ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας από Σεράγεβο: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το μήνυμα πως η Ελλάδα, ως θέμα αρχής, είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές συνόρων στην περιοχή, καθώς και ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από όπου κι αν προέρχεται, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησής του στο Σεράγεβο με την αναπληρώτρια πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών και Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Δρ Μπισέρα Τούρκοβιτς.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τρίτοι παράγοντες επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής
Εξίσου, υπογράμμισε εκ νέου με σαφήνεια πως η εξωτερική πολιτική τής Ελλάδας βασίζεται στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχέσεις καλής γειτονίας, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι το Σεράγεβο είναι το κατάλληλο μέρος στην Ευρώπη για να επαναλάβουμε ότι ο ρεβιζιονισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτός από όπου κι αν προέρχεται, προτάσσοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει όλοι να προχωρήσουμε προς το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον, του οποίου η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να γίνει μέλος».
Στην αρχή της δήλωσής του, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την ομόλογό του για την ενημέρωσή της σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και επισήμανε ότι η λύση στα προβλήματα της χώρας, οποιασδήποτε χώρας, πρέπει να έρθει από μέσα, όχι από έξω. Μάλιστα, προέταξε την ανάγκη να «είμαστε πάντα εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί τρίτοι παράγοντες επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή και, δυστυχώς, στόχος τους είναι η αποσταθεροποίηση της περιοχής μας».
Όπως κατέστησε σαφές, όλοι οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εξωτερικές διαβρωτικές επιρροές και να τηρήσουν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ειδικότερα, δήλωσε την ικανοποίησή του που η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επέλεξε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας σ’ αυτή την πορεία.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως «δεσμευόμαστε για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».
Αναξιοποίητες δυνατότητες
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη βούληση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στις «αναξιοποίητες δυνατότητες» των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως η δημοτικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού αυξάνεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χαιρετίζοντας τον διπλασιασμό των επισκεπτών από αυτή τη χώρα.
Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στα ενεργειακά και συγκεκριμένα στην πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας λόγο για στρατηγικό έργο και ιστορική στιγμή τής περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας.
Αναφορικά με τους τομείς των μεταφορών, των logistics, της συνδεσιμότητας, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τις επενδύσεις και τα έργα για την επέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης τής επέκτασης του Μεσογειακού Διαδρόμου κατά μήκος του Διαδρόμου V για τη σύνδεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας εξήρε το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πανεπιστήμια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Επιπροσθέτως, διατύπωσε τη βούληση για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Διαβάστε επίσης Γερμανία: Αντικαθιστά θωρακισμένα οχήματα της Ελλάδας που θα σταλούν στην Ουκρανία
Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Η Τουρκία είχε μια ευκαιρία να βελτιώσει τη σχέση της με την Ελλάδα – Τι είπε στο Σολτς για τις ίσες αποστάσεις
Μεγάλο ενδιαφέρον
Αναφερθείς στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το «μεγάλο ενδιαφέρον» της Ελλάδας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όλης της συγκεκριμένης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Μάλιστα, τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική τής διεύρυνσης, και στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επιτύχει απτή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις απαιτήσεις για το ευρωπαϊκό της μέλλον και επανέλαβε τη βούληση της χώρας μας να υποστηρίξει έμπρακτα τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προσφέροντας τεχνογνωσία σε θέματα της ΕΕ, στο πλαίσιο του διμερούς μνημονίου συνεργασίας.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση για τη δέσμευση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για στενότερη σχέση με την ΕΕ και ιδιαίτερα την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Υπό το πρίσμα αυτό, όπως είπε ο Ν. Δένδιας, συζήτησαν για την ευθυγράμμιση του Σεράγεβο με τις Αποφάσεις της ΕΕ ειδικά για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το Σεράγεβο ήταν τρίτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, στη Θεσσαλονίκη. Ερωτηθείς για το μήνυμα της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε «η πίστη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων». Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια πολύ σημαντική χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια, προσέθεσε και υπογράμμισε πως τα Δυτικά Βαλκάνια είναι καιρός να περάσουν σε μια άλλη φάση, τη φάση της συνεργασίας, της σταθερότητας και της ευημερίας. Συνόψισε ότι επειδή η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα των Βαλκανίων που έγινε μέλος της ΕΕ, θέλει να βοηθήσει, με όποιον τρόπο μπορεί, άλλους να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.
Σημειώνεται πως η τελευταία επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Σεράγεβο ήταν τον Ιανουάριο του 2021.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιστοποιεί 28 παιδικές χαρές ο Δήμος Παλλήνης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο έλεγχος για 21 παιδικές χαρές του Δήμου Παλλήνης ολοκληρώθηκε και όπως ανακοινώνει ο Δήμος θεωρούνται πιστοποιημένες. Άλλες 7 παιδικές χαρές αναμένεται να ανακατασκευαστούν με πόρους από την Περιφέρεια Αττικής ώστε να πιστοποιηθούν και αυτές.
Στην ανανέωση της πιστοποίησης 21 πλήρως ανακατασκευασμένων παιδικών χαρών, προχώρησε ο Δήμος Παλλήνης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την ανακατασκευή και πιστοποίηση, επιπλέον 7 παιδικών χαρών.
Με την υλοποίηση και αυτών των έργων, ο Δήμος θα διαθέτει συνολικά 28 πλήρως ανακατασκευασμένες και πιστοποιημένες, σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές.
Οι παιδικές χαρές αποτελούν αρμοδιότητα και ευθύνη του αρμόδιου Αντιδημάρχου του Δήμου Παλλήνης, Γιώργου Μουρτζιάπη.
Πρόσφατα μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στις παιδικές χαρές των οδών Κανάρη και Ολύμπου στον Γέρακα καθώς και της Πλατείας Ελευθερίας στην Παλλήνη, στις οποίες είχαν προκληθεί φθορές και βλάβες από βανδαλισμούς.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάθεση δημόσιας σύμβασης έργου χωρίς την έγκριση δημοτικού συμβουλίου με τροπολογία που κατατέθηκε


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Χωρίς έγκριση του δημοτικού συμβουλίου πλέον θα ανατίθενται από τις Δημοτικές Αρχές η εκκίνηση διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης έργου, εφόσον έχουν εξασφαλισθεί οι σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμού του εκάστοτε οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει αμεσότερη εκπόνηση μελετών αλλά και προμήθειας βασικών λειτουργικών και όχι μόνο υλικών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάζουμε σχετικά:
Άρθρο 4: Ρυθμίσεις σχετικές οικονομική λειτουργία των δήμων Τροποποίηση παρ. άρθρου 206 ν. 4555/2018 παρ. 1 του άρθρου 206 του ν. 4555/2018 (Α’ 133), τροποποιείται πρώτο εδάφιο ως προς τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται απόφαση δημοτικού συμβουλίου για εκκίνηση διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης, διαγράφεται δεύτερο εδάφιο και παρ. 1 του άρθρου 206 διαμορφώνεται ως εξής: «1.
Δεν απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για εκκίνηση διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης έργου, μελέτης, προμήθειας και παροχής τεχνικής γενικής υπηρεσίας εφόσον έχουν εξασφαλισθεί οι σχετικές πιστώσεις προϋπολογισμό του οικείου ο.τ.α..
Για προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών απονομή βραβείων, καθώς και καλλιτεχνικών έργων απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οποία καθορίζονται και οι όροι του διαγωνισμού. Δεν απαιτείται τέτοια απόφαση για τα καλλιτεχνικά έργα παρ. 7 του άρθρου 209 του ν. 3463/2006, εφόσον υπάρχει προϋπολογισμό εξειδικευμένη πίστωση. Οι διατάξεις παρ. του άρθρου 11 και παρ. 1 του άρθρου 15 του π.δ. 171/1987 (Α 84) θίγονται.»
Διαβάστε εδώ την σχετική τροπολογία
Η τροπολογία αυτή επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα που απαιτούν εγκεκριμένες και ώριμες μελέτες και επιταχύνει επίσης την προμήθεια βασικού εξοπλισμού τω Δήμων. Για να γίνει κατανοητό το γεγονός αρκεί ένα παράδειγμα. Πρόσφατα σε Δήμο της Πελοποννήσου, ένα υπηρεσιακό όχημα κοινωνικής υπηρεσίας έμεινε στην άκρη του δρόμου για μέρες, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προμήθειας ενός ανταλλακτικού αξίας που δεν ξεπερνούσε τα 20 ευρώ. Αυτό είναι μόνο ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα που έχουν εντοπιστεί σε ΟΤΑ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
COVER STORY3 ημέρες ago
Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Ο Αντωνης Ρεμος στην Σκιαθο απολαμβάνει τις διακοπές του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο Αντωνης Ρέμος απόλαυσε το μπάνιο του στην Μηλινα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Συγκοινωνία Σκιάθου: Αναλυτικά τα νέα δρομολόγια και η κάρτα διαδρομών
-
MEDIA5 ημέρες ago
1 χρόνο μαζί: Aυτή είναι η εντυπωσιακή σύντροφος του Θέμη Αδαμαντίδη που τον κατήγγειλε για άγριο ξυλοδαρμό