Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ζητώ παντού την ενότητα, ζητώ να ζούμε το Άγιο Πνεύμα» Λαμπρή εκδήλωση για τα 25 χρόνια της Ποιμαντορίας του

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

 Με μία λαμπρή και πανηγυρική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα είκοσι πέντε χρόνια Θεοφιλούς Ποιμαντορίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τα οποία συνδυάστηκαν με τα ονομαστήριά του. Από νωρίς το απόγευμα πλήθος κόσμου, Κληρικοί και λαϊκοί, συνέρρευσαν στο Κέντρο, για να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη μας και να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, που με περισσή επιμέλεια και αγάπη ετοίμασαν τα στελέχη της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

          Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή και εκπρόσωποι των Αρχών. Την εκδήλωση άνοιξε το Βυζαντινό σχήμα του Μουσικού Σχολείου Βόλου, υπό την δ/νση του Υποδιευθυντού κ. Ευαγγέλου Παυλίδη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολούθησε ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, πνευματικού τέκνου και κορυφαίου συνεργάτου του Σεβ. Ποιμενάρχου μας και επί σειρά ετών Πρωτοσυγκέλλου της Τοπικής μας Εκκλησίας, με θέμα «25 χρόνια Αρχιερατείας Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου». Ο κ. Δαμασκηνός, που ως νέος Διάκονος, ακολούθησε τον Σεβ. κ. Ιγνάτιο στον Βόλο από την πρώτη ημέρα της Αρχιερωσύνης του, περιέγραψε, καταρχάς, τον Ποιμενάρχη μας ως άνθρωπο. Τον χαρακτήρισε «αυθεντικό άνθρωπο, γνήσιο στην πίστη του, αυθόρμητο στον τρόπο. Δεν παριστάνει, είναι. Δεν είναι αλάθητος, είναι αληθινός. Την αυθεντικότητα του χριστιανικού του βιώματος και το άδολο της ψυχής του, πιστοποιεί από νεαράς ηλικίας η αυθόρμητη και άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμα του Θεού. Χωρίς δισταγμό, χωρίς ορθολογιστικές σκέψεις, αφιερώνεται ολοκληρωτικά στην Εκκλησία, προσελκύοντας πλούσια τη χάρη, που τον προικίζει με χαρίσματα μοναδικά».

          Στη συνέχεια, τον περιέγραψε ως Εκκλησιαστικό ηγέτη, με πανορθόδοξο κύρος, που έθεσε «κορωνίδα του έργου του την πνευματική τροφοδοσία και στήριξη του ποιμνίου του, των κληρικών του, και του ευλογημένου λαού του, για τους οποίους μεριμνά νυχθημερόν, και προσεύχεται ακατάπαυστα… ο επανευαγγελισμός των ανθρώπων τον απασχολεί άμεσα. Τον θεωρεί ανάγκη επιτακτική, καθώς «ουκ επ΄ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος»… Η διακονία του συνανθρώπου και η μέριμνα για τους εμπερίστατους αποτελεί προτεραιότητά του. Είναι οι «αδελφοί» του Χριστού μας, οι «ελάχιστοι», και αξίζουν της επιμελημένης φροντίδας μας… Σεμνύνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, καθώς στον τόπο μας, παρά τις δυσκολίες των καιρών, καλύπτεται πια τούτη η ανάγκη, τόσο με την αύξηση του αριθμού των «Σπιτιών Γαλήνης» στις ενορίες, όσο και με την καθημερινή λειτουργία του κέντρου σίτισης του Μητροπολιτικού Ναού «Δος ημίν σήμερον». Με την αγωνία του φιλόστοργου Πατέρα μερίμνησε για όλα έγκαιρα, διαβλέποντας την επερχόμενη κρίση. Το δίκτυο της φιλανθρωπίας οργανώθηκε και διευρύνθηκε, γιατί οι αναγκεμένοι είναι αναρίθμητοι: κρατούμενοι και θαλασσοδαρμένοι πρόσφυγες, άστεγοι και ανήμποροι γέροντες, άρρωστοι που ο πόνος υπερβαίνει τις αντοχές τους, μοναχικοί, που τους πνίγει το παράπονο της εγκατάλειψης…». Ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στις διεθνείς δράσεις του Σεβ. Μητροπολίτου μας, σε περιοχές που περισσεύει ο πόνος, θερίζει η πείνα και οι σοβαρές ασθένειες, όπως η Σερβία, χώρες της Αφρικής, όπου παρεμβαίνει, «διά του Ιδρύματος «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», για προσφορά ποικίλης ανθρωπιστικής βοήθειας σε δοκιμαζόμενους πληθυσμούς, για την ανακούφιση των εμπερίστατων εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας, για άσκηση προληπτικής ιατρικής, για υποστήριξη της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας». Μίλησε για την στήριξη των Ιερών Μονών, για την προστασία των Μοναστικών Αδελφοτήτων, την ανακαίνιση παλαιών και την ίδρυση νέων Μοναστηριών, αλλά και την αγάπη που τρέφει για τους Κληρικούς του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ίδρυση του Ιδρύματος Επιμορφώσεως και Ενισχύσεως του Ιερού Κλήρου, «που αποβλέπει στην κατάρτιση των ιερέων, για να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στη διακονία τους, αλλά και στην παροχή οικονομικής βοήθειας και συμπαράστασης στις ιερατικές οικογένειες. Εξασφαλίζεται έτσι η μισθοδοσία και η ασφάλεια σε άμισθους κληρικούς, και κατά συνέπεια η συντήρηση και αξιοπρεπής διαβίωση των οικογενειών τους. Ήδη, με τη χάρη του Θεού, περί τους τριάντα ιερείς έχουν μισθοδοτηθεί από το ίδρυμα, ενώ παράλληλα υπάρχει μέριμνα και για την ομαδική ασφάλιση των κληρικών».

          Αναφέρθηκε, ακολούθως, στην μέριμνα του Ποιμενάρχου μας για την νεότητα: «Λειτουργεί φροντιστήριο κατηχητών για την αρτιότερη κατάρτισή τους. Νεανικές συντροφιές, κατηχητικά σχολεία, φοιτητικές συναντήσεις, αλλά και ο Σύνδεσμος νέων στην πόλη μας, ανοίγουν στα νιάτα έναν ορίζοντα ζωής κοντά στο Χριστό. Οργανώνονται κατασκηνώσεις στο χωριό αλλά και στην πόλη, γίνονται επετειακές εκδηλώσεις και εξορμήσεις, εκδίδονται σειρές πρωτοποριακών βοηθημάτων για τα κατηχητικά σχολεία, προσφέρονται φροντιστηριακά μαθήματα, χορηγούνται υποτροφίες, λειτουργούν σχολές γονέων, διοργανώνονται γιορτές και συνέδρια». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πίστη του κ. Ιγνατίου στον ελεύθερο διάλογο, «που αποτελεί την πιο χαρακτηριστική έκφραση του αγαπητικού ήθους» και οδήγησε στην ίδρυση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, «που αποτελεί, αναμφισβήτητα, πρωτοποριακό δημιούργημά του». Εξήρε την αγάπη του για τον τόπο μας, που φάνηκε με την ίδρυση του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», που αναδεικνύει «την μοναδική πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής μας και κατατάσσεται στην πρώτη γραμμή πολιτιστικής δράσης στη Μαγνησία». Όμως, η βασική μέριμνά του είναι η ενότητα των ανθρώπων και «λειτουργεί ως παράγοντας και εγγυητής ενότητας προς τρεις ταυτόχρονα άξονες: Η ενότητα της πίστεως,  με δύναμη και προοπτική… Η ενότητα με την Πολιτεία, καθώς στήνει γέφυρες επικοινωνίας με τους άρχοντες του τόπου, τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς… και η ενότητα των Χριστιανών. Κρατώντας απαραχάρακτη την αλήθεια της πίστεώς μας, ξεπερνώντας με αρχοντιά και διάκριση τις όποιες αβάσιμες αρνητικές επιθέσεις και σχόλια, κηρύσσει την ανάγκη συσπείρωσης των Χριστιανών, ιδιαίτερα στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε».

          Ο κ. Δαμασκηνός τόνισε την γενική αποδοχή που απολαμβάνει ο Ποιμενάρχης μας, ως μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος – όπου λειτουργεί ως παράγοντας ενότητας και καταλλαγής –  η οποία του ανέθεσε την προεδρία δύο νευραλγικών Συνοδικών Επιτροπών, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και Πολιτιστικής Ταυτότητος. Τέλος, ο κ. Δαμασκηνός περιέγραψε τον Γέροντά του ως Ποιμένα και Πνευματικό Πατέρα, ο οποίος «πρώτιστα αγαπά, και περιβάλλει όλους με μια γλυκιά ζεστασιά… Έχει το χάρισμα πληθωρικά να οικοδομεί, και να αναστηλώνει στις ψυχές τις αιώνιες αξίες με το χρυσάφι του λόγου του. Συμβουλεύει αλλά και μυσταγωγεί, πείθει αλλά και εμπνέει. Έχει την ικανότητα να μεταλαμπαδεύει τον ενθουσιασμό του, την αισιοδοξία και τη χαρά στα πνευματικά του παιδιά…».

          Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα από την Χορωδία και την ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου, υπό την δ/νση της κ. Σεβαστής Μαζέρα και του μαέστρου Ζαφείρη Κουκουσέλη, που απέσπασαν το πληθωρικό χειροκρότημα όλων.

          Τον καταληκτήριο λόγο είχε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, με συγκίνηση, ευχαρίστησε τους τρεις ανθρώπους που τον ακολούθησαν, από την πρώτη μέρα, στο μεγάλο ταξίδι του στην Μητρόπολή μας, την ψυχομάνα του κ. Μαρία, τον Διάκονό του π. Δαμασκηνό και τον οδηγό του Βασίλη. Χαρακτήρισε «σταθμό την σημερινή ημέρα» και την εικοσιπεντάχρονη πορεία «μια ευλογία Θεού». Μνημόνευσε ευγνωμόνως τον Μακαριστό Γέροντά του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο και τον Μακαριστό προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο: «χάρη σ’ αυτούς είμαστε εδώ, μας τους δώρισε ο Θεός στη ζωή μας, μακάρι να φανούμε αντάξιοί τους». Ευχαρίστησε, επίσης τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, «γιατί κοντά του έχουμε σμιλεύσει μία ενότητα μέσα στην Ιεραρχία, που αποτελεί την πεμπτουσία του έργου μας. Ζητώ παντού την ενότητα, να ζητώ να ζούμε το Άγιο Πνεύμα, που σημαίνει Τριαδικό τρόπο ζωής, που σημαίνει, τελικά, αγάπη». Τέλος, ευχαρίστησε θερμά το Μουσικό Σχολείο Βόλου, τον παρουσιαστή της εκδήλωσης κ. Νικόλαο Βαραλή και τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας, ο οποίος είχε την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης.

Για να διαβάσετε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού  Πατήστε εδώ.

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Παραιτείται από τη δίκη στο Εφετείο, σταματά και τις πανελλαδικές

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Στις 21 Ιουνίου η κλήρωση για τα πρωταθλήματα

ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Συνεχίζεται η μαζική απομάκρυνση κατοίκων

LIFESTYLE15 λεπτά ago

Η Σάρον Στόουν ανέβασε μια σπάνια φωτογραφία του υιοθετημένου γιου της

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Τρόμος στη Φθιώτιδα – Οδηγούσε ανάποδα στην εθνική οδό

LIFESTYLE30 λεπτά ago

«Βρήκα μια ψυχολόγο που ειδικεύεται στους καλλιτέχνες»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ32 λεπτά ago

«Έτριβε τα γεννητικά του όργανα…» μπροστά στην 26χρονη- Τρεις μήνες φυλάκιση

ΕΛΛΑΔΑ36 λεπτά ago

«Ξύπνησε» η 40χρονη νηπιαγωγός στην Κρήτη – Είχε χάσει τις αισθήσεις της μετά από επίσκεψη σε οδοντιατρείο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ38 λεπτά ago

Αλμυρός- Την χτύπησε με σκουπόξυλο ο εγγονός της

ΜΠΑΣΚΕΤ39 λεπτά ago

Τέλος από τον Κόροιβο ο Δελέγκος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος- Πέθανε ο Γιάννης Ξυνογαλάς

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

LIFESTYLE2 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή