Connect with us

OIKONOMIA

ΔΕΗ: Πράσινο φως από τη ΡΑΕ για μπαταρίες νερού στα παλιά ορυχεία

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ένα νέο project αρχίζει να «χτίζει» η ΔΕΗ εκμεταλλευόμενη τα ανοιχτά ορυχεία λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία και την υψομετρική τους διαφορά προκειμένου να δημιουργήσει μονάδες αντλησιοταμίευσης για αποθήκευση ενέργειας. Ήδη προ ημερών εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 148 MW,  στο Ορυχείο Καρδιάς της Κοζάνης για 35 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής ρεύματος μέσω αντλησιοταμίευσης είχε υποβάλλει η επιχείρηση τον περασμένο Ιούνιο.  Με την εγκατάλειψη των εξορύξεων λιγνίτη δημιουργούνται στα ορυχεία τεχνητές λίμνες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης με την ώριμη τεχνολογία της άντλησης νερού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Υβριδικά συστήματα αποθήκευσης

Μάλιστα, η ΔΕΗ συμμετέχει, μαζί με την αντίστοιχη κρατική εταιρεία της Πολωνίας PGE, στο ερευνητικό πρόγραμμα «ATLANTIS», το οποίο αξιολογεί τις τεχνικές δυνατότητες και την οικονομική σκοπιμότητα της μετατροπής των ανοιχτών ανθρακωρυχείων σε υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με εφαρμογή τεχνολογιών αντλησιοταμίευσης, χρησιμοποιώντας την περίσσεια ενέργειας από το δίκτυο, αλλά και από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ήδη δρομολογεί η ΔΕΗ.

Τις μελέτες έχουν αναλάβει τρία κορυφαία ευρωπαϊκά ιδρύματα, το Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών της Γερμανίας (GeoForschungsZentrum), το Κεντρικό Μεταλλευτικό Ινστιτούτο της Πολωνίας (Glowny Instytut Gornictwa), το Πολυτεχνείο του Βερολίνου (Technische Universität Berlin) και το ελληνικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με επικεφαλής τον διευθυντή Ερευνών Δρ. Νικόλαο Κούκουζα. Στην Ελλάδα η μελέτη έχει ξεκινήσει από τα  ανοιχτά λιγνιτορυχεία της Καρδιάς, στα οποία χωροθετείται και η επένδυση των 148 MW, για την οποία η ΔΕΗ εξασφάλισε άδεια.

Αργότερα η έρευνα θα επεκταθεί και στα πεδία του Αμύνταιου ώστε, μεταξύ άλλων, να τεκμηριωθεί η καταλληλότητα της χωροθέτησης των τεχνητών λιμνών αλλά και η ποιότητα  των υδάτων ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στους μηχανισμούς άντλησης που θα πρέπει να τοποθετηθούν για τη λειτουργία των έργων.

Στην Καρδιά, τα ορυχεία ακόμη δεν έχουν πληρωθεί με νερό σε αντίθεση με εκείνα του Αμύνταιου, όπου μεγάλο τμήμα του λιγνιτικού πεδίου έχει μετατραπεί σε λίμνη.  Όσο λειτουργούσαν τα ορυχεία στο Αμύνταιο – πριν την μεγάλη κατολίσθηση του 2017-  και οι εκσκαφές βάθαιναν, χρησιμοποιούνταν αντλητικά συστήματα για να απομακρύνονται τα υπόγεια ύδατα. Όταν  η άντληση σταμάτησε, το νερό άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια δημιουργώντας μια λίμνη η οποία έχει ξεπεράσει σε βάθος τα 60 μέτρα και υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

Η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg,  αναμένεται να διπλασιαστεί το 2023, με τα αντλησιοταμιευτικά συστήματα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, να επιστρέφουν στο προσκήνιο, προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις από άλλες τεχνολογίες μακράς αποθήκευσης.  Στη χώρα μας ήδη προχωρά η κατασκευή του μεγάλου έργου  των 680 MW αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, ενώ υφίστανται και άλλα περίπου 800 MW των  μονάδων της ΔΕΗ σε Θησαυρό και Σφηκιά.

Γενικότερα, το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης άνοιξε και στην Ελλάδα το επενδυτικό τοπίο στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Ήδη η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει ξεπεράσει τα 10 GW (γιγαβάτ) και σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, σχεδόν θα τριπλασιαστεί έως το 2030 ώστε να καλύψει το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Έτσι δημιουργούνται ανάγκες για συμβατικές μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής  συνολικής ισχύος 8,1 GW (5,6 GW μπαταρίες και 2,5 GW αντλησιοταμίευση) καθώς και παραγωγής  υδρογόνου με ηλεκτρόλυση 1,2 GW.

Ήδη το ενδιαφέρον για ανάπτυξη έργων αποθήκευσης με συσσωρευτές υπερκαλύπτει τις  ανάγκες για αποθήκευση  έως το τέλος της δεκαετίας.  Έως τα τέλη του 2022 είχαν λάβει άδειες από τη   ΡΑΕ  πάνω από 270 έργα, συνολικής ισχύος περίπου 17 GW, ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για αδειοδότηση   περίπου 150 έργων, συνολικής ισχύος 3,6 GW. Με άλλα λόγια, τα σχεδιαζόμενα  projects  φτάνουν τα 20,6 GW, με τον κατάλογο διαρκώς να μεγαλώνει.

Τι είναι αντλησιοταμίευση

Η αντλησιοταμίευση  επιτρέπει την αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.  Η βάση της είναι δύο ταμιευτήρες  υδάτων _ είτε φυσικοί όπως λίμνες, ποτάμια, είτε τεχνητοί π.χ. τεχνητή λίμνη, υδροηλεκτρικό φράγμα _  με μεγάλη  υψομετρική διαφορά μεταξύ τους.  Όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή, αλλά τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ρεύμα  τότε,  αντί η ενέργεια να μένει ανεκμετάλλευτη και να χάνεται,  χρησιμοποιείται για να στείλει το νερό από τον κάτω στον πάνω ταμιευτήρα. Έτσι, όταν η ζήτηση είναι υψηλή και η προσφορά ενέργειας δεν επαρκεί,  το νερό που συγκρατείται στην πάνω δεξαμενή αφήνεται να πέσει στην κάτω και μέσω μιας γεννήτριας να παράγει  ηλεκτρική ενέργεια.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Έκρηξη στην Τουρκία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε εργοστάσιο πυραύλων στην Άγκυρα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ12 λεπτά ago

Κ. Τσιάρας: Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα κρίνουν αν η χώρα μας συνεχίσει να βαδίζει σταθερά μπροστά

LIFESTYLE15 λεπτά ago

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου – «Αυτός είναι ο λόγος που χωρίσαμε με τον Απόστολο Γκλέτσο»

MEDIA18 λεπτά ago

Πρόβλημα με το… δίδυμο των «Δεκατιανών» στον ΣΚΑΪ

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Συνελήφθη 27χρονος μετά από καταγγελία για βιασμό από 70χρονη στην Πάτμο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ27 λεπτά ago

Η Αλ Ιτιχάντ περιμένει τα ιατρικά του Καντέ για την ανακοίνωση

ΚΟΣΜΟΣ30 λεπτά ago

Εύα Καϊλή: «Δεν έχω ουδεμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά μου»

LIFESTYLE36 λεπτά ago

Μονομάχος 2: Έκρηξη στα γυρίσματα στο Μαρόκο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ42 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ μιλά για διαλογή ασθενών, η Λινού για στήριξη ασθενών ως το τέλος της ζωής τους – Δεν είμαστε ίδιοι

ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά ago

Συνέλαβαν ηλικιωμένη που έκοβε την περίφραξη σε γραμμές του ΟΣΕ στα Τρίκαλα

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σοκαριστικό περιστατικό σε λεωφορείο στον Βόλο: Αυνανιζόταν μπροστά σε 26χρονη

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή