Η Federal Reserve θα μπορούσε δυνητικά να αυξάνει τα επιτόκιά της σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του 2022, εκτιμούν αναλυτές της Deutsche Bank, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν «πολύ καθυστερήσει» να συσφίξουν τη νομισματική  και πλέον θα πρέπει να τρέξουν…

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως και η Goldman Sachs, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank αναμένουν τέσσερις αυξήσεις το 2022, ξεκινώντας από τον Μάρτιο.

Προβλέπουν επίσης μείωση του ισολογισμού της Fed άνω των 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο ή μετά από δύο αυξήσεις επιτοκίων.

Άργησε η Fed

Αξιοσημείωτο είναι το σημείο στο οποίο γράφουν ότι «εάν οι οικονομικές συνθήκες σφίξουν σημαντικά, οι επτά συναντήσεις από τον Μάρτιο έως το τέλος του 2022 είναι πλέον δυνητικά στο παιχνίδι [για αύξηση επιτοκίων]».

Οι οικονομολόγοι συμφωνούν όλο και περισσότερο ότι η κεντρική τράπεζα περίμενε πάρα πολύ καιρό για να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό – ακρωτηριασμένη από μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για τις αυξήσεις των τιμών.

Τώρα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να πορευτούν σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «διπλή» σύσφιξη, μειώνοντας τους ισολογισμούς τους και αυξάνοντας τον στόχο επιτοκίων από το τρέχον επίπεδό τους μεταξύ 0% και 0,25%.