OIKONOMIA
Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων: Πώς θα έρθουν οι εργάτες γης στα χωράφια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι εργάτες γης που μετακαλούνται όλα αυτά τα χρόνια είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ίδια πρόσωπα, με τα οποία οι αγρότες έχουν σχέση εμπιστοσύνης, λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας τους και της εξειδίκευσης που απέκτησαν στις αγροτικές εργασίες.
Στην διαμόρφωση θέσεων-προτάσεων με στόχο την επίλυση του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού κυρίως που είναι απαραίτητο τόσο για την παραγωγή στους αγρούς όσο και για τη μεταποίηση-τυποποίηση των φρούτων, προχώρησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παράλληλα, παρεθέτει στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί με τους εργάτες γης, ενώ εκτιμά ότι η λύση του προβλήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για να προσεγγιστεί θα πρέπει να κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις, με ενέργειες που θα προσφέρουν τόσο άμεσες όσο και μεσοπρόθεσμες λύσεις.
Οι κατευθύνσεις αυτές συνοψίζονται στα εξής:
- Πρώτο, χρειάζεται να γίνει προσπάθεια για τη μείωση των αναγκών σε εργαζομένους.
Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται να βελτιωθεί ο τρόπος καλλιέργειας αλλά κυρίως, να υπάρξει άμεσα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ώστε να υπάρξουν νέες καλλιέργειες (γραμμικές κατά βάση) που θα αξιοποιούν τη μηχανική καλλιέργεια, θα αυξάνουν την παραγωγικότητα και θα περιορίσουν ουσιαστικά τον αριθμό των απαιτούμενων εργαζομένων.
Το ΥπΑΑΤ πρέπει να εξαγγείλει το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, συμβουλευόμενο την Διεπαγγελματική Πυρηνοκάρπων αλλά και κάθε Διεπαγγελματική άλλων κλάδων.
- Δεύτερο, να τροποποιηθεί και απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο όπως αυτό ισχύει σήμερα στον Μεταναστευτικό Κώδικα .
- Τρίτο, πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η παρουσία των απαιτούμενων εργατών για τη χρονιά που ξεκινάει και παράλληλα, να στηθεί μηχανισμός που είναι απαραίτητος, για την εύρεση και μετάκληση εργατών από μη όμορες τρίτες χώρες όπως Ουκρανία, Μολδαβία, Αίγυπτος, Μπαγκλαντές, Ινδία κ.ά.
Η κατάσταση σε Ημαθία – Πέλλα – Χαλκιδική
Το 2019 εισήλθαν με τη διαδικασία της μετάκλησης του Κώδικα Μετανάστευσης (άρθρο 13) ως εργάτες γης: 316 στην Ημαθία, 326 στην Πέλλα και 342 στην Χαλκιδική. Συνολικά 984.
Το 2020 εισήλθαν με την κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως εργάτες γης: 3.490 στην Ημαθία, 9.073 στην Πέλλα και 6.300 στην Χαλκιδική. Συνολικά 18.863.
Το 2021 εισήλθαν με την κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης ως εργάτες γης: 11.679 συνολικά στις παραπάνω περιοχές, λόγω της μεγάλης μείωσης σε αιτήσεις από την Χαλκιδική για την συγκομιδή της πράσινης ελιάς που οφειλόταν στην πολύ μειωμένη παραγωγή αλλά κυρίως λόγω της ισχύος της τουριστικής βίζας από το καλοκαίρι 2021.
Μεταξύ των ετών 2020 και 2021 παρατηρείται μείωση 13% στην Ημαθία και 10% στην Πέλλα η οποία όμως οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή από τους παγετούς.
Ποια είναι η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα
Το 2020 (μετάκληση κατά παρέκκλιση) εισήλθαν 32.215 εργάτες
Το 2021 (μετάκληση κατά παρέκκλιση) εισήλθαν 18.469 εργάτες
Πανελλαδικά η μείωση το 2021 ήταν 43%, διότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εισήλθαν εργάτες γης με τη διαδικασία της τουριστικής βίζας, δεδομένου ότι το καλοκαίρι άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες.
Οι περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας χρησιμοποίησαν την κατά παρέκκλιση μετάκληση λόγω του ότι η ανάγκη σε εργάτες γης (κεράσια, αραιώματα) έγινε κυρίως στις αρχές Μαΐου πριν επιτραπεί η είσοδος με τουριστική βίζα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 .
Συμπερασματικά:
Οι εργάτες γης που μετακαλούνται όλα αυτά τα χρόνια είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ίδια πρόσωπα, με τα οποία οι αγρότες έχουν σχέση εμπιστοσύνης, λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας τους και της εξειδίκευσης που απέκτησαν στις αγροτικές εργασίες.
Οι περισσότεροι έχουν ήδη ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, είναι γνωστοί στις Ελληνικές Αρχές και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα να δίνουν κάθε φορά που μετακαλούνται , συνέντευξη στα Ελληνικά Προξενεία. Εξάλλου, η Ελληνική Αστυνομία κατά την είσοδό τους στη χώρα, κατά την οποία σφραγίζουν το διαβατήριό τους, ελέγχουν τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Επομένως οι συγκεκριμένοι πρέπει να εισέρχονται με άλλη διαδικασία.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι στους τρεις νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Χαλκιδικής εισήλθαν το 2020 με την κατά παρέκκλιση διαδικασία συνολικά περίπου 19.000 εργάτες γης, ενώ το 2019 με τη διαδικασία των συνεντεύξεων στα Προξενεία που προβλέπεται από τον Κώδικα Μετανάστευσης, εισήλθαν μόλις 984 εργάτες γης, είναι προφανές ότι για τόσο μεγάλο αριθμό εργατών γης θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν τα Προξενεία σε εύλογο χρόνο. Ο χρόνος στις αγροτικές εργασίες, των πυρηνοκάρπων είναι ασφυκτικός και δεν επιτρέπει καθυστερήσεις που θα είναι αναπόφευκτες όταν ο Κώδικας Μετανάστευσης , προβλέπει έγκριση από τα Προξενεία έως τρείς μήνες από την λήψη του αιτήματος . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται οι αγρότες στην λύση της τουριστικής βίζας.
Η λύση να εισέρχονται οι εργάτες γης με τουριστική βίζα και όχι με την διαδικασία της μετάκλησης, συνεπάγεται τεράστια μείωση εσόδων από το Ελληνικό κράτος σε παράβολα (100 ευρώ για κάθε εργάτη γης) και σε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ με τον τρόπο αυτό προωθείται η μαύρη εργασία και κατ’ επέκταση ωθείται ο αγρότης να προκρίνει την πώληση χωρίς φορολογικά παραστατικά που έχει ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων του κράτους και από φόρους.
Μόνο από τους τρεις νομούς η απώλεια εσόδων σε παράβολα προσεγγίζει τα 2εκ ευρώ και σε ασφαλιστικές εισφορές τα 5εκ ευρώ, αν υπολογίσουμε εργόσημο για 90 ημέρες για κάθε εργάτη.
Με την τουριστική βίζα εισέρχονται μόνο έως 90 ημέρες και ως εκ τούτου τα συγκεκριμένα άτομα δεν μπορούν να εργαστούν στο μέγιστο που θα μπορούσαν, μετά τη θέσπιση του 9μήνου, ήτοι για 270 ημέρες, γεγονός το οποίο αποτελεί μειονέκτημα (η τουριστική βίζα) , που τους αποθαρρύνει να επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα εργασίας λόγω μειωμένης απασχόλησης και επιπρόσθετα δεν αξιοποιείται το εν λόγω υφιστάμενο εργατικό δυναμικό για τον χρόνο που θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε και που το έχουμε απόλυτη ανάγκη .
Ήδη είναι γνωστό ότι οι αλλοδαποί εργάτες γης επιλέγουν άλλες χώρες όπως η Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία που για την ανάλογη διαδικασία δεν υπάρχει η γραφειοκρατία που έχουμε εμείς σήμερα και οι αποδοχές τους είναι υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα.
Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο να έχουν αποκτήσει την εξειδίκευση στις αγροτικές εργασίες στη χώρα μας, τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα να επιλέγουν άλλες χώρες για να εργαστούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι Έλληνες αγρότες να καλλιεργήσουν.
Και επιπρόσθετα η μείωση της προσφοράς εργατικών χεριών αυξάνει το κόστος του ημερομισθίου, το οποίο επιβαρύνει το κόστος παραγωγής με ευθύνη της Κυβέρνησης , η οποία αντί να διευκολύνει την έλευση εργατών και να απλοποιεί τις διαδικασίες, πράττει ακριβώς το αντίθετο όταν είναι ήδη γνωστό το πρόβλημα με τις αυξήσεις στην ενέργεια , στα λιπάσματα και στα λοιπά εφόδια .
Οι προτάσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων
- Σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες όπως Ουκρανία, Μολδαβία, Μπαγκλαντές , Ινδία, Αίγυπτο κ.ά. Ειδικότερα για τη διακρατική συμφωνία με το Μπαγκλαντές να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε οι εργαζόμενοι που βρίσκονται ήδη εδώ να παραμείνουν ως εποχικοί εργάτες γης για το προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα, σαν να είχαν εξέλθει και εισέλθει εκ νέου και να υπάρξει η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση.
- Θα πρέπει να προβλεφθεί διαδικασία δημιουργίας μηχανισμού για την εύρεση ενδιαφερομένων να εργαστούν καθώς και την υλοποίηση της εισόδου τους για εποχική εργασία, διαφορετικά οι διακρατικές συμφωνίες θα αποτελέσουν «κενό γράμμα» και αντικείμενο φωτογραφιών και δημοσίων σχέσεων .
- Για τους αλλοδαπούς που έχουν ήδη ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, να μην απαιτείται να δίνουν συνέντευξη στις Προξενικές Αρχές κάθε φορά που εισέρχονται. Ειδικότερα για τις συνεντεύξεις σε Προξενικές Αρχές, στις οποίες ο αριθμός των εισερχόμενων εργατών γης είναι μεγάλος , να υπογράφεται σύμβαση συνεργασίας με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 810/2009 [άρθρο 41] όπως γίνεται στην Ρωσία .
- Για την δυνατότητα μετάκλησης έως πέντε χρόνια , που προβλέφθηκε με την τροποποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης το Σεπτέμβριο του 2021, το παράβολο των 100 ευρώ προτείνουμε να δίνεται μόνο μία φορά για ολόκληρη την πενταετία και όχι προκαταβολικά στην αρχή της πενταετίας για όλα τα χρόνια (ήτοι π.χ. 5*100= 500 ευρώ) που ισχύει σήμερα , δεδομένου ότι ακόμα και αν έχει υπογραφεί σύμβαση εργασίας, δεν είναι σίγουρο ότι ο αλλοδαπός εργάτης γης θα εισέλθει στην χώρα και την επόμενη χρονιά και μάλιστα στον ίδιο εργοδότη , με αποτέλεσμα ο αγρότης να χάνει την πληρωθείσα προκαταβολή η οποία δεν επιστρέφεται. Το μέτρο αυτό θα καταστεί ανενεργό διότι δεν εξυπηρετεί τον αγρότη , είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, εξυπηρετεί μόνο τις τοπικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες μετανάστευσης και δεν απαλλάσσει τον εργάτη από την προσέλευση κάθε χρόνο στα προξενεία για συνέντευξη.
- Να μην απαιτείται το έντυπο Ε9 για την απόδειξη της ιδιοκτησίας του καταλύματος που παρέχει ο εργοδότης, διότι ότι υπάρχουν ζητήματα νομιμοποίησης των κτισμάτων, με αποτέλεσμα να δηλώνεται ψευδώς ότι τους φιλοξενούν στο σπίτι τους. Προτείνεται να επανέλθει το εδάφιο ε) της παρ. 1 του άρθρου 13 του Κώδικα Μετανάστευσης του 2014, που προέβλεπε ότι προσκομίζεται «…ε) Υπεύθυνη δήλωση ότι θα εξασφαλίσει στον εργαζόμενο κατάλληλο κατάλυμα, όπως αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας κατ` εξουσιοδότηση του άρθρου 43 του ν. 4025/2011 (Α 228), όπως ισχύει.». Και αυτό γιατί το κυριότερο είναι να εξασφαλιστεί ότι το κατάλυμα πράγματι πληροί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και όχι η νομιμότητα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ για τις προϋποθέσεις του κατάλληλου καταλύματος που εκκρεμεί, η οποία προβλέπεται στην εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 13 παρ.3 περ. ε’ του ν.4025/2011.
- Να δοθούν κίνητρα ώστε οι Έλληνες που λαμβάνουν Κοινωνικό Επίδομα οι οποίοι υπερβαίνουν τις 300.000, να συνεχίζουν να το λαμβάνουν με την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά τουλάχιστον 20-30 μεροκάματα το έτος, τα οποία θα είναι αφορολόγητα και επίσης δεν θα αθροίζονται στο εισόδημά τους, για να μην απωλέσουν το επίδομα Αλληλεγγύης (ΦΕΚ Β 3359/2021 άρθρο 9 παρ. 3δ, παρ. 4, άρθρο 11 παρ.2 γ), υπερβαίνοντας το εξαμηνιαίο εισόδημα των 1.200 ευρώ. Αυτό θα εφαρμόζεται στις περιοχές που υπάρχει ζήτηση σε εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και τυποποίηση και με βάση διαδικασία που θα ελέγχει ο ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται ότι αν το μέτρο αυτό έχει χαρακτήρα προαιρετικό θα παρατηρηθεί το αποτέλεσμα που είχαμε με αντίστοιχες ρυθμίσεις για την κάρτα ανεργίας μακράς διάρκειας που δεν έχαναν τα δικαιώματα εφόσον εργάζονταν έως 70 ημερομίσθια (ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 ) και μεταγενέστερα με αντίστοιχη ρύθμιση που δεν έχαναν το επίδομα του Ταμείου Ανεργίας αν εργάζονταν μέχρι 70 ημερομίσθια στον πρωτογενή τομέα (ρύθμιση ΝΔ – Βορίδη το 2020), όπου δεν προσήλθε σχεδόν κανένας για εργασία . Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι η υποχρεωτικότητα στην απασχόληση των εν λόγω δικαιούχων όταν κληθούν από τον ΟΑΕΔ υφίσταται αλλά λόγω της απώλειας του επιδόματος από την αύξηση που θα προκύψει από το εισόδημα της εποχικής εργασίας λειτουργεί αποτρεπτικά και επιδεικνύεται ανοχή από τις Υπηρεσίες για την μη επιβολή της προβλεπόμενης ποινής (ήτοι της διακοπής του επιδόματος). Επομένως προτείνουμε και διατήρηση του Κοινωνικού επιδόματος και φοροαπαλλαγή και εισόδημα από την εργασία.
Εάν όμως κριθεί από την Κυβέρνηση ότι οι εν λόγω απασχολούμενοι μπορούν να έχουν και μία προσαύξηση του Κοινωνικού επιδόματος ως «μπόνους», τότε εκτιμούμε ότι θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
- Ο ανώτατος αριθμός ειδικά και μόνο των εποχικά εργαζομένων που προβλέπεται στη σχετική ΚΥΑ του άρθρου 11 του Κώδικα Μετανάστευσης να προβλέπει ανώτατο όριο ανά περιφέρεια και όχι ανά νομό, διότι δημιουργούνται προβλήματα με τις αυξομειώσεις των αναγκών σε εργάτες γης λόγω των κλιματικών αλλαγών και προκύπτουν συνέχεια ζητήματα τροποποίησης της ΚΥΑ. Εξ άλλου στην ίδια ΚΥΑ με βάση πίνακες, ορίζεται πόσους εργάτες μπορεί να απασχολήσει ο κάθε αγρότης ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια και με βάση την δήλωση του ΟΣΔΕ αλλά και σχετική βεβαίωση που εκδίδει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΚΕΠΥΕΛ), με αυτόματο Ηλεκτρονικό τρόπο.
- Να υπάρξει σχετική πρόβλεψη προκειμένου να δύνανται να μετακληθούν εποχιακοί εργάτες από νομικά πρόσωπα που δεν κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, όπως συνεταιρισμούς, μονάδες τυποποίησης ή μεταποίησης κλπ οι οποίοι θα προσκομίζουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Έρχονται (και) διακοπές ρεύματος εάν σταματήσει το ρωσικό αέριο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Εκτακτο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας ετοιμάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση πλήρους και παρατεταμένης διακοπής της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να έχει αποσοβηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το προσεχές χρονικό διάστημα μετά την εξεύρεση λύσης για την πληρωμή της Gazprom, ωστόσο η αβέβαιη διάρκεια κι έκταση του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και η απροσδιόριστη αντίδραση της Μόσχας απέναντι στην ΕΕ, προκαλούν την ανάγκη εφαρμογής ενός πλέγματος παρεμβάσεων που θα οδηγεί σε περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και των μετακινήσεων.
Ετσι, όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής παροχής ρωσικού αερίου και συγκεκριμένα εν μέσω τουριστικής περιόδου, τότε με βάση τον σχεδιασμό των αρμόδιων διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ενεργοποιηθεί πλάνο εκ περιτροπής ηλεκτροδότησης των καταναλωτών της χώρας.
Σύμφωνα με αυτό, και εφόσον παραστεί ανάγκη, θα διακόπτεται ανά χρονικά διαστήματα εντός των εργάσιμων ημερών η παροχή φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος είναι να μη μείνουν χωρίς ρεύμα οι οικιακοί καταναλωτές, οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση, ξενοδοχεία και φυσικά κρίσιμες δημόσιες υποδομές όπως τα νοσοκομεία. Ετσι, οι κυλιόμενες διακοπές θα γίνονται στην ενεργοβόρο και βαριά βιομηχανία και σε επιχειρήσεις της μέσης τάσης που δεν σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα διανομής βασικών ειδών ανάγκης (π.χ. τρόφιμα).
Τα φορτία ρεύματος που θα εξοικονομούνται θα διανέμονται σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης ώστε να είναι επαρκής και αδιάλειπτη η ηλεκτροδότηση σε αυτές τις κατηγορίες των καταναλωτών. Στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού έχει πέσει επίσης και η επιστροφή της τηλεργασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και οι συστάσεις για τον περιορισμό των οδικών μετακινήσεων με ΙΧ.
Προληπτικά
Επίσης η Ελλάδα προχωρεί και σε δράσεις που περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας σε προληπτικό επίπεδο. Θα ακολουθήσει το μοντέλο της Ιταλίας, περιορίζοντας την άσκοπη χρήση των κλιματιστικών αλλά και τη λειτουργία των φώτων και ηλεκτρικών συσκευών σε δημόσια κτίρια. Σχετικές οδηγίες αναμένεται να εκδοθούν σύντομα.
Πιο συγκεκριμένα, θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο, και στους 19 με 20 βαθμούς τον χειμώνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο επίπεδο.
Ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα.
Ασφάλεια
Πέραν αυτών, όμως, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και μέτρα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού.
Πιο συγκεκριμένα, και όπως αποφασίστηκε, θα ενοικιαστεί για 12 μήνες πλωτό δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο έξω από τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. Με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου.
Παράλληλα, έχει αυξηθεί η εξόρυξη λιγνίτη για τη λειτουργία περισσότερων ωρών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με το συγκεκριμένο καύσιμο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Βρετανία: Έρχεται εμπορικός πόλεμος με την ΕΕ;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έτσι, το «σκληρό σύνορο» του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μεταφέρθηκε στη θάλασσα μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) και της Βόρειας Ιρλανδίας.Δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δηλώνει αποφασισμένη να αλλάξει το Πρωτόκολλο. Ακόμη και μονομερώς.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως μάλιστα προανήγγειλε, θα καταθέσει στις αρχές του Ιουνίου σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Για οποιαδήποτε συνεργασία με το Σιν Φέιν -μεγάλο νικητή της κάλπης και βασικό πολιτικό εκφραστή του αιτήματος επανένωσης με την Ιρλανδία- θέτουν τώρα ως προϋπόθεση την αλλαγή του Πρωτοκόλλου.
Ως εκ τούτου, ο προγραμματισμένος για την ερχόμενη εβδομάδα νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών προβλέπεται σκληρός.
Προς μετωπική;
Τα προειδοποιητικά μηνύματα από την ΕΕ είναι σαφή.
Το Πρωτόκολλο δεν μπορεί να αλλάξει άρδην μόλις δύο χρόνια από την εφαρμογή του.
Τα περιθώρια παραχωρήσεων έχουν εξαντληθεί.
Και οι μονομερείς ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές χωρίς σκληρά αντίμετρα.
Πολλώ δε μάλλον όταν τα συνεχή παζάρια του Λονδίνου έχουν αρχίσει να κουράζουν και να προκαλούν στις Βρυξέλλες έντονη δυσφορία.
«Κάθε φορά που ο Τζόνσον θέλει να δημαγωγήσει, επαναφέρει το Brexit στην ατζέντα», σχολίασε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Τώρα με τις νέες αξιώσεις του «έχει αποπροσανατολίσει για έναν ακόμη μήνα τους ψηφοφόρους από την κρίση του κόστους ζωής, τα οικονομικά προβλήματα, την αδιέξοδη μεταναστευτική πολιτική του και τις κωλυσιεργίες του με τα κορονοπάρτι», είπε στην εφημερίδα The Telegraph
Όμως η ΕΕ δεν αναμένεται αυτή τη φορά να του κάνει ούτε «χατίρια», ούτε «πλάτες» στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη Ντάουνινγκ Στριτ και στους κόλπους των κυβερνώντων Τόρις.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου είναι υπαρκτός.
Προσώρας, οι Βρυξέλλες εξετάζουν όλες τις επιλογές.
Κυμαίνονται από την έναρξη μακροχρόνιων νομικών διαδικασιών για την επιβολή προστίμου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη διακοπή της συνεργασίας σε διάφορους νευραλγικούς τομείς, ικανή να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες του Λονδίνου για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.Έως την επιλογή «μπαζούκας» για τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.
Ως έτερη λύση λέγεται πάντως ότι εξετάζεται η επιβολή δασμών σε στοχευμένα βρετανικά προϊόντα, που κατασκευάζονται σε εκλογικές περιφέρειες Συντηρητικών βουλευτών του περιβάλλοντος του Βρετανού πρωθυπουργού και υποστηρικτών του Brexit.
Η ίδια τακτική είχε εφαρμοστεί και έναντι των ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, επιφέροντας βαρύ οικονομικό πλήγμα σε πολιτείες υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών και στην εκλογική τους βάση.
Ζητούμενο στην περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον, εφόσον τηρήσει αδιάλλακτη στάση απέναντι στις Βρυξέλλες, είναι να του ασκηθούν εκ των έσω πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης και πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.
Η συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί για τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ μια «τέλεια καταιγίδα».
Οι Βρετανοί πολίτες ήδη βιώνουν τη χειρότερη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους εδώ και μισό αιώνα. Και ένας εμπορικός πόλεμος με την ΕΕ αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση έτι περαιτέρω, με επανάληψη των περσινών χαοτικών σκηνών με τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και με ελλείψεις βασικών αγαθών, τότε ως απότοκο της πανδημίας και του Brexit.

Εμπορική διαμάχη με πολιτικές προεκτάσεις
Για τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο χειρισμός της νέας κρίσης θεωρείται κρίσιμος και αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι».
Με τη στάση του, εκτιμάται ότι επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση του στη Ντάουνινγκ Στριτ, όπου εδώ και καιρό η καρέκλα του τρίζει υπό το βάρος σκανδάλων και ενός εσωκομματικού αντάρτικου, το οποίο επί της ουσίας καταλάγιασε υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
Καθώς όμως η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να δημιουργεί στη Βρετανία «στρατιές» νεόπτωχων και η δυσαρέσκεια απέναντι στο κυβερνών κόμμα διογκώνεται -όπως κατέδειξαν και οι τοπικές εκλογές στις αρχές του μήνα– τα σενάρια απομάκρυνσης του Μπόρις Τζόνσον απο τη Ντάουνινγκ Στριτ, από τους ίδιους τους Τόρις, επανέρχονται στο πολιτικό προσκήνιο.
Ένας εμπορικός πόλεμος με την ΕΕ θα μπορούσε να τα «φουντώσει».
«Δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος ενός διαγωνισμού ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα», τόνισε προ ημερών Ευρωπαίος διπλωμάτης στους Financial Times.
Φαίνεται ωστόσο ότι στο «ζύγι» για τη σκληρότητα των υπό εξέταση αντίμετρων κατά του Λονδίνου θα συνυπολογιστούν όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα.
Η ΕΕ δεν θέλει «να κάνει τη ζωή αδύνατη για έναν μελλοντικό ηγέτη των Τόρις», προσέθεσε ανωνύμως ο διπλωμάτης, αφήνοντας έτσι να φανεί η προσμονή μιας πιο ρεαλιστικής σχέσης με έναν διάδοχο του Τζόνσον.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .