Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Ματίας Κόρμαν του ΟΟΣΑ

«Ελπίζουμε σε ανάκαμψη γρήγορη, κανείς δεν ήξερε ότι θα υπάρξει πόλεμος» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ματίας Κόρμαν στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, στους Δελφούς.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Politico Florian Eder.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι ο πόλεμος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, κι ως εκ τούτου η κυβέρνηση αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη το 2022.

Αναφερόμενος στο σημαντικό πρόβλημα με τις τιμές του ρεύματος είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος, «αλλιώς θα πληρώσουν τίμημα οι πολίτες».

«Πρέπει να κινητοποιηθούμε, αλλιώς πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα για στήριξη των νοικοκυριών. Αλλιώς θα αφήσουμε να δυναμώσουν οι λαικίστικες φωνές στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Ματίας Κόρμαν, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. «Είναι ψηλά οι τιμές. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και στην αγορά ρεύματος. Να δώσουμε προσοχή στο τι συμβαίνει τώρα» είπε και πρόσθεσε ότι το πρώτο μήνυμα είναι να μείνουν ανοιχτές οι αγορές και να πέσουν οι τιμές και να υπάρχει η απαραίτητη παραγωγή.«Θα πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει επισιτιστική κρίση» υπογράμμισε.

Επενδυτική βαθμίδα

O πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είναι εφικτός στόχος να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα το 2023: «Τότε θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και οι αγορές θα μας δώσουν αυτό που αξίζουμε», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας ο κ.Κόρμαν, είπε ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς της σωστή κατεύθυνση: «Υπάρχει φιλόδοξη ατζέντα η οποία πρέπει να συνεχιστεί για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Είμαστε υποστηρικτικοί να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση την ατζέντα της»

Το ασύμμετρο σοκ του πολέμου

«Είναι ασύμμετρο το σοκ του πολέμου και οι νικητές και οι χαμένοι έχουν συνέπειες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις πρέπει να συνεργαστούν: «Πρέπει να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «οι κυρώσεις προκαλούν πόνο και πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες μας, ιδίως τους πιο ευάλωτους»

«Δε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο από τη μια μέρα στην άλλη. Δε λέμε ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις διακοπής του ρωσικού αερίου»

Νέα δεδομένα: Περνούν long covid κι όσοι δεν νοσηλεύτηκαν – Ποια είναι τα συμπτώματα