Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

ΔΟΑΕ: Το Ιράν επιτάχυνε τον ρυθμό παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου στο 60%

Published

on

AP300116445618.jpg

Το Ιράν επιτάχυνε τον ρυθμό παραγωγής αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου στο 60%, ένα όριο κοντά στο 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA/ΔΟΑΕ), που επικαλούνται σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η συνολική ποσότητα ανερχόταν σε 408,6 κιλά στις 17 Μαΐου, σημειώνοντας αύξηση 133,8 κιλών σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες (σε σύγκριση με αύξηση 92 κιλών κατά την προηγούμενη περίοδο).

«Αυτή η σημαντική αύξηση της παραγωγής και της συσσώρευσης ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού από το Ιράν, τη μοναδική χώρα που δεν κατέχει πυρηνικά όπλα η οποία παράγει μια τέτοια πυρηνική ύλη προκαλεί ισχυρή ανησυχία», γράφει στην έκθεσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο ΔΟΑΕ μιλάει για «λιγότερο από ικανοποιητική» συνεργασία εκ μέρους του Ιράν, σύμφωνα με μια δεύτερη διεξοδική έρευνα, που ετοιμάστηκε από την υπηρεσία ΟΗΕ έπειτα από αίτημα αυτήν τη φορά των Δυτικών κατά το τελευταίο επικριτικό ψήφισμά τους τον Νοέμβριο.

«Το Ιράν, κατ΄επανάληψη, είτε δεν απάντησε, είτε δεν έδωσε απαντήσεις τεχνικά αξιόπιστες στις ερωτήσεις της υπηρεσίας και καθάρισε» τις τοποθεσίες, «κάτι που παρεμπόδισε τις δραστηριότητες επαλήθευσης της υπηρεσίας» σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες, τις Λαβιζάν-Σιάν, Βαραμίν και Τουρκουζαμπάντ, αναφέρει σε αυτήν τη δεύτερη έκθεση η υπηρεσία.

Advertisement

Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και το Ισραήλ, ορκισμένος εχθρός του Ιράν και η μοναδική πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή κατά τις εκτιμήσεις ειδικών, υποψιάζονται πως η Τεχεράνη θέλει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Η Τεχεράνη υπεραμύνεται αυτών των στρατιωτικών φιλοδοξιών, αλλά υπογραμμίζει το δικαίωμά της στα πυρηνικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς, κυρίως για τον τομέα της ενέργειας, όπως προβλέπει η Συνθήκη Μη Εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων (TNP) την οποία έχει υπογράψει το Ιράν.

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον, που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους πριν από τέσσερις δεκαετίες, είχαν στις 23 Μαΐου στη Ρώμη έναν πέμπτο γύρο συνομιλιών με τη μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν.

Ο Ιρανός διαπραγματευτής Αμπάς Αραγτσί και ο Αμερικανός συνομιλητής του Στιβ Γουίτκοφ αποχώρησαν χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο αλλά δηλώνουν έτοιμοι για νέες συζητήσεις.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί καμία νέα ημερομηνία.

Advertisement

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
FESTIVAL25 200x350
300X250 GIF
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο