OIKONOMIA
Δολάριο: Σε υψηλό δύο ετών με φόντο το κλίμα ανασφάλειας στις αγορές


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε υψηλό διετίας «σκαρφάλωσε» το δολάριο, καθώς τις παγκόσμιες αγορές σαρώνει ένα κύμα αποστροφής κινδύνου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, το κινεζικό Γουάν καταγράφει τριήμερο σερί ισχυρών απωλειών – των ισχυρότερων εδώ και τέσσερα χρόνια, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στον τρίτο μήνα και τις αυξανόμενες ανησυχίες για νέο κύμα κορονοϊού σε ολόκληρη την Κίνα να προκαλεί αναταράξεις στις κινεζικές μετοχές, οι επενδυτές απομακρύνονται από το αυστραλιανό δολάριο και το υπεράκτιο κινεζικό Γουάν.
Αποστροφή κινδύνου
Συγκεκριμένα, ο δείκτης δολαρίου – που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι «καλαθιού» ξένων νομισμάτων – ανήλθε στα 101.86, επίπεδο που είχε να αγγίξει από τον Μάρτιο του 2020, με αναλυτές να σημειώνουν ότι το αμερικανικό νόμισμα γίνεται ξανά ολοένα και περισσότερο «της μόδας», δεδομένων των δυσοίωνων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία αλλά και της ρητορικής της Fed για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, ώστε να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Την κυριαρχία του δολαρίου υποβοηθά ο αγώνας της Κίνας να περιορίσει την COVID-19, που ενισχύει την αποστροφή κινδύνου.
Στην Κίνα
Στον αντίποδα, το Γουάν της Κίνας υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους έναντι του δολαρίου, ευρισκόμενο τελευταία στα 6,5615 Γουάν ανά δολάριο ΗΠΑ.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών συναλλάγματος (RRR) κατά 100 μονάδες βάσης στο 8% από τις 15 Μαΐου, για να «βελτιώσει την ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χρησιμοποιούν κεφάλαια συναλλάγματος», σύμφωνα με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην επιβράδυνση της υποτίμησης του Γουάν.
Γεν, κορώνα, ευρώ
Υποχώρηση καταγράφει όμως και το αυστραλιανό δολάριο, μετά την μεγάλη άνοδο το πρώτο τρίμηνο του 2022. Υποχώρησε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 0,7176 δολάρια ΗΠΑ και κατά 1,4% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 91,88 Γεν.
Η νορβηγική κορώνα υποχώρησε επίσης σχεδόν 2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Ευρύτερα πάντως στην αγορά συναλλάγματος επικρατεί αστάθεια, η οποία επηρεάζει και το Ευρώ που υποχώρησε κατά 0,9% στα 1,0717 δολάρια.
Με βάση τα γερακίσια σχόλια της τελευταίας εβδομάδας από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις Κεντρικές Τράπεζες, οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Γερμανία: Μπορεί να λάβει υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από το Κατάρ ήδη από το 2024


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συνάντηση του Εμίρη του Κατάρ με τον καγκελάριο της Γερμανίας.
Το Κατάρ ελπίζει να στείλει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη Γερμανία το 2024, δήλωσε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αυτού του κράτους του Κόλπου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Θέλουμε το αμερικανικό εργοστάσιό μας υγροποιημένου φυσικού αερίου Γκόλντεν Πας στο Τέξας, στο οποίο η Qatar Energy έχει μερίδιο 70%, να είναι έτοιμο για να κάνει παραδόσεις στη Γερμανία ήδη από το 2024», δήλωσε στην εφημερίδα ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.
Συνομιλίες του Εμίρη του Κατάρ με τον Σολτς
Αργότερα σήμερα, ο Εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Τα σχέδια της Γερμανίας να δημιουργήσει τερματικούς σταθμούς LNG επιταχύνονται καθώς η χώρα επιδιώκει να αποδεσμευθεί από τις εισαγωγές φθηνότερου αερίου από τη Ρωσία ως απάντηση στην επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Ακρίβεια: Ανησυχία για την εκτόξευση της τιμής της βενζίνης – Πάνω από τα 2,60 ευρώ το λίτρο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για τις συνεχείς αυξήσεις, στην τιμή της βενζίνης η οποία σε κάποιες περιοχές της χώρας μας ξεπέρασε τα 2,6 ευρώ το λίτρο, μίλησε σήμερα στο MEGA η πρόεδρος της Ένωσης των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι τιμές της βενζίνης «τσιμπάνε» και οι καταναλωτές έχουν φτάσει σε οριακό σημείο καθώς κάθε μέρα, παρατηρείται και μία αύξηση της τάξεως του 0,02- 0,04 ευρώ στα καύσιμα.
«Το πετρέλαιο έχει και τα 0.15 ευρώ μείον. Φανταστείτε να μην είχαμε και αυτή την επιδότηση», τόνισε η κ. Ζάγκα.
Στα ύψη η τιμή στα νησιά
Στην Ξάνθη, η βενζίνη σήμερα Παρασκευή, είναι στα 2,295 ευρώ, ενώ η «κατοστάρα» στα 2,475 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης δε, έχει φτάσει το 1,855 ευρώ.
«Απλησίαστα» φαίνεται πως είναι και τα πρατήρια καυσίμων στα νησιά καθώς οι τιμές σημειώνουν ραγδαία αύξηση.
Στη Νάξο, η αμόλυβδη των 95 οκτανίων είναι στα 2,4 ευρώ, ενώ στην «100» η τιμή αγγίζει τα 2, 60 ευρώ. Το πετρέλαιο είναι στα 2,12 ευρώ.
Ενδεικτικά οι τιμές στα νησιά:
Νίσυρος 2.61 €/λτ
Αμοργός 2.60 €/λτ
Φολέγανδρος 2.595 €/λτ
Φούρνοι 2.577 €/λτ
Μήλος 2.553 €/λτ
Σκόπελος 2.535 €/λτ
Κάλυμνος 2.529 €/λίτρο
Νάξος 2.52 €/λίτρο
Σίφνος 2.509 €/λίτρο
Σύμη 2.5€ €/λίτρο
Στα νησιά, όπου ο ΦΠΑ είναι μειωμένος, σημειώνεται μικρές μειώσεις. Για παράδειγμα στη Χίο, η τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται στα 2, 19 ευρώ.
«Πρέπει να επιμείνουμε στην οριζόντια μείωση ή ΦΠΑ ή να μειωθεί ο ειδικός φόρος έστω για την περίοδο της κρίσης. Υπάρχει μεγάλη αισχροκέρδεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί, τα «ποντίκια» κάνουν πάρτι, κάτω από το τραπέζι», πρόσθεσε η κ. Ζάγκα.
Τέλος να σημειωθεί ότι στην Αθήνα η τιμή της βενζίνης έφτασε τα 2,35 ευρώ το λίτρο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40