Connect with us

OIKONOMIA

Deutsche Bank: «Μαύρα σύννεφα» μαζεύονται στην παγκόσμια οικονομία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν σκοτεινιάσει δραματικά, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές των εμπορευμάτων και του πληθωρισμού με τις κεντρικές τράπεζες να ετοιμάζονται να κινηθούν ακόμη πιο επιθετικά ώστε να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους, εκτιμά η Deutsche Bank.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ρωσική εισβολή

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 3,3% φέτος και στο 3,1% το 2023, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ να επιβραδύνεται στο 3% και στο 1,8% και στην Ευρωζώνη στο 2,8% και στο 2,3%, αντίστοιχα. Η ρωσική εισβολή, πάντως, έχει δημιουργήσει θεμελιώδη ερωτήματα για την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια και τη γεωπολιτική σταθερότητα της ηπείρου.

Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 4,4% φέτος, πριν ανακάμψει στο ισχνό 4,7% το 2023, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους από τον στασιμοπληθωριστικό αντίκτυπο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, την πιο επιθετική νομισματική σύσφιγξη και την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης.

Αύξηση επιτοκίων ακόμη και τον Ιούλιο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση επιτοκίων ακόμη και τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την ίδια, η ποσοτική χαλάρωση (QE) θα τελειώσει «κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του τρίτου τριμήνου, πιθανότατα τον Ιούλιο», όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να «εξεταστούν τα επιτόκια και η αύξηση αυτών των επιτοκίων».

Πέντε νέοι υφεσιακοί κίνδυνοι

Το 2021 μπορεί να ήταν έτος ταχείας ανάκαμψης για την παγκόσμια οικονομία μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημική κρίση, αφού με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ανήλθε σε 6,1%, ωστόσο οι προοπτικές για την οικονομική μεγέθυνση στο μέλλον γίνονται ολοένα και λιγότερο ευοίωνες, όπως αναφέρει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Η πρόβλεψη, για παράδειγμα, του ΔΝΤ για τη δυναμική της ανάπτυξης το 2022 μετριάστηκε στην πρόσφατη έκθεση του Απριλίου 2022, σε 3,6%, δηλαδή κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου 2022, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Νέοι κίνδυνοι

Παράλληλα, η εξασθένηση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση σχετίζεται και με την εμφάνιση νέων κινδύνων διεθνώς, οι οποίοι μπορούν να κωδικοποιηθούν ως ακολούθως:

Kίνδυνος σπειροειδούς ανέλιξης τιμών-μισθών

Στις ΗΠΑ, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις αντανακλώνται, στην ετήσια αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά 7,9% τον Μάρτιο του 2022 και στην αύξηση των ωριαίων αποδοχών κατά 5,6%. Η μεγάλη αύξηση του ΔΤΚ είχε ως συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και κατά συνέπεια τη μισθολογική διαπραγμάτευση από τους εργαζόμενους. Παράλληλα, ο σχεδιασμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, με παράλληλη συρρίκνωση του ισολογισμού της. Ως εκ τούτου, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης. Όμως, ο περιορισμός των πληθωριστικών πιέσεων, δίχως να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση δεν είναι ένα εύκολο έργο για την Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι να περιοριστούν οι πληθωριστικές προσδοκίες, ούτως ώστε να μετριασθούν οι προσαρμογές τόσο των τιμών των αγαθών, όσο και των μισθολογικών απολαβών. Στην Ευρώπη, αντίστοιχα, οι αυξήσεις μισθών παραμένουν συγκρατημένες στην τρέχουσα φάση, ωστόσο μεσοπρόθεσμα, καθώς η Ευρωζώνη θα ενισχύει την αναπτυξιακή δυναμική της, αναμένονται πληθωριστικές πιέσεις από τις μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες θα επιτηρούνται στενά από την ΕΚΤ (Christine Lagarde, Monetary Policy Statement, ECB, April 2022).

Oι υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση του κόστους λειτουργίας των εργοστασίων. Η συνεχιζόμενη μεγάλη άνοδος των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, καθώς και οι δράσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση, ενδέχεται να οδηγήσουν σε πιέσεις αύξησης στους ονομαστικούς μισθούς για τη διαφύλαξη της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των νοικοκυριών, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων και προσδοκιών, η οποία σε συνδυασμό με την υψηλή αβεβαιότητα, αναδεικνύεται ο σημαντικότερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πληθωρισμός

Προς το παρόν, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη προκαλείται από την ακριβή εισαγόμενη ενέργεια και τα τρόφιμα, παρά από την υπερθέρμανση της οικονομίας. Πρόκειται συνεπώς για πληθωρισμό κόστους και όχι ζήτησης. Οι τιμές του φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα είναι πέντε φορές υψηλότερες από ότι στις ΗΠΑ, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών για ενέργεια, ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σχεδόν διπλάσιες (“A toxic mix of recession risks hangs over the world economy”, Economist, April 9th 2022). Καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές χώρες είναι εύλογο να υποχωρεί (ΕβδομαδιαίοΔελτίοΟικονομικώνΕξελίξεων11.04.2022).

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή τους. Η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2022, ωστόσο αυτή η ανάπτυξη είναι εύθραυστη. Εάν η Ευρώπη σταματήσει να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο -είτε επειδή το επιλέξει, είτε επειδή αποφασίσει να διακόψει τον εφοδιασμό η Ρωσία στο πλαίσιο αντιμέτρων στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν – ο κίνδυνος ύφεσης θα αυξηθεί.

Aναταράξεις στις διεθνείς αλυσίδες

Τρίτον, η αβεβαιότητα και οι αναταράξεις στην περίοδο ανασχεδιασμού των διεθνών αλυσίδων αξίας, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Πράγματι, οι κυρώσεις έχουν πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, απειλώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου. Επηρεάζουν δε, όχι μόνο τα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα δρακόντεια μέτρα στην Κίνα

Τέταρτον, το δρακόντειο κινεζικό πρόγραμμα περιορισμού της μετάλλαξης Omicron στη Σαγκάη της Κίνας. Η έξαρση των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης υποχρέωσε τις αρχές να επιβάλουν αυστηρότερα lockdowns συγκριτικά με την έναρξη της πανδημίας, τα οποία θα προκαλέσουν περαιτέρω εξωτερικές διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο -το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας- καθώς η Σαγκάη είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως, στο οποίο παραμένουν ακινητοποιημένα πλοία.

Ωστόσο, αν η Σαγκάη προβεί σε πρόωρη άρση των περιορισμών, η ηπειρωτική Κίνα πιθανότατα να αντιμετωπίσει ένα κύμα μόλυνσης και θανάτων, εξέλιξη που θα επηρέαζε αρνητικά τους καταναλωτές και θα γινόταν πρόσθετη πηγή οικονομικής αστάθειας.

Παγκόσμιο χρέος

Πέμπτον, ο κίνδυνος μεγάλης και ταχείας ανόδου του παγκόσμιου χρέους. Αυτός ο κίνδυνος είναι πιο μακροπρόθεσμος. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου («Το επικίνδυνο παγκόσμιο χρέος απαιτεί αποφασιστική συνεργασία»), είναι απαραίτητη η παγκόσμια συνεργασία των κρατών για να επιτευχθεί αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων χρέους και να αποτραπούν οι αθετήσεις πληρωμών.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΗΠΑ: Μπλόκο στη Ρωσία – Δεν θα μπορεί να πληρώνει τους Αμερικανούς ομολογιούχους

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να παρατείνουν μια άδεια που λήγει σύντομα και η οποία επιτρέπει στη Ρωσία να πληρώνει τους κατόχους αμερικανικών ομολόγων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στην αθέτηση πληρωμής του χρέους της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταβάλει τις πληρωμές των διεθνών ομολόγων της, παρόλο που οι δυτικές κυρώσεις απαγορεύουν τις συναλλαγές με το υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα και το ταμείο εθνικών πόρων της Ρωσίας.

Η χώρα έχει διεθνή ομόλογα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον περασμένο μήνα προχώρησε καθυστερημένα σε πληρωμές για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η κρίσιμη προθεσμία

Αλλά η Μόσχα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την προθεσμία της 25ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την όποια λήγει η άδεια των ΗΠΑ που της επιτρέπει να κάνει πληρωμές στους κατόχους αμερικανικών ομολόγων.

Η Γέλεν, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν τη λήξη της άδειας, δήλωσε: «Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με αυτό, αλλά νομίζω ότι δεν είναι πιθανό να συνεχιστεί».

Η Γέλεν δήλωσε επίσης: «Εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να βρει τρόπο να κάνει αυτές τις πληρωμές και αθετήσει τεχνικά το χρέος της, δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί πραγματικά σημαντική αλλαγή στην κατάσταση της Ρωσίας. Είναι ήδη αποκομμένη από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές».

Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος από τον απόηχο της επανάστασης του 1917 και είχε βαθμολογηθεί με επενδυτική βαθμίδα μέχρι την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΑΑΔΕ: Φόρους 790 εκατ. ευρώ άφησαν απλήρωτους τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Φέσια» 790 εκατ. ευρώ άφησαν τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι ανεβάζοντας το σύνολο των απλήρωτων φόρων στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 3,326 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιά και νέα) έχει φθάσει τα 112,852 δις. ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 4.014.028 ΑΦΜ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι τον Μάρτιο ανήλθαν σε 790 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 26% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 που είχαν φθάσει τα 626 εκατ. ευρώ.

Για το τρίμηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,326 δις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,164 δις (αυξημένο κατά 53,7%).

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η αύξηση αυτή ερμηνεύεται από την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα του προηγούμενου έτους που οδήγησε σε μείωση της βεβαίωσης στις κύριες φορολογικές κατηγορίες (Εισόδημα, ΦΠΑ, ΦΜΥ), περιορισμό των εσόδων, αλλά και περιορισμό των απωλειών δηλαδή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, σε σχέση με το 2022 οπότε η οικονομική δραστηριότητα έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Σε επίπεδο τριμήνου, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 3,472 δις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν διαμορφωθεί σε 2,310 δις (αύξηση κατά 50,2%).

Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» για το μήνα αναφοράς (Μάρτιο), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 832εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 683 εκατ. (αύξηση κατά 22%).

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO6 λεπτά ago

Βόλος: Eκτόξευση τιμών καυσίμων και στη Μαγνησία αίτημα προς την κυβέρνηση για μείωση τιμών

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Κακοκαιρία: Αγνοείται άνδρας στη Στενή Ευβοίας – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

ΚΟΣΜΟΣ16 λεπτά ago

ΝΑΤΟ: Εμμένει στις αντιρρήσεις της για Σουηδία και Φινλανδία η Τουρκία

ΘΕΣΣΑΛΙΑ17 λεπτά ago

Στο σκοτάδι περιοχές του νομού αλλά και σημεία εντός της πόλης εξαιτίας της κακοκαιρίας (φώτο) –

VIDEO25 λεπτά ago

Ο διευθυντής του κινήματος Ελληνική Ανατροπή σε Βόρειο Ελλάδα Πέτρος Τσολιάς στον Astra

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Κακοκαιρία: Εγκλωβισμένοι οδηγοί στη Λεωφόρο Σταμάτας

ΚΟΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξημένος κίνδυνος για χολέρα στη Μαριούπολη, λέει ο ΠΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ36 λεπτά ago

Εργασίες συντήρησης του πλακόστρωτου δρόμου στα Αμπελάκια (φώτο)

VIDEO44 λεπτά ago

Πρωινή Ατζέντα 18/05/2022

ΕΛΛΑΔΑ46 λεπτά ago

Κακοκαιρία: Καταρρακτώδεις βροχές στην Αθήνα

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

COVER STORY6 ημέρες ago

Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου

Δημοφιλή