Το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στρέφει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ προς τη Βενεζουέλα ή ακόμα και το Ιράν

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγκάζει τους δυτικούς ηγέτες να λάβουν ορισμένες σκληρές αποφάσεις. Τώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ένα από τα προβλήματά του είναι πώς θα το αντικαταστήσει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μια πιθανή πηγή είναι η Βενεζουέλα. Αλλά το καθεστώς του προέδρου Νικολά Μαδούρο υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2017. Ενδεχόμενη άμβλυνσή τους θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του μικρότερου από τα δύο κακά, με τους Βενεζουελάνους να χρησιμοποιούνται ως πιόνια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Καράκας το περασμένο Σαββατοκύριακο – η πρώτη τέτοια συνάντηση εδώ και χρόνια, και συζήτησαν τη χαλάρωση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πετρέλαιο.

Η Petroleos de Venezuela (PDVSA), ο ελεγχόμενος από το κράτος ενεργειακός γίγαντας, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο. Παρόλο που η παραγωγή της PDVSA έχει μειωθεί, θα μπορούσε αρκετά εύκολα να αντικαταστήσει τα 245 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και συναφών προϊόντων που προμηθευόταν η Αμερική από τη Ρωσία το 2021. Επρόκειτο για το 8% του συνόλου των εισαγωγών των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών.

Οι συνομιλίες σημείωσαν μικρή πρόοδο, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, σε μια ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων, ο Λευκός Οίκος είπε την Τρίτη ότι δύο Αμερικανοί που είχαν τεθεί υπό κράτηση στη Βενεζουέλα θα επέστρεφαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η ιδέα μιας συμφωνίας με τον Μαδούρο είναι γεμάτη πολιτική και ηθική ένταση, συν την ειρωνία ότι οι αμερικανικές εισαγωγές ρωσικού αργού αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό αυτό που προερχόταν από τη Βενεζουέλα μέχρι την έναρξη των κυρώσεων.

Κατά την προεδρία του Μαδούρο από το 2014, ενός σοσιαλιστή που διαδέχθηκε τον Ούγκο Τσάβες, εξατμίστηκαν τα τρία τέταρτα της οικονομικής παραγωγής της Βενεζουέλας, ενώ καταγράφηκε έξοδος από τη χώρα σχεδόν του ενός πέμπτου του πληθυσμού, που σήμερα αριθμεί σχεδόν 30 εκατομμύρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, όχι τον Μαδούρο, ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Και ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αγορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να διαιωνίσει την ανθρωπιστική κρίση εκεί.

«Δεν πρέπει να δώσουμε νέα πνοή στη βασιλεία βασανιστηρίων και δολοφονιών [του Μαδούρο]», είπε ο Μενέντεζ.

Ωστόσο, η αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ, που αποτελούν μια άλλη πολιτική ανησυχία για τον Μπάιντεν. Οι εναλλακτικές λύσεις στη Βενεζουέλα περιλαμβάνουν το Ιράν, το οποίο τελεί υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες και ως εκ τούτου προκαλεί παρόμοιες ανησυχίες. Η πιο εύκολη επιλογή μπορεί να είναι η Σαουδική Αραβία, αν το βασίλειο συνεργαστεί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδεικνύεται ένα μάθημα realpolitik.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Πηγή: ΟΤ

Το απόγευμα της Πέμπτης η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν