Connect with us

OIKONOMIA

Δάνεια: Μεγάλα κουρέματα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Published

on

Spread the love

Γενναίες ρυθμίσεις με υψηλά ποσοστά κουρέματος των οφειλών και μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, έχουν πετύχει έως σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ενέταξαν τα χρέη τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι και το τέλος του περασμένου μήνα 5.435 δανειολήπτες ρύθμισαν με ευνοϊκό τρόπο 1,83 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται, με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως σήμερα, ότι στο επόμενο 5μηνο θα αναδιαρθρωθούν επιπλέον οφειλές ύψους 1,9 ως 2,3 δισ. ευρώ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι διαγραφές χρεών από τις τράπεζες διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 32,6%, ενώ ανά κατηγορία χρηματοδότησης φτάνουν στα ακόλουθα επίπεδα:

– 23% στη στεγαστική πίστη

– 42,4% στα επιχειρηματικά δάνεια

– 33,7% στις καταναλωτικές οφειλές

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 36% των ρυθμίσεων το κούρεμα ξεπέρασε το 50%, ενώ στο 14% των περιπτώσεων κινήθηκε μεταξύ 30% και 50%. Δηλαδή στις μισές περιπτώσεις οφειλετών που αναδιάρθρωσαν επιτυχώς το χρέος τους, η διαγραφή ξεπέρασε το 30%.

Παράλληλα, σημαντική μείωση των δόσεων επιτυγχάνεται με την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης των οφειλών.

Στα στεγαστικά δάνεια η μέση διάρκεια φτάνει αυτήν την στιγμή τα 24 έτη, στα επιχειρηματικά τα 13 έτη και στα καταναλωτικά 13 έτη.

Επί του συνόλου των τραπεζικών χρεών, στο 36% των περιπτώσεων η διάρκεια ορίστηκε στα 30 – 35 έτη και στο 33% σε 15 – 20 έτη.

Οι προβλέψεις για το 2023

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece στο συνέδριο Risk Management & Compliance Conference, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις υλοποίησαν ρυθμίσεις άνω των 35 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες.

Κατά τον ίδιο, μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθούν επιπλέον αναδιαρθρώσεις ύψους 7 δισ. ευρώ.

Εκτίμησε δε ότι δάνεια της τάξης των 10 δισ. ευρώ, το 20% όσων έχουν τιτλοποιηθεί έως και σήμερα, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια ως πράσινα τα επόμενα 2-5 χρόνια, αυξάνοντας το ενεργητικό και κατ’ επέκταση και τα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Από την πλευρά της, η Μαρία Βέργη, General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, τόνισε ότι χιλιάδες δανειολήπτες έχουν επανέλθει σε μια κανονική τραπεζική σχέση με προοπτικές πλήρους ή και αναπτυξιακής πλέον συνεργασίας με τους πιστωτές τους.

Όπως είπε, το 83% των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιήσει οι servicers τα τελευταία τρία έτη προέρχεται από συναινετικές λύσεις, είτε ρύθμισης είτε οριστικής διευθέτησης κατόπιν συναινετικής συνεννόησης με τον δανειολήπτη, και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς.

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες και για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο στόχος των ρυθμίσεων έχει ανέλθει σε επίπεδο κλάδου σε επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου», επισήμανε η ίδια.

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η κυρία Βέργη τόνισε ότι η πλατφόρμα έχει πολύ ουσιαστική παρουσία στην ρύθμιση δανείων ιδιωτών και μικρών κυρίως επιχειρήσεων, με συνεχώς επιταχυνόμενα αποτελέσματα.

«Η εγκρισιμότητα όσον αφορά τις οφειλές που διαχειριζόμαστε από δάνεια ανέρχεται σε 72% συνολικά, ενώ για μικρότερες οφειλές κάτω των 200 χιλ. ευρώ έχει ανέλθει στο 75%», υποστήριξε η ίδια.

Πώς υπολογίζεται το κούρεμα

Σημειώνεται ότι οι όροι των ρυθμίσεων είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ή με διμερείς συμφωνίες, προκύπτουν από αλγόριθμο, ο οποίος λαμβάνει υπόψιν τα ακόλουθα:

– Πρώτον, την εισοδηματική και οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη, ώστε οι δόσεις που θα προκύψουν μετά τη ρύθμιση να μπορούν να αποπληρώνονται.

– Δεύτερον, τις εγγυήσεις του δανείου και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Σε κάθε υπόθεση συγκρίνεται η παρούσα αξία της εκτιμώμενης ανάκτησης μέσω πλειστηριασμού και των δόσεων που θα καταβάλει ο δανειολήπτης στο σενάριο μιας ρύθμισης. Αν η πρώτη είναι μεγαλύτερη, η περιουσία οδηγείται στο σφυρί.

Στην αντίθετη περίπτωση προτείνεται κούρεμα, το ύψος του οποίου εξαρτάται κατά βάση από το ποσοστό κάλυψης των οφειλών από τα ενέχυρα.

Δηλαδή, ο κανόνας είναι ότι ο δανειολήπτης πρέπει να καταβάλει σε όρους παρούσας αξίας μέσω της ρύθμισης ένα ποσό που τουλάχιστον ισοδυναμεί με το εκτιμώμενο προϊόν ρευστοποίησης του ακινήτου του.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις καταρρακτώδεις βροχές – Προβλήματα σε μετρό και αεροδρόμια

ΘΕΣΣΑΛΙΑ13 λεπτά ago

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Λάρισας (φωτό

TOP17 λεπτά ago

Η πορεία του ελικοπτέρου Α 109 απο Αφίδνες& την βάση -μέχρι την ώρα της πτώσης στην περιοχή Αχλάδι-Ρεπορτάζ:Γιάννης Αποστολίδης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ19 λεπτά ago

ΑΕΛ: Ανακοίνωσε την διεθνή Βουλγάρα επιθετικό Aleksandra Yaneva

LIFESTYLE23 λεπτά ago

Οι προκλητικές φωτογραφίες στο πάρτι για το αγέννητο μωρό τους 

VIDEO29 λεπτά ago

Αποκλειστικό-Αυτοψία:Παραλια Μεγάλος Ασέληνος μετά την Θεομηνία Elias-Αλλαγή στη πρόσβαση του δρόμου-Ρεπορτάζ:Γιάννης Αποστολίδης

VIDEO41 λεπτά ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

VIDEO49 λεπτά ago

Πλυμμηρισμένος δρόμος στην Άγρια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ54 λεπτά ago

Live οι δηλώσεις Μητσοτάκη για το μεναστευτικό από την Σύνοδο EUMED9

VIDEO55 λεπτά ago

Ο Αχιλλέας Μπέος λύνει τα προβλήματα των πολιτών στο ΑΨΕ ΣΒΗΣΕ ..σταματά λεωφορείο& βάζει ηλικιωμένη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA4 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

VIDEO4 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Ξεκινούν τα μαθήματα στη Θεσσαλία τη Δευτέρα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Market Pass: Ποιοι πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή