Προειδοποίηση έχουν εκδώσει ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EASA), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας και ο Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) των ΗΠΑ για την ασφάλεια των πτήσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των προσπαθειών παρεμβολής στο σήμα δορυφορικής πλοήγησης.

H ευρωπαϊκή αρχή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των πτήσεων στην Ευρώπη (EASA) δημοσίευσε προειδοποίηση για πιθανή παρεμβολή στο σήμα δορυφορικής πλοήγησης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος διαρκεί ένα μήνα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters).

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση

Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που οι προσπάθειες επηρεασμού του σήματος GPS/Galileo μπορεί να οδηγήσουν σε απειλή για την εναέρια κυκλοφορία ή ακόμη και αεροπορικό δυστύχημα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EASA) εξέδωσε προειδοποίηση προς τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς και τις ρυθμιστικές αρχές της αεροπορίας την Πέμπτη 17 Μαρτίου σχετικά με πιθανή παρεμβολή, εμπλοκή και παραμόρφωση του σήματος των παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης (GNSS).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι πιλότοι μπορεί να δυσκολευτούν να προσδιορίσουν την ακριβή θέση του αεροσκάφους. Επιπλέον, η αδυναμία ορθού προσδιορισμού του ύψους του αεροσκάφους μπορεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, παρατηρήθηκε λανθασμένη λειτουργία του εποχούμενου εξοπλισμού.

Η EASA εντόπισε μέρη όπου οι πιλότοι αντιμετώπισαν τα παραπάνω προβλήματα, τα οποία εμφανίστηκαν σε διαφορετικά στάδια της πτήσης.

Οι SOS περιοχές

Τα αποτελέσματα της εμπλοκής του GNSS ή/και πιθανής πλαστογράφησης παρατηρήθηκαν από αεροσκάφη σε διάφορες φάσεις των πτήσεων τους, που οδήγησαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε εκ νέου δρομολόγηση ή ακόμη και σε αλλαγή προορισμού λόγω της αδυναμίας εκτέλεσης ασφαλούς διαδικασίας προσγείωσης.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι δυνατό να προβλέψτε τις διακοπές GNSS και τις επιπτώσεις τους. Το μέγεθος των προβλημάτων που προκαλούνται από μια τέτοια διακοπή θα εξαρτηθεί από την έκταση της σχετικής περιοχής, από τη διάρκεια και τη φάση της πτήσης του πληγέντος αεροσκάφους.

Γίνεται λόγος για την Περιοχή Καλίνινγκραντ, γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα και γειτονικά κράτη, την Ανατολική Φινλανδία, τη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στην Κύπρο, την Τουρκία, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ, καθώς και το Βόρειο Ιράκ.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών, η υπηρεσία συνέστησε τη συλλογή όλων των πληροφοριών σχετικά με ενοχλήσεις, την προετοιμασία διαδικασιών έκτακτης ανάγκης και την προετοιμασία για πιθανή χρήση παραδοσιακών μεθόδων πλοήγησης του αεροσκάφους, χωρίς να βασίζεται σε δορυφορικό σήμα.

Και οι ΗΠΑ

Παρόμοιο μήνυμα εξέδωσε και η αμερικανική πλευρά, δηλαδή το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας και ο Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA).

Η συνδυασμένη δήλωση αναφέρει ότι οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ γνωρίζουν αυτά τα ζητήματα καθώς και τις προσπάθειες απόκτησης μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης και διαχείρισης.

Τα παραπάνω ιδρύματα συνέστησαν στους φορείς εκμετάλλευσης υπηρεσιών να ελέγχουν την ασφάλεια της πρόσβασης σε αυτά τα εργαλεία και, στο μέτρο του δυνατού, να την ενισχύουν, π.χ. εισάγοντας την επαλήθευση σε δύο βήματα.

Οι προειδοποιήσεις συνδέονται στενά με την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία που συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο ρωσικός στρατός και οι χάκερ που συνδέονται με αυτόν προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά το δορυφορικό σήμα που αποστέλλεται στη Γη από την αρχή του πολέμου.

Και άλλα δίκτυα

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, ο Ελον Μασκ ανέφερε πιθανή διακοπή δεδομένων από τους δορυφόρους του Starlink, η οποία μπορεί να προκλήθηκε από τη λειτουργία στρατιωτικών «jammers» στις ζώνες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη ζώνη.

Ο μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα λύθηκε ανεβάζοντας ενημέρωση λογισμικού.

Ελαφρώς ευρύτερη αστοχία επηρέασε το δορυφορικό δίκτυο επικοινωνίας Viasat.

Τα προβλήματα επηρέασαν τόσο τους κατοίκους της Ουκρανίας και τις ένοπλες δυνάμεις τους που χρησιμοποιούν τους τερματικούς σταθμούς Viasat, καθώς και άλλους χρήστες, μεταξύ των οποίων από την Πολωνία και τη Γερμανία.

«Η Viasat αντιμετωπίζει μερική αποτυχία δικτύου, η οποία έχει αντίκτυπο στις υπηρεσίες Διαδικτύου για χρήστες σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης στην Ουκρανία και αλλού στο ευρωπαϊκό μας δίκτυο KA-SAT», ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρείας μέσω του CNBC.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Η «κόκκινη γραμμή» της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας – Τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ρωσία…