Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς προκλήσεις – Απαραίτητη η συναίνεση και η εθνική ομοψυχία

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Για κατανόηση των θέσεων της κυβέρνησης σχετικά με την εξωτερική πολιτική από πλευράς των συνομιλητών του έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, τους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις διεθνείς εξελίξεις και την πορεία των σχέσεων με την Τουρκία.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η χώρα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι είναι απαραίτητη όσο ποτέ η συναίνεση και η εθνική ομοψυχία καθώς όπως τόνισε η χώρα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, ενώ αναφερόμενος στην τρίτη επίσκεψή του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι για τη χώρα μας και την ελληνική διπλωματία είναι ευαγγέλιο το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια έχει ως εξής:

Απαραίτητη η συναίνεση

«Στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων, που διενεργώ κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είχα σήμερα μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις.

»Κατόπιν συνεννόησης, βεβαίως, μαζί του, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, θα τον συναντήσω την επόμενη Δευτέρα.

»Σε αυτές τις συναντήσεις, αναφέρομαι πάντα στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική.

»Μάλιστα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της έντασης που υφίσταται, η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς.

»Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις επαφές που είχα στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χθες στο Λουξεμβούργο. Συναντήθηκα με τους ομολόγους μου, τους ενημέρωσα, όπως ενημέρωσα και το Συμβούλιο, για το πρόσφατο «μνημόνιο» μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

»Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι, πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν, υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Των ελληνικών θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση, τη Διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Και, βέβαια, θέσεις που εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Ενισχύει το ελληνικό αφήγημα

»Είχα την ευκαιρία, επίσης, να υπογραμμίσω το παράδειγμα του Ισραήλ και του Λιβάνου, και της πρόσφατης Συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες τους.  Μια συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα, καθώς έχει συμβολική σημασία για όλη την περιοχή.

»Όσον αφορά και την ελληνοτουρκική διαφορά, υπογραμμίζω πάντα ότι η διαφορά αυτή μπορεί κάλλιστα να λυθεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους στις προσκλήσεις διαλόγου

»Όμως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε.

Έντονο στοιχείο συμβολισμού

»Από εκεί και πέρα, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου και για τη μετάβασή μου στο Κίεβο. Θα είναι η τρίτη επίσκεψη μου στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι δύο πρώτες ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια συμβολική σημασία για τον Ελληνισμό.

»Η επίσκεψή μου στην Ουκρανία, πέρα από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει και ένα στοιχείο έντονου συμβολισμού. Το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία.

»Έχω πει επανειλημμένως ότι το Διεθνές Δίκαιο, ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι «Ευαγγέλιο» για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο».

Κατρούγκαλος: Αναγκαίες οι κυρώσεις και η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη

Την ανάγκη για κυρώσεις στην Τουρκία, για επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά και για πίεση στην Τουρκία για διάλογο υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δεν τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο ελληνικός λαός να είναι στρατευμένος σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «το εθνικό μέτωπο όμως έχει ανάγκη από μια αποτελεσματική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, η οποία ήταν αντικείμενο εξαγγελίας ήδη σχεδόν δύο χρόνια;», ανέφερε. «Γιατί συνεχίζεται η έμφαση σε μια πολιτική επικοινωνίας και όχι ουσίας, η οποία εξαγριώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας;», πρόσθεσε.

Να εισπράττει κόστος

«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισπράττει κόστος η Τουρκία σε κάθε νέα πρόκληση, σε κάθε νέα επιθετική συμπεριφορά. Κόστος με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που να εισπράττει στις οικονομικές της συναλλαγές με την ΕΕ που αποτελεί τον βασικό οικονομικό της εταίρο». «[Απαιτούνται] σαφείς κόκκινες γραμμές, να μην ξανακούσουμε ότι το «Όρουτς Ρέις» το πήρε ο άνεμος στα νερά μας», επεσήμανε.

«Και τέλος όλα αυτά πρέπει να είναι προσανατολισμένα στο να ξαναφέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου, να ξαναντιληφθεί ότι με την προβολή ισχύος δεν έχει να κερδίσει τίποτα και μόνο μέσω της διπλωματίας και της προσφυγής στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες μπορούμε να έχουμε λύση στη διαφορά μας», κατέληξε.

Μαρίνος: Οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού στρώνουν το έδαφος για επώδυνο συμβιβασμό με Τουρκία

Οι δυνάμεις του ευρω-ατλαντισμού διαμορφώνουν το έδαφος για την «προώθηση ενός επώδυνου συμβιβασμού» που να εξυπηρετεί τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ ζήτησε να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από τη χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το ΚΚΕ, σε πλήρη αντιστοιχία με τα λαϊκά συμφέροντα, καταδικάζει και αντιπαλεύει αποφασιστικά την πολιτική της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων», σημείωσε ο κ. Μαρίνος.

«Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που θέτει σε μεγάλους κινδύνους τον λαό μας, χειροτερεύουν διαρκώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Οι δυνάμεις του ευρω-ατλαντισμού, για τα δικά τους συμφέροντα, αναπτύσσουν παραπέρα τις στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και ταυτόχρονα διαμορφώνουν το έδαφος για την προώθηση ενός επώδυνου συμβιβασμού, των συμφερόντων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία

«Στις συνθήκες αυτές είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού μας για την απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από τη χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σακοράφα: Η Ευρώπη σύρεται από τις ΗΠΑ σε μια αναποτελεσματική πολιτική

«Η Ευρώπη σήμερα σύρεται από τις ΗΠΑ σε μια αναποτελεσματική πολιτική, για την οποία πληρώνει βαρύ τίμημα και σε χρήμα και σε αίμα», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως επεσήμανε, η πολιτική αυτή «έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να θυματοποιήσει την Ευρώπη, αλλά και να συγκλίνουν δύο χώρες τις οποίες θεωρεί εχθρούς, η Ρωσία και η Κίνα».

«Είναι πάρα πολύ κρίσιμο το ζήτημα που τέθηκε στο τελευταίο συμβούλιο ασφαλείας, το θέμα της αναζοπύρωσης και της ενεργοποίησης της διπλωματίας», σημείωσε και κατέληξε: «Η ανακωχή είναι ανάγκη επιτακτική. Θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία εδώ και τώρα».

Γκιουλέκας: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να κατοχυρώσει την ειρήνη», υπογράμμισε ο Κώστας Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως επεσήμανε, είχαν ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν «οι προκλήσεις της Τουρκίας και η ευθεία απειλή την οποία εξαπολύει το τελευταίο διάστημα σε βάρος της χώρας μας».

«Σε κάθε φόρουμ αναφέρουμε και καταγγέλλουμε την Τουρκία γι’ αυτήν την παράνομη και παραβατική συμπεριφορά της», ανέφερε.

«Η Ελλάδα συνεχίζει με γνώμονα το διεθνές δίκαιο να εργάζεται για την ειρήνη, αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι αυτό είναι και η εθνική μας γραμμή -το λέω γιατί πιστεύω ότι σ’ αυτό όλοι, παρατάξεις, κόμματα συγκλίνουμε- η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να κατοχυρώσει την ειρήνη», κατέληξε.

Μπακογιάννη: Η ελληνική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει την τουρκική ένταση με ψυχραιμία

Η ελληνική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει την τουρκική ένταση με ψυχραιμία, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η κ. Μπακογιάννη ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών για την πλήρη και σε βάθος ενημέρωση, η οποία, όπως ανέφερε, είναι «εξαιρετικά χρήσιμη για να γνωρίζουμε όλα τα κόμματα ποια είναι η πραγματική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα».

«Βρισκόμαστε αναμφισβήτητα μπροστά σε μια πρωτοφανή ένταση ρητορικής από πλευράς Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μια ένταση την οποία η ελληνική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, πάνω από όλα με αυτοπεποίθηση και βασιζόμενη στις συμμαχίες τις οποίες έχει, οι οποίες δίνουν εμφατικά το παρόν κάθε φορά που ακούγονται ανεκδιήγητες τουρκικές θέσεις», κατέληξε.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE15 δευτερόλεπτα ago

Οι “πειρασμοί” που θέλουμε να προσθέσουμε στο νεσεσέρ τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού

ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Μύκονος: Μπουλντόζες στην Ψαρρού και στον Πάνορμο

ΚΟΣΜΟΣ12 λεπτά ago

Ισραήλ: Γυναίκα πεθαίνει έπειτα από 22 χρόνια σε κώμα εξαιτίας επίθεσης βομβιστή-καμικάζι

LIFESTYLE18 λεπτά ago

Αυτά τα face mists ενυδατώνουν, δροσίζουν και ανανεώνουν την επιδερμίδα στη στιγμή

ΕΛΛΑΔΑ24 λεπτά ago

«Ο θάνατος της Τζωρτζίνας δεν συνδέεται με κάποιο γενετικό καρδιακό νόσημα» λέει ο διευθυντής του Ωνασείου

ΚΟΣΜΟΣ30 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΥΠΕΞ του NATO συζητούν για τις σχέσεις με την Ουκρανία

LIFESTYLE36 λεπτά ago

Μια γυναίκα αποκαλύπτει τι έμαθε όταν έκανε σεξ με έναν άντρα που είχε μικρό πέος

ΕΛΛΑΔΑ42 λεπτά ago

Αγίου Πνεύματος: Σε ποιες περιοχές τα αγγίξει τους 30 ο υδράργυρος

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ45 λεπτά ago

Όλες οι λεπτομέρειες για το Run Bike Care 2023

ΚΟΣΜΟΣ48 λεπτά ago

Κρίση στην Μπουρκίνα Φάσο: «Η πιο παραμελημένη παγκοσμίως» – Τι αναφέρει έκθεση ΜΚΟ για τη χώρα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή