Connect with us

OIKONOMIA

Δάνεια: Με +90% τρέχουν τα στεγαστικά στο ξεκίνημα του 2022

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Εντυπωσιακό ποδαρικό στο 2022 έκανε η εγχώρια αγορά στεγαστικής πίστης, με τις νέες εκταμιεύσεις να διαμορφώνονται σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, οι χορηγήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο α΄ τετράμηνο της χρονιάς προσέγγισαν τα 350 εκατ. ευρώ, επίπεδα αυξημένα κατά 90% σε ετήσια βάση, τα οποία μάλιστα αντιστοιχούν ήδη στο 40% της παραγωγής ολόκληρου του 2021.

Το γεγονός αυτό καθιστά αισιόδοξες τις τραπεζικές διοικήσεις ότι θα επιτευχθεί με άνεση ο στόχος που έχει τεθεί για νέα στεγαστικά δάνεια πάνω από 1,2 δισ. ευρώ εφέτος έναντι 900 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση 35% περίπου), παρά την πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών λόγω πληθωρισμού.

Η εκτίμησή τους είναι ότι η διατήρηση των ρυθμών ανάκαμψης της οικονομίας στα ικανοποιητικά επίπεδα του 3% – 3,5%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 20 δισ. ευρώ τη διετία 2020 – 2021, θα τροφοδοτήσει τη ζήτηση για απόκτηση στέγης, κυρίως για ιδιοκατοίκηση και δευτερευόντως για εκμετάλλευση.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ενώ οι τράπεζες προσφέρουν χρηματοδότηση έως και το 80% της εμπορικής αξίας του εκάστοτε μεταβιβαζόμενου ακινήτου, το ποσοστό αυτό σήμερα κινείται κατά μέσο όρο στο 65%, καθώς οι δανειολήπτες επιλέγουν να συμμετάσχουν στην αγορά ενός σπιτιού με αυξημένη ιδία συμμετοχή, κάνοντας χρήση των αποταμιεύσεών τους.

Πρόκειται για επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα της δεκαετίας του 2000, κατά τη διάρκεια της οποίας σε πολλά δάνεια οι τράπεζες χορηγούσαν ακόμη και ποσά μεγαλύτερα του 100% της αξίας των ακινήτων, προς κάλυψη συμπληρωματικών εξόδων, όπως πχ. η επίπλωση ή οι συμβολαιογραφικές δαπάνες.

Αυξημένη ζήτηση

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Καμπούρη, Partner της IMS, της πρώτης εταιρείας που έλαβε στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα από την Τράπεζα της Ελλάδος άδεια διαμεσολάβησης για έκδοση στεγαστικών δανείων, «η άνοδος των μεγεθών είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ζήτησης από αξιόχρεους πελάτες και δεν σχετίζεται με χαλάρωση των κριτηρίων πιστοληπτικής αξιολόγησης».

Αυτός είναι κατά τον ίδιο και ένας από τους κυριότερους λόγους που το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων που διαχειρίζεται η IMS ξεπερνά το 90%. Πρόκειται για ένα ποσοστό αντιπροσωπευτικό της αγοράς, δεδομένου ότι η εταιρεία διαμεσολαβεί σταθερά τα τελευταία χρόνια για το 10% των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών στη στεγαστική πίστη.

Με βάση τα στοιχεία από τις εργασίες της εταιρείας, η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων είναι νέοι και ζευγάρια ηλικίας 35-45 ετών, με εισόδημα της τάξης των 25.000 – 30.000 ευρώ.

Ως προς τη μέση χορήγηση που εκταμιεύεται, ο κ. Καμπούρης επεσήμανε πως «διαμορφώνεται σε επίπεδα 4 φόρες πάνω από τα ετήσια εισοδήματα των δανειοληπτών, ήτοι πέριξ των 100.000 ευρώ.

Ζήτηση από το εξωτερικό

Κατά τα άλλα, σημείωσε ότι σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στην εγχώρια αγορά ακινήτων και από το εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% περίπου των χορηγήσεων για τις οποίες διαμεσολάβησε η IMS το 2021, αφορούσε χρηματοδοτήσεις κατοίκων εκτός Ελλάδος.

Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση τα χορηγούμενα ποσά είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα δάνεια των Ελλήνων. Ξεκινούν από τις 250.000 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Καμπούρη τα επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική ενίσχυση της ζήτησης από ιδιώτες που δεν ζουν στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης στη στεγαστική πίστη.

Όπως εξηγεί, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Βορρά, αλλά και στις ΗΠΑ, οι εργασίες που εκτελούνται μέσω των εταιρειών διαμεσολάβησης, φτάνουν ακόμη και το 90% επί των συνολικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες.

Μείωση λειτουργικού κόστους

Αυτό έχει βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από λειτουργικά κόστη που συνδέονται με τη διαδικασία διαχείρισης μίας αίτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των σχεδίων μετασχηματισμού των ελληνικών ομίλων, που στοχεύουν στη μείωση των δαπανών λειτουργίας, μέσω δράσεων εθελουσίας εξόδου και αναδιάρθρωσης του δικτύου τους.

Επί της ουσίας, με τη διαμεσολάβηση απαλλάσσονται από το μόνιμο λειτουργικό κόστος για το προσωπικό και τα σημεία παρουσίας που πρέπει να διατηρήσουν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που ενδιαφέρονται για στεγαστικό δάνειο.

Κι αυτό διότι εάν τη διαχείρισή του αναλάβει μία εταιρεία του χώρου, το σχετικό κόστος είναι μεταβλητό (1,2% επί του ποσού του δανείου) και καταβάλλεται μόνο εφόσον προχωρήσει η εκταμίευση. Γλυτώνουν δηλαδή ακόμη και τις δαπάνες για αιτήματα που τελικά δεν προχωρούν μέχρι το τέλος.

Με τον τρόπο αυτό, απελευθερώνονται εργατοώρες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση άλλων προγραμμάτων με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

British Airways: Ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις αυτό το καλοκαίρι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις αυτό το καλοκαίρι, καθώς δυσκολεύεται ήδη να συμβαδίσει με την αύξηση της ζήτησης και την έλλειψη προσωπικού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Καθώς ο τομέας των αερομεταφορών στο σύνολό του αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη περίοδο στην ιστορία του, κατέστη δυστυχώς αναγκαίο να μειώσουμε κι άλλο» τον αριθμό των πτήσεων, ανέφερε η εταιρεία σε μια ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Παγιδευμένοι στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης Κύπριοι βουλευτές

Συγγνώμες και αποζημιώσεις

Η British Airways εκτελούσε περίπου 850 πτήσεις ημερησίως πριν από την πανδημία της Covid-19 και είχε ήδη μειώσει κατά 10% τη δραστηριότητά της για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου. Με τις νέες ακυρώσεις, οι μειώσεις δρομολογίων θα φτάσουν το 11%.

«Είμαστε σε επαφή με τους πελάτες, για να ζητήσουμε συγγνώμη και να τους προτείνουμε να κάνουν κράτηση (σε άλλη πτήση) ή να τους αποζημιώσουμε πλήρως», διαβεβαίωσε η εταιρεία.

Μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών σε πολλές χώρες και ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να καλύψουν την απότομη αύξηση της ζήτησης, κυρίως επειδή δεν έχουν επαρκές προσωπικό.

Στα βρετανικά αεροδρόμια εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, με τεράστιες ουρές και εκατοντάδες ακυρωμένες πτήσεις. Εταιρείες και αεροδρόμια απέλυσαν χιλιάδες εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η British Airways είχε καταργήσει τότε περίπου 10.000 θέσεις εργασίας.

Το προσωπικό εδάφους της British Airways στο αεροδρόμιο του Χίθροου τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της κήρυξης απεργίας κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Η βρετανική εταιρεία EasyJet, που ακύρωσε επίσης εκατοντάδες πτήσεις τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτήθηκε ο επιχειρησιακός διευθυντής της, Πίτερ Μπέλιου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Φυσικό Αέριο: Η Νορβηγία προειδοποιεί για πιθανή διακοπή ροών στη Βρετανία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι εργάτες στις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Νορβηγία προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και θα τις επεκτείνουν και σε μια εγκατάσταση που τροφοδοτεί τη Βρετανία. Υπολογίζεται ότι λόγω της απεργίας το 60% των προμηθειών φυσικού αερίου της Νορβηγίας βρίσκεται υπό απειλή, με τις κρατικές εταιρίες της χώρας να αναφέρουν ότι το χειρότερο σενάριο είναι να διακοπούν εντελώς οι αποστολές προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα η παραγωγή φυσικού αερίου δεν θα επαρκεί για να αποσταλεί με εναλλακτικό αγωγό στη Σκωτία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κρατική Equinor έχει ήδη κλείσει προσωρινά τρεις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τους εργάτες σε αυτές να απεργούν ζητώντας αυξήσεις μισθών και προστασία από τον πληθωρισμό. Η Νορβηγία είναι από πέρσι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Βρετανίας. Τότε, η σκανδιναβική χώρα είχε ξεπεράσει την εγχώρια βρετανική παροχή και ανταπεξήλθε στο 42% της ζήτησης. Παράλληλα, η Νορβηγία ικανοποιεί περίπου το 25% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Αναλυτής της ICIS εκτίμησε ότι η Βρετανία μπορεί να ανταπεξέλθει βραχυπρόθεσμα χωρίς το νορβηγικό αέριο, χάρη στις σημαντικές εισαγωγές LNG και τη χαμηλή καλοκαιρινή ζήτηση.

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου

Η απεργία αυτή έχει προκαλέσει πανικό στις ευρωπαϊκές αγορές, φέρνοντας το φυσικό αέριο στην υψηλότερη τιμή του από την αρχή του πολέμου. Το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο ενός μήνα, το οποίο καθορίζει την τιμή της χονδρικής στη Γηραιά Ήπειρο, σκαρφάλωσε κατά 6% σήμερα και διαμορφώθηκε στα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμή πέντε φορές αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Η αύξηση αυτή λειτούργησε ως «τσουνάμι» στις αγορές συναλλάγματος, φέρνοντας το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για το πώς θα επηρεάσει η ενεργειακή κρίση την οικονομία της ευρωζώνης.

Μείωση εξαγωγών φυσικού αερίου

Λόγω των απεργιών, αναμένεται να επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας κατά 89.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (boepd). Από την Τρίτη, η απεργία θα επεκταθεί σε άλλες τρεις εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι η αναταραχή αυτή θα επηρεάσει το 13% των εξαγωγών φυσικού αερίου της σκανδιναβικής χώρας.

Μάλιστα, αν πραγματοποιήσει το συνδικάτο των εργατών τις προειδοποιήσεις του, από το Σάββατο ενδέχεται να μειωθεί ή να διακοπεί εντελώς η παραγωγή σε 14 εγκαταστάσεις, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση κατά 56% των νορβηγικών εξαγωγών φυσικού αερίου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή