Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Διαμαρτυρία και συμβολικός αποκλεισμός της γέφυρας Καλλιθήρου – Αμπελικού

Published

on

Με τη μαζική συμμετοχή κατοίκων του Καλλιθήρου και του Αμπελικού, των Τ.Σ. των δύο χωριών και την παρουσία εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημ. Σχ. Καλλιθήρου και του Συλλόγου Γυναικών Καλλιθήρου, διοργανώθηκε διαμαρτυρία και συμβολικός αποκλεισμός της γέφυρας Καλλιθήρου – Αμπελικού.

Μετά την πλημμύρα του Ιανού η γέφυρα του Αμπελικού καταστράφηκε ολοσχερώς χωρίς να προχωρά η ανακατασκευή της, ενώ η γέφυρα Καλλιθήρου – Αμπελικού υπέστη σημαντικές φθορές που απειλούν την στατικότητά της χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο αποκατάστασης από την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή. Το ψήφισμα των δύο Τοπικών Συμβουλίων που διαβάστηκε και ψηφίστηκε δια βοής από τον κόσμο διεκδικεί τα εξής:
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΑΛΛΙΘΗΡΟΥ, ΑΜΠΕΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα δεν υλοποιούνται, θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Με βάση αυτό το «ζύγι» ζήσαμε την καταστροφική πλημμύρα του Ιανού του προηγούμενου Σεπτέμβρη ή τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Η πολιτική προστασία, το ζήτημα της πρόληψης, με κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας οφείλει να είναι προτεραιότητα της κάθε κυβέρνησης.Όμως, δεν είναι.

Εξαιτίας αυτής της έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας, η πλημμύρα του Ιανού τον προηγούμενο Σεπτέμβρη προκάλεσε μεταξύ των ανυπολόγιστων ζημιών στο νομό και την κατάρρευση της γέφυρας του Αμπελικού με συνέπεια η σύνδεση του χωριού με το οδικό δίκτυο του νομού καθώς και του παρακείμενου λατομείου να γίνεται πλέον από τη γέφυρα Καλλιθήρου – Αμπελικού.

Τη συγκεκριμένη γέφυραη ορμή των υδάτων της πλημμύρας του Σεπτεμβρίου απογύμνωσε και πιθανόν υπέσκαψε τα βάθρα, που είναι τώρα εκτεθειμένα στη ροή του νερού και κινδυνεύει η στατικότητά της, ειδικά σε μια νέα αύξηση των υδάτων του ποταμού. Ιδιαίτερα στο ανατολικό βάθρο που αποκαλύφθηκε το θεμέλιο του απαιτείται ειδικός έλεγχος για πιθανή ρευστοποίηση του εδάφους θεμελίωσης.

Από το Σεπτέμβρη και έκτοτε από αυτή και το αντίστοιχο οδικό δίκτυο διέρχονται , εκτός των αγροτικών μηχανημάτων του Καλλιθήρου και του αστικού ΚΤΕΛ (που μεταφέρει και μαθητές), επιπλέον  όλα τα οχήματα, ΙΧ και αγροτικά μηχανήματα, του Αμπελικού, καθώς και τα φορτηγά και τα μηχανήματα του παρακείμενου λατομείου με αυξημένη κίνηση και φυσικά με αρκετούς τόνους φορτίο.

Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει τη γέφυρα με εκατοντάδες τόνους φορτίων καθημερινά το οποίο αυξάνει σε συνδυασμό με τα παραπάνω τον κίνδυνο της στατικότητάς της.

Ταυτόχρονα τα φορτηγά από το λατομείο έχουν προκαλέσει ζημιές στο οδικό δίκτυο (λακκούβες, καθιζήσεις) , ιδιαίτερα στον περιφερειακό δρόμο του Καλλιθήρου, το πρόσφατο τσιμέντο στην είσοδο του χωριού έχει ήδη φθαρεί από την κίνηση των φορτηγών, ενέχει ο κίνδυνος ατυχημάτων – ήδη συνέβη ένα πριν δύο εβδομάδες – , ενώ δημιουργούνται έντονα σύννεφα σκόνης.

Παρά το γεγονός ότι απευθυνθήκαμε με όλους τους τρόπους τόσο στο Δήμο Καρδίτσας, όσο και στην Περιφέρεια κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκε.  Ένα χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οξύνεται ακόμα περισσότερο. Παρατηρείται αδιαφορία και μετάθεση ευθυνών μεταξύ των δύο αρχών. Η πολυδιαφημιζόμενη αποκατάσταση ζημιών από τον Ιανό άφησε απέξω το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που διατυμπανίζει η περιφέρεια και ο δήμος  ότι διατέθηκαν, παρά τα έργα που ανακοινώθηκαν συχνά με απευθείας αναθέσεις και προχειρότητα, ολοκληρωμένη αποκατάσταση δεν έγινε. Και αυτό φαίνεται και από το συγκεκριμένο πρόβλημα των γεφυρών Αμπελικού και Καλλιθήρου.

Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει για την αποκατάσταση των ζημιών και παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα. Από κοντά περιφέρεια και δήμος. Σήμερα αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί γιατί είναι αναγκαία για τους κατοίκους της περιοχής δεν είναι καν στο σχεδιασμό.

Με τη σημερινή μας διαμαρτυρία διεκδικούμε την άμεση επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, και συγκεκριμένα:

  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Έλεγχος, συντήρηση και επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων και σύνδεσή τους με άλλα έργα της περιοχής.
  • Αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού.
  • Έλεγχο της στατικότητας της γέφυρας Καλλιθήρου – Αμπελικού
  • Αποκατάσταση των φθορών που υπέστη από την πλημμύρα ( πχ παράσυρση των επιχωμάτων των πρανών στα ακρόβαθρα )
  • Αποκατάσταση των φθορών στο οδικό δίκτυο του χωριού και στην είσοδό του.
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών εντός του χωριού μέσω εναλλακτικής διαδρομής.
  • Κατασκευή της γέφυρας του Αμπελικού.
  • Διαγράμμιση του οδοστρώματος, τοποθέτηση σήμανσης και καθορισμό ορίου ταχύτητας.
  • Αποψίλωση της βλάστησης εκατέρωθεν του δρόμου Καλλιθήρου – Αμπελικού, καθώς περιορίζει το οδόστρωμα.

Τοπικό Συμβούλιο της Τ.Κ.  Καλλιθήρου

Τοπικό Συμβούλιο της Τ.Κ. Αμπελικού

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement <
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή

Κάντε εγγραφή στο
νέο μας κανάλι!

Δείτε Δελτία Ειδήσεων - Εκπομπές - Ρεπορτάζ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!
Ολα τα βίντεο απο το μεγαλυτερο καναλι της Θεσσαλίας
close-link
Click Me