OIKONOMIA
Delphi Forum – Ρέγκλινγκ: Η δομή του ελληνικού χρέους είναι καλύτερη από άλλων χωρών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ανάπτυξη των επόμενων ετών,
Η πορεία του ελληνικού χρέους και οι ιδιαιτερότητες που το καθιστούν βιώσιμο αναλύθηκαν στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Η δομή του είναι καλύτερη από των άλλων χωρών» υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Εξήγησε πως η μέση ωριμότητα του ελληνικού χρέους είναι 20 ετών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει τα 8-9 χρόνια, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνονται και τα επιτόκια. Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ανάπτυξη των επόμενων ετών, επισήμανε όμως ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί από την κυβέρνηση προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Φοίβος Καρζής, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκτίμησε πως η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν θα περάσει σε αρνητικό πρόσημο, γιατί η οικονομία έλαβε μεγάλη ώθηση από την προηγούμενη χρονιά, ενώ και οι αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών μπορούν να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση.
«Η επιθυμία για μεταρρυθμίσεις δεν επηρεάζεται από τον χρόνο των εκλογών. Πάντα υπάρχουν δημοσιονομικά όρια, στόχος είναι να μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα το 2023» υπογράμμισε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Υποστήριξε ότι η σχέση χρέους ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση, χωρίς όμως να σταματήσει τις παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Ανακοίνωσε πως το άμεσο νομοθετικό έργο περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, το clawback, τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, τον νόμο για το ΤΑΙΠΕΔ, τον κλιματικό νόμο και την απλούστευση αδειοδότησης ΑΠΕ.
«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε και το ενεργειακό σοκ, μετά από εκείνο της πανδημίας, στηρίζοντας με στοχευμένα μέτρα τους πιο ευάλωτους» προσέθεσε ο κ. Πατέλης.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (2015-2019) σημείωσε ότι χάθηκε χρόνος με νομοθετήματα που δεν βοήθησαν την ανάπτυξη και χαρακτήρισε κομβικής σημασίας τον δρόμο που θα επιλέξουμε για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα.
«Η ποιότητα του ελληνικού χρέους μας επιτρέπει να κάνουμε σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, τα επιτόκια είναι υπέρ της Ελλάδας, δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε επιθετικά στην ανάπτυξη» συμπλήρωσε.
Την αισιοδοξία του για την πορεία του χρέους εξέφρασε ο Αθανάσιος Πετραλιάς, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, λέγοντας πως το 2021 η σχέση χρέους – ΑΕΠ είναι 193%, φέτος θα σημειώσει πτώση 10%, ενώ μέχρι το 2026 θα πέσει στο 150%. Εκτίμησε πως όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας πως η χώρα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1%.
Στη δική της τοποθέτηση η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας και τα εργαλεία που παρέχει στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Όπως είπε, υπάρχει διασύνδεση της βάσης δεδομένων όλων των πιστωτών, ένας αλγόριθμος παρέχει βιώσιμες λύσεις και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 460 αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Γερμανία: Σχέδιο επανενεργοποίησης των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Χάμπεκ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2030 δεν πρέπει να επηρεαστεί
Την επανενεργοποίηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και την ταυτόχρονη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων που λειτουργούν με φυσικό αέριο σχεδιάζει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η σχετική νομοθεσία, με ισχύ έως το τέλος Μαρτίου του 2024, προβλέπει διάφορα μέτρα σε περίπτωση «έλλειψης αερίου», μεταξύ των οποίων και η παράταση για έξι μήνες της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα.
Σε αυτή την περίπτωση, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα τεθούν εκτός λειτουργίας ως ιδιαίτερα ασύμφορα οικονομικά και προκειμένου να διατηρηθούν τα αποθέματα αερίου για να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Διαβάστε επίσης Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
Διαβάστε επίσης Reuters: Η ΕΕ κοντά σε συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Εξαιρεί από το εμπάργκο τις παραδόσεις από αγωγούς
Η ρύθμιση αφορά εργοστάσια ισχύος 2,1 GW τα οποία επρόκειτο να κλείσουν τον Οκτώβριο και άλλα ισχύος 0,5 GW που θα έκλειναν το 2023. Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει σήμερα στο 35%, αλλά αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά έως το τέλος του έτους, με τη λειτουργία των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Χάμπεκ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2030 δεν πρέπει να επηρεαστεί. «Πρέπει να ολοκληρωθεί κανονικά, έως το 2030. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ στην παρούσα κρίση», δήλωσε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Γερμανία: Για πρώτη φορά αρνείται να στηρίξει επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Κίνα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε για πρώτη φορά να στηρίξει επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Κίνα, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε τοπικούς αξιωματούχους.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην επαρχία των Ουιγούρων επιθυμούσε να παραταθούν οι (κρατικές) ασφαλίσεις των επενδύσεων» και «δεν εγκρίθηκε» το αίτημα, εξήγησε ο υπουργός στην εφημερίδα Die Welt. «Είναι η πρώτη φορά που οι ασφαλίσεις επενδύσεων δεν υλοποιούνται για λόγους που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.
To επενδυτικό ρίσκο
Χωρίς τις εγγυήσεις αυτές, μια εταιρεία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το επενδυτικό ρίσκο για τη χρηματοδότηση ενός έργου στο εξωτερικό.
Ούτε ο Χάμπεκ, ούτε το υπουργείο του ανέφεραν ποια εταιρεία αφορούσε η απόφαση. Επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, το περιοδικό Der Spiegel γράφει ότι πρόκειται για την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.
Σε στρατόπεδα
Η εταιρεία άνοιξε το 2013 ένα εργοστάσιο στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, όπου οι κινεζικές αρχές κατηγορούνται για καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Δυτικοί ερευνητές κατηγορούν το Πεκίνο ότι οδήγησε ένα εκατομμύριο Ουιγούρους καθώς και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» όπου τους επιβάλλεται «εξαναγκαστική εργασία» ή «υποχρεωτική στείρωση». Οι ΗΠΑ έκαναν μάλιστα λόγο για «γενοκτονία».
Η Κίνα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι μελέτες αυτές είναι προκατειλημμένες και μιλάει για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» στόχος των οποίων είναι η εξάλειψη των εξτρεμιστικών τάσεων.
«Εξαναγκαστική εργασία»
Ο διευθυντής της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις διαβεβαίωσε πρόσφατα, σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι «δεν υπάρχει εξαναγκαστική εργασία» στο εργοστάσιο της εταιρείας. «Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό το εργοστάσιο» επειδή πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τους ντόπιους να παραμείνουμε» εκεί, τόνισε.
Η απόφαση του Βερολίνου δεν επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια της Volkswagen στην Κίνα, γράφει το Der Spiegel, επικαλούμενο μια πηγή στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα