ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν δουλεύουν ταυτόχρονα με τις σπουδές οι Έλληνες – Στα πιο χαμηλά ποσοστά της ΕΕ (γραφήματα)
Το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό σε εργαζόμενους σπουδαστές, δηλαδή νέους (15 έως 29 ετών) που φοιτούν σε κάποιο τμήμα της τυπικής εκπαίδευσης και παράλληλα εργάζονται, κατείχε η Ελλάδα το 2023 με το 6,4% του συνόλου να εργάζονται και το 1,3% να είναι άνεργοι, με το άθροισμά τους να ανέρχεται σε 7,7%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Αυτό το ποσοστό είναι πίσω μόνο από τη Ρουμανία που έχει το πιο χαμηλό ποσοστό εργαζόμενων σπουδαστών (2,7%), τη Σλοβακία (6,1%), την Ουγγαρία (6,5%) και τη Βουλγαρία (6,7%), με τα προηγούμενα ποσοστά να απεικονίζουν το άθροισμά των εργαζόμενων και αναζητούντων εργασία νέων που φοιτούν σε κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Η εικόνα της Ευρώπης σε εργαζόμενους σπουδαστές
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτει ότι το 25,7% των νέων Ευρωπαίων εργάζονταν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σε κάποια βαθμίδα τυπικής εκπαίδευσης. Ενώ το 71,4% παρέμενε εκτός εργατικού δυναμικού, το 2,9% ήταν διαθέσιμο για απασχόληση και ενεργή αναζήτηση εργασίας (άνεργοι) ενώ βρισκόταν στην επίσημη εκπαίδευση.
Παρά το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των νέων Ευρωπαίων είναι εργαζόμενοι σπουδαστές, καθώς απασχολούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αυτό το στατιστικό στοιχείο αποκαλύπτει και ουσιαστικές διαφορές σε εθνικό επίπεδο. Η Ολλανδία (74,5%), η Δανία (52,6%) και η Αυστρία (46,2%) κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων που απασχολούνται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους ενώ πολύ πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά στις βαλκανικές χώρες αλλά και σε Ουγγαρία – Σλοβακία.
Τα υψηλότερα ποσοστά νέων στην επίσημη εκπαίδευση που είναι διαθέσιμα για απασχόληση και αναζητούν ενεργά εργασία στην ΕΕ καταγράφηκαν στη Σουηδία (13,8%), στη Φινλανδία (8,3%) και στη Δανία (6,9%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας όσον αφορά στους εργαζόμενους σπουδαστές βρίσκονται η Ουγγαρία (0,4%), η Τσεχία (0,8%) και η Πολωνία (0,9%) είχαν λιγότερο από το 1% των νέων που αναζητούσαν εργασία.
Σημαντικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών
Οι άνδρες εμφάνισαν χαμηλότερη συμμετοχή στην επίσημη εκπαίδευση, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλες τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι άνδρες παρουσίασαν μεγαλύτερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό.
Ωστόσο, ένα υψηλότερο ποσοστό γυναικών από ό,τι οι άνδρες στην επίσημη εκπαίδευση ήταν πιθανό να είναι εκτός εργατικού δυναμικού, με τη μεγαλύτερη απόκλιση να εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών. Περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες παρέμειναν επίσης εκτός εκπαίδευσης και εργατικού δυναμικού. Οι πιο έντονες διαφορές καταγράφηκαν μεταξύ των νέων ηλικίας 25-29 ετών.
Πηγή: ot.gr
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago
Skiathos Palace Hotel: Στις καλύτερες επιχειρήσεις για εργασία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 ώρες ago
Απ. Γκλέτσος:«Βγήκε» από τα ρούχα του όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος για την υποψηφιότητά του
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Αττικόψαρο: Το βολικό… αφήγημα |
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
-
VIDEO5 ώρες ago
Σοκάρουν οι εικόνες με την πτώση αεροσκάφους cargo της DHL σε σπίτι, στο Βίλνιους της Λιθουανίας
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ8 ώρες ago
8η Ανάβαση Ελασσόνας: Ι.Χ. έπεσε στα προστατευτικά – Τραυματίστηκε μία γυναίκα
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago
Συνελήφθη γαμπρός και η μητέρα του λίγες ώρες πριν από τον γάμο στην Κρήτη – Αποκλειστικά η νύφη και η αδελφή του γαμπρού