοινωνικής ζωής.

Συνοπτικά λοιπόν θα έλεγα ότι το μεγάλο διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι η αναστροφή αυτής της συνθήκης, η αποκατάσταση ενός αισθήματος δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Από τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, όπου έπειτα από μια περίοδο άμβλυνσής τους – σε μεγάλο βαθμό, χάρη στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης – οι σχετικοί δείκτες παίρνουν ξανά την ανιούσα, μέχρι την προστασία θεμελιωδών δημοκρατικών ελευθεριών και τη στοιχειώδη λειτουργία των θεσμών.

Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σταθερά είναι πίσω στις μετρήσεις από την κυβερνώσα παράταξη;

Τα δημοσκοπικά δεδομένα από τις εκλογές του 2019 μέχρι και σήμερα δείχνουν σε γενικές γραμμές μια σταθερή και κατά περιόδους έντονη υποχώρηση της υποστήριξης προς το κυβερνών κόμμα και μια σταθερότητα και πιο αργή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας – αν και ακόμη δεν έχει ανατραπεί – έχει πάντως ουσιωδώς μειωθεί και τα δύο μεγάλα κόμματα θα εισέλθουν στην προεκλογική περίοδο από ένα σημείο σχεδόν ισορροπίας.

Προφανώς η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση δεν μεταφράζεται αυτόματα σε υποστήριξη της αντιπολίτευσης για μια σειρά από λόγους. Πολλοί από αυτούς είναι αντικειμενικοί – η μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης είναι ένας από αυτούς, με ιδιαίτερη μάλιστα βαρύτητα σε συνθήκες πανδημίας που απέτρεπαν την απευθείας επαφή με τους πολίτες.

Κάποιοι άλλοι βέβαια έχουν να κάνουν με αδυναμίες, αντιφάσεις ή καθυστερήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Καθώς εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο, η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να εκφράσει και εκλογικά την κοινωνική δυσαρέσκεια θα κριθεί, πρώτον, από το αν θα εκπέμψει ένα σαφές συνεκτικό μήνυμα, μια ρεαλιστική αλλά ελπιδοφόρα διέξοδο και, δεύτερον, από τα πρόσωπα με τα οποία θα δώσει τη μάχη των εκλογών, που πρέπει να εμπνέουν και να σηματοδοτούν μια ουσιαστική ανανέωση της πολιτικής ζωής.

Θεωρείτε πως οι υποκλοπές θα απασχολήσουν το εκλογικό σώμα ή θα ψηφίσει απλώς με βάση την τσέπη;

Το κυρίαρχο θέμα, με βάση όλες τις μετρήσεις, είναι η ακρίβεια. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν ακόμα και άνθρωποι με πλήρη και σταθερή απασχόληση τρομάζουν μπροστά στο ταμείο του σουπερμάρκετ.

Ωστόσο, η εκλογική συμπεριφορά είναι σύνθετο φαινόμενο. Κάθε γεγονός – πολύ περισσότερο ένα μείζον σκάνδαλο, όπως οι υποκλοπές, με τεράστιες προεκτάσεις που ξεδιπλώνονται κάθε μέρα – εγγράφεται στη συνείδηση των πολιτών. Και νομίζω ότι είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι οι υποκλοπές δεν είναι ένα «παιχνίδι κατασκόπων» μεταξύ κάποιων λίγων ισχυρών παραγόντων, αλλά αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων μας.

Το ίδιο και η λειτουργία της Δικαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών, που υπονομεύεται καθημερινά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης.

Η νέα γενιά θα πάει να ψηφίσει και γιατί τα κόμματα περνούν μια κάποια κρίση και έχουν πάψει να είναι ελκυστικά στους σημερινούς νέους;

Η νέα γενιά σήμερα είναι εξαιρετικά πολιτικοποιημένη. Η πολιτική της ταυτότητα εκφράζεται με τρόπους διαφορετικούς από τις προηγούμενες γενιές και, ενδεχομένως, αντιφατικούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κινητοποίησή της εξαντλείται στον ψηφιακό κόσμο, όπως συνήθως πιστεύουμε, ή ότι απορρίπτει συλλήβδην πιο παραδοσιακούς πολιτικούς θεσμούς, όπως οι εκλογές ή τα κόμματα.

Μάλιστα, από την ετήσια έρευνα για τη νεολαία που πραγματοποιούμε στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς προκύπτει ότι η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων συμμετέχει ή θέλει να συμμετέχει στις εκλογές, ενώ περίπου ένας στους τρεις δεν απορρίπτει ακόμα και τη συμμετοχή σε ένα κόμμα.

Από τι εξαρτάται τελικά η συμμετοχή τους; Μας το απάντησαν οι ίδιοι. Από το αν η πολιτική και τα κόμματα έχουν προτάσεις που αφορούν τη δική τους ζωή. Τόσο προφανής αλλά και τόσο δίκαιη απαίτηση.

Βάσει της δικής σας επιστημονικής πείρας και σκέψης, η απλή αναλογική τελικά είναι ένα εκλογικό σύστημα που δυναμιτίζει τη σταθερότητα, ένα σύστημα που ίσως βεβιασμένα ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ενώ έλειπε αυτή η κουλτούρα, και μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση το καίει λέγοντας πως δεν θέλει κυβέρνηση των ηττημένων;

Η απλή αναλογική – που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και έμπρακτα υπερασπίζεται μιλώντας για προοδευτική διακυβέρνηση τη στιγμή που η κυβέρνηση προεξοφλεί δύο κάλπες – είναι αναμφίβολα το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Και αυτό από μόνο του είναι στοιχείο σταθερότητας, γιατί οι πολίτες τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο μια κυβέρνηση που θεωρούν πιο αντιπροσωπευτική.

Αυτό απηχεί και η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, το να πάρει μια καθαρή εντολή διακυβέρνησης.

Ως προς την κουλτούρα των συνεργασιών, νομίζω ότι δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι αυτή λείπει από τη χώρα, ύστερα από μία δεκαετία συμμαχικών κυβερνήσεων, και σίγουρα δεν λείπει από τους πολίτες, που κατά πλειοψηφία δηλώνουν ότι προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Υπάρχει για εσάς έδαφος σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις και ποιο θεωρείτε το μεγάλο στοίχημα της σοσιαλδημοκρατίας για να επανέλθει, στον βαθμό που δεν τη θεωρείτε μια παλιά πολιτική δύναμη;

Συζητήσαμε πριν από τις προκλήσεις όχι απλώς των επόμενων εκλογών, αλλά και της ιστορικής περιόδου που διανύουμε. Η σοσιαλδημοκρατία, όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα βρει ή όχι τη θέση της στο πολιτικό τοπίο ανάλογα με το πόσο επιτυχημένα θα απαντήσει σε αυτές. Βλέπουμε στην Ευρώπη και διεθνώς ότι κάποια σοσιαλδημοκρατικά εγχειρήματα κατορθώνουν να ανανεώσουν την αριστερή ταυτότητά τους και τη σχέση τους με την κοινωνική τους βάση, ενώ άλλα εξανεμίζονται μέσα στην ανυποληψία.

Σε κάθε περίπτωση, η σφοδρότητα της κρίσης που βιώνουμε – από την απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου μέχρι τον πληθωρισμό, την άνοδο της Ακροδεξιάς, την έκρηξη των ανισοτήτων και τις απειλές για τη δημοκρατία – καθιστά την εξεύρεση πεδίων συνεργασίας μονόδρομο για τις προοδευτικές δυνάμεις. Οχι απλώς για τη δική τους πολιτική επιβίωση, αλλά κυριολεκτικά για την επιβίωση των κοινωνιών μας.

Η ΝΔ από την άλλη, πάντως, δείχνει μια ανθεκτικότητα και η φθορά της είναι ελεγχόμενη, γιατί λέτε;

Δεν θα χαρακτήριζα ελεγχόμενη τη μείωση του εκλογικού προβαδίσματος της ΝΔ από τις σχεδόν 20 μονάδες την άνοιξη του 2020, πάντοτε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις λιγότερο από 5 σήμερα.

Η ΝΔ βρέθηκε στην κυβέρνηση μέσα στο πλέον ευνοϊκό πλαίσιο: εκτός Μνημονίων, με ένα μεγάλο δημοσιονομικό «μαξιλάρι», με χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων σε επίπεδο ΕΕ και ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, με μια «καθαρή» τετραετία χωρίς ενδιάμεσες εκλογές, με ένα αίσθημα απειλής λόγω της πανδημίας που ενίσχυσε τη συσπείρωση των πολιτών γύρω από την εθνική ηγεσία, με την πλήρη στήριξη των ΜΜΕ και με μια υπεύθυνη αντιπολίτευση που σε καμία στιγμή δεν επέλεξε τον λαϊκισμό.

Ωστόσο, με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε, έχει κατορθώσει να αξιολογείται αρνητικά από την πλειοψηφία των πολιτών στους περισσότερους τομείς, και ιδίως σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Ε, αυτό δεν θα το έλεγα επιτυχία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Αναστασιάδης: Επισκέφθηκε το Μάτι με τον Μητσοτάκη

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μάτι και συγκεκριμένα στον χώρο όπου εκτελούνται τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη αναφέρθηκε στην πολύπλευρη συμβολή του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πρόοδο της Μεγαλονήσου, αλλά και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίτευξης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία Λευκωσίας και Αθήνας για την αντιμετώπιση των κινδύνων, που πηγάζουν από τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αγαπημένε μου Νίκο (Αναστασιάδη), σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή για μένα αλλά και για την πατρίδα μας, καθώς σε υποδέχομαι σε αυτόν τον χώρο -ο οποίος σου είναι τόσο οικείος- για τελευταία φορά με την ιδιότητά σου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω από καρδιάς και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και του Ελληνισμού συνολικά, να σε ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφερες στην πατρίδα σου.

Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως και βαρύτερες, περιπέτειες από σάς. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος γι΄ αυτό.

Δυστυχώς, παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότερο τη μεγάλη εθνική πληγή του Κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζω, όμως, ότι και ως τέως Πρόεδρος πια της Δημοκρατίας, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η θητεία σου, η καρδιά σου θα είναι πάντα εκεί, στο πώς θα πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ένας στόχος, ένας σκοπός για τον οποίο αγωνίστηκες καθ΄ όλη σου τη σταδιοδρομία και πριν γίνεις Πρόεδρος και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέσα στην καρδιά σου για πάντα.

Και πάλι καλώς ήρθες, είμαι σίγουρος ότι θα σε υποδεχθώ σε αυτό το γραφείο πολλές φορές ακόμα με την ιδιότητα, πια, όχι απλά του τέως Προέδρου αλλά ενός προσωπικού φίλου και σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο.

Τι ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης

Νίκος Αναστασιάδης: « Φίλε Πρωθυπουργέ, Κυριάκο μου, έτσι μάθαμε να μιλούμε μεταξύ μας, είναι και για μένα ειλικρινά μια στιγμή τρομερά ευαίσθητη, γιατί πλησιάζει το τέλος μιας πολιτικής διαδρομής που κράτησε 43 τόσα χρόνια, με το επιστέγασμα της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, του ιδίου προσωπικά προς την κυβέρνηση, προς τη δική σου Κυβέρνηση, Κυριάκο μου, αλλά και προς τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις, γιατί μέσα από τη στενή συνεργασία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε -και νομίζω αντιμετωπίσαμε- αρκετούς κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει, θεωρώ πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, συμβάλλοντας, έτσι, στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά και της προκοπής του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Όπως καλά ξέρεις, ένας δεύτερος λόγος της σημερινής μου παρουσίας, είναι και η εμπράκτως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ελληνισμό, προς τον Ελλαδικό Ελληνισμό, με τη θεμελίωση των οικισμών, των κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι.

Επαναλαμβάνω, αυτό είναι μια απλή ένδειξη, γιατί πολλαπλάσια ήταν και κατά τον ίδιο τρόπο και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είτε με θυσίες, με αίμα, είτε και με υλικές ενέργειες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτά λέγοντας, θέλω να πω ένα: Θα συνεχίσω να είμαι ένας Έλληνας που αγωνιά για την τύχη της Κύπρου μας, για την τύχη της Ελλάδας μας.

Θα είμαι παρών όχι στην εξουσία, αλλά στους όποιους αγώνες κληθούμε να αναλάβουμε.

Σας ευχαριστώ.»

Συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας

Στη συνεχεία υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομο Προδρόμου, Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών που στόχο έχει την προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών που απονέμονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή φορείς Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελληνική Δημοκρατία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Τσίπρας στοχοποιεί τον Ανδρουλάκη

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η μάχη για την επικράτηση στην Κεντροαριστερά δεν βρίσκεται στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης. Δεν είναι παρούσα κάθε μέρα, δεν κουβεντιάζεται στα πάνελ. Τις τελευταίες μέρες, όμως, φαίνεται πως όχι μόνο συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, αλλά έχει και σφοδρότητα, καθώς ενίοτε περιλαμβάνει και πρακτικές που η μια πλευρά περιγράφει ως «γκεμπελικές». Η υπόνοια που άφησε η Πόπη Τσαπανίδου περί «εκβιαζόμενου» Νίκου Ανδρουλάκη συμπληρώθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έβαλε μεν τους εκβιασμούς σε πιο γενικό πλαίσιο, έστειλε όμως μια εξίσου καθαρή αιχμή προς την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε που τον παρακολουθούσαν για να είναι το κόμμα του σε ομηρεία και να είναι ο ίδιος και το κόμμα του υπό εκβιασμό. Το αν θα εκβιαστεί κανείς έχει να κάνει με τις αντοχές και τον χαρακτήρα του. Είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας, λίγο αργότερα, τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες «επαμφοτερίζουσα».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη

Η αντίδραση δεν άργησε να έρθει από τη Χαριλάου Τρικούπη: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξαν το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Δικαιοσύνη, στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν δέχονται μαθήματα από κανέναν» ανέφερε το σχόλιο. «Οι γκεμπελικές πρακτικές «λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει» είναι πάντα στην εργαλειοθήκη των στελεχών και των επικοινωνιακών βραχιόνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός του ΠΑΣΟΚ που «διαβάζουν» στον τρόπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια απόπειρα συσπείρωσης του κεντροαριστερού κοινού στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό στις εκλογές, με πρώτο ψηφίο το «3». Εξ ου και οι τακτικές πια αναφορές στη Δημοκρατική Παράταξη, αλλά και στην «πορεία προς τον λαό», σε μια απόπειρα να εγείρει αντανακλαστικά απέναντι στη ΝΔ, που θα στείλουν τους προοδευτικούς πολίτες στο κόμμα που θεωρούν πιο πιθανό να «κόψει» τον δρόμο της εξουσίας στη ΝΔ. Από την άλλη και το ΠΑΣΟΚ έχει όπλα στη φαρέτρα του: οι θεσμικές κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και η ρεαλιστικότερη προσέγγιση σε ζητήματα της επικαιρότητας και στην προγραμματική γραμμή του κόμματος κρατούν στο ΠΑΣΟΚ ένα ακροατήριο που πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν δεδομένο – στις επόμενες νομοθετικές κινήσεις, εφόσον υπάρξουν, με δεδομένη την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ η κύρια αντιπολιτευτική φωνή θα είναι αυτή του τρίτου κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα περνάει μέσα από τη μάχη της Κεντροαριστεράς, ακόμα και μέσα από την απόσταση που θα έχουν ανάμεσά τους τα δύο κόμματα στην κάλπη της απλής αναλογικής. Η λογική «ο θάνατός σου, η ζωή μου», που φαίνεται πως είναι η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ, που θέλει να θεωρείται το ίδιο ο κορμός του προοδευτικού χώρου αποκαθιστώντας τη μεταπολιτευτική κανονικότητα, δεν είναι το ίδιο δεδομένη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν μπορεί να αποξενώσει πλήρως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ο μόνος τρόπος να ξαναβρεθεί στην εξουσία περνάει μέσα από μια ενδεχόμενη συνεργασία των δύο πλευρών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
LIFESTYLE4 λεπτά ago

«Έσπασε» για τη μάχη της συζύγου του με το Αλτσχάιμερ ο πρώην τραγουδιστής των Sex Pistols

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 λεπτά ago

Νίκος Αναστασιάδης: Επισκέφθηκε το Μάτι με τον Μητσοτάκη

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Ανδραβίδα: Στο σπίτι του αγνοούμενου σμηναγού στο Νευροκόπι μεταβαίνει ο Φλώρος

MEDIA14 λεπτά ago

Ο χορός των δισ. στην Πρέμιερ Λιγκ

ΚΟΣΜΟΣ21 λεπτά ago

Από το «Χορεύοντας με τους Λύκους» στη φυλακή – Η σεξουαλική αίρεση και τα ανατριχιαστικά εγκλήματα

LIFESTYLE25 λεπτά ago

Τα 80 χάπια τη μέρα και οι 400 χιλιάδες τον μήνα για αποτοξίνωση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ25 λεπτά ago

Παρέα νεαρών στη Ν.Ιωνία Βόλου έκαναν κινήσεις να χτυπήσουν έναν 50χρονο και να τον κλωτσήσουν στο πρόσωπο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ31 λεπτά ago

ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Τσίπρας στοχοποιεί τον Ανδρουλάκη

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Μαρουσάκης: «Το πολικό ποτάμι φέρνει βαρυχειμωνιά» – Τι είναι το φαινόμενο «Aegean Lake Effect»

ΜΠΑΣΚΕΤ37 λεπτά ago

Με μπροστάρη τον Γιάννη οι Μπακς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσούλα Καρμπά- Κάϊρα από Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Tο Αγρίμι» με τη Δήμητρα Παπαδήμα στο Θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Εργαλείο εξωστρέφειας ο πολιτισμός – Ο Έλληνας πρόξενος στη Ν. Υόρκη μιλά για την παράσταση «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Η παράσταση «Ντίνος Χριστιανόπουλος-Το ταγκαλάκι» στο θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Η Βελανιδιά του Tim Crouch στο Bios: Μία τολμηρή θεατρική πρόκληση με εκλεκτούς καλεσμένους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Φιλιά εις τα παιδιά»: Δείτε στο ERTFLIX και στην ERT World το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

“Τριγωνοψαρούλης The Musical” στο θέατρο Κολοσσαίον

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Πεταμένα βιβλία, ξεχασμένοι άνθρωποι»: Οι +άνθρωποι στο παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή