Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δανάη Κολτσίδα: «Η νέα γενιά σήμερα είναι εξαιρετικά πολιτικοποιημένη»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Τα κόμματα έχουν τη δική τους ανθρωπογεωγραφία. Τα δε κόμματα εξουσίας έχουν πολλές διαστρωματώσεις και ρεύματα. Πάντα και όλα. Και προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ψάχνει τη νέα «βιτρίνα» του, τη νέα στρατηγική ατζέντα του, την ίδια ώρα που και το λεγόμενο βαθύ κόμμα υφίσταται αλλά και τα πρόσωπα που προσέγγισαν μεταγενέστερα (αν και αυτά χωρίζονται σε εκείνα που μοιάζουν πιο κομματικά απ’ τα παλιά). Και εκείνοι που κρατούν μια αυτονομία στην παρουσία τους.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η πολιτική επιστήμων Δανάη Κολτσίδα – γνωστή στο κοινό των «ΝΕΩΝ» για την αρθρογραφία της – ανήκει, θα λέγαμε, στα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την ανάλυση, αποκωδικοποίηση των κοινωνικών τάσεων και ρευμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι από εκείνα τα πρόσωπα που και λόγω ιδιότητας παράγουν έναν λόγο λίγο πιο μακριά από την τρέχουσα αντιπαράθεση αλλά εντός των αγωνιών του κόμματός της και του κοινού που βλέπει πάντα και πιο «θεσμικά» τις μάχες για την ηγεμονία των ιδεών.

Μιλάμε μαζί της για όλα που απασχολούν το πολιτικό σκηνικό.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την περιοδική έκδοση των Εκλογικών Τάσεων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς που δημοσιεύετε. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω, έχει μια αντίφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει εικονοκλαστική άποψη για τις μετρήσεις και το Ινστιτούτο να τις λαμβάνει υπόψη του στο δικό του περιοδικό «Poll of Polls». Τι λέτε;

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς είναι ο μόνος φορέας που συνδέεται με ένα πολιτικό κόμμα και καταθέτει δημόσια την ανάλυσή του για τις δημοσκοπήσεις. Η επιλογή να μελετάμε το σύνολο των δημοσιευμένων ερευνών – ακόμα κι αυτές για τις οποίες ενδεχομένως έχουμε μεθοδολογικά ερωτηματικά – είναι συνειδητή.

Αφενός, με μαθηματικούς όρους, η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων έχει το καλό ότι διορθώνει τυχόν σφάλματα μεμονωμένων ερευνών, ενώ η διαχρονική καταγραφή δείχνει σε κάθε περίπτωση τις τάσεις ανεξάρτητα από απόλυτα μεγέθη. Αφετέρου, η μελέτη μας στηρίζεται στην άποψη ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα πολύτιμο επιστημονικό και πολιτικό εργαλείο.

Από εκεί και πέρα όμως, προφανώς, το κύρος τους οφείλουν σε τελική ανάλυση να περιφρουρήσουν οι ίδιες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και τα ΜΜΕ που τις δημοσιεύουν. Και είναι εύλογο – ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας αυτού του εργαλείου για τη δημόσια ζωή – τα κόμματα και άλλοι φορείς να απαιτούν διαφάνεια και τήρηση της δεοντολογίας.

Ποια κοινωνική τάση θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσα σήμερα;

Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς μονολεκτικά. Σε διεθνές επίπεδο, θα έλεγα ότι το κύμα που αποκαλείται Μεγάλη Παραίτηση αξίζει την προσοχή μας. Ξαναφέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της αξίωσης για αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής. Από την άλλη πλευρά, όμως, αποτελεί μια ρήξη με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι μια ατομική έξοδος από την αγορά εργασίας αντί της συλλογικής διεκδίκησης, που παραμένει το ζητούμενο.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο ζήτημα – που αγγίζει δυστυχώς και τη χώρα μας – είναι η στροφή προς εκδοχές της αυταρχικής δημοκρατίας και καθεστώτα τύποις μόνο δημοκρατικά, αν όχι προς την ευθεία αμφισβήτηση και των ίδιων των δημοκρατικών διαδικασιών, όπως είδαμε πρόσφατα στη Βραζιλία ή στις ΗΠΑ.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς και οι πιέσεις που δέχονται ακόμα και οι πιο εμπεδωμένες δημοκρατίες δεν συναντούν τη λαϊκή αντίσταση που θα περίμενε κανείς. Φαίνεται ότι η δημοκρατία δεν είναι πια ένα μαζικό λαϊκό πρόταγμα, ένα στοιχείο προς υπεράσπιση και διεκδίκηση. Και η αποκατάσταση αυτού του στοιχείου είναι επίσης ένα από τα πιο κρίσιμα ζητούμενα σήμερα.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για την Ακροδεξιά στην Ελλάδα. Ποια η δική σας εκτίμηση; Θα εκφραστεί αυτοτελώς, θα επιλέξει την αποχή;

Γενικά ο χώρος της αντιπολιτικής, της πλήρους απόρριψης του πολιτικού συστήματος, λειτουργεί και ως δεξαμενή για την Ακροδεξιά, δεν ταυτίζεται όμως με αυτή. Το ακροδεξιό εκλογικό σώμα – το τμήμα της κοινωνίας που εμφορείται από ακραία συντηρητικές, εθνικιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές, αυταρχικές αντιλήψεις – στις επικείμενες εκλογές θα διχαστεί. Φαίνεται εξάλλου και στις συσπειρώσεις και μετακινήσεις της εκλογικής βάσης των κομμάτων.

Ενα μέρος του θα στηρίξει τα «καθαρόαιμα» ακροδεξιά κόμματα, που θα καταγράψουν ένα υπολογίσιμο εκλογικό ποσοστό, ανεξαρτήτως του αν κάποιο από αυτά θα υπερβεί το όριο εισόδου στη Βουλή. Η πρωτόδικη καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αν και κορυφαίας σημασίας, σε καμία περίπτωση δεν σηματοδότησε το πολιτικό της τέλος.

Ενα άλλο μέρος του συγκεκριμένου εκλογικού σώματος θα εκφραστεί μέσω της παραδοσιακής Δεξιάς. Και, δυστυχώς, η προσέλκυση αυτού του εκλογικού κοινού φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν την αυταρχική στροφή του κυβερνώντος κόμματος. Μια στροφή που ανασύρει την ακροδεξιά ατζέντα από το περιθώριο, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο αυτόν τον πολιτικό χώρο, σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.

Οι ανισότητες – με τις οποίες έχετε ασχοληθεί και αναλυτικά, όπως η πρόσφατη ψηφιακή έκδοση του Πουλαντζάς μαζί με τις εκδόσεις Νήσος – είναι έδαφος για την Ακροδεξιά και γιατί η Αριστερά δείχνει να έχει χάσει χώρο στο εν λόγω πεδίο;

Η ενίσχυση της Ακροδεξιάς στα λαϊκά στρώματα είναι πράγματι ανησυχητική τάση, αλλά δεν θα έλεγα ότι η Αριστερά – τουλάχιστον όχι με την πιο στενή έννοια – έχει χάσει χώρο στο πεδίο των ανισοτήτων. Αντίθετα, αποτελεί τη μοναδική δύναμη που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της το κοινωνικό ζήτημα και την ισότητα.

Η Ακροδεξιά δεν είναι, δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ ένα λαϊκό πολιτικό εγχείρημα. Εργαλειοποιεί προφανώς την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τα αισθήματα περιθωριοποίησης και αδικίας μεγάλου μέρους της κοινωνίας, τα οποία διαστρέφει και εκτρέπει από την πραγματικότητα.

Ενώ η Αριστερά αντιπαραθέτει τους αδύναμους απέναντι στους ισχυρούς, τους εργαζόμενους απέναντι στα αφεντικά, για την Ακροδεξιά είναι η εθνική ταυτότητα ή η φυλετική καθαρότητα που απειλείται από τους μετανάστες, η θρησκευτική πίστη που αμαυρώνεται από τους αλλόθρησκους, η ανδρική υπερηφάνεια που ευνουχίζεται από τη γυναικεία χειραφέτηση ή την ορατότητα των ομοφυλοφίλων και ούτω καθεξής.

Με άλλα λόγια, η Ακροδεξιά ως λόγος και πράξη όχι απλώς δεν αντιμάχεται τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, αλλά τις πολλαπλασιάζει, αφού σπρώχνει ακόμη περισσότερο στο περιθώριο σημαντικά τμήματα των σύγχρονων λαϊκών τάξεων.

Ποια, αλήθεια, είναι τα πραγματικά διλήμματα της προσεχούς εθνικής κάλπης για εσάς;

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται δυστυχώς σε μια συνθήκη ολικής κρίσης και επομένως οι επόμενες εκλογές αποκτούν αντίστοιχη σημασία για το παρόν και το μέλλον. Σειρά πρόσφατων ερευνών του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς αλλά και του Ινστιτούτου Ετερον ή του διαΝΕΟσις δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των πολιτών νιώθει ότι ζει σε μια κοινωνία εγγενώς άδικη: ως προς την κατανομή του πλούτου, την αγορά εργασίας, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την προστασία των δικαιωμάτων, όλα σχεδόν τα πεδία της κοινωνικής ζωής.

Συνοπτικά λοιπόν θα έλεγα ότι το μεγάλο διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι η αναστροφή αυτής της συνθήκης, η αποκατάσταση ενός αισθήματος δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Από τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, όπου έπειτα από μια περίοδο άμβλυνσής τους – σε μεγάλο βαθμό, χάρη στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης – οι σχετικοί δείκτες παίρνουν ξανά την ανιούσα, μέχρι την προστασία θεμελιωδών δημοκρατικών ελευθεριών και τη στοιχειώδη λειτουργία των θεσμών.

Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σταθερά είναι πίσω στις μετρήσεις από την κυβερνώσα παράταξη;

Τα δημοσκοπικά δεδομένα από τις εκλογές του 2019 μέχρι και σήμερα δείχνουν σε γενικές γραμμές μια σταθερή και κατά περιόδους έντονη υποχώρηση της υποστήριξης προς το κυβερνών κόμμα και μια σταθερότητα και πιο αργή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας – αν και ακόμη δεν έχει ανατραπεί – έχει πάντως ουσιωδώς μειωθεί και τα δύο μεγάλα κόμματα θα εισέλθουν στην προεκλογική περίοδο από ένα σημείο σχεδόν ισορροπίας.

Προφανώς η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση δεν μεταφράζεται αυτόματα σε υποστήριξη της αντιπολίτευσης για μια σειρά από λόγους. Πολλοί από αυτούς είναι αντικειμενικοί – η μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης είναι ένας από αυτούς, με ιδιαίτερη μάλιστα βαρύτητα σε συνθήκες πανδημίας που απέτρεπαν την απευθείας επαφή με τους πολίτες.

Κάποιοι άλλοι βέβαια έχουν να κάνουν με αδυναμίες, αντιφάσεις ή καθυστερήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Καθώς εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο, η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να εκφράσει και εκλογικά την κοινωνική δυσαρέσκεια θα κριθεί, πρώτον, από το αν θα εκπέμψει ένα σαφές συνεκτικό μήνυμα, μια ρεαλιστική αλλά ελπιδοφόρα διέξοδο και, δεύτερον, από τα πρόσωπα με τα οποία θα δώσει τη μάχη των εκλογών, που πρέπει να εμπνέουν και να σηματοδοτούν μια ουσιαστική ανανέωση της πολιτικής ζωής.

Θεωρείτε πως οι υποκλοπές θα απασχολήσουν το εκλογικό σώμα ή θα ψηφίσει απλώς με βάση την τσέπη;

Το κυρίαρχο θέμα, με βάση όλες τις μετρήσεις, είναι η ακρίβεια. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν ακόμα και άνθρωποι με πλήρη και σταθερή απασχόληση τρομάζουν μπροστά στο ταμείο του σουπερμάρκετ.

Ωστόσο, η εκλογική συμπεριφορά είναι σύνθετο φαινόμενο. Κάθε γεγονός – πολύ περισσότερο ένα μείζον σκάνδαλο, όπως οι υποκλοπές, με τεράστιες προεκτάσεις που ξεδιπλώνονται κάθε μέρα – εγγράφεται στη συνείδηση των πολιτών. Και νομίζω ότι είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι οι υποκλοπές δεν είναι ένα «παιχνίδι κατασκόπων» μεταξύ κάποιων λίγων ισχυρών παραγόντων, αλλά αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων μας.

Το ίδιο και η λειτουργία της Δικαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών, που υπονομεύεται καθημερινά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης.

Η νέα γενιά θα πάει να ψηφίσει και γιατί τα κόμματα περνούν μια κάποια κρίση και έχουν πάψει να είναι ελκυστικά στους σημερινούς νέους;

Η νέα γενιά σήμερα είναι εξαιρετικά πολιτικοποιημένη. Η πολιτική της ταυτότητα εκφράζεται με τρόπους διαφορετικούς από τις προηγούμενες γενιές και, ενδεχομένως, αντιφατικούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κινητοποίησή της εξαντλείται στον ψηφιακό κόσμο, όπως συνήθως πιστεύουμε, ή ότι απορρίπτει συλλήβδην πιο παραδοσιακούς πολιτικούς θεσμούς, όπως οι εκλογές ή τα κόμματα.

Μάλιστα, από την ετήσια έρευνα για τη νεολαία που πραγματοποιούμε στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς προκύπτει ότι η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων συμμετέχει ή θέλει να συμμετέχει στις εκλογές, ενώ περίπου ένας στους τρεις δεν απορρίπτει ακόμα και τη συμμετοχή σε ένα κόμμα.

Από τι εξαρτάται τελικά η συμμετοχή τους; Μας το απάντησαν οι ίδιοι. Από το αν η πολιτική και τα κόμματα έχουν προτάσεις που αφορούν τη δική τους ζωή. Τόσο προφανής αλλά και τόσο δίκαιη απαίτηση.

Βάσει της δικής σας επιστημονικής πείρας και σκέψης, η απλή αναλογική τελικά είναι ένα εκλογικό σύστημα που δυναμιτίζει τη σταθερότητα, ένα σύστημα που ίσως βεβιασμένα ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ενώ έλειπε αυτή η κουλτούρα, και μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση το καίει λέγοντας πως δεν θέλει κυβέρνηση των ηττημένων;

Η απλή αναλογική – που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και έμπρακτα υπερασπίζεται μιλώντας για προοδευτική διακυβέρνηση τη στιγμή που η κυβέρνηση προεξοφλεί δύο κάλπες – είναι αναμφίβολα το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Και αυτό από μόνο του είναι στοιχείο σταθερότητας, γιατί οι πολίτες τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο μια κυβέρνηση που θεωρούν πιο αντιπροσωπευτική.

Αυτό απηχεί και η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, το να πάρει μια καθαρή εντολή διακυβέρνησης.

Ως προς την κουλτούρα των συνεργασιών, νομίζω ότι δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι αυτή λείπει από τη χώρα, ύστερα από μία δεκαετία συμμαχικών κυβερνήσεων, και σίγουρα δεν λείπει από τους πολίτες, που κατά πλειοψηφία δηλώνουν ότι προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Υπάρχει για εσάς έδαφος σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις και ποιο θεωρείτε το μεγάλο στοίχημα της σοσιαλδημοκρατίας για να επανέλθει, στον βαθμό που δεν τη θεωρείτε μια παλιά πολιτική δύναμη;

Συζητήσαμε πριν από τις προκλήσεις όχι απλώς των επόμενων εκλογών, αλλά και της ιστορικής περιόδου που διανύουμε. Η σοσιαλδημοκρατία, όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα βρει ή όχι τη θέση της στο πολιτικό τοπίο ανάλογα με το πόσο επιτυχημένα θα απαντήσει σε αυτές. Βλέπουμε στην Ευρώπη και διεθνώς ότι κάποια σοσιαλδημοκρατικά εγχειρήματα κατορθώνουν να ανανεώσουν την αριστερή ταυτότητά τους και τη σχέση τους με την κοινωνική τους βάση, ενώ άλλα εξανεμίζονται μέσα στην ανυποληψία.

Σε κάθε περίπτωση, η σφοδρότητα της κρίσης που βιώνουμε – από την απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου μέχρι τον πληθωρισμό, την άνοδο της Ακροδεξιάς, την έκρηξη των ανισοτήτων και τις απειλές για τη δημοκρατία – καθιστά την εξεύρεση πεδίων συνεργασίας μονόδρομο για τις προοδευτικές δυνάμεις. Οχι απλώς για τη δική τους πολιτική επιβίωση, αλλά κυριολεκτικά για την επιβίωση των κοινωνιών μας.

Η ΝΔ από την άλλη, πάντως, δείχνει μια ανθεκτικότητα και η φθορά της είναι ελεγχόμενη, γιατί λέτε;

Δεν θα χαρακτήριζα ελεγχόμενη τη μείωση του εκλογικού προβαδίσματος της ΝΔ από τις σχεδόν 20 μονάδες την άνοιξη του 2020, πάντοτε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις λιγότερο από 5 σήμερα.

Η ΝΔ βρέθηκε στην κυβέρνηση μέσα στο πλέον ευνοϊκό πλαίσιο: εκτός Μνημονίων, με ένα μεγάλο δημοσιονομικό «μαξιλάρι», με χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων σε επίπεδο ΕΕ και ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, με μια «καθαρή» τετραετία χωρίς ενδιάμεσες εκλογές, με ένα αίσθημα απειλής λόγω της πανδημίας που ενίσχυσε τη συσπείρωση των πολιτών γύρω από την εθνική ηγεσία, με την πλήρη στήριξη των ΜΜΕ και με μια υπεύθυνη αντιπολίτευση που σε καμία στιγμή δεν επέλεξε τον λαϊκισμό.

Ωστόσο, με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε, έχει κατορθώσει να αξιολογείται αρνητικά από την πλειοψηφία των πολιτών στους περισσότερους τομείς, και ιδίως σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Ε, αυτό δεν θα το έλεγα επιτυχία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υγειονομική αναβάθμιση του νοσοκομείου Δράμας

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ελλάδα

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Έτσι απέφυγε τις κάμερες ο Φιλιππίδης μετά την απόφαση του δικαστηρίου

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μπιμπίλας για Φιλιππίδη: «Δεν θέλει να ξαναδεί κανέναν στα μάτια του»

Ελλάδα

Αποκάλυψη Μπιμπίλα για τον Πέτρο Φιλιππίδη

Μπουρδούμης για Φιλιππίδη: «Υπάρχει το μάτι της δικαιοσύνης που βλέπει τα πάντα»

Ελλάδα

Μπουρδούμης για Φιλιππίδη: «Υπάρχει το μάτι της δικαιοσύνης που βλέπει τα πάντα»

Πέτρος Φιλιππίδης: Καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος – Δεν είναι και ο πρώτος

Ελλάδα

Φιλιππίδης: Καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος – Δεν είναι και ο πρώτος

Πέτρος Φιλιππίδης: Αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις – Τι είπαν οι δικηγόροι του

Ελλάδα

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε ο Φιλιππίδης – «Δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοια απόφαση»

Πέτρος Φιλιππίδης: Εκτός φυλακής παρά την καταδίκη σε 8 χρόνια κάθειρξη

Ελλάδα

Εκτός φυλακής ο Φιλιππίδης παρά την καταδίκη σε 8 χρόνια κάθειρξη

Πέτρος Φιλιππίδης: Έντεκα χρόνια κάθειρξης η αρχική ποινή που αποφάσισε το Δικαστήριο

Ελλάδα

Πέτρος Φιλιππίδης: Έντεκα χρόνια κάθειρξης η αρχική ποινή που αποφάσισε το Δικαστήριο

Φιλιππίδης: Ποινή κάθειρξης 12 ετών προτείνει η εισαγγελέας

Ελλάδα

Φιλιππίδης: Ποινή κάθειρξης 12 ετών προτείνει η εισαγγελέας

Εισαγγελέας για Φιλιππίδη: «Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά»

Ελλάδα

«Κανένα ελαφρυντικό στον Φιλιππίδη», προτείνει η εισαγγελέας

Πέτρος Φιλιππίδης: Οι αντιδράσεις στο άκουσμα της ετυμηγορίας – Κλάματα ανακούφισης από τις καταγγέλουσες

Ελλάδα

Οι αντιδράσεις στην ετυμηγορία για Φιλιππίδη – Έβαλαν τα κλάματα Αναστασοπούλου και Δροσάκη

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέδωσε καρπούς η συνεργασία Δήμου Ηρακλείου – ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Περίπου τέσσερις (4) τόνους ελαιόλαδου από τα ελαιόδεντρα του Δήμου Ηρακλείου συνέλεξαν οι ωφελούμενοι  του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων – «Αριάδνη» στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με το ΚΕΘΕΑ, για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το πρωί της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου στο κτίριο του Κέντρου Θεραπείας στη Νέα Αλικαρνασσό, τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας παρέδωσαν στο Δήμο Ηρακλείου τις παραγόμενες ποσότητες που αντιστοιχούν στο κοινωνικό παντοπωλείο οι οποίες θα μοιραστούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη και τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Μιχάλη Σκουλά ο οποίος τον ενημέρωσε για το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας ελαιόλαδου καθώς και για τον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν .

Παράλληλα ο Δήμαρχος συνομίλησε με τους ωφελούμενους οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την δυνατότητα που τους δόθηκε να εργαστούν και να προσφέρουν, διαδικασία που όπως επισήμαναν βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην αποθεραπεία τους αλλά και στην επανένταξη τους.

Σημειώνεται ότι συνολικά η παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου  κατά τη φετινή περίοδο έφτασε στους 4 τόνους και απασχολήθηκαν 200 και πλέον άτομα που βρίσκονται σε δομές Εντατικής Θεραπείας και Κέντρα Ημέρας του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη».

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου σημείωσε : «βρεθήκαμε σήμερα στους χώρους του ΚΕΘΕΑ , όπου με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε πως η κοινή μας προσπάθεια η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, απέδωσε καρπούς .

Αφενός η περιουσία του Δήμου αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και αφετέρου δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντας τους πολλαπλά οφέλη. Η συνεργασία μας συνεχίζεται και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα»

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση που υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2021 ο Δήμος Ηρακλείου  με το ΚΕΘΕΑ προβλέπει:

  • Την δωρεάν παραχώρηση στο ΚΕΘΕΑ για τρία χρόνια του δικαιώματος καλλιέργειας  των ελαιοδέντρων που βρίσκονται σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου και συγκεκριμένα  στο Μετόχι Γρυλλιωνάκη στον μέσα Καρτερό (περίπου 1.300 δέντρα) και στην περιοχή «Τραπέζα» στην Ιεράπετρα (περίπου 1.500 δέντρα).
  • Την απασχόληση στην  καλλιέργεια και στην συγκομιδή του ελαιοκάρπου ωφελουμένων του ΚΕΘΕΑ καθώς και κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας τους οποίους θα υποδεικνύουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου.
  • Ότι το παραγόμενο ελαιόλαδο θα διατίθεται ως εξής: μετά από την περίοδο χάριτος ενός έτους, κατά την οποία το ΚΕΘΕΑ θα κρατήσει το σύνολο της ποσότητας που θα παραχθεί, το Κέντρο θα διαχειρίζεται το 75% του προϊόντος για την κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας και ως συμβολή  στην υλοποίηση των στόχων του και θα αποδίδει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου το 25% της παραγωγής του ακινήτου στον Καρτερό.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 λεπτά ago

Υγειονομική αναβάθμιση του νοσοκομείου Δράμας

ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Μπιμπίλας για Φιλιππίδη: «Δεν θέλει να ξαναδεί κανέναν στα μάτια του»

ΜΠΑΣΚΕΤ11 λεπτά ago

Καρύδας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ: «Η πόλη είναι σαν νεκροταφείο, πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ12 λεπτά ago

Πειθαρχική δίωξη στον Βόλο – www.ertsports.gr

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Εκτέλεσε με σφαίρες στο κεφάλι τη 16χρονη με το μωράκι της – Αρνείται το μακελειό στην Καλιφόρνια ο 25χρονος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ18 λεπτά ago

Συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις τέχνες και τον πολιτισμό

LIFESTYLE18 λεπτά ago

Όουεν Γουίλσον: Μεταμορφώθηκε στον Μπομπ Ρος στην ταινία «Paint»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 λεπτά ago

Απέδωσε καρπούς η συνεργασία Δήμου Ηρακλείου – ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη»

ΕΛΛΑΔΑ24 λεπτά ago

Σεισμός στην Τουρκία: Η συγκλονιστική digital art εικόνα για το έργο της ΕΜΑΚ που έγινε viral

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ30 λεπτά ago

Το αντίο του Ζανιόλο στη Ρόμα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος: Εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα η 23χρονη και η οικογένειά της μετά το επεισόδιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού – Όλα όσα υποστηρίζει ο 45χρονος

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάολα: Το μήνυμα της τραγουδίστριας μέσα από το νοσοκομείο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάμελα Άντερσον – Η σύζυγος του Τόμι Λι αντεπιτίθεται: «Δεν θα νοιαζόσουν, αν πέθαινα»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Παραμένουν στον Άγιο Δομίνικο η Κατερίνα Δαλάκα και η Ασημίνα Χατζηανδρέου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Νέος Κόσμος: Νεαρός κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τραβεστί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

ΤΗΝΟΣ : ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ -ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΚΑΔΟ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Άρχισαν τα «όργανα» και τα πρόστιμα για τα ηλεκτρικά πατίνια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Κλειστά τα σχολεία στο Βόλο την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Δεκαπέντε αρχαία αντικείμενα επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή