Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκαν τα τουρκικά F-16 και τα ελληνικά F-35 – Οι ελλληνοτουρκικές διαφορές παραμένουν

Published

on

F16.jpg

Με τους αναλυτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ερντογάν να επιχειρούν σαφώς να κρατήσουν ισορροπίες και τους τόνους χαμηλά σε σχέση με την έγκριση και της προμήθειας των ελληνικών F-35 παράλληλα με το τουρκικό αίτημα για τα F-16. Έστω και αν οι εθνικιστές φωνές εργάζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το ζήτημα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία και των F-35 στην Ελλάδα εργαλειοποιήθηκε στο έπακρο στο διπλωματικό παζάρι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα, με αντικείμενο και την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα.

Οι όροι

Για την Αθήνα ήταν σημαντικό να φανεί ότι υπήρξαν «όροι», ακόμα και ως δήλωση σε πολιτικό επίπεδο ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας, ενώ για την Τουρκία ήταν σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι δεν δέχεται όρους στην προμήθεια των αμυντικών εξοπλισμών της.

Αυτό φέρεται να λύθηκε με την «μυστική επιστολή» Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο που εμφανίζεται να εγγυήθηκε προς τα μέλη του Κογκρέσου για να δώσει τελικά το πράσινο φως για τα τουρκικά F-16.

Παιχνίδι νομιμότητας

Επί του παρόντος ο Ερντογάν εμφανίζεται πάντως διατεθειμένος να παίξει το παιχνίδι της νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε είναι σαφές ότι για την Άγκυρα δεν χαρακτηρίζεται ως απειλή. Είναι δεδομένο δε ότι η Τουρκία έχει ανοιχτά πολλά και υπαρκτά μέτωπα, όπως στη Συρία και το Ιράκ, με την Αθήνα να είναι μεν ένα διαπραγματευτικό χαρτί, στο διπλωματικό της παζάρι, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν θεωρεί κανείς πως ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα επιχειρήσουν επίθεση στην Τουρκία.

Advertisement

Σε τουρκική φρεγάτα στον Πειραιά

Τη Δευτέρα, ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Τσαγατάι Ερτζιγές διαφημίζει την επίσκεψη του στην φρεγάτα TCG Gediz του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην  αποστολή της Μόνιμης Νατοϊκής Ναυτιλιακής Ομάδας 2 (SNMG2). Της ΝΑΤΟικής δύναμης στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα και παρέχει στο ΝΑΤΟ συνεχή ναυτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις άμεσης αντίδρασης (NRF) σε ειρηνικές περιόδους, αλλά και κρίσης και έντασης.

Μία ανάρτηση που στόχο έχει να υπερθεματίσει στο θετικό κλίμα που επιχειρείται να οικοδομηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ακόμα και στη δυνατότητα συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Μετά από μία μακρά περίοδο έντασης μεταξύ τους. Το πόσο θα διαρκέσει η ηρεμία ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα μένει να αποδειχθεί, αφού το ημερολόγιο υπερπτήσεων και παραβιάσεων συνεχίζει να καταγράφει μηδενικά περιστατικά, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ

Διαφορές και κόκκινες γραμμές που όπως υπογραμμίζουν τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών παραμένουν με την Άγκυρα να διατηρεί τις διεκδικήσεις και τις θέσεις της, ενώ η Αθήνα επίσης ξεκαθαρίζει ότι δεν υποχωρεί σε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικά δικαιώματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, της διατήρησης των πάγιων θέσεων, μεταξύ των οποίων και η τουρκική απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως εκφράστηκε και από τον τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν σε πρόσφατη συνέντευξη του, εντάσσονται και οι τρεις τουρκικές  ΝΟΤΑΜ  με αφορμή την αεροναυτική άσκηση «Τρίαινα» στο ανατολικό και νοτιανατολικό Αιγαίο. Οι τρεις τουρκικές αντι- ΝΟΤΑΜ της περασμένης εβδομάδας, επικαλούνται κατά τη συνήθη τουρκική ρητορική ότι η άσκηση αποτελεί παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Advertisement

Μία απόδειξη ότι το καλό κλίμα χωρίς λύσεις, μπορεί να φέρνει προς το παρόν την ηρεμία, ωστόσο αυτή μπορεί να διαταραχθεί ανά πάσα στιγμή.



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή