Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ε. Αχτσιόγλου: Ήταν δέσμευσή μας στην κοινωνία και το κάναμε

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Οι εθνικές εκλογές έχουν ένα σαφές διακύβευμα και δίλημμα που έχει να κάνει με το ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη ημέρα. Αν θα έχουμε, δηλαδή, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει ένα μείγμα πολιτικής το οποίο αφορά τόσο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση των μισθών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όσο και στοχευμένες μειώσεις της φορολογίας, ώστε να έχουμε ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ή αν θα γυρίσουμε σε μία κατάσταση, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από τη ΝΔ» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το δίλημμα είναι αν οι πολίτες θα αποφασίσουν να «προχωρήσουμε μπροστά, έχοντας κατακτήσει πια το οριστικό τέλος των μνημονίων και την πολιτική και οικονομική ελευθερία μας ή αν θα γυρίσουμε σε μία κατάσταση, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από τη ΝΔ, που είχε οδηγήσει τη χώρα στο να χάσει το ένα τέταρτο του εθνικού της προϊόντος, που είχε μπει σε έναν φαύλο κύκλο μνημονίων, που είχε οδηγήσει την ανεργία στο 28%. Εκτιμώ ότι ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει μία επιλογή η οποία θα του ακυρώσει τις δικές του κατακτήσεις» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι οι εθνικές εκλογές είναι ανοιχτή μάχη με αποτέλεσμα το οποίο είναι αντιστρέψιμο.

Σχολιάζοντας την κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι τα μέσα που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το χρονικό διάστημα την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί αυτήν την περίοδο, λίγο πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, προκειμένου να κάνει ρουσφετολογικές προσλήψεις και άλλου τύπου εξυπηρετήσεις.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι στη Βουλή δεν μπορούσαν, μέχρι το 2018, να κάνουν χρήση του νόμου περί κινητικότητας, όπως όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ίδια η ΝΔ το καλοκαίρι του 2018 πρότεινε ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να μπορούν και αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν χρήση του νόμου περί κινητικότητας. Με διακομματική συναίνεση, τον Φεβρουάριο του 2019, αποφασίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ότι θα πρέπει οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι στη Βουλή να κάνουν χρήση του νόμου περί κινητικότητας και να μπορούν να γίνονται μετατάξεις, για να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες της Βουλής, χωρίς νέες προσλήψεις και νέους διορισμούς. Τίποτα το παράτυπο και τίποτα το μεμπτό δεν υπήρξε σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτό το ζήτημα χρησιμοποιήθηκε και από τα Μέσα που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση και από την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένας καπνός περί εξυπηρετήσεων και ρουσφετολογικών προσλήψεων από τον ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική περίοδο, ενώ δεν πρόκειται ούτε για διορισμούς ούτε για προσλήψεις. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία, ζήτησε να παγώσει αυτό το ζήτημα, για να μην τροφοδοτείται περισσότερο αυτή η συζήτηση» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Για το ζήτημα της Δικαιοσύνης, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η ΝΔ συνεχίζει να βάζει όλα τα ζητήματα, χωρίς να κάνει διακρίσεις, σε έναν κουβά, προκειμένου να ισχυριστεί ότι αυτή είναι μία περίοδος που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εξυπηρετήσεις. «Αυτό είναι εξαιρετικά προσβλητικό για τη Δικαιοσύνη και τους ανώτατους δικαστές» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση τηρεί απολύτως το Σύνταγμα και τους νόμους αναφορικά με τον ορισμό των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου ήταν «μία δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και το κάναμε». Τόνισε δε ότι το 2019, τα αντίμετρα στην περικοπή των συντάξεων που δεν έγινε, υλοποιούνται κανονικά και αφορούν, κυρίως, το κοινωνικό κράτος, όπως, για παράδειγμα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νέες θέσεις εργασίας, σχολικά γεύματα, επίδομα στέγασης και οικογενειακά επιδόματα. «Ορισμένα, μάλιστα, εφαρμόζονται ήδη από το 2018. Όλα αυτά υλοποιούνται, χωρίς την περικοπή των συντάξεων», επανέλαβε η υπουργός Εργασίας. Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα του 2020, είπε ότι κάποια από αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται. «Μεταξύ αυτών των αντιμέτρων ήταν η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το αντίμετρο για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, το οποίο είναι στις βασικές εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο για το 2020 και θα υλοποιηθεί, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση. Το σύνολο των αντιμέτρων για το 2020 υλοποιείται ήδη ή θα υλοποιηθεί το 2020 κανονικά, χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, διαπίστωσε ότι ορισμένοι ακραίοι, συντηρητικοί κύκλοι από την Ευρώπη, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης που αποτυπώνεται στον πολιτικό χάρτη, επαναφέρουν ζητήματα «με τρόπο που ουδέποτε τα είχαν θέσει ακόμη και εντός σκληρού μνημονίου στην παρούσα κυβέρνηση». «Δηλαδή, από το 2015 που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι θεσμοί ουδέποτε έθεσαν ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Το θέμα αυτό υπήρχε στα χαρτιά της προηγούμενης κυβέρνησης ως εκκρεμότητα της πέμπτης αξιολόγησης, με το που εκλέχθηκε, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το αίτημα αποσύρθηκε εντελώς, γιατί γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Σήμερα, που έχουμε κλείσει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και έχουμε επαναφέρει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, έρχονται ορισμένοι κύκλοι από την Ευρώπη και ξαναθέτουν ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο» παρατήρησε η κ. Αχτσιόγλου.

Όπως ανέφερε, επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η αδήλωτη εργασία ανέρχεται πλέον στο 9% από το 20% που την παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους και επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι υπάρχει πολυετές πλάνο της κυβέρνησης και κεντρικό και επιμέρους ανά τομέα αναφορικά με το πόσες προσλήψεις θα πρέπει να γίνουν σε κάθε τομέα μέσα στα επόμενα χρόνια. «Ήδη, έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις, κυρίως στην Υγεία, όπου υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ υλοποιούμε εντός του 2019 προσλήψεις και στην παιδεία, ιδίως στην ειδική αγωγή» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σχέδιο δολοφονίας του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η αμερικανική δικαιοσύνη αποκάλυψε την Τετάρτη συνωμοσία της οποίας ηγείτο ένα μέλος των επίλεκτων Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης για τη δολοφονία του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε σε ανακοίνωση ότι σε βάρος του Σαχράμ Πουρσαφί ή Μεχντί Ρεζαγί όπως είναι επίσης γνωστός, 45 ετών, απαγγέλθηκε κατηγορία ερήμην γιατί προσφέρθηκε να πληρώσει 300.000 σε πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σκοτώσουν τον Μπόλτον. Ο τελευταίος εκτός από σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και η συνωμοσία για τη δολοφονία του αποσκοπούσε κατά τα φαινόμενα στην εκδίκηση για τον θάνατο σε αμερικανικό πλήγμα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, τον Ιανουάριο του 2020.

Διαβάστε επίσης: Iράν: Ζητάμε από τις ΗΠΑ μια «ρεαλιστική απάντηση» στις προτάσεις μας

Ο Ιρανός πολίτης «επιχείρησε να πληρώσει πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες με 300.000 δολάρια για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία στην Ουάσινγκτον ή στο Μέριλαντ», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η αποκάλυψη

Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε στις αρχές από το πρόσωπο που υποτίθεται θα δολοφονούσε τον Μπόλτον, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Απριλίου 2022, ο Σαχράμ Πουρσαφί ήρθε σε επαφή με αυτή την εμπιστευτική πηγή χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα μηνύματα, δίνοντάς του οδηγίες για να εντοπίσει, να φωτογραφήσει και μετά να σκοτώσει τον Μπόλτον, που θεωρείται γεράκι, και μάλιστα πολεμοχαρές σε σχέση με το ιρανικό ζήτημα.

Του έδωσε εντολή να ανοίξει έναν λογαριασμό σε κρυπτονόμισμα, μετά του έδωσε την επαγγελματική διεύθυνση του πρώην συμβούλου του Τραμπ, προτού τον πιέσει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμανί.

Ο Ιρανός στρατηγός

Ο ισχυρός Ιρανός στρατηγός, αρχιτέκτονας της στρατηγικής του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ήταν ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, αρμόδιας μονάδας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό στις τάξεις των Φρουρών της Επανάστασης. Σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2020 σε πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη.

Καθώς η επέτειος είχε περάσει, ο Πουρσαφί συνέχισε να προτρέπει την εμπιστευτική πηγή να σκοτώσει τον Μπόλτον, και της υποσχέθηκε ένα άλλο συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων αν η πρώτη επιχείρηση ήταν επιτυχής.

Το FBI εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πουρσαφί με φωτογραφίες, δυο εκ των οποίων τον δείχνουν να φορά τη στολή των Φρουρών της Επανάστασης.

«Κατά τις συνομιλίες τους, η εμπιστευτική πηγή αναφέρθηκε επανειλημμένα στον Πουρσαφί ως πρόσωπο που συνδεόταν με τη Δύναμη Κουντς. Ο Πουρσαφί ουδέποτε το αρνήθηκε», σημείωσε η αμερικανική δικαιοσύνη.

Αν συλληφθεί, κάτι που είναι απίθανο καθώς φαίνεται πως βρίσκεται στο Ιράν, ο Σαχράμ Πουρσαφί κινδυνεύει με φυλάκιση έως 25 ετών στις ΗΠΑ.

Δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη διπλωματία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι κατηγορίες σε βάρος ενός μέλους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για φερόμενη συνωμοσία για τη δολοφονία του πρώην αξιωματούχου του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον θα πρέπει επηρεάσουν τη διπλωματία με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

«Κατά τη γνώμη μας, δεν θα πρέπει», δήλωσε ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Σαχράμ Πουρσαφί ανεξάρτητα από την αμερικανική διπλωματία με το Ιράν.

Η Ουάσινγκτον θέλει την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βάσει του οποίου η Τεχεράνη είχε περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Haaretz: 22 ενεργά συμβόλαια για το λογισμικό Pegasus στην ΕΕ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στα συμβόλαια που διατηρεί η κατασκευάστρια του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, NSO κα τα οποία φτάνουν τα 22 σε επίπεδο ΕΕ, αναφέρεται δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο κάνει αναφορά και στην υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου που μετέβησαν στο Ισραήλ για να ερευνήσουν την υπόθεση ανακάλυψαν ότι υπάρχουν ενεργά συμβόλαια της  NSO με 12 χώρες – μέλη της ΕΕ, ενώ στο παρελθόν αυτές έφταναν τις 14.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz σημειώνεται ότι: Εκπρόσωποι Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus επισκέφθηκαν πρόσφατα το Ισραήλ και πληροφορήθηκαν από το προσωπικό της NSO ότι η εταιρεία διατηρεί ενεργά συμβόλαια με 12 από τα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει των απαντήσεων της εταιρείας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, -οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση της Haaretz-, προκύπτει ότι η εταιρεία συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με 22 οργανισμούς ασφαλείας εντός της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση «στο αυτί»

Ταξίδι στο Ισραήλ

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα εκπρόσωποι της εν λόγω Εξεταστικής Επιτροπής επισκέφθηκαν το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να ενημερωθούν εις βάθος για την τοπική βιομηχανία κυβερνο-πολέμου και πραγματοποίησαν συναντήσεις και συζητήσεις με εργαζομένους της NSO, εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας και ισραηλινούς εμπειρογνώμονες.

Στο Ισραήλ μετέβη, στο πλαίσιο της, και Καταλανός ευρωβουλευτής, του οποίου το κινητό τηλέφωνο είχε παραβιαστεί από «πελάτη» της NSO αναφέρει το δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ακόμα ότι η συγκεκριμένη Εξεταστική Eπιτροπή συστήθηκε στον απόηχο της περυσινής παγκόσμιας δημοσιογραφικής πρωτοβουλίας Pegasus Project και αποστολή της είναι η εισαγωγή πανευρωπαϊκών κανονισμών για την απόκτηση, εισαγωγή και χρήση λογισμικού κυβερνο-πολέμου, όπως είναι το Pegasus. Ενόσω όμως τα μέλη της επιτροπής βρίσκονταν στο Ισραήλ, και ιδίως μετά την επιστροφή τους πίσω στις Βρυξέλλες, αποκαλύφθηκε ότι στην Ευρώπη υπάρχει επίσης μια καλά ανεπτυγμένη βιομηχανία κυβερνο-πολέμου, καθώς και ότι πολλοί από τους πελάτες της είναι τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι χώρες που έχουν συμβόλαια

Η Haaretz συνεχίζει αναφέροντας ότι κατά την επίσκεψη τους στο Ισραήλ, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να πληροφορηθούν την ταυτότητα των πελατών της NSO στην Ευρώπη στην παρούσα φάση κι εξεπλάγησαν, όταν ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα κράτη- μέλη της Ε.Ε. διατηρούν συμβόλαια με την εταιρεία: ειδικότερα, δεκατέσσερις χώρες έχουν συνεργαστεί με την NSO κατά το παρελθόν και τουλάχιστον δώδεκα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Pegasus, στο πλαίσιο νόμιμων παρακολουθήσεων κινητής τηλεφωνίας.

Όπως ενημέρωσε η εταιρεία, – σημειώνει το δημοσίευμα – στην παρούσα φάση η ίδια συνεργάζεται με 22 «τελικούς χρήστες», δηλαδή υπηρεσίες/ οργανισμούς ασφαλείας και πληροφοριών και αρχές επιβολής του νόμου, σε δώδεκα ευρωπαϊκά κράτη- σε κάποια δε εξ αυτών έχει περισσότερους από έναν πελάτες, καθώς όπως σημειώνεται τα συμβόλαια δε συνάπτονται με τις χώρες, αλλά με τις κατά τόπους υπηρεσίες/ οργανισμούς.

Πολωνία και Ουγγαρία διέκοψαν τη συνεργασία

Προσθέτει ακόμα ότι στο παρελθόν η εταιρεία είχε μάλιστα συνεργαστεί με δύο ακόμη κράτη, πλην όμως στην πορεία η συνεργασία αυτή διεκόπη. Η NSO δεν αποκάλυψε πάντως τα ονόματα των κρατών- «πελατών». Σύμφωνα με πηγές του κυβερνοχώρου οι χώρες, με τις οποίες διεκόπη η συνεργασία, είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, δεδομένου ότι πέρυσι εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των χωρών, στις οποίες το Ισραήλ επιτρέπει την πώληση τέτοιου λογισμικού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, του ίδιου άρθρου, η Ισπανία δεν έχει διακόψει τη συνεργασία της.

Όπως σημειώνει ο δημοσίευμα η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει και μία λιγότερο σκοτεινή πλευρά: δυτικά κράτη λειτουργούν σύμφωνα βάσει νόμου και θέτουν υπό δικαστική εποπτεία την παρακολούθηση πολιτών, σε αντίθεση με δικτατορίες που προβαίνουν κρυφά σε χρήση τέτοιων υπηρεσιών.

Οργή των εταιρειών τεχνολογίας

Υπογραμμίζει δε ότι η NSO και άλλες παρόμοιες εταιρείες, ισραηλινές ή ευρωπαϊκές, βρίσκονται σε ανταγωνισμό ως προς την προσέλκυση νόμιμων πελατών. Σημειώνει ακόμα ότι το πεδίο αυτό των «νομίμων επισυνδέσεων» έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια την οργή εταιρειών τεχνολογίας όπως της Apple, που έχει δημιουργήσει το iPhone ή της Meta, -ως γνωστόν, το Facebook είναι ιδιοκτήτης του WhatsApp, μέσω του οποίου εγκαταστάθηκε το λογισμικό κατασκοπείας.

Οι ανωτέρω εταιρείες – τονίζει το δημοσίευμα – μήνυσαν την NSO για παγίδευση τηλεφώνων μέσω των πλατφορμών τους και διεξάγουν μάχη ενάντια σε εταιρείες λογισμικού κατασκοπείας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε λογισμικό παρόμοιο με το Pegasus, επ’ ονόματι Predator, εις βάρος και του επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός – υπενθυμίζεται στο άρθρο – υποστήριξε ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και είχε λάβει εισαγγελική έγκριση.

Το Predator

Η Haaretz σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το Predator κατασκευάζεται από την εταιρεία Cytrox, η οποία είναι καταχωρημένη στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Η Cytrox, όπως αναφέρεται, ανήκει στον Όμιλο Intellexa, ιδιοκτησίας του Tal Dilian, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών. Η Intellexa, επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι είχε κατά το παρελθόν έδρα στην Κύπρο, ωστόσο μετέφερε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Ενώ η εξαγωγή του Pegasus της NSO – σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή – τελεί υπό την εποπτεία του ισραηλινού ΥπΑμ, δεν ισχύει το ίδιο και για τη δραστηριότητα των Intellexa και Cytrox.

Το δημοσίευμα τονίζει επίσης ότι εκτός από τις ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αποδεικνύεται ότι υφίσταται ικανός αριθμός κατασκευαστών λογισμικού κατασκοπείας και στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το project Pegasus, δηλώνει στην Haaretz: «Αν μόνο μια εταιρεία έχει ως πελάτες της δεκατέσσερα κράτη- μέλη της Ε.Ε., μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλος είναι ο κλάδος αυτός συνολικά. Φαίνεται πως  υπάρχει μια τεράστια αγορά για λογισμικά κατασκοπείας κι ότι οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών είναι “καλοί” αγοραστές, -επιλέγουν ωστόσο να κρατούν το θέμα αυτό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Τα διλήμματα των εταιρειών όπως η NSO

Σύμφωνα με την εφημερίδα εταιρείες όπως η NSO αντιμετωπίζουν διλήμματα: η αποκάλυψη της ταυτότητας των κυβερνήσεων- «πελατών» τους, οι οποίες χρησιμοποιούν νομίμως τα λογισμικά τους, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της δημόσιας κριτικής από πλατφόρμες όπως η Citizen Lab, από τα ΜΜΕ ή από τα κοινοβούλια. Την ίδια στιγμή όμως ελοχεύει γι’ αυτές ο κίνδυνος να θέσουν σε διακινδύνευση μελλοντικές συμφωνίες- στη λογική τυχόν παραβίασης των όρων εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας με τους πελάτες τους.

Καταλήγοντας το άρθρο αναφέρει ότι η εταιρεία NSO δεν απάντησε σε αίτημα της Haaretz προκειμένου να τοποθετηθεί επί του ρεπορτάζ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

Δημοφιλή