Στην παρέα της Ελένης Μενεγάκη βρέθηκε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου αναλύοντας το φλέγον ζήτημα της υιοθεσίας και της αναδοχής στη χώρα μας

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε για το ζήτημα των υιοθεσιών και των αναδοχών στην Ελλάδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην παρέα της Ελένης Μενεγάκη βρέθηκε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου αναλύοντας το φλέγον ζήτημα της υιοθεσίας και της αναδοχής στη χώρα μας.

Όπως αποκάλυψε αρχικά, έως το 2019 δεν γνωρίζαμε πόσα παιδιά ζουν στα ιδρύματα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια είπε, πως με την ομάδα της μέτρησαν τα παιδιά τα οποία ήταν 2.200 και προέρχονται από  οικογένειες με παραβατική ή κακοποιητική συμπεριφορά, ή μητέρες που κακοποιούνται ή είναι τοξικοεξαρτημένες.

«Μέχρις ότου η εισαγγελία και οι αρμόδιες Αρχές αποφασίσουν πως τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν ξάνα στις οικογένειές τους, εμείς θέλουμε αυτά τα παιδιά να πηγαίνουν σε οικογένειες. 7 στα 8 παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα είναι κατάλληλα για αναδοχή», επισήμανε η υφυπουργός.

Αναφορικά με την αναδοχή, η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως εμπειρικά από τα 100 παιδιά, για παράδειγμα, που βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες, τα 50 θα παραμείνουν σε αυτές καθώς μπορούν να τα υιοθετήσουν και τα υπόλοιπα 50 θα επιστρέψουν στις βιολογικές οικογένειες.

«Αυτό που πρέπει να σκέφτεται ο ανάδοχος γονιός είναι πως πρέπει να θέλει να βγάλει το παιδί από το ίδρυμα και όχι απαραίτητα να γεμίσει κάποιο δικό του κενό»,είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως σιγά σιγά στην Ελλάδα γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ υιοθεσίας και αναδοχής, και πως ο κόσμος κατανοεί πως η αναδοχή δεν αποτελεί απαραίτητα το προστάδιο της υιοθεσίας.

Στην παλτφόρμα www.paidi.gov.gr παρέχεται ενημέρωση στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς και στο anynet.gr παρέχεται ενημέρωση για τις υιοθεσίες και την αναδοχή.

Κατόπιν, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην προετοιμασία της αναδοχής, όπου ο ανάδοχος γονέας περνάει από κοινωνική έρευνα τριών μηνών, δηλαδή γίνεται έλεγχος στον ίδιο, τον/την σύντροφό του, στον χώρο του, αλλά και μετά την αναδοχή,κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου πηγαίνουν και ελέγχουν και πάλι την κατάσταση στο σπίτι.

Ερωτηθείσα για μία παλιότερη δήλωσή της, αναφορικά με την πεποίθησή της πως είναι υιοθετημένη η ίδια είπε:

«Οι γονείς μου είναι μαζί από τα 15 τους. Οπότε θεωρούσα πως αν με έχουν κάνει σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία, θα ήμουν υιοθετημένη». «Ωστόσο, μεγαλώνοντας και βλέποντας πόσο πολύ μοιάζω με τον πατέρα μου κατάλαβα πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Σε ενάμιση χρόνο βγάλαμε 800 παιδιά από τα ιδρύματα»