ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ε. Τσακαλώτος: Οι θεσμοί τρία χρόνια έπεφταν έξω στις προβλέψεις (video)

Τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη φετινή χρονιά αμφισβήτησε ευθέως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις των θεσμών πέφτουν συστηματικά έξω την τελευταία τριετία. Άσκησε, μάλιστα, δριμύτατη κριτική στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Χρειάζεται μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα, με σταδιακές φοροελαφρύνσεις, καθώς βγαίνουμε από την κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας ότι σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον δυτικό κόσμο, «ζορίζονται» γιατί πληρώνουν περισσότερο για τα σπίτια τους, για την παιδεία, την υγεία, αλλά και ιδιωτική ασφάλιση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην δημοσιογράφο Έλλη Στάη, ο κ. Τσακαλώτος τοποθέτησε στην μεσαία τάξη ένα κομμάτι των καταστηματαρχών, των μικροεπιχειρηματίων, των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν συμπεριέλαβε τους αγρότες, καθώς το 85% εξ αυτών, δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, καθώς, όπως σημείωσε, εισοδηματικά είναι κάτω του ορίου φορολόγησης.
Όπως είπε, κατανοεί ότι στεναχωρήθηκαν τα μεσαία στρώματα, γιατί, παρά το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα, «δεν το έχουν δει στην τσέπη τους».
Αναφερόμενος στο παρελθόν και στους υπεύθυνους της χρεοκοπίας της χώρας, υπενθύμισε ότι η ΝΔ, το 2009 άφησε την κυβέρνηση Παπανδρέου με 12,5% έλλειμμα. «Πως θα διορθωνόταν αυτό;» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν για 35 χρόνια, έχουν ευθύνες.
Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί καλά αν προτιμά τον Ανδρέα Ξανθό ως υπουργό Υγείας ή τον ‘Αδωνη Γεωργιάδη και ποιόν προτιμούν για υπουργό Εργασίας, αναφέροντας τις προσπάθειες της Έ. Αχτσιόγλου και της Θ. Φωτίου για να φέρουν κοινωνικό κράτος από τη μία πλευρά και τον κ. Βρούτση από την άλλη.
Επίσης, χαρακτήρισε ανοησίες όσα είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η χώρα χρεώθηκε με 100δισ. επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας μάλιστα πως αν τον είχε φοιτητή, θα τον έκοβε και οι ισχυρισμοί του τον στεναχωρούν ως πανεπιστημιακό. Όπως είπε, το μόνο σίγουρο είναι ότι την περίοδο 2010-2015 χάσαμε 24% του ΑΕΠ. «Δύο κόμματα που κυβερνούσαν επί 35 χρόνια μας φέρανε στην χρεοκοπία» είπε.
Τόνισε επίσης, ότι ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ένας άνθρωπος που χρησιμοποίησε μία μεθοδολογία για να βγάλει ένα αριθμό και να κτυπήσει την κυβέρνηση, «που δεν αξίζει ούτε να το συζητάμε». Στα περί ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «συλλογικά αποφασίζει μία κυβέρνηση».
Μιλώντας για την σχέση του με τον πρωθυπουργό, την χαρακτήρισε ως εξαιρετική και πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του έχει αλλάξει πολλές φορές τη γνώμη σε διάφορα θέματα, «γιατί έχει ένα πολιτικό κριτήριο, που δεν έχω εγώ» όπως είπε, αλλά παράλληλα είπε, ότι έχει αλλάξει και αυτός τη γνώμη στον πρωθυπουργό σε μερικά ζητήματα.
Τέλος, αναφερόμενος στο σχόλιο του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι με θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Ευκ.Τσακαλώτο, αλλά όχι με τον Αλ. Τσίπρα, απέδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολιτική σκοπιμότητα και σημείωσε ότι στα «παιχνίδια» αυτά «δεν τσιμπάμε».
ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
Πηγη:https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/politiki/e-tsakalotos-oi-thesmoi-tria-chronia-epeftan-exo-stis-provlepseis-video/

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago
Από τις πηγές της Πάρνηθας θα πίνει νερό η Χασιά
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα
-
LIFESTYLE1 ημέρα ago
Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Συνελήφθη ο δολοφόνος της 60χρονης στη Βαρβάκειο
-
LIFESTYLE3 ημέρες ago
Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης