ΚΟΣΜΟΣ
Economist: Οι συνταρακτικές αλλαγές που θα επιφέρει στη γεωπολιτική ο πόλεμος στην Ουκρανία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, όμως παρά τους άγνωστους παρονομαστές ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα ζητήματα που θα μπορούσαν να μας απασχολήσουν
Από τις 24 Φεβρουαρίου ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Η ιδέα ότι τα σύνορα μιας ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής χώρας μπορούν να χαραχτούν από την αρχή, αν το επιθυμήσει κάποιος ισχυρότερος, έχει επιστρέψει έπειτα από πολλές δεκαετίες, η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν απομακρυνθεί από τις ήπιες πολιτικές κατευνασμού της Ρωσίας και έχουν στραφεί στις κυρώσεις και τον εξοπλισμό. Σε όλο τον κόσμο, συμμαχίες αλλάζουν χαρακτήρα και περιεχόμενο, αναζητούν δύσκολες ισορροπίες ή ξαναφτιάχνονται από την αρχή. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον του πλανήτη μετά το τέλος του πολέμου;

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ρωσία και Κίνα
Μπορεί η κίνηση του Πούτιν να έφερε πιο κοντά την μέχρι πριν λίγο καιρό αρκετά διασπασμένη Δύση, αποτελεί, όμως, και την αρχή μιας ακόμη στενότερης σχέσης Ρωσίας-Κίνας, που μακροπρόθεσμα μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά τη γεωπολιτική σκακιέρα. Ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι ο νέος παγκόσμιος ανταγωνισμός θα αφορά τις δημοκρατίες από τη μία και τα απολυταρχικά κράτη από την άλλη – και πέραν των κοινών τους πολιτικών χαρακτηριστικών, οι δυο χώρες μοιράζονται επίσης φιλοδοξίες και σύνορα.
Η θέση της Ρωσίας και της Κίνας στον χάρτη ουσιαστικά συνεπάγεται ότι εφόσον διατηρούν καλές σχέσεις μεταξύ τους, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για ένα τεράστιο μέρος των συνόρων τους στη διάρκεια των δυνητικών τους επιθέσεων σε άλλα κράτη. Ταυτόχρονα, ο Economist παραθέτει τρεις γεωπολιτικές θεωρίες που αναδεικνύουν τη βαρύτητα της συγκεκριμένης συμμαχίας.
Η πρώτη είναι εκείνη της «ενδοχώρας», την οποία διατύπωσε το 1904 ο Χάλφορντ Μάκιντερ. Ο Μάκιντερ υποστήριξε ότι όποιος ελέγχει την καρδιά της Ευρασίας, δηλαδή την περιοχή από τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι και τα Ιμαλάια, είναι σε θέση να ελέγχει τον κόσμο. Μια άλλη θεωρία, εκείνη του Άλφρεντ Τάιερ Μάχαν, λέει ότι η παγκόσμια εξουσία περνά από τον έλεγχο των εμπορικών θαλάσσιων γραμμών. Από τη δική του πλευρά, ο Νίκολας Σπίκμαν, υποστήριξε το 1942 ότι δεν είναι η ενδοχώρα που έχει σημασία, αλλά η περίμετρος. Τόνιζε ότι όποιος ελέγχει τη ναυτιλιακή γραμμή της Μεσογείου, νότια των Ιμαλαΐων και διαμέσου της Νοτιοανατολικής Ασίας μέχρι την Ιαπωνία είχε τα «κλειδιά» της παγκόσμιας ισχύος.
Και σε πολλές περιοχές της περιμέτρου, από την Τουρκία μέχρι το Ισραήλ, τις πετρελαιοπαραγωγούς μοναρχίες του Κόλπου και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας συνδέονται με τη Ρωσία. Η Συρία, όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε και ανοιχτά το μέρος του Πούτιν.
Ο ρόλος της Ινδίας
Ως πλέον αναποφάσιστη ο Economist χαρακτηρίζει την Ινδία, η οποία όμως αναγνωρίζει ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση – και είναι αξιοσημείωτο ότι ψήφισε «παρών» στο ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή. Η σχέση της με τη Ρωσία σχετίζεται μεταξύ άλλων και με το γεγονός ότι εκείνη είναι που την προμηθεύει με όπλα, ενώ παράλληλα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειά της απέναντι στην Κίνα, με την οποία καταγράφηκε σειρά θερμών επεισοδίων το 2020.
Ταϊβάν
Αν στην Ελλάδα οι εξελίξεις στην Ουκρανία συνοδεύτηκαν από την πρώτη στιγμή από αναλύσεις για τον τουρκικό αναθεωρητισμό, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη έστρεψε το βλέμμα του στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα επιθυμεί διακαώς να προσαρτήσει. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενδέχεται να βοηθήσουν τον Σι Τζινπίνγκ να πάρει τις αποφάσεις του.
Οι δυτικοί ελπίζουν ότι οι κυρώσεις και οι στρατιωτικές δυσκολίες του Πούτιν θα κάνουν τον Σι να το ξανασκεφτεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση Μπάιντεν φροντίζει να υπενθυμίζει στους συμμάχους της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ότι δεν ξεχνά την Ασία για τα μάτια της Ευρώπης.
Άνοιγμα Σουβάλκι
Ίσως η πιο αξιοσημείωτη στροφή αφορά τη Γερμανία που για πρώτη φορά μετά την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ισχυρό δικό της στρατό. Ταυτόχρονα, ο Σολτς εγκατέλειψε τη λεγόμενη Ostpolitik την οποία ακολουθούσε η χώρα του από τη δεκαετία του ’70, που στόχευε στην προσέγγιση της Ρωσίας μέσω των οικονομικών δεσμών.
Ένας από τους κυριότερους λόγους για αυτή τη στροφή, αναφέρει ο Economist, είναι το «άνοιγμα Σουβάλκι», ένα στενό πέρασμα που αποτελεί τη μόνη χερσαία διαδρομή που ενώνει τις χώρες της Βαλτικής με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Στα δυτικά αυτού του περάσματος βρίσκεται το Καλίνινγκραντ, το ρωσικό εξκλάβιο, και στα ανατολικά η Λευκορωσία. Πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που η Ρωσία καταλάμβανε τη συγκεκριμένη περιοχή, η νατοϊκή υπεράσπιση της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας θα γινόταν πολύ πιο δύσκολη υπόθεση.
Πυρηνικά
Προφανώς, αυτό που έχει δημιουργήσει τους πιο σκοτεινούς φόβους στην ανθρωπότητα είναι η επαναφορά της πυρηνικής απειλής. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αναφορές και οι υπόνοιες του Πούτιν είναι κάτι περισσότερο από αναβάθμιση της ρητορικής, η τελευταία είναι επικίνδυνη από μόνη της.
Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να μη βοηθήσουν τα σχέδια του Μπάιντεν για έλεγχο των εξοπλισμών. Μέχρι το 2030, η Κίνα αναμένεται να έχει αυξήσει τους πυρηνικούς πυραύλους της από «περίπου 200» σε 1.000 ή περισσότερους, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ενώ ο Σίνζο Άμπε της Ιαπωνίας πρόσφατα δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την τοποθέτηση αμερικανικών πυρηνικών στα εδάφη της. Το τελευταίο θα αποτελούσε κατάργηση των τριών αρχών της χώρας για τα πυρηνικά: Δεν φτιάχνουμε πυρηνικές βόμβες, δεν έχουμε στην κατοχή μας πυρηνικές βόμβες και δεν επιτρέπουμε την τοποθέτηση πυρηνικών βομβών στη χώρα μας.
Ουκρανία
Οι εξελίξεις στην ίδια την Ουκρανία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το γεωπολιτικό μέλλον του πλανήτη. Μια πληγωμένη αλλά νικήτρια Ρωσία ίσως αισθανθεί ότι έχει τη δύναμη στο μέλλον να στραφεί κατά του ΝΑΤΟ. Μια Ρωσία που ταλαιπωρείται από το ουκρανικό αντάρτικο, ίσως θελήσει να χτυπήσει εκείνους που εξοπλίζουν υπογείως τους αντάρτες. Μια Ρωσία που προσπαθεί να ρίξει τον αρχηγό της, θα χαρακτηρίζεται από αστάθεια.
Τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, εξηγεί στον Economist ο Τόμας Ράιτ, του Ινστιτούτου Brookings, ήταν γεμάτα κίνδυνο, μέχρι που τελικά ο κατευνασμός έκανε την κατάσταση προβλέψιμη. Τώρα, «βρισκόμαστε στην αρχή μια νέας εποχής και οι αρχές μπορούν να γίνουν επικίνδυνες».
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν θα ανακοινώσει πιθανόν σήμερα τον νέο πρωθυπουργό


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου αναφέρουν πως κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει γυναίκα.
Η ώρα της νέας ή του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας πλησιάζει. Ο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας από συνταγματική άποψη άρχισε το περασμένο Σάββατο, θα ανακοινώσει – ενδεχομένως σήμερα – την επιλογή του.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου αναφέρουν πως κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει γυναίκα, κάτι που σήμερα το πρωί άφησε άλλωστε να εννοηθεί και ο πολιτικός σύμμαχος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μπαϊρού.
Τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι της Κατρίν Βοτρέν, προερχόμενης από την γαλλική δεξιά και προσκείμενης στον Νικολά Σαρκοζί, αλλά και των Μαρισόλ Τουρέν, Ελιζαμπέτ Μπορν και Βαλερί Λετάρ, υπουργών σε κυβερνήσεις του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Κατά το γαλλικό Σύνταγμα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν υποχρεούται να ανακοινώσει αμέσως μετά την έναρξη της θητείας του το όνομα του νέου πρωθυπουργού, με τον οποίο θα επιλέξουν στη συνέχεια τους υπουργούς, ωστόσο είθισται να το πράττει. Σήμερα πάντως ο Εμανουέλ Μακρόν, που χθες, Κυριακή, ήταν στην κηδεία του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιρατων στο Αμπου Ντάμπι, υποδέχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνοριοφύλακες απώθησαν ρωσική διείσδυση στην επαρχία Σούμι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί απώθησαν σήμερα Δευτέρα μια εισβολή ρωσικής ομάδας αναγνώρισης και σαμποτάζ στη βορειοανατολική επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης στην περιοχή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Ντμίτρο Ζβίτσκι έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram πως η ρωσική ομάδα εισήλθε στο ουκρανικό έδαφος υπό την κάλυψη βλημάτων όλμου, χειροβομβίδων και πυρών από πυροβόλα, αλλά υποχώρησαν όταν οι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις δηλώσεις του Ζβίτσκι.
Πολλές οι νίκες της Ουκρανίας
Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην επαρχία Σούμι λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όμως οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής στις 8 Απριλίου και ετοιμάζονται και για άλλες επιθέσεις.
Ογδόντα και πλέον ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, η Ουκρανία έχει πετύχει πολλές νίκες αναγκάζοντας τους διοικητές της Ρωσίας να εγκαταλείψουν την προέλαση προς την πρωτεύουσα Κίεβο και επιτυγχάνοντας γρήγορα κέρδη γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο.
Ρωσικός πύραυλος έπληξε τουριστικό κατάλυμα κοντά στην Οδησσό
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ρωσικός πύραυλος έπληξε περιοχή κοντά στην πόλη-λιμάνι Οδησσό, καταστρέφοντας έναν χώρο διαμονής τουριστών και τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.
Η νότια διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε πως στόχος της επίθεσης ήταν μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Δούναβη που είχε καταστραφεί νωρίτερα σε άλλη επίθεση.
Πυρκαγιά ξέσπασε στο σημείο της σημερινής επίθεσης, κοντά στην πόλη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, που είχε γλιτώσει μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό από τα χειρότερα της σύγκρουσης.
Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ρωσικής πλευράς.
Η Μόσχα υποστήριξε ότι κατέρριψε τρία ουκρανικά μαχητικά
Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως τουλάχιστον 100 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον υποδομών του ουκρανικού στρατού.
Η Ρωσία ανέφερε εξάλλου σήμερα πως οι δυνάμεις της κατέρριψαν τρία ουκρανικά μαχητικά, ένα κοντά στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα και τα υπόλοιπα στις περιοχές Μικολάγιφ και Χάρκοβο, ενώ ρωσικοί πύραυλοι συνέχισαν να σφυροκοπούν στόχους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το Φιδονήσι από ψηλά
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα αεροσκάφος Su-25 κοντά σε οικισμούς της Γεβχενίβκα στην περιοχή του Μικολάγιφ και της Βελίκα Κομισουβάχα στο Χάρκοβο, και ένα Su-24 κοντά στο Φιδονήσι, που έγινε διάσημο τις πρώτες ώρες του πολέμου όταν Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί που στάθμευαν εκεί απέρριψαν την απαίτηση ρωσικού πολεμικού πλοίου να παραδοθούν.
Η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει το Ντονμπάς
Σχεδόν τρεις μήνες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, ρωσικές και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν μια περιοχή της Ουκρανίας κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας και στην ανατολική Ουκρανία στα σύνορα με τη Ρωσία.
Ρωσικές δυνάμεις έχουν εκδιωχθεί από την περιοχή γύρω από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η Ρωσία, που προσάρτησε την Κριμαία το 2014, προσπαθεί να καταλάβει το Ντονμπάς.
Ρωσικοί πύραυλοι υψηλής ακρίβειας έπληξαν δύο θέσεις διοίκησης στην περιοχή του Χαρκόβου, ανέφερε το υπουργείο και έπληξαν επίσης άλλους στόχους περιλαμβανομένων αποθηκών όπλων και τόπων όπου είχαν συγκεντρωθεί ουκρανικά στρατεύματα και εξοπλισμός.

Οι μάχες στο Χάρκοβο συνεχίζονται
Το υπουργείο ανέφερε πως εξαπέλυσε παρόμοια πλήγματα στις φιλορωσικές αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ καταρρίπτοντας επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
Η Ρωσία υποστήριξε πως αφότου ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή της», όπως την αποκαλεί, για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, οι δυνάμεις της έχουν καταστρέψει 168 αεροσκάφη, 125 ελικόπτερα, 889 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 307 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και 3.108 άρματα μάχης και άλλα θωρακισμένα άρματα μάχης.
Οι πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου