Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Στυλιανίδης: Ο λαός της Ροδόπης πρέπει να ψηφίσει την ισχυρή εκπροσώπηση

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Κύριε Υπουργέ επανήλθε στην συζήτηση το θέμα της εξόρυξης χρυσού. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από εκεί την κουβέντα μας και να μου πείτε ποια είναι η άποψή σας;
Ε.Σ.
Η άποψη μου είναι δεδομένη και δεν έχει μεταβληθεί και είναι η άποψη του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Έχουμε διατυπώσει και ευθέως και με κόστος πολιτικό προτάσσοντας την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και το συμφέρον της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής έναντι οποιασδήποτε άλλης λογικής. Ωστόσο, αυτοί οι οποίοι εργαλείο- ποιούν το θέμα του χρυσού για να μπορέσουν να αποσπάσουν προεκλογικά οφέλη θεωρώντας ότι διχάζοντας την τοπική κοινωνία μπορούν να περιφρουρήσουν ένα ποσοστό που κάποτε τους έδωσε ο Ελληνικός Λαός κι ο Λαός της περιοχής το οποίο τώρα κλονίζεται από τα δικά τους σφάλματα και τη δική τους αδιαφορία για την Ροδόπη θα πρέπει να ξέρουν ότι μ’ αυτή την τακτική επί της ουσίας στρέφονται κατά των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας γιατί σ’ αυτά τα θέματα η κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη κι αυτά τα θέματα δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στις Σκουριές
Ε.Σ.:
Για μένα υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό που γίνεται. Ξαφνικά θυμήθηκαν το θέμα και το ανοίγουν μόνοι τους για να μπορέσουν να δημιουργήσουν κόστος πολιτικός στους αντιπάλους. Ήταν το νούμερο ένα θέμα των τοπικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ. Η τοπική κοινωνία έχει τοποθετηθεί σχεδόν ενιαία για το θέμα και θέμα εθεωρείτο κλειστό πολιτικά, έρχονται και το ανοίγουν σκόπιμα την παραμονή των εκλογών γιατί θεωρούν ότι είναι ένα εύκολο θέμα από το οποίο πιθανόν να πάρουν πέντε ψήφους παραπάνω.
Ποια δηλαδή είναι η άποψη της ΝΔ;
Ε.Σ.:
Είμαι τοπικός βουλευτής, βουλευτής της Ροδόπης. Δεν απολογούμαι για κανένα κόμμα χρεώνομαι το Νομό που με ψηφίζει και με εμπιστεύεται. Τα δικά του συμφέροντα υπερασπίζουμε. Πετύχαμε στο θέμα αυτό τα προηγούμενα χρόνια να υπάρχει ενότητα, δημιουργήθηκε ένα κίνημα υπέρ της περιοχής, του περιβάλλοντος, της υγείας, υπέρ μιας ποιοτικής ανάπτυξης. Λέγαμε κάποτε η Ροδόπη να γίνει πρότυπο μιας οικολογικής ανάπτυξης. Δεν έχει αλλάξει κάτι από όλα αυτά, αυτό το οποίο εμένα με προβληματίζει είναι ότι κάποιοι εργαλειοποιούν το θέμα και το κάνουν προεκλογικό επιχείρημα για να μπορέσουν να αποσπάσουν πέντε ψήφους παραπάνω. Από την στιγμή που έχεις διασφαλισμένη την τοπική κοινότητα, γιατί δημιουργείς ρήγματα για να κερδίσεις πέντε ψήφους; Αυτό υπονομεύει ουσιαστικά το μέτωπο που πάμε να χτίσουμε. Η θέση μου είναι καθαρή και αμετακίνητη σ’ αυτά που πίστευα πάντα με την διαφορά ότι εγώ πολιτικά τα πλήρωσα αυτά και δεν δίστασα να βγω και από την Κυβέρνηση Σαμαρά κάποτε για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της περιοχής μου, όλοι οι άλλοι μιλούν θεωρητικά.

Να θυμίσω ότι και στο παρελθόν είχαν έρθει πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. στην περιοχή, όπως ο κος Σταϊκούρας, ο κος Μηταράκης και τοποθετήθηκαν θετικά για την εξόρυξη
Ε.Σ.:
Αυτή είναι μια «μάχη» που δίνεται σε όλα τα επίπεδα. Άνθρωποι που υπερασπίζονται την επένδυση και άνθρωποι οι οποίοι διαφωνούν. Εγώ εκπροσωπώ την τοπική κοινωνία κι διαφωνώ. Όταν χρειάστηκε στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο και στην κυβέρνηση και στην βουλή, εγώ πήρα θέση με κόστος, όχι με κομματικό όφελος.

Ο κος Ευριπίδης Στυλιανίδης

Είπατε στην κεντρική ομιλία σας κ. Στυλιανίδη ότι η σχέση του πολιτικού με τον πολίτη πρέπει να είναι άμεση , χωρίς ενδιάμεσους, αμφίδρομη, ό,τι, όπως είπατε, κάνατε τα προηγούμενα χρόνια, όμως, η ΝΔ είχε αποδοκιμαστεί γι αυτό που έκανε τα προηγούμενα χρόνια.
Ε.Σ.
Δεν αποδοκιμάστηκε η δική μου στάση. Όσα χρόνια πολιτεύομαι βγαίνω πρώτος βουλευτής της ΝΔ και τις περισσότερες φορές και πρώτος βουλευτής του Νομού. Ενδεχομένως αυτό το οποίο είχε αποδοκιμαστεί ήταν κάποιες πολιτικές του Κέντρου, οι οποίες κατά την γνώμη μου έχουν αναθεωρηθεί. Η καινούργια ΝΔ έρχεται να προτείνει την εναλλακτική της πρόταση. Η πιο πρόσφατη αποδοκιμασία είναι της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που άλλα έλεγε κι άλλα έκανε. Και βλέπετε αυτό το φαινόμενο να αποτυπώνεται στην κάλπης στις τελευταίες εκλογές. Πιστεύω στην αμφίδρομη σχέση. Πολλές φορές μου κάνει εντύπωση που κάποιοι πολιτευόμενοι εδώ στην περιοχή, ακόμη και συνυποψήφιοι μου, προσπαθούν να μου επιρρίψουν κριτική πάνω σ’ αυτό το θέμα. Εγώ έχω επισκεφτεί πάνω από 200 φορές τα χωριά της Ροδόπης, έχω συνομιλήσει με ανθρώπους, έχω φτάσει να γνωρίζω όχι μόνο τα τοπικά προβλήματα, αλλά και τα οικογενειακά προβλήματα του καθενός κι αυτό να είναι οδηγός και πυξίδα στις αποφάσεις που θα πάρω προκειμένου να στηρίξω την τοπική κοινωνία η οποία με εμπιστεύεται. Αυτό δεν είναι κάτι μακρινό. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα επικοινώνησα με όλα τα σπίτια του Νομού, άλλου άμεσα, αλλού τηλεφωνικά. Διαπίστωσα μια φοβερή απερήμωση στην περιοχή.
Κι εσείς τι το διαφορετικό υπόσχεστε;
Ε.Σ.:
Πρέπει να ανατάξουμε το τοπίο. Το τοπίο έχει υποστεί φοβερές ζημιές. 1600 νέα παιδιά έφυγαν από το Νομό Ροδόπης, νέα παιδιά, κυρίως λόγω ανεργίας. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί από το 8% στο 30%. Η αποβιομηχάνιση είναι χαρακτηριστικό πλέον του Νομού μας. Έχουν κλείσει πάνω από 2.500 ΜΜΕ και έχει κλονιστεί η αγροτική παραγωγή λόγω της υπερ φορολόγησης των αγροτών, του κόστους καλλιέργειας και του πολυτεμαχισμού του κλήρου. Έχει διαλυθεί ο σκληρός πυρήνας του ιερού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και στα χωριά και στην πόλη διότι σήμερα κάποιος πολίτης της περιοχής μας για να πληρώσει Κτηματολόγιο, ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης , να τακτοποιήσει της Πολεοδομικές Παρανομίες καλείται να εισφέρει στο δημόσιο ποσό μεγαλύτερο από την αξία της περιουσίας του, αγοράζουμε ξανά δύο φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας την περιουσία που κληρονομήσαμε από τους πατεράδες και τους παππούδες μας. Αυτά όλα δημιουργούν ένα τοπίο τραγικό.
Μου περιγράφετε θέματα που τα αναδεικνύω καθημερινά στις εκπομπές μου, εγώ εδώ ζω έχω εικόνα. Εσείς περιοδεύοντας στο Νομό τι είπατε στους κατοίκους της περιοχής μας ότι πρέπει να γίνει;
Ε.Σ.:
Τι πρέπει να γίνει: Το αν θα ανέβει το κατά κεφαλήν εισόδημα του καθενός θα εξαρτηθεί βεβαίως από την οικονομική πολιτική και την επιτυχία της. Αυτό που μπορούμε όμως εμείς να επιδιώξουμε είναι να διευρύνουμε το καταναλωτικό κοινό του Νομού μας προσθέτοντας πληθυσμό. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Ο ένας είναι να ξαναπάμε το Πανεπιστήμιο μας εκεί που ήτανε. Σήμερα σας λέω ότι έχουμε 4.000 φοιτητές στην Κομοτηνή από τους οποίους οι 2.000 μένουν εδώ επί των ημερών μου είχαμε 8.500 φοιτητές με προσωπική μου απόφαση. Νοικιάζονταν 6000 σπίτια στην Κομοτηνή και τζίραρε το χρόνο 64 εκ. ο Νόμος μόνο από αυτό. Το δε Πανεπιστήμιο είχε ανέλθει στην 3η καλύτερη θέση της Ελλάδος, σήμερα είναι στην 8η και υπεχρηματοδοτείται . Οι μετέγραφες, η μείωση εισακτέων, η απελευθέρωση μετεγγραφών και των καθηγητών , η δημιουργία 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα είναι βήματα που καταστρέφουν και δεν δημιουργούν. Το πρώτον που πρέπει να κάνουμε είναι να ανατάξουμε το Πανεπιστήμιο μας, να το διεθνοποιήσουμε , να το ενισχύσουμε με προσωπικό, με φοιτητές, με χρηματοδότηση. Επίσης, να εφαρμόσουν επιτέλους συμπληρωματικές πολιτικές που συνόδευαν την κατασκευή του δρόμου, του Κάθετου Άξονα της Κομοτηνής της Νυμφαίας οι οποίες διεκόπησαν από τις επόμενες κυβερνήσεις. Να προσπαθήσουμε να βάλουμε μέσα στο Νομό μας κάποιους από τα 1.900.000 ΙΧ που διέρχονται από την Νυμφαία και φεύγουν και κάνουν πλούσιες τη Θάσο και την Καβάλα. Είναι κάτι που θέλει συγκεκριμένες πολιτικές.
Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Ε.Σ.:
Πρέπει να αρθεί η ρηματική διακοίνωση στα σύνορα για να μπορούν να έρχονται λεωφορεία. Πρέπει να περιέλθει στη διαχείριση του δήμου Κομοτηνής ένας σταθμός διοδίων με 8 και 10 ευρώ Βινιέτα που θα αποφέρει περίπου 17 εκ. ετησίως οφέλη, τα πέντε θα πηγαίνουν για συντήρηση του δρόμου και τα υπόλοιπα θα δαπανώνται στο ΚΤΕΛ Κομοτηνής για να μπορεί να μεταφέρει οργανωμένες στοχευόμενες εκδρομές από τα Βαλκάνια για να τονωθεί η τοπική αγορά. Πρέπει να βάλουμε τελωνείο στα σύνορά μας για να γίνονται έλεγχοι προκειμένου να χτυπηθεί το παραεμπόριο και αστυνόμευση σωστή και να μετατρέψουμε αυτό το εργαλείο το οποίο τώρα αιμορραγεί , την τοπική αγορά σε εργαλείο από το οποίο θα ωφεληθεί η τοπική αγορά.
Έχετε υπάρξει Υφυπουργός Εξωτερικών θα ξέρετε να μου πείτε αν είναι εύκολο να υλοποιηθεί η ρηματική διακοίνωση για παράδειγμα;
Ε.Σ.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να υλοποιηθούν όλα αυτά. Το δύσκολο ήταν να γίνει αυτό που έγινε, να βρούμε δηλαδή τα 124 εκατομμύρια για να φτιάξουμε το δρόμο, αυτό το κάναμε εμείς, το 2006 ξεκίνησε το 2010 τελείωσε. Αυτό πρέπει να στηριχθεί με κάποιες πολιτικές που υπήρχαν αυτές οι δεσμεύσεις και δυστυχώς οι επόμενες κινήσεις δεν παρακολούθησαν αυτό το σχεδιασμό , όπως και σε πολλά άλλα θέματα με αποτέλεσμα να κάνουμε ένα τρομερό έργο το οποίο αποδίδει και κάνει πλούσιους τους κατοίκους της Θάσου, της Κεραμωτής, της Καβάλας, αλλά δεν κάνει πλούσιους τους κατοίκους της Ροδόπης, τους κάνει φτωχότερους γιατί όλοι φεύγουν έξω για να βρουν φθηνότερα προϊόντα. Ενώ οι υπεραξίες που θα έμεναν εδώ από μια τέτοιου είδους ανάπτυξη θα ήταν μεγάλες.
Ο Πρωτογενής Τομέας στηρίζει, παρά τα προβλήματα του, την τοπική οικονομία. Ποιες είναι προτεραιότητες που θέτετε;
Ε.Σ.:Υπήρξε και παραμένει η δεύτερη πηγή χρηματοδότησης από το ΑΕΠ της Ροδόπης . (Πρώτη ήταν το Πανεπιστήμιο. Η Βιομηχανία δυστυχώς έχει πάθει μεγάλη ζημιά.) Ο πολυτεμαχισμός του κλήρου ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής. Η μικρή γη δεν είναι βιώσιμη. Έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα οι αναδασμοί. Έχει παγώσει το Φράγμα του Ιάσμου για το οποίο εμείς προ-εντάξαμε το έργο στο Εθνικό Σκέλος το 2009 και μετά απεντάχθηκε αυτό είναι ώριμο να προχωρήσει για να μπορέσουμε να γλυτώσουμε από την υφαλμύρωση την δυτική πλευρά του Νομού μας. «Πάγωσε» το φράγμα του Ιασίου. Όλα αυτά τα έργα είναι προτεραιότητα. Προβλήματα που πρέπει να υπερκεράσουμε είναι η υπερ-φορολόγηση των αγροτών, η άδικη κατανομή της νίτρο-ρύπανσης , η γραφειοκρατία και φυσικά να πετύχουμε την οργανωμένη αναδιάρθρωση της παραγωγής.
Πέντε οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Τρεις χριστιανοί και δύο μουσουλμάνοι επιλογές του Προέδρου, των οργάνων του κόμματος. Ωστόσο, πολλοί σας καταλογίζουν ότι καθ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιλέξατε ένα διχαστικό δίλημμα κάνοντας τον διαχωρισμό Χριστιανού και Μουσουλμάνου, έναν λόγο που εξυπηρετεί βεβαίως τη δική σας εκλογή, αλλά όχι αυτό που έχουμε πετύχει, την ενίσχυση της ειρηνικής συμβίωσης. Συνάδει το «ψηφίστε χριστιανό» με όσα πρεσβεύει ο πρόεδρος σας ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ε.Σ.:
Δεν το λέω αυτό επ ουδενί. Δεν χρησιμοποιώ το θρήσκευμα ή την καταγωγή ή τη γλώσσα σε αποκλειστικό κριτήριο επιλογής κυρίως πολιτικών προσώπων ή πολιτικών. Εγώ λέω ψηφίστε την ισχυρή εκπροσώπηση. Κι όποιος θέλει να αυτό -τοποθετείται στα μικρά κόμματα ή στην αδύναμη εκπροσώπηση, δικαίωμα δικό του. Εγώ λέω στο λαό της Ροδόπης ότι για να έχει βουλευτή πρέπει να ψηφίσει την ισχυρή εκπροσώπηση , και υποστηρίζω ότι κάθε ψήφος που δίνεται σε αδύναμο υποψήφιο ή σε μικρό κόμμα είναι μια χαμένη ψήφος. Εγώ αυτό τοποθετούμε στην θέση της ισχυρής εκπροσώπησης και ποιοτικά και δυναμικά. Η εμπειρία μου, η γνώση μου, η διαδρομή μου μέχρι σήμερα στην πολιτική μπορούν να εκπροσωπήσουν την ποιότητα και την δυναμική της δικής μου υποψηφιότητας. 8.500 συμπολίτες μας ψήφισαν μικρά κόμματα , χάθηκε η ψήφος τους. Άλλοι αποφάσισαν γι αυτούς. Η σχέση μας με τον πολίτη πρέπει να είναι άμεση, Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε σε εκπροσώπους άλλου κράτους για να αναγκάσουν τους συμπολίτες μας να μας ψηφίσουν όπως κάνουν κάποιοι. Θεωρώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις κλονίζουν το μοντέλο ανοικτής δημοκρατίας που χτίσαμε όλοι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Και γι αυτό και απευθύνομαι ευθέως και πιο έντονα αυτή τη φορά στους συμπολίτες μου μουσουλμάνους να με ψηφίσουν. Δεν το έχω κάνει στο παρελθόν από σεβασμό έναντι των συνυποψήφιων μου από την μειονότητα, ήθελα να μην τους ενοχλήσω στον αγώνα που κάνουν αυτοί, διαπίστωσα ότι μερικές φορές είναι λάθος ιδιαίτερα όταν κάποιοι για να πάρουν ψήφο στρέφονται σε μηχανισμούς και κέντρα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την δημοκρατική λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.
Φώτο: Ε. Στυλιανίδης συνέντευξη κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

«Συγκλονισμένος» από το μακελειό στο Ιλινόις ο Μπάιντεν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συγκλονισμένος» από το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο Ιλινόις, που προκάλεσε τον θάνατο 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό 24 κατά τη διάρκεια παρέλασης για την εθνική εορτή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η Τζιλ κι εγώ είμαστε συγκλονισμένοι από την παράλογη βία με τη χρήση όπλων που έφερε για άλλη μια φορά θλίψη σε μια αμερικανική κοινότητα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Όπως πάντα, είμαστε ευγνώμονες στους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και στις αρχές επιβολής του νόμου.

Μίλησα με τον κυβερνήτη Πρίτσκερ και τον δήμαρχο Ρότερινγκ και πρόσφερα την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις κοινότητές τους.

Κάλεσα επίσης τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου να βοηθήσουν στην επείγουσα έρευνα για τον εντοπισμό του άνδρα που πυροβόλησε, ο οποίος παραμένει ελεύθερος επί του παρόντος.

Τα μέλη της κοινότητας θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και εγώ θα παρακολουθώ στενά καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για εκείνους των οποίων οι ζωές χάθηκαν και προσευχόμαστε για όσους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Πρόσφατα υπέγραψα την πρώτη μεγάλη δικομματική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των όπλων μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, η οποία περιλαμβάνει ενέργειες που θα σώσουν ζωές. Αλλά υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την καταπολέμηση της επιδημίας της ένοπλης βίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Πύργος του Άιφελ… σκούριασε και απειλείται, προειδοποιούν ειδικοί

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το 1884, ο Πύργος του Άιφελ – ο οποίος πρόσφατα… ψήλωσε έξι μέτρα – αναμενόταν να μείνει στη θέση του για 20 χρόνια, πριν αποσυναρμολογηθεί. Περισσότερο από ένα αιώνα αργότερα, στέκεται στην ίδια θέση – όχι χάρη στον αρχικό σχεδιασμό του, όσο εξαιτίας της προσεκτικής του συντήρησης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως τώρα, απόρρητη έκθεση που διέρρευσε στο γαλλικό περιοδικό Marianne δείχνει ότι το μνημείο είναι σε κακή κατάσταση και ταλαιπωρείται από τη σκουριά. Βάσει του συγκεκριμένου εγγράφου, ο Πύργος χρειάζεται πλήρη επισκευή – όμως αντ’ αυτού του γίνεται μόνο ένα… «φρεσκάρισμα», ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, το 2024.

«Ο Γουσταύος Άιφελ θα πάθαινε έμφραγμα»

«Αν ο Γουσταύος Άιφελ επισκεπτόταν το μνημείο, θα πάθαινε έμφραγμα», δήλωσε στο Marianne ένας εκ των διευθυντών του Πύργου, με τον όρο της ανωνυμίας του.

Το μνημείο, ύψους 324 μέτρων και βάρους 7.300 τόνων αποτελείται από σίδερο και είχε οικοδομηθεί για την παγκόσμια έκθεση του 1889. Εκτιμάται ότι διαθέτει 25 εκατ. πριτσίνια και χτίστηκε με τη χρήση συντηξιοσιδήρου, ο οποίος είχε εφευρεθεί στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης μέσα από μια διαδικασία που παρήγαγε υψηλής ποιότητας και καθαρότερο σφυρήλατο σίδηρο, αφαιρώντας τον άνθρακα από τον αργό σίδηρο κατά τη διάρκεια της τήξης. Πριν τα εγκαίνιά του, ο Πύργος είχε βαφτεί με τέσσερα χέρια κόκκινης μπογιάς με βάση τον μόλυβδο, η χρήση της οποίας πλέον έχει απαγορευτεί, αλλά που τότε θεωρούνταν ως ο καλύτερος αντιδιαβρωτικός παράγοντας.

Η μπογιά και η σκουριά

Ο Άιφελ, ο πολιτικός μηχανικός η εταιρεία του οποίου σχεδίασε και έχτισε το μνημείο, είχε δηλώσει ότι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της σκουριάς θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη διάρκεια ζωής της κατασκευής και είχε συστήσει το βάψιμό της κάθε επτά χρόνια. «Η μπογιά είναι το απαραίτητο συστατικό για την προστασία μιας μεταλλικής κατασκευής και η σπουδή με την οποία συμβαίνει είναι μοναδική εγγύηση της αντοχής της στον χρόνο», είχε γράψει εκείνη την εποχή. «Το πιο σημαντικό είναι η αποτροπή της αρχής της σκουριάς».

Στον Πύργο πρόκειται να γίνουν εργασίες ελαιοχρωματισμού αξίας 60 εκατ. ευρώ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Αυτή θα είναι η 20ή φορά που θα βαφτεί. Τα δύο τρίτα του Πύργου υποτίθεται ότι θα απογυμνώνονταν και έπειτα θα εφαρμόζονταν δυο χέρια μπογιάς. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις των εργασιών εξαιτίας της πανδημίας και η παρουσία ανησυχητικών επιπέδων μολύβδου στην παλιά μπογιά, οδήγησε στην απόφαση του «φρεσκαρίσματος» μόλις του 5%.

«Θλιβερό»

Ειδικοί δήλωσαν στο Marianne ότι οι εργασίες αυτές δεν θα έχουν παρά αισθητικό περιεχόμενο και προέβλεψαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι «θλιβερό». Όπως λένε, ο Πύργος θα πρέπει να απογυμνωθεί πλήρως, μέχρι τον μεταλλικό του σκελετό, να επισκευαστεί και έπειτα να βαφτεί, ενώ η εφαρμογή χρώματος πάνω από την παλιά μπογιά θα επιδεινώσει τη διάβρωση.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Πύργο, η Sete, το 99% της οποίας ανήκει στον Δήμο, διστάζει να κλείσει τον μνημείο για πολύ καιρό, εξαιτίας της απώλειας τουριστικών εισοδημάτων που θα επέφερε μια τέτοια κίνηση. Τον Πύργο επισκέπτονται κάθε χρόνο έξι εκατομμύρια τουρίστες – γεγονός που τον φέρνει στην τέταρτη θέση των πιο δημοφιλών αξιοθέατων στη Γαλλία, μετά τη Disneyland, το Λούβρο και το παλάτι των Βερσαλλιών. Το κλείσιμό του στη διάρκεια του 2020 λόγω της πανδημίας, οδήγησε στην απώλεια 52 εκατ. ευρώ.

Έκθεση του 2010 ανέφερε: «Η Sete πρέπει να εξετάσει εκ νέου τον Πύργο του Άιφελ και να χαράξει μια νέα πολιτική συντήρησης που θα θέτει στο επίκεντρο τον έλεγχο του γηράσκοντος μεταλλικού σκελετού».

«Εξαιρετικά επιτακτική ανάγκη»

Άλλη έκθεση του 2014 από την Expiris, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στο βάψιμο κτιρίων, διαπίστωσε ότι ο Πύργος είχε ρωγμές και σκουριά και ότι μόλις το 10% της νέας μπογιάς άγγιζε όντως τον σκελετό. «Ακόμη και αν η γενική κατάσταση της αντιδιαβρωτικής προστασίας δείχνει εντάξει στο μάτι, η εφαρμογή νέου στρώματος μπογιάς μπορεί μόνο να αυξήσει τον κίνδυνο της πλήρους απουσίας επαφής».

Ο Μπερνάρ Τζιοβανόνι, επικεφαλής της Expiris και συγγραφέας της έκθεσης του 2014, δήλωσε στο Marianne: «Εργάζομαι στον Πύργο εδώ και αρκετά χρόνια πλέον. Το 2014 είχα σκεφτεί ότι ήταν εξαιρετικά επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούμε με τη διάβρωση». Όπως λέει, είχε συστήσει ο Πύργος «να απογυμνωθεί και να ξαναβαφτεί».

Απειλή για την αντοχή του μνημείου

Τρίτη έκθεση του 2016 διαπίστωσε 884 ζημιές, μεταξύ των οποίων και 68 που αποτελούσαν κίνδυνο για την «αντοχή» του μνημείου. Καθεμιά τους είχε φωτογραφηθεί, αριθμηθεί και ταξινομηθεί βάσει της σοβαρότητάς της.

Ένας ειδικός δήλωσε στο Marianne ότι αν και οι αρχικές στρώσεις της μπογιάς παραμένουν σταθερές και «συνεχίζουν να προστατεύουν το μέταλλο σε πολλά σημεία», τα νέα, μερικά έργα αποκατάστασης δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων μολύβδου, ούτε της σκουριάς και απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση του Πύργου.

«Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι κατά βάση άχρηστα, αλλά στο πολύ κακό σενάριο θα επιδεινώσουν τα προβλήματα στην τρέχουσα στρώση μπογιάς και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάβρωση».

Στην ιστοσελίδα του Πύργου, ο Μπερτράντ Λεμουάν, ένας αρχιτέκτονας, μηχανικός και ιστορικός, δίνει μια πιο αισιόδοξη άποψη. Λέει ότι εχθρός του σιδήρου είναι η διάβρωση που προκαλείται από την οξείδωση του σιδήρου όταν εκτίθεται στον αέρα και τον άνεμο. Όμως υποστηρίζει ότι αν ξαναβαφτεί, ο Πύργος του Άιφελ μπορεί να αντέξει για πάντα.

Πηγή: Guardian

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή