Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Διάσωση εγκλωβισμένων με ρομπότ και drones

Published

on

Μόλις λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό, μια ομάδα drones πετά πάνω από τα ερείπια αναζητώντας επιζώντες.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εξειδικευμένα ρομπότ εισχωρούν βαθιά στα χαλάσματα ανιχνεύοντας πτητικές ουσίες από ανθρώπινα σώματα ώστε να καταλάβουν αν οι εγκλωβισμένοι είναι νεκροί ή ζωντανοί, ενώ προηγμένα γεώφωνα εντοπίζουν από αρκετή απόσταση αλλά με ακρίβεια εκατοστού ακόμη και τις απειροελάχιστες δονήσεις κάτω από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν είναι εικόνα από το μέλλον αλλά μια σκηνή από όσα διαδραματίστηκαν προσφάτως στην Αττική, πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που αξιοποιεί τεχνολογίες επόμενης γενιάς για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων σε ερείπια έπειτα από μαζικές καταστροφές.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CURSOR υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της διάσωσης.

Πρωτοπορεί, καθώς εμπλέκει για πρώτη φορά στη σχεδίαση των νέων εργαλείων από την αρχή τους τελικούς χρήστες, δηλαδή τους διασώστες, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και άλλους, ώστε με την εμπειρία και τις προτάσεις τους να συμβάλουν στη δημιουργία προϊόντων που θα απαντούν στις ανάγκες του πεδίου σε περίπτωση εκτεταμένης καταστροφής.

Οικοδεσπότης και διοργανωτής της πιλοτικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις Αφίδνες ήταν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η οποία είχε την ευθύνη τόσο για τις συναντήσεις ενημέρωσης όσο και για την ανάπτυξη και υποστήριξη πολλαπλών ομάδων εργασίας σε ανοικτό πεδίο σε ρεαλιστικές συνθήκες πολυήμερης αποστολής.

Ελεγχοι

«Η δράση πραγματοποιήθηκε στο εκπαιδευτικό κέντρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής και ήταν ο τελικός πιλότος της πλατφόρμας, μετά τους εργαστηριακούς ελέγχους και τις επιμέρους δοκιμές των εργαλείων που περιλαμβάνει», λέει στα «ΝΕΑ» ο Χάρης Γεωργίου, μέλος της ΕΟΔΑ και LEAR ερευνητικών προγραμμάτων.

«Η πλατφόρμα εργαλείων CURSOR περιλαμβάνει έναν στόλο διαφορετικών τύπων drones για έρευνα και χαρτογράφηση ανοικτού πεδίου, με δυνατότητα δυναμικής τρισδιάστατης μοντελοποίησης των περιοχών εργασίας σε χρονικό διάστημα μιας – μιάμισης ώρας, εναέρια πλατφόρμα για το κέντρο επιχειρήσεων και μια ειδικά σχεδιασμένη εναέρια πλατφόρμα για τη μεταφορά αυτόνομων ρομποτικών συσκευών εδάφους, των λεγόμενων UGV, σε επιλεγμένα σημεία του πεδίου.

»Αυτές οι ρομποτικές συσκευές αποτελούν επίσης ειδική σχεδίαση με έμφαση στη διείσδυση, βαθιά μέσα σε σωρούς ερειπίων και χαλασμάτων, φέροντας οπτικές/θερμικές κάμερες, ηχητικά μέσα, φωτισμό LED, μικρόφωνο για επικοινωνία με το θύμα, ακριβή εντοπισμό θέσης μέσα σε ερείπια και το «sniffer», το οποίο είναι ένας καινοτόμος χημικός αισθητήρας πτητικών ουσιών για την ανίχνευση ζωντανών ή μη θυμάτων, καθώς και διάκριση μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Τα ρομπότ αυτά έχουν το μέγεθος ενός λάπτοπ και βάρος περίπου δύο κιλών, ώστε να μεταφέρονται με drones», εξηγεί ο κ. Γεωργίου.

«Επιπλέον, δοκιμάστηκε μια νέα γενιά ψηφιακών γεωφώνων που μπορούν να αναπτυχθούν έξω από το σημείο της καταστροφής και να παρέχουν 3d εντοπισμό ακόμη και ελάχιστων δονήσεων από ζωντανά θύματα, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής δυναμικών ψηφιακών φίλτρων σήματος για επιλεκτική καταστολή θορύβου, όπως για παράδειγμα θόρυβοι από γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Σε αυτό το τελευταίο κομμάτι, στα ψηφιακά γεώφωνα, εργάστηκε και η ελληνική αποστολή. Ολα αυτά τα δεδομένα αισθητήρων μεταδίδονται από ένα συμπαγές πακέτο τηλεπικοινωνιών που αναπτύσσεται από την ομάδα ειδικά για το πεδίο», προσθέτει ο Χάρης Γεωργίου.

Νυχτερινές πτήσεις

Στην εκτέλεση της ρεαλιστικής αποστολής σε ανοικτό πεδίο συμμετείχαν περίπου 90 άτομα. Εκτός των άλλων, στο σημείο αναπτύχθηκαν δύο ζώνες προσγείωσης, ασφαλείς διάδρομοι πτήσης για τα drones και τρία σημεία έρευνας σε περιορισμένο χώρο για θύματα κάτω από ερείπια και σε συνθήκες σχεδόν μηδενικής ορατότητας, προσομοιώνοντας έτσι με ρεαλιστικό τρόπο μια πραγματική «καυτή ζώνη».

Ο τελικός πιλότος του CURSOR δοκίμασε στο έπακρο τις δυνατότητες της πλατφόρμας εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί, συμπεριλαμβάνοντας νυχτερινές πτήσεις drones και εναέρια μεταφορά των ρομπότ UGV υπό βροχή και άνεμο.

Η επόμενη προγραμματισμένη δράση για την πλατφόρμα εργαλείων του CURSOR πραγματοποιείται στη Γερμανία, όπου θα διεξαχθεί η τελική συνάντηση επίδειξης, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο και κάποια από τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά ως εμπορικά προϊόντα. «Για εμάς ως τελικούς χρήστες ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία», λέει ο Χάρης Γεωργίου.

«Χαιρόμαστε που μπορέσαμε να βοηθήσουμε σε κάτι με πρακτική εφαρμογή και που είχαμε την ευκαιρία να εκπαιδευτούμε σε κάποιες από τις νέες τεχνολογίες που σίγουρα θα δούμε κάποια στιγμή στην αγορά».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE3 λεπτά ago

Αν γνωριστήκατε με αυτόν τον δημοφιλή τρόπο είναι πιθανότερο να χωρίσετε νωρίς, λέει έρευνα

ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά ago

Τέμπη: «Η κατάσταση καλυτερεύει …προς το χειρότερο» καταγγέλλει ο πρόεδρος μηχανοδηγών ΟΣΕ

OIKONOMIA15 λεπτά ago

Μπορέλ: Aυτό που χρειάζεται η αμυντική βιομηχανία είναι μία πραγματική προοπτική παραγωγής

LIFESTYLE21 λεπτά ago

Η δήλωση για τη σεξουαλική ζωή στα 85 της

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Συναγερμός για την εξαφάνιση 39χρονου στη Θεσσαλονίκη

ΜΠΑΣΚΕΤ30 λεπτά ago

Ο Γιάνγκ πέταξε τη μπάλα στον διαιτητή και αποβλήθηκε (video)

ΚΟΣΜΟΣ33 λεπτά ago

Ο γιος του Άντριου Λόιντ Βέμπερ πέθανε σε ηλικία 43 ετών

LIFESTYLE39 λεπτά ago

«Δεν θα κάνει καλό στην ανθρωπότητα, αν δύο άντρες υιοθετήσουν ένα παιδί»

ΕΛΛΑΔΑ44 λεπτά ago

Τέμπη: Αγώνας δρόμου στη Λάρισα στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας

ΜΠΑΣΚΕΤ48 λεπτά ago

“Μάχη” σωτηρίας στην Καρδίτσα | Για να διευρύνει το σερί του ο Ολυμπιακός

OIKONOMIA6 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Οδηγός αυτοκινήτου πέρασε με κόκκινο και σκότωσε πατέρα τριών παιδιών στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο 69χρονος επιχειρηματίας Στάθης Μόκας από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Αραχωβα -Το Λαογραφικο Μουσειο Ανακοινωνει Την Εναρξη Των Εργασιων Ψηφιοποιησης Του Ιστορικου Αρχειου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Τέμπη: «Δεν ήταν ποτέ σε κώμα» λέει ο πατέρας της 25χρονης Ανυσίας

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή