Connect with us

OIKONOMIA

Economist: Εργασιακός βίος, τα χαμένα χρόνια

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Λίγα πράγματα είναι περισσότερο καταθλιπτικά από τις εκτιμήσεις για το πόσο χρόνο αφιερώνουν οι άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ξέρετε γιατί μιλάμε: θα περάσετε το ένα τρίτο της ζωής σας κοιμισμένοι, σχεδόν μια δεκαετία κοιτάζοντας το τηλέφωνό σας και τέσσερις μήνες ψάχνοντας στις υπηρεσίες ροής της συνδρομητικής τηλεόρασης για να αποφασίσετε τι θα δείτε.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δουλεύουμε όλοι τόσο σκληρά; 

Μια νέα μελέτη από ακαδημαϊκούς του Maryland and Delaware Enterprise University Partnership (madeup) εφαρμόζει αυτή την προσέγγιση στο χώρο της εργασίας.

Σε μια μελέτη αξιοποίησης του χρόνου μεταξύ 5.000 υπαλλήλων γραφείου στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, οι ερευνητές προσδιόρισαν με ακρίβεια λεπτών της ώρας τον χρόνο που οι άνθρωποι σπαταλούν σε άσκοπες δραστηριότητες κάθε εργάσιμη ημέρα. Εξαιρώντας μάλιστα από την έρευνά τους τα περίφημα «meetings».

Τις «συναντήσεις» που συχνά αποδεικνύονται άχρηστες, αλλά όχι πάντα και όχι για όλους. Οι συγγραφείς επεξεργάζονται τα στοιχεία αυτά για να καταλήξουν σε μια «σταθμισμένη συνολική ματαιοπονία» (weighted total futility), μια εκτίμηση δηλαδή του συνολικού χρόνου στη ζωή του ανθρώπου που θα μπορούσε να είχε ξοδευτεί καλύτερα. Τα αποτελέσματα είναι όντως απίστευτα.

Η διόρθωση λαθών στη δακτυλογράφηση απαιτεί από κάθε υπάλληλο γραφείου να διαθέσει κατά μέσο όρο 20 λεπτά του χρόνου του καθημερινά. Κάτι που αντιστοιχεί σε 180 ημέρες ή σε μισό έτος χαμένο σε μια επαγγελματική καριέρα 45 ετών. Ορισμένες λέξεις γράφονται τόσο συχνά λάθος που από μόνες τους μπορεί να στοιχίζουν ημέρες ολόκληρες του εργάσιμου βίου ενός μέσου υπαλλήλου για να τις διορθώσει.

Το «Thnaks» (αντί για Thanks όπως ακόμα και οι μη αγγλομαθείς αντιλαμβάνονται) είναι ο χειρότερος εφιάλτης στον αγγλόφωνο κόσμο. Ακολουθούμενο από τα “teh”, “yuo” και “remeber”. Ο χρόνος που αφιερώνει από τη ζωή του ο μέσος εργαζόμενος γράφοντας αρχικά «Ευχές στοιχημάτων» (Bets wishes) και μετά διορθώνοντας σε «Βest wishes» υπολογίζεται επίσης σε ημέρες.

Η περίοδος κύησης μιας κατσίκας είναι περίπου 145 ημέρες. Τόσο χρόνο χάνει ο μέσος εργαζόμενος για να συνδεθεί σε προγράμματα και ψηφιακές εφαρμογές κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας.

Οι ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια απαιτούν δίχως αμφιβολία να αφιερώσει κανείς χρόνο για να θωρακιστεί. Αλλά να ξοδεύουμε μήνες ολόκληρους προσπαθώντας να θυμηθούμε τους κωδικούς πρόσβασης, να τους γράφουμε λανθασμένα ή να τους ενημερώνουμε…

Ξοδεύουμε για την κυβερνοασφάλεια ακριβώς όσο χρόνο περνάμε μπροστά σε μια κενή οθόνη περιμένοντας να συμβεί κάτι. Να ανοίξει ο υπολογιστής ή να «τρέξει» ένα πρόγραμμα.

Αν όμως για να μπεις σε προγράμματα και να τα «τρέξεις» χρειάζεσαι πολύ χρόνο, ανάλογο χρόνο χρειάζεσαι και για να τα κλείσεις τα προγράμματα και να αποσυνδεθείς «με ασφάλεια».

Το κλείσιμο των παραθύρων βοήθειας και των «συμβουλών εργαλείων» διαρκεί ημέρες σε μια επαγγελματική καριέρα. Η απόρριψη επαναλαμβανόμενων αιτημάτων για προγραμματισμό ενημερώσεων στο λειτουργικό σας σύστημα είναι άλλο ένα κομμάτι της ζωής που φεύγει και δεν γυρνά πίσω ποτέ ξανά.

Η δημιουργία αναδυόμενων διαφημίσεων και η προσπάθεια τερματισμού της αυτόματης αναπαραγωγής βίντεο απορροφά τον χρόνο που θα μπορούσατε να ξοδέψετε για να μάθετε πλέξιμο ή για να επισκεφτείτε το Μάτσου Πίτσου.

Μια δέσμη δραστηριοτήτων «τακτοποίησης» των ηλεκτρονικών αρχείων απορροφά πάνω από τέσσερις μήνες από τη ζωή του μέσου εργαζόμενου. Η διαγραφή e-mail διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες στο σύνολο του εργασιακού του  βίου. Κάνοντας κλικ στα κανάλια Slack για να διαβάσετε μηνύματα που δεν προορίζονται για εσάς ή διαγράφοντας ειδοποιήσεις στην οθόνη του τηλεφώνου σας για άρθρα που δεν θα δείτε ποτέ, ξοδεύετε επίσης αρκετές ημέρες.

Διάφοροι τύποι εργασιών μορφοποίησης αποτελούν μια άλλη πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Σκεφτείτε όλες αυτές τις απόπειρες αλλαγής των περιθωρίων στα έγγραφα του Word ή της Google. Ή τις ώρες που ξοδεύετε προσπαθώντας να βρείτε πού ακριβώς πρέπει να τοποθετήσετε το βραχίονα που λείπει σε αυτόν τον τύπο υπολογιστικού φύλλου που έχει «σπάσει». Ο Σαίξπηρ έγραψε το «Βασιλιά Ληρ» τον χρόνο που ένας μέσος υπάλληλος γραφείου ξοδεύει αλλάζοντας μεγέθη γραμματοσειράς κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Η επανάληψη μιας εργασίας που δεν προλάβατε να τη «σώσετε» ανήκει σε μια κατηγορία χαμένου χρόνου από μόνη της, λόγω του ψυχολογικού τραύματος που συνεπάγεται. Αυτό το πρόβλημα έχει μετριαστεί τώρα που οι αναθεωρήσεις και οι διορθώσεις στα κείμενα αποθηκεύονται αυτόματα σε πολλά προγράμματα. Αλλά δεν έχει λυθεί.

Οι μπαταρίες εξακολουθούν να εξαντλούνται σε κρίσιμες στιγμές, οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο εξακολουθούν να «κόβονται» ξαφνικά. Το να κάνετε μια σειρά από εμπνευσμένα, οξυδερκή σχόλια σε ένα έγγραφο Google, να μην τα αποθηκεύσετε και στη συνέχεια να κλείσετε το μηχάνημα προκαλεί ένα ιδιαίτερο είδος απόγνωσης. Ανάλογα συναισθήματα προκαλεί η συνειδητοποίηση της απώλειας ενός οργανογράμματος με εκατοντάδες βέλη και πλαίσια κειμένου.

Αυτοί είναι κάποιοι μόνο από τους πάμπολλους τρόπους με τους οποίους χάνει συνήθως το χρόνο του ένας εργαζόμενος σε γραφείο. Θα πρέπει να προστεθούν ο συντονισμός ημερολογίων για συναντήσεις που αργότερα θα ακυρωθούν: άλλος ένας μήνας χαμένος. Η αναμονή για να επαναλάβουν οι συνομιλητές αυτό που είχαν να πουν επειδή ήταν σε σίγαση κατά λάθος: ένα δεκαπενθήμερο. Ο χρόνος για να γράψετε e-mail που στη συνέχεια ξεχνιούνται στο φάκελο των πρόχειρων και δεν αποστέλλονται: δύο ημέρες. Ο χρόνος που ανοιγοκλείνει κάποιος απεγνωσμένα διάφορα συρτάρια, πτερύγια και «αφτιά» σε έναν δύστροπο, πολύπλοκο εκτυπωτή: μια μέρα.

Η μελέτη των πανεπιστημιακών ερευνητών δείχνει ότι αιτία αυτού του χαμένου χρόνου είναι η τεχνολογία. Αλλά η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει. Υπηρεσίες που συγχρονίζουν ημερολόγια και επιλογές αυτόματης διόρθωσης το κάνουν ήδη. Οι κωδικοί πρόσβασης θα καταλήξουν αναμφίβολα να αντικατασταθούν από την αναγνώριση προσώπου και τις συνδέσεις με δακτυλικά αποτυπώματα.

Το αν ο χρόνος που εξοικονομείται με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθεί πιο παραγωγικά, όπως η ανάγνωση αυτής της στήλης, είναι ένα εύλογο ερώτημα. Αλλά για την ώρα χρόνια ολόκληρα από τη ζωή των εργαζομένων σπαταλούνται σε εντελώς άσκοπες δραστηριότητες. Όλες οι βελτιώσεις που γίνονται αξίζουν τις ειλικρινείς εχυαριστίες μας (thnaks).

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Γερμανία: Κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών λόγω της ενεργειακής κρίσης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η ενεργειακή κρίση θέτει τη Γερμανία ενώπιον μεγάλης πρόκλησης για τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και έκανε λόγο για τον κίνδυνο να διευρυνθεί περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Περιέγραψε μάλιστα ως «συντριπτικό» τον φόβο που επικρατεί στην αγορά και στην κοινωνία για το μέλλον.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα δύο πρώτα τρίμηνα πήγαν πολύ καλά σε πολλούς τομείς, δήλωσε ο Χάμπεκ, μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο και αναφέρθηκε ενδεικτικά στον τουρισμό, τη γαστρονομία και την παροχή υπηρεσιών όπου, μετά την πανδημία, σημειώθηκαν και πάλι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Η πανδημία έμεινε πίσω. Το παρόν δεν είναι τόσο κακό, αλλά ο φόβος της ύφεσης, ο φόβος του μέλλοντος, ακόμη και του άμεσου μέλλοντος, είναι συντριπτικός», δήλωσε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα

Αιτία του προβλήματος οι περιορισμοί στον Nord Stream 1 από την Ρωσία

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι πάροχοι ενέργειας, ο κ. Χάμπεκ μίλησε για τον κίνδυνο επιπτώσεων ντόμινο στις ενεργειακές αγορές, εφόσον επιδεινωθεί η κρίση του φυσικού αερίου. «Δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε συστημικές επιπτώσεις στη γερμανική και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, διότι τότε θα υπάρξουν φαινόμενα ντόμινο και θα επηρεαστούν άλλοι τομείς ή ακόμη και συνολικά η ασφάλεια του εφοδιασμού, από τη χρεοκοπία μίας εταιρείας», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη διάσωση της εταιρίας Uniper.

Όπως εξήγησε, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε αλλαγές στη νομοθεσία, προκειμένου να υποστηρίξει εταιρείες όπως η Uniper. Επισήμανε επίσης ότι η αιτία των προβλημάτων είναι ο σημαντικός περιορισμός της ποσότητας φυσικού αερίου που διοχετεύεται στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία.

«Οι ποσότητες φυσικού αερίου που παραγγέλθηκαν από τη Ρωσία με σχετικά φθηνά συμβόλαια, κάποιες φορές δεν φτάνουν σε εμάς και οι συμβάσεις δεν εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συμβάσεις των παρόχων με τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τη βιομηχανία, να καθίσταται αναγκαία η προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες αγορές, σε πολύ υψηλές τιμές. «Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι εταιρείες μπορούν να αντέξουν για λίγο, αλλά όχι επ’ αόριστον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αγώνας δρόμου» για να μην πληρώσουν τη… νύφη οι καταναλωτές

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει για την ώρα να μετακυλήσει τις αυξήσεις στους καταναλωτές, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περιορισμού της αγοραστικής δύναμης. «Αυτά τα σενάρια όμως δεν είναι και νόμοι της φύσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω ρυθμίσεων, παροχής δημόσιου χρήματος, κοινωνικών αποζημιώσεων και άλλων μέτρων. «Η χώρα έχει ως τώρα αποδείξει την αξία της ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία», σημείωσε.

«Εάν τα επόμενα δύο τρίμηνα θα μπορούσαν να είναι παρόμοια με τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, τότε αυτό θα ήταν ένα κοινωνικό, πολιτικό αριστούργημα, το οποίο δεν είναι πραγματικά αναμενόμενο. Αλλά είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάει τελείως άσχημα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες», κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Οι επενδυτές ψηφίζουν Ελλάδα: Πάνω από 1.200 εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν στη χώρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, συνολικά 88.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετακομίσουν σε μια νέα χώρα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Henley Global Citizens Report.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εκατομμυριούχοι που επιδιώκουν να επενδύσουν τα χρήματά τους επιλέγουν την Ελλάδα ανάμεσα σε 10 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, με τα ΗΑΕ να ηγούνται φέτος προσελκύοντας τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση που παρακολουθεί τις τάσεις μετανάστευσης ιδιωτικού πλούτου και επενδύσεων παγκοσμίως, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες που προσελκύουν άτομα υψηλής καθαρής αξίας (HNWIs), οι οποίοι είναι επενδυτές με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά ή περιουσιακά στοιχεία που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά.

Ταυτόχρονα, το Greece’s Golden Visa Program, συγκαταλέγεται στα 5 πιο δημοφιλή προγράμματα επενδυτών μαζί με το Πορτογαλικό Πρόγραμμα Golden Residence Permit που κατατάσσεται πρώτο, ακολουθούμενο από το St Kitts and Nevis Citizenship by Investment Program, το Πρόγραμμα Visa Start-Up του Καναδά, και το Πρόγραμμα Ιθαγένειας της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα από επενδύσεις.

Η έκθεση συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι χώρες που προσελκύουν πλούσια άτομα και οικογένειες τείνουν να είναι ισχυρές, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές και ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Έως και 1.200 επενδυτές

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις καθαρές εισροές HNWIs το 2022 είναι: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Μεγάλος αριθμός εκατομμυριούχων αναμένεται επίσης να μετακομίσουν στη Μάλτα, τον Μαυρίκιο και το Μονακό.

Τα ΗΑΕ αναμένεται να δουν την υψηλότερη καθαρή εισροή HNWI παγκοσμίως το 2022, κατά 208 τοις εκατό σε 4.000 σε σύγκριση με την καθαρή εισροή 1.300 το 2019.

Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες χώρες  εισροών εκατομμυριούχων, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα:

​​​ ΗΑΕ 4,000 4%
​ Αυστραλία 3,500 1%
 Σιγκαπούρη 2,800 1%
​ Ισραήλ 2,500 2%
​​ ΗΠΑ 1,500 0%
​​ Πορτογαλία 1,300 2%
​ Ελλάδα 1,200 3%
​ Καναδάς 1,000 0%
​ Νέα Ζηλανδία 800 1%

Πλήγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, προορισμοί που συνήθως προσέλκυαν πλούσιους επενδυτές, φαίνεται πλέον να αποτυγχάνουν.

Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, που θεωρείται το οικονομικό κέντρο του κόσμου, σημειώνει σταθερή απώλεια εκατομμυριούχων, με καθαρές εκροές 1.500 να προβλέπονται για το 2022.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης λιγότερο δημοφιλείς μεταξύ των μεταναστών εκατομμυριούχων σήμερα από ό,τι πριν από την Covid, ίσως εν μέρει λόγω της απειλής υψηλότερων φόρων.

Η Henley & Partners είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, έλαβε τον υψηλότερο αριθμό ερωτήσεων για προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης που έχει καταγραφεί, αυξημένο κατά 55% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τέσσερις πρώτες εθνικότητες που αυξάνουν τη ζήτηση είναι Ρώσοι, Ινδοί, Αμερικανοί και Βρετανοί και για πρώτη φορά οι Ουκρανοί μπαίνουν στο Top 10 παγκοσμίως.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή