Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, με τον Δημοτικό Σύμβουλο και υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Μπαρμπούνη και με αφορμή το κτήμα ΦΙΞ να υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος έχει συμφωνήσει για το αντίτιμο της αγοράς του κτήματος με δικαιούχους, οι οποίοι δεν βρίσκονται εν ζωή».

Την δική του ερμηνεία στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνει ο Νίκος Μπαρμπούνης, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επίσημη απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ρίχνει «χαστούκι» στα σχέδια του Δήμου, καθώς όπως αναφέρει αυτολεξεί «το Κλιμάκιο κρίνει ότι δεν δύναται να επιτραπεί η σύναψη του ελεγχόμενου σχεδίου δανειακής σύμβασης υπό όρους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναλυτικά η τοποθέτηση του αναφέρει: «Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου Αττικής προσπαθεί για μια ακόμα φορά να υποβιβάσει την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο της δανειακής σύμβασης για την αγορά του κτήματος ΦΙΞ μιλώντας για υποδείξεις και «τροποποίηση κάποιων γενικών όρων της δανειακής σύμβασης».

Στην πραγματικότητα η επίσημη απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ρίχνει «χαστούκι» στα σχέδια του Δήμου, καθώς όπως αναφέρει αυτολεξεί «το Κλιμάκιο κρίνει ότι δεν δύναται να επιτραπεί η σύναψη του ελεγχόμενου σχεδίου δανειακής σύμβασης υπό όρους. Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, κωλύεται η σύναψή του σχεδίου αυτού».

Η αρνητική απόφαση στηρίζεται σε δυο βασικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά το «ότι δεν έχουν νομίμως προσδιορισθεί το ποσό και οι δικαιούχοι της αποζημίωσης, για την οποία θα συναφθεί η ελεγχόμενη δανειακή σύμβαση».

Μάλιστα όπως αποκαλύπτεται ο Δήμος έχει συμφωνήσει για το αντίτιμο της αγοράς του κτήματος με δικαιούχους, οι οποίοι δεν βρίσκονται εν ζωή!!! Συγκεκριμένα αναφέρεται: «… στην 52/23.6.2021 απόφαση κήρυξης απαλλοτρίωσης και στον από 29.4.2021 κτηματολογικό πίνακα αναφέρονται διαφορετικοί συγκύριοι σε σχέση με τους υπογράφοντες τις από 7.6.2021, 8.6.2021 και 10.6.2021 επιστολές, δύο μάλιστα από τους αναγραφόμενους στον κτηματολογικό πίνακα (Κάρολος Φιξ και Γεώργιος Φιξ) φαίνεται ότι έχουν αποβιώσει πριν από την κήρυξη της απαλλοτρίωσης».

Το δεύτερο αγκάθι αφορά πλήθος όρων της δανειακής σύμβασης, οι οποίοι με μια λέξη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επαχθείς για το Δήμο και τους Δημότες. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς μόνο, οι οποίοι κρίνονται επιζήμιοι για τον Δήμο.

• Ο όρος 6.02, σύμφωνα με τον οποίο σε περίπτωση κατά την οποία ο δανειζόμενος δεν καταβάλει εμπρόθεσμα οποιοδήποτε ποσό του χρέους (…) επιβάλεται στον Δήμο υπέρμετρη επιβάρυνση.

• Ο όρος 8.04 (…) θα είχε ως συνέπεια την μεταβολή προς το επαχθέστερο ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο την τροποποίηση των υποχρεώσεων της Τράπεζας για αποθεματικά, υποχρεωτικές καταθέσεις ή δεσμεύσεις έναντι είτε καταθέσεων προς την Τράπεζα ή για λογαριασμό της είτε έναντι χρηματοδοτήσεων από την Τράπεζα.

• Ο όρος 16.03, σύμφωνα με τον οποίο ο Δήμος παραιτείται ρητά από κάθε δικαίωμα συμψηφισμού ή επίσχεσης έναντι της Τράπεζας είναι μη νόμιμος, διότι ο Δήμος, ως διαχειριστής δημοσίου χρήματος (π.χ. είσπραξη δημοτικών τελών και φόρων) οφείλει να δρα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο και στις γενικές αρχές του δημοσιονομικού και διοικητικού δικαίου, υπό το πρίσμα δε αυτό θα ήταν αντίθετη με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της εμπιστοσύνης των διοικουμένων η αποδοχή της εφαρμογής του άρθρου 450 εδ. β’ του Αστικού Κώδικα στις δανειακές συμβάσεις που συνάπτουν οι δήμοι.

• Ο όρος 12.02, σύμφωνα με τον οποίο καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία της σύμβασης έως την ολοκληρωτική εξόφληση του χρέους, ο Δήμος υποχρεούται να μην επιτρέψει να γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στη φύση των εργασιών του, να μην πωλήσει ή μεταβιβάσει με άλλο τρόπο όλα ή σημαντικό μέρος από τα περιουσιακά του στοιχεία, να μην μεταβιβάσει κλάδο ή τμήμα της επιχείρησής του, ακόμη και προς θυγατρική του Δήμου, (…) χωρίς την έγγραφη συναίνεση της Τράπεζας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι μη νόμιμος.

«Με λίγα λόγια, ο Δήμαρχος δίνει γη και ύδωρ προκειμένου να αποκτήσει το κτήμα ΦΙΞ, το οποίο θεωρεί σανίδα σωτηρίας για την επανεκλογή του και την παραμονή του στο τιμόνι του Δήμου. Ο λαός του Ηρακλείου θα είναι αιχμάλωτος της δανειακής σύμβασης την οποία επιχειρεί να κλείσει η δημοτική αρχή με κάθε τρόπο.

Αδιαφορώντας για νόμους, κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, Αστικό Κώδικα και άλλα ψιλά γράμματα όπως υπερχρέωση Δήμου, όπως δέσμευση δημόσιας περιουσίας, όπως υποθήκευση δημοσίου χρήματος θυσιάζοντας τα πάντα για ένα «πουκάμισο αδειανό», για ένα κτήμα το οποίο θα μπορούσε να περάσει στη χρήση του Δήμου με άλλον τρόπο!», δήλωσε ο Υποψήφιος Δήμαρχος , Νίκος Μπαρμπούνης.

Μόλις χθες ο Δήμος Ηρακλείου είχε τοποθετηθεί ως εξής:

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση του Ζ κλιμακίου έκρινε νόμιμη την αναγκαστική απαλλοτρίωση του Κτήματος Φιξ από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής, καθώς και την προσφυγή σε δανεισμό για την απόκτησή του, αφού αποφάνθηκε ότι τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου πληρούν τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις.

Επίσης, δεν διαπίστωσε πλημμέλεια στη διαδικασία επιλογής πιστωτικού ιδρύματος, παρά μόνον ζητά την τροποποίηση κάποιων γενικών όρων της δανειακής σύμβασης με το τραπεζικό ίδρυμα που επελέγη, καθώς και τον προσδιορισμό του ποσού της αποζημίωσης για κάθε δικαιούχο, έστω κι αν αυτό αποτελεί επόμενο στάδιο της διαδικασίας.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε την αποδοχή των υποδείξεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε με την τροποποιημένη δανειακή σύμβαση ο Δήμος να επανέλθει άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να λάβει την έγκριση για τη υπογραφή της.

Έπειτα και από αυτό το βήμα, πολύ σύντομα το κτήμα Φιξ θα είναι στη διάθεση των κατοίκων του Ηρακλείου ως χώρος Πρασίνου, Πολιτισμού και Ιστορίας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Τραγωδία στην Κρήτη: Τον βρήκε νεκρό στο πάτωμα, δίπλα από το κρεβάτι του