Connect with us

OIKONOMIA

ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 363,7 εκατ. ευρώ για αλιεία και υδατοκαλλιέργεια

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Κονδύλια ύψους 363,7 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το συνολικό ποσό των κονδυλίων που διατίθενται για την Ελλάδα ανέρχεται σε 519,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συνεισφορά της ΕΕ ανέρχεται σε 363,7 εκατ. ευρώ και καλύπτουν την περίοδο 2021-2027. Περισσότερο από το ήμισυ των κονδυλίων προς την Ελλάδα θα επενδυθούν σε προγράμματα για τη βιώσιμη αλιεία, ενώ ένα μεγάλο μέρος θα επενδυθεί επίσης στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Σίμος Κεδίκογλου: Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ

Η ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών τομέων αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης είναι ένας άλλος βασικός τομέας του προγράμματος. Η οικονομική στήριξη θα διατεθεί επίσης σε σχέδια διαχείρισης για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και την καταπολέμηση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιρτζίνιους Σινκεβίσιους, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την υιοθέτηση των προγραμμάτων EMFAF για την Ελλάδα που θα υποστηρίξουν βιώσιμες επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια και την αλιεία, επιταχύνοντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του κλάδου. Τα προγράμματα θα συμβάλουν επίσης στην προστασία και αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ο ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, το 80% των οποίων είναι εξαγωγές, ενώ τα επόμενα 5 χρόνια ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Εξαγωγές: Ρεκόρ για το μανταρίνι – Σταθερά βήματα για τη φράουλα

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Με σταθερούς αυξητικούς ρυθμούς συνεχίζονται δυναμικά οι εξαγωγές φράουλας, πορτοκαλιού και μανταρινού την τελευταία εβδομάδα (27.1.2023 έως 2.2.2023), ενώ αργούς ρυθμούς καταγράφει το μήλο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas οι εξαγωγές φράουλας από την αρχή του χρόνου μέχρι 2.2.2023 ανήλθαν σε 4.792 τόνους έναντι 3.195 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022 με την ζήτηση να σταθεροποιείται.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυξημένες κατά 5,3% ήταν οι εξαγωγές πορτοκαλιών φτάνοντας τους 159.952 τόνους, ενώ ρυθμοί ρεκόρ καταγράφονται για τα μανταρίνια, με ποσότητες που έφτασαν τους 137.609 τόνους και σημειώνοντας αύξηση κατά 26,6% έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς.

«Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε η διακίνηση μεγαλύτερων ποσοτήτων λόγω βελτιωμένης ζήτησης. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στηρίζουν την αυξημένη ζήτηση καθώς οι καταναλωτές στην Ευρώπη έστρεψαν την προτίμησή τους στα  χειμερινά φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, σημειώνοντας ότι «η έλλειψη φορτηγών αυτοκινήτων και εργατών συγκομιδής δεν επιτρέπει στο εξαγωγικό εμπόριο να ανταποκριθεί στη αυξημένη ζήτηση».

Μήλα και αγγούρια

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9/22-3/2/23 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 41.406 τόνους έναντι 34.279 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 27.176 τόνους έναντι 25.612 τόνων, προς Σαουδική Αραβία 1.769 τόνοι έναντι 1.880 τόνων, προς Ιορδανία 3.521 τόνοι έναντι 1.889 τόνων.

Οι εξαγωγές αγγουριών από 1/9/22-3/2/23 συνεχίζουν με ρυθμούς ρεκόρ και ανέρχονται σε 34.850.τόνους έναντι 24.235 την αντίστοιχη περίοδο 2021/22  καταγράφοντας άνοδο 43,8%.

Αλλαγές στο εμπόριο ακτινιδίων

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε στις 30/1/2023 τροποποίηση των κανονισμών εμπορίας για τα ακτινίδια τόσο για τα παραγόμενα στην Καλιφόρνια όσο και για τα εισαγόμενα που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2023. Η αναθεώρηση αφορά τις απαιτήσεις μεγέθους και ομοιομορφίας για όλες τις ποικιλίες των ειδών ακτινιδίων Actinidia chinensis.

«Εκτιμάται ότι η αναθεώρηση των κανόνων εμπορίας δεν θα επηρεάσει την πορεία των εξαγωγών μας ακτινιδίων στις ΗΠΑ, που η ποιότητά τους διασφαλίζει την προτίμηση των καταναλωτών με αυξανόμενες χρόνο με τον χρόνο των ποσοτήτων εξαγωγών μας», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Στο μεταξύ, από 1/9/2022 έως και 3/2/2023 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 125.417 τόνους έναντι 125.978 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς ΗΠΑ να ανέρχονται σε 9.652 τόνους έναντι 10.677 τόνων πέρσι, προς Ισπανία 19.465 τόνοι έναντι 16.004 τόνων, προς Ιταλία 14.683 τόνοι έναντι 39.387 τόνων, προς Καναδά 4.264 τόνοι έναντι 2.875 τόνων, προς Ινδία 14.263 τόνοι έναντι 859 τόνων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Χρυσός: 50 τόνους ράβδων χρυσού αγόρασαν οι Ρώσοι το 2022

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Αριθμό-ρεκόρ ράβδων χρυσού αγόρασαν οι Ρώσοι το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καθώς φορολογικές μειώσεις για τους κατόχους πολύτιμων μετάλλων ενθαρρύνουν τον κόσμο να αποθηκεύει χρυσό ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Μόσχα κατήργησε τον ΦΠΑ 20% στις συναλλαγές χρυσού για ιδιώτες τον περσινό Μάρτιο σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τον κόσμο από τη χρήση δολαρίων ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επίσης απάλλαξε τους πολίτες από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών που αποκτήθηκαν από την πώληση ράβδων χρυσού, ενισχύοντας περαιτέρω τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Αγόρασαν πάνω από 50 τόνους ράβδων χρυσού

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ρώσοι αγόρασαν πάνω από 50 τόνους ράβδων χρυσού το 2022, δέκα φορές περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά. Οι ράβδοι χρυσού του ενός κιλού ήταν οι πιο περιζήτητες και αντιστοιχούν στο 60% αυτών που πωλήθηκαν την περσινή χρονιά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ΥΠΟΙΚ, τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακόμη οριστικά αλλά καλύπτουν μόνον την περίοδο ως το τέλος Νοεμβρίου του 2022.

Η κρατική VTB Bank ανακοίνωσε ότι πούλησε 33,8 τόνους ράβδων χρυσού σε πελάτες το 2022, με τους πελάτες να διακρατούν χρυσό αξίας 50 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ).

«Ο χρυσός ήταν μια καλή προστατευτική οικονομική λύση πέρυσι», δήλωσε ο Γεβγκένι Μπερεζνιόφ του τμήματος επενδυτικών προϊόντων της VTB.

«Οι πελάτες μετακίνησαν κεφάλαια σε αυτό το μέσο για να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αποκομίσουν κέρδη κατά τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό τους», σημείωσε.

Φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες

Συνολικά η ζήτηση για χρυσό το 2022 εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μία δεκαετία, τροφοδοτούμενη από «κολοσσιαίες» αγορές κεντρικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ρόλο του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους γεωπολιτικών αναταραχών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού, η ετήσια ζήτηση αυξήθηκε κατά 18% το περασμένο έτος σε 4.741 τόνους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα από το 2011. Το σύνολο ολόκληρου του έτους υποβοηθήθηκε από τη ζήτηση ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο των 1.337 τόνων.

Η κατανάλωση κοσμημάτων μειώθηκε κατά 3% στους 2.086 τόνους. Μεγάλο μέρος της αδυναμίας εμφανίστηκε το τέταρτο τρίμηνο καθώς η τιμή του χρυσού ανέβηκε.

Η επενδυτική ζήτηση (χωρίς εξωχρηματιστηριακά) έφτασε τους 1.107 τόνους (+10%) το 2022.

Πηγή: OT

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσούλα Καρμπά- Κάϊρα από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

MEDIA1 ημέρα ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό επειδή πήγα στο Survivor»

MEDIA3 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

MEDIA5 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Βαλάντη Καπίτσα..

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή