Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εγκαινιάστηκε το φωτοβολταϊκό πάρκο της AΚUO ENERGY στον Κραννώνα Λάρισας – Σχέδιο που θα κάνει τη Θεσσαλία την πρώτη αγροβολταϊκή περιοχή της Ευρώπης (φωτο – βίντεο)

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Εγκαινιάστηκε σήμερα Παρασκευή το φωτοβολταϊκό πάρκο της AΚUO ENERGY στον Κραννώνα Λάρισας παρουσία του γ.γ. υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόκειται για μια συνεργασία με την περιφέρεια, τον ΤΟΕΒ Πηνειού και τον ΓΟΕΒ Θεσσαλίας για πλωτά φωτοβολταϊκά στους ταμιευτήρες που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα στους αγρότες του ΤΟΕΒ Πηνειού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αμέσως μετά τα εγκαίνια παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου τονίσθηκε η σημαντικότητα του πάρκου που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους αγρότες της περιοχής, ενώ σημειώθηκε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που θα κάνει τη Θεσσαλία την πρώτη αγροβολταϊκή περιοχή της Ευρώπης».

Αγοραστός: Μοναδική μέρα η σημερινή

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα είναι μια μοναδική ημέρα. Ξεκινάει ένα σχέδιο για δωρεάν παροχή ενέργειας στους αγρότες που εντάσσονται μέσα στον ΤΟΕΒ Πηνειού, αλλά ταυτόχρονα και με τον ΓΟΕΒ για δωρεάν ρεύμα. Είδαμε το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας στην αγροτική καλλιέργεια με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου. Με στρατηγική σημασία καταρτήσαμε ένα σχέδιο αγροενέργειας. Για πρώτη φορά γίνεται η ισορροπημένη διαχείριση της ενέργειας και κρατάει συνεκτική την κοινωνία και δίνει την δυνατότητα στους αγρότες να συνεχίσουν. Πλέον υπάρχει ένα σχέδιο 400 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, από φωτοβολταϊκά, αλλά αυτά θα πηγαίνουν πάνω από τα αποστραγγιστικά κανάλια, έχουν όλα χαρτογραφηθεί. Και πλωτά φωτοβολταϊκά θα υπάρχουν. Όλο το ρεύμα θα το παίρνουν δωρεάν, προοπτική ελπίδας ανάσας για τους αγρότες, είναι μεγάλο το έργο. Το σχέδιό μας που θέλουμε να προωθήσουμε είναι νερό, ενέργεια, τροφή και το κάνουμε με έξυνες λύσεις».

Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Akuo, κ. EricScotto σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Το όνειρό μας ήταν να προωθήσουμε νέους τύπους ενέργειας. Αποκεντρωμένα και με αειφόρο ανάπτυξη, που είναι βασισμένα στις βασικές πηγές. Σήμερα που βρισκόμαστε εδώ, είναι γιατί έχουμε το συναίσθημα της εμπιστοσύνης που μας δίνει αυτή η υπέροχη περιοχή της Θεσσαλίας. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πιο βασικά μας κράτη για την παγκόσμια πολιτική μας, αναπτύσσουμε πολλά σχέδια σε περίπου 30 χώρες, αλλά εδώ καταλάβαμε ότι στην κυβέρνηση αποφάσισαν να αυξήσουν τις φιλοδοξίες αυτές, σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έναν στόχο 80% της ενέργειας το 2030. Με τον περιφερειάρχη μας αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε αυτή την φιλοδοξίας μας και η ενέργεια να παράγει πάνω από μία κιλοβατώρα φωτοβολταϊκής ενέργειας. Όπως ειπώθηκε ήδη θα είναι σε ένα πρότυπο αγροβολταϊκό, όπου στο ίδιο θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και την γεωργία. Μόλις ανακοινώσαμε και το πλωτό φωτοβολταϊκό σχέδιο που θα είναι στους ταμιευτήρες, σε ένα παράδειγμα για όλες τις περιοχές της Ευρώπης. Δηλαδή ξεκινάει αυτό το σχέδιο από την δική μας την περιοχή. Άρα μαζί θα κάνουμε την Θεσσαλία την πρώτη αγροβολταϊκή περιοχή της Ευρώπης».

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, κ. Πέτρος Βαρελίδης, υπογράμμισε: «Θα ήθελα να συγχαρώ εκ μέρους της κυβέρνησης, την εταιρεία, την Περιφέρεια, τον κ. Αγοραστό και φυσικά πάνω απ’ όλους τους αγρότες της περιοχής που σε πείσμα των στερεοτύπων που υπάρχουν αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους και δείχνουν ένα πρωτοπόρο πνεύμα αναλαμβάνοντας να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το καινοτόμο πρότζεκτ το οποίο θα αποφέρει φυσικά τεράστια οφέλη στους αγρότες της περιοχής».

Το πρώτο έργο της Akuo στην Ελλάδα, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στη Θεσσαλία

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στη Θεσσαλία αποτελεί το πρώτο έργο της Akuo στην Ελλάδα,αποτελούμενο από 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 1 MW ο καθένας. Σήμερα Παρασκευή στην ΠΕ Λάρισας (τοποθεσία Κραννώνας), πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του πάρκου παρουσία των κκ. Πέτρου Βαρελίδη, ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, του Επικεφαλής του Περιφερειακού Οικονομικού Τμήματος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. François de Ricolfis, του Πρόεδρου και συνιδρυτή της Akuo, κ. EricScotto και του Δ/ντα Συμβούλου της Akuo Energy Ελλάδας, κ. Κώστα Ανδριοσόπουλου.
Επιπρόσθετα, είναι το πρώτο έργο στο οποίο η Akuo θα προβεί στη πώληση ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας στην αγορά, μέσω της συμμετοχής της στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αυτή η καινοτομία στην αγορά αποτελεί, επίσης, μια ευκαιρία για την Akuo να αποδείξει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ιδίως η ηλιακή ενέργεια,είναι αξιόπιστες οικονομικά και χρηματοδοτικά ανταγωνιστικές, εγγυώμενες μια δίκαιη καιυπεύθυνη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Το έργο αυτό επωφελείται απότην τεχνογνωσία του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης της GEARS.

Πάνω απ’ όλα, αυτός ο πρώτος ελληνικός ηλιακός σταθμός της Akuo αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας συνολικής στρατηγικής που αναπτύσσει η Akuo σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Σύμφωνα με τον κ. Scotto, Πρόεδρο & συνιδρυτή της εταιρείας, «μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η αδειοδοτική «ωρίμανση» ενός χαρτοφυλακίου σταθμών συνολικής ισχύος 500MW, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους αφού οριστικοποιηθεί ηχρηματοδότησή τους. Η Akuo θεωρεί την Ελλάδα χώρα «κλειδί» στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς λόγω του πλούσιου ανανεώσιμου δυναμικού που διαθέτει, έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε εξαγωγέα «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.»

Με το πέρας των εγκαινίων, ακολούθησε ανοιχτή εκδήλωση που περιελάμβανε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Akuo Energy, του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β. Θεσσαλίας) που εκπροσωπεί πάνω από 50.000 αγρότες της περιοχής, καθώς και του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού (Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την εγκατάσταση ΦΒπάρκων σε κανάλια & ταμιευτήρες από την Akuo energy, τα οποία θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στα νέα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού.

Η παρουσία της εταιρείας αναμένεται να ισχυροποιηθεί σύντομα και να συμβάλει σημαντικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μέσω του αγροβολταϊσμού,η Akuo θα ενθαρρύνει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη σημαντικήγεωργική δραστηριότητα της περιοχής.

Θα εγκατασταθούν, επίσης, πλωτά φωτοβολταϊκά στοιχεία που επιτρέπουν τη χρήση των υδάτινων επιφανειών για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα τα φαινόμενα εξάτμισης. Τέλος, διατάξεις αποθήκευσης θα συμπληρώσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο δίκτυο και ένα πιο αποδοτικό και πράσινο ενεργειακό μείγμα για τη Θεσσαλία.

Με το έργο αυτό, η Akuo θα αποδείξει ότι οι στόχοι της Ελλάδας για την επίτευξη του 80%του ενεργειακού μίγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 είναι όχι μόνο οικονομικά εφικτοί, αλλά και κοινωνικά ωφέλιμοι.

Με γνώμονα τον κοινωνικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δωρεά της Akuo Energy στη Γναθοχειρουργική Πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, παρουσία της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE2 λεπτά ago

Όταν έχασα τη μητέρα μου, έσβησα έναν χρόνο από τη ζωή μου, δεν θυμάμαι τίποτα από τότε

LIFESTYLE17 λεπτά ago

Τα κανάλια έχουν αποτραβηχτεί λίγο από εμένα, θα είμαι κι εγώ πιο αυστηρός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 λεπτά ago

Εκλογές 2023: Η δυναμική των κομμάτων ενόψει της 25ης Ιουνίου

ΜΠΑΣΚΕΤ29 λεπτά ago

Γκουζίνη: «Η διοίκηση θα κάνει τα πάντα για να παίξει το Μαρούσι στην Basket League»

OIKONOMIA32 λεπτά ago

Παιδικές κατασκηνώσεις ΕΦΚΑ: Μέχρι τις 7 Ιουνίου οι αιτήσεις

ΚΟΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Επίθεση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη: Σοβαρά τραυματίες Παλαιστίνιος και ο μικρός γιος του από πυρά

LIFESTYLE41 λεπτά ago

«Πήραν το διαβατήριό μου και με ανάγκασαν να κοιμάμαι με άντρες»

ΕΛΛΑΔΑ47 λεπτά ago

Έναρξη πανελλαδικών για τους αποφοίτους των ΓΕΛ – Εξετάζονται στη Γλώσσα

ΜΠΑΣΚΕΤ50 λεπτά ago

Απολαυστικός, τριπλός και… 1-0!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ53 λεπτά ago

Στη Λειψία μέχρι το 2027 ο Όλμο!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή