Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Χωρίς συμφωνία οι «27» για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – Νέα συνάντηση την Πέμπτη

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι απεσταλμένοι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το προτεινόμενο εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο αναμένεται να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων την Πέμπτη, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που έχει γνώση των συνομιλιών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα την Τετάρτη σταδιακό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με την πρόταση, στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία θα παραχωρηθεί μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής -από τους έξι μήνες- στο εμπάργκο μέχρι το τέλος του 2023.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ είχαν μια πρώτη συζήτηση για την πρόταση την Τετάρτη, αλλά η συνάντηση έληξε χωρίς επίσημη υποστήριξη του σχεδίου, καθώς ορισμένες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για τα προτεινόμενα μέτρα, δήλωσε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Βουλγαρία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το εμπάργκο πετρελαίου, είπε η πηγή, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σε νέα συνάντηση των απεσταλμένων την Πέμπτη.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν εκφράσει δημοσίως τις ανησυχίες τους για το εμπάργκο πετρελαίου, με τη Σλοβακία να δηλώνει την Τετάρτη ότι επιθυμεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο, τουλάχιστον τριών ετών.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νωρίτερα, το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρουσίασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την πρόσθετη καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης, όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε» πρόσθεσε.

Δεύτερον, το 6ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει τον αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη ρωσική τράπεζα Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που κατέχει περίπου το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. «Χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ικανότητα του Πούτιν να σπείρει την καταστροφή», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Τρίτον, μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ, τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών. «Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην ΕΕ, ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου. Τα κανάλια αυτά είναι φερέφωνα των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας του Πούτιν και δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τέταρτον, το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη και αυτό θα σταματήσει. Δεν θα παρέχονται πλέον αυτές οι υπηρεσίες στη Ρωσία.

Πέμπτον, μετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα σήμερα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. « Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πάντως, η Ε.Ε. προτείνει η Ουγγαρία και η Σλοβακία να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2023, με βάση τα ισχύοντα συμβόλαια.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι με όλα τα παραπάνω βήματα η Ευρώπη στερεί από τη ρωσική οικονομία τη δυνατότητά της να εκσυγχρονιστεί. «Η Ρωσία ήθελε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, όμως η Ουκρανία έχει υψώσει το ανάστημά της ενωμένη και με γενναιότητα και ο Πούτιν τελικά θα καταστρέψει τη δική του χώρα», ανέφερε.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν θέλει μόνο να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τον πόλεμο, αλλά και να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο. Πρότεινε η ΕΕ να αρχίσει να εργάζεται σε ένα φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης της χώρας, το οποίο θα φέρει μαζικές επενδύσεις. Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη κάνει πολλά, με άμεση στήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό και πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας, ενώ οι δασμοί από τα προϊόντα της χώρας έχον σταματήσει. Τόνισε, επίσης, ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα μειωθεί κατά 35-50% φέτος και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από το Μάιο και μετά η Ουκρανία θα χρειάζεται 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για να συνεχίσει να υπάρχει. «Πρέπει να τους στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Καλωσορίζω ότι και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σοβαρή στήριξη στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας και πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο, ως ΕΕ», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι σε δεύτερο στάδιο θα έρθει η ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τη συγκλονιστική καταστροφή σε σπίτια, σιδηροδρόμους, σχολεία, εργοστάσια. «Μέσα στο χάος του πολέμου είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μια ακριβή εκτίμηση, αλλά οι οικονομολόγοι μιλούν για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τέλος, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, μεταξύ των προσώπων στα οποία προτείνεται να επιβληθούν κυρώσεις είναι και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένοχη για υποκίνηση γενοκτονίας η Ρωσία, υποστηρίζει έρευνα εμπειρογνωμόνων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Ρωσία είναι ένοχη για υποκίνηση γενοκτονίας και πρόθεση διάπραξης γενοκτονίας στην Ουκρανία, υποχρεώνοντας νομικά άλλες χώρες να την αποτρέψουν, σύμφωνα με νέα έκθεση περισσότερων από 30 διεθνώς αναγνωρισμένων νομικών και εμπειρογνωμόνων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Guardian, η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από δύο δεξαμενές σκέψης, το Ινστιτούτο New Lines στην Ουάσιγκτον και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Raoul Wallenberg στο Μόντρεαλ, διαπίστωσε ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι να συμπεράνουμε» ότι η Ρωσία παραβιάζει ήδη δύο άρθρα της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του 1948, με τη δημόσια υποκίνηση γενοκτονίας και με τη βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, η οποία – όπως σημειώνει η έκθεση – αποτελεί από μόνη της πράξη γενοκτονίας, σύμφωνα με το άρθρο ΙΙ της Σύμβασης.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας στην Ουκρανία, γεγονός που ενεργοποιεί τη νομική υποχρέωση όλων των κρατών να αποτρέψουν τη γενοκτονία» βάσει της Σύμβασης. Τα κράτη δεν θα μπορούν να λένε ότι δεν γνώριζαν τον κίνδυνο, προειδοποιεί η έκθεση, αλλά ούτε η έκθεση, ούτε kai η Σύμβαση του 1948 προβλέπουν ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουν οι ξένες κυβερνήσεις, επισημαίνεται στο άρθρο του Guardian.

Η έκθεση απλώς σημειώνει «μια ελάχιστη νομική υποχρέωση των κρατών να αναλάβουν εύλογα μέτρα, για να συμβάλουν στην πρόληψη της γενοκτονίας και στην προστασία των ευάλωτων Ουκρανών πολιτών από τον άμεσο κίνδυνο γενοκτονίας».

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία ως «γενοκτονία» τον Απρίλιο και ορισμένες άλλες κυβερνήσεις ακολούθησαν το παράδειγμά του, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι τελικά εναπόκειται σε δικαστήριο να αποφασίσει.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ηγείται έρευνας για εγκλήματα πολέμου και έχει την εξουσία να απαγγείλει κατηγορίες για γενοκτονία, εάν θεωρεί ότι υπάρχουν αποδείξεις για πρόθεση »καταστροφής, εν όλω ή εν μέρει», του ουκρανικού λαού.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο με αυτή την έκθεση τόσο νωρίς κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης», δήλωσε η Τάνια Ντόμι, μία από τους εμπειρογνώμονες που συνέβαλαν στην σύνταξή της και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Νομίζω ότι η τεκμηρίωση των εγκλημάτων στην Ουκρανία ξεπερνά οτιδήποτε έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν».

Η έκθεση βρίσκει άφθονες αποδείξεις για υποκίνηση σε γενοκτονία, σημειώνοντας ότι η ηγεσία του Κρεμλίνου και οι σχολιαστές των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης αρνούνται σταθερά την ύπαρξη διακριτής ουκρανικής ταυτότητας, «υπονοώντας ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Ουκρανοί απειλούν την ενότητα της Ρωσίας ή είναι ναζιστές και επομένως αξίζουν τιμωρίας».

«Η άρνηση της ύπαρξης προστατευόμενων ομάδων αποτελεί ειδικό δείκτη γενοκτονίας, σύμφωνα με τον οδηγό των Ηνωμένων Εθνών για την αξιολόγηση του κινδύνου μαζικών θηριωδιών», αναφέρει η έκθεση.

Εξετάστηκε επίσης η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και απεικόνιζαν τους Ουκρανούς ως κατά κάποιο τρόπο «υπανθρώπους», με όρους όπως «ζόμπι», «κτηνώδεις» ή «υποτελείς», ή ως άρρωστους ή μολυσμένους, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «αποβράσματα» και «βρωμιά».

«Αυτό που λένε είναι: αν είσαι Ουκρανός, είσαι ναζί και επομένως θα σε σκοτώσουμε», δήλωσε ο Ντόμι. «Λένε ότι είναι ένα ναζιστικό καθεστώς και αυτό σημαίνει ότι κυνηγούν τους Ουκρανούς και το ουκρανικό κράτος, με σκοπό την εξάλειψη και την καταστροφή».

«Έγκλημα χωρίς τιμωρία»

Με την έκδοση γενικών διαψεύσεων για τις θηριωδίες και με την επιβράβευση στρατιωτών που είναι ύποπτοι για μαζικές δολοφονίες, όπως έκανε ο Πούτιν με τις μονάδες που βρίσκονταν στην Μπούκα την εποχή των μαζικών δολοφονιών αμάχων εκεί, το Κρεμλίνο επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου και προετοιμάζει το ρωσικό κοινό να τα συγχωρεί, αναφέρει η έκθεση.

Η δημόσια υποκίνηση την εποχή της εισβολής υποδεικνύει ένα σχέδιο γενοκτονίας, υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες, όπως και το μοτίβο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν: οι μαζικές δολοφονίες, ο βομβαρδισμός καταφυγίων και οδών εκκένωσης και ο αδιάκριτος βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών.

Σε αυτή την κατηγορία, η έκθεση επισημαίνει τις πολιορκίες πόλεων όπως η Μαριούπολη, τις 248 επιθέσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας, που καταγράφηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και την καταστροφή ή κατάσχεση ειδών πρώτης ανάγκης, ανθρωπιστικής βοήθειας και σιτηρών.

Εκτοπισμοί και υιοθεσίες παιδιών από Ρώσους

Ένα συστηματικό μοτίβο βιασμών και σεξουαλικής βίας αποτελεί επίσης μέρος μιας συνολικής εικόνας φρικαλεοτήτων, που παραπέμπει σε πρόθεση γενοκτονίας, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες, όπως και η βίαιη μεταφορά πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 180.000 παιδιών.

Η έκθεση επικαλείται Ουκρανούς αξιωματούχους, που επισημαίνουν τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στη ρωσική νομοθεσία για την επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθεσίας παιδιών από το Ντονμπάς, ενώ τα απαχθέντα παιδιά έχουν αναγκαστεί να παρακολουθήσουν μαθήματα ρωσικών.

«Νομίζω ότι οι αναγκαστικές μεταφορές ανθρώπων είναι απλώς ένα από τα πιο κατάφωρα εγκλήματα, διότι αυτό δείχνει πρόθεση να τους απομακρύνουν από τη χώρα τους. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα των ατόμων αυτών να αντισταθούν», τόνισε η Τάνια Ντόμι.

Το διεθνές δικαστήριο αποφάνθηκε το 2007 ότι τα συμβαλλόμενα κράτη στη Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όταν μαθαίνουν ή θα έπρεπε να έχουν μάθει για την ύπαρξη σοβαρού κινδύνου διάπραξης γενοκτονίας.

«Κάθε κράτος θα καθορίσει τότε αν διαθέτει τα μέσα για να βοηθήσει στην αποτροπή όσων είναι ύποπτοι για την προετοιμασία γενοκτονίας και θα αναλάβει δράση όπως επιτρέπουν οι περιστάσεις», εξήγησε ο Ντέιβιντ Σέφερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ για θέματα εγκλημάτων πολέμου και τώρα ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Όπως σημείωσε μάλιστα, «υπάρχουν πολλές επιλογές: παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, ανθρωπιστική και προσφυγική βοήθεια, οικονομικές κυρώσεις, διπλωματική πίεση, ακόμη και στρατιωτική επέμβαση, η οποία είναι σύμφωνη με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Τα παιδιά καλούσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 και η αστυνομία περίμενε απέξω

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τραγικά λάθη φαίνεται πως έκανε η αστυνομία στο Τέξας την ώρα του μακελειού στο δημοτικό σχολείο, που στοίχισε στη ζωή σε 19 μαθητές και δύο δασκάλες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι αρχές στο Τέξας ανακοίνωσαν ότι πανικόβλητα παιδιά και δάσκαλοι έκαναν έξι κλήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από τις τάξεις του σχολείου όπου εκτυλισσόταν μια σφαγή, ικετεύοντας την αστυνομία να επέμβει, ενώ 19 αστυνομικοί περίμεναν σε ένα διάδρομο για σχεδόν μία ώρα πριν μπουν στην αίθουσα.

Τουλάχιστον δύο παιδιά κάλεσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 από δύο τάξεις που επικοινωνούν μεταξύ τους, αφότου ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος μπήκε στο σχολείο με ένα ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Στίβεν Μακ Κράου, διευθυντή του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας.

Ο διοικητής της περιοχής, ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος στην περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο στην Ουβάλντε, πίστευε ότι ο Ράμος είχε οχυρωθεί μέσα στην τάξη και ότι τα παιδιά δεν διέτρεχαν πλέον κίνδυνο, δίνοντας χρόνο στην αστυνομία να προετοιμαστεί, δήλωσε ο Μακ Κράου.

«Όπως αποδείχθηκε τώρα, ασφαλώς και δεν ήταν η σωστή απόφαση. Ήταν η λάθος απόφαση. Τελεία και παύλα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Τέξας: Παραμένει στο στόχαστρο η αστυνομία για το μακελειό – Γονείς απωθήθηκαν με βία από το σχολείο

Μερικοί από τους μαθητές, που παγιδεύτηκαν μέσα στις τάξεις με τον ένοπλο, επέζησαν του μακελειού, ανάμεσά τους και δύο που είχαν καλέσει το 911, δήλωσε ο Μακ Κράου, παρότι δεν ανακοίνωσε ένα συγκεκριμένο απολογισμό.

Κάποιος, τον οποίο ο Κράου δεν προσδιόρισε, κάλεσε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης 911 πολλές φορές, αρχίζοντας στις 12.03 το μεσημέρι και λέγοντας στην αστυνομία ψιθυριστά ότι εκεί υπήρχαν πολλοί νεκροί και ότι υπήρχαν ακόμη «οκτώ με εννιά» μαθητές ζωντανοί, δήλωσε ο συνταγματάρχης.

Ένας μαθητής κάλεσε στις 12.47 και ζήτησε από τον τηλεφωνητή, «παρακαλώ, στείλτε τώρα την αστυνομία».

Οι αστυνομικοί δεν είχαν μπει στην τάξη μέχρι τις 12.50 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον Μακ Κράου, όταν ομάδα κρούσης της συνοριακής αστυνομίας των ΗΠΑ χρησιμοποίησε κλειδιά από έναν θυρωρό για να ανοίξει την κλειδωμένη πόρτα και να σκοτώσει τον Ράμος.

Αρκετοί αστυνομικοί αντάλλαξαν αρχικά πυρά με τον Ράμος, λίγο αφότου μπήκε στο σχολείο στις 11.33 π.μ., όταν δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες. Ήταν 19 αστυνομικοί στο διάδρομο μέχρι τις 12.03, δήλωσε ο Μακ Κράου – την ίδια ώρα που ελήφθη η πρώτη κλήση στο 911 μέσα από την τάξη.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη δείχνουν πανικόβλητους γονείς να προτρέπουν την αστυνομία να κάνει έφοδο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, με ορισμένους να τους συγκρατούν αστυνομικοί.

Τα καθιερωμένα πρωτόκολλα ασφαλείας συστήνουν στην αστυνομία να αντιμετωπίζει έναν ενεργό σκοπευτή σε σχολείο χωρίς καθυστέρηση, δήλωσε ο Μακ Κράου στη συνέντευξη που παραχώρησε: «Όταν υπάρχει ενεργός σκοπευτής, οι κανόνες αλλάζουν».

Η αστυνομία εντόπισε 142 σφαίρες που ερρίφθησαν μέσα στο σχολείο από το τουφέκι του Ράμος, και σχεδόν δύο δωδεκάδες ακόμη στις εγκαταστάσεις του σχολείου, έξω από το κτίριο, είπε ο Μακ Κράου.

Συνολικά, ο Ράμος είχε 60 γεμιστήρες και 1.657 σφαίρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχε αφήσει στο φορτηγό του, όταν το τράκαρε έξω από το σχολείο πριν από την επίθεση, καθώς και δύο γεμιστήρες που βρέθηκαν στο σπίτι του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ4 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένοχη για υποκίνηση γενοκτονίας η Ρωσία, υποστηρίζει έρευνα εμπειρογνωμόνων

LIFESTYLE8 λεπτά ago

Εκατοντάδες θαυμαστές του Τζόνι Ντεπ περιμένουν την απόφαση έξω από το δικαστήριο στη δίκη με την Άμπερ Χερντ

VIDEO13 λεπτά ago

Dolce Vita – Στη Βουδαπέστη Μέρος Β

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 λεπτά ago

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Εμείς δεν ζητάμε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της, όπως έκανε η Ελλάδα με τη Μακεδονία»

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Μπιλ Γκέιτς: Έφτασε στην Ελλάδα ο Αμερικανός μεγιστάνας

ΚΟΣΜΟΣ23 λεπτά ago

Τέξας: Τα παιδιά καλούσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 και η αστυνομία περίμενε απέξω

VIDEO32 λεπτά ago

Dolce Vita – Στη Βουδαπέστη Μέρος Β

ΠΟΛΙΤΙΚΗ34 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν – Δεν μπορεί να θεωρηθεί αντίποινα»

ΕΛΛΑΔΑ35 λεπτά ago

Φως στο Τούνελ: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Θύμιου Μπουγά

ΚΟΣΜΟΣ42 λεπτά ago

Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ: Ολοκληρώθηκε η πολύκροτη δίκη – Συνεδριάζουν οι ένορκοι για την απόφαση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 ώρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

Δημοφιλή