Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία πραγματοποιήθηκε χθες στη Γιάννουλη (φωτο)

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με επιτυχία και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε η  εκδήλωση  των Κομματικών Οργανώσεων Γιάννουλης Φαλάνης του ΚΚΕ με ομιλητή το Γ. Λαμπρούλη και  θέμα: «Δυο χρόνια από την πανδημία  η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  η πολιτική της κυβέρνησης  και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σιμός Άγγελος μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ    όπου αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγει η καπιταλιστική  Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας  καταδικάζοντας  αυτόν τον πόλεμο , ζητώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας  και κάλεσε το λαό να μην πέσει στην παγίδα να διαλέξει ληστή.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ   ΟΜΙΛΙΑ  ΓΙΩΡΓΟΥ  ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ  

Ο Γ.Λαμπρουλης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης με την άρνηση της να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και να πάρει μετρά στους βασικούς χώρους διασποράς, που έχει απογειώσει τα κρούσματα και τους θανάτους σε καθημερινή βάση. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας τα ΚΥ τα ΤΟΜΥ έτσι στη Λάρισα η ΠΦΥ  είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.  Τα στοιχεία στην περιοχή μας  είναι  χαρακτηριστικά, ότι  στα  21 ΚΥ ΚΑΙ στις 9 ΤΟΜΥ της Θεσσαλίας, με  πληθυσμό 700 χιλιάδων κατοίκων και την 3η μεγαλύτερη περιφέρεια στην Ελλάδα, δεν υπηρετούν περισσότεροι από 15 παθολόγοι, 10 παιδίατροι και 5 γυναικολόγοι. Στην  δε πόλη της Λάρισας, με πληθυσμό 160 χιλιάδων κατοίκων και την 5η μεγαλύτερη πόλη στη Ελλάδα, υπηρετούν στη δημόσια ΠΦΥ μόνο 2 παθολόγοι και 2 παιδίατροι. Στο ΤΟΜΥ της Γιάννουλης η κατάσταση είναι τραγική όπου γιατροί μετακινούνται από αλλά ΚΥ του νομού  η τα νοσοκομεία της πόλης για συγκεκριμένες μέρες για καλυφτούν οι ανάγκες.

Η  κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά πολύ στη διάρκεια της πανδημίας, σε αντίθεση με τον πραγματικά ουσιαστικό ρόλο που θα έπρεπε να παίξει, οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό νοσηλευτικό  προσωπικό και υποδομές στα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) και  τις Τοπικές Μονάδες Υγείας  (ΤΟΜΥ ) με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) είναι τεράστιες. Την περίοδο της πανδημίας εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο η μεγάλη αναντιστοιχία της ανάπτυξης των υποδομών, της στελέχωσης και του εξοπλισμού  των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιων Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.)  σε σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. και αυτό συμβαίνει διότι στον πυρήνα όλων των πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων οι λαϊκές ανάγκες αποτελούν κόστος που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας. Ουσιαστικά ανάγκες του λαού στην υγεία περιορίζονται προκειμένου να συμβάλουν στο βασικό στόχο του κεφαλαίου για τη συμπίεση της εργατικής δύναμης.

Αυτή είναι η αιτία που και η Π.Φ.Υ. σαν ενιαίο σύστημα παροχών υπηρεσιών κυρίως πρόληψης αλλά και θεραπείας και αποκατάστασης δεν αναπτύχτηκε  ποτέ ως τέτοιο από το κράτος.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σύστημα Π.Φ.Υ. αλλά ένα συνονθύλευμα μονάδων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα , των αυτοαπασχολούμενων των Δήμων, των Μ.Κ.Ο., που από τη φύση τους και τον προσανατολισμό τους, παρέχουν ορισμένες στοιχειώδεις και ανεπαρκείς εργασίες Π.Φ.Υ.στη βάση της «ατομικής ευθύνης» και όχι στη βάση ενός οργανωμένου κρατικού σχεδιασμού.

Επομένως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι τραγικές ελλείψεις αλλά κυρίως  ο προσανατολισμός και χαρακτήρας της ανάπτυξης της Π.Φ.Υ. ο οποίος καθορίζεται από τα κριτήρια ανάπτυξης της καπιταλιστικής  οικονομίας, η όποια προϋποθέτει  τις κρατικές περικοπές στη χρηματοδότηση τον περιορισμό των παροχών στη βάση των  «ελαχίστων βασικών πακέτων» τον περιορισμό των υγειονομικών τους όρους εργασίας και αποδοχών, προκειμένου  και οι ασθενείς να «στοιχίζουν» λιγότερο για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι εργαζόμενοι υγειονομικοί  ως κόστος εργασίας να στοιχίζουν ακόμα λιγότερα.

Η πανδημία από όλες τις πλευρές φανερώνει τον παρασιτισμό και το σάπισμα του συστήματος που ζούμε. Ένα σύστημα που δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται.

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις του για την προστασία της υγείας του λαού, θέτει στο επίκεντρο του προβληματισμού, τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η Υγεία θα γίνει καθολικό κοινωνικό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και θα πάψει να αποτελεί ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το επιχειρηματικό κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Με δωρεάν υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το εργατικό κράτος με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

Σήμερα, στη χώρα μας, υπάρχει πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Υπάρχει δυνατότητα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων, υγειονομικού υλικού, ιατρικής τεχνολογίας, που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας και κεντρικού σχεδιασμού μπορούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας στη χώρα. Γιατί μόνο στο σοσιαλισμό:

–Καθιερώνεται αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία – Πρόνοια.

–Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην πρόληψη.

–Παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση. Τέλος κάλεσε τους συμμετέχοντες σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η τρίτεκνη μάνα, σύγχρονο πρότυπο για την κοινωνία –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Στεκόμαστε με σεβασμό, θαυμασμό κι ευγνωμοσύνη, μπροστά στην Τρίτεκνη Μητέρα, που σηκώνει αγόγγυστα οικογενειακά βάρη και υποχρεώσεις, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική εποχή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ανιδιοτελής αγάπη, πίστη, δύναμη, προσφορά, αποτελούν ορισμένες από τις αξίες που πρεσβεύει η τρίτεκνη μάνα, αποτελώντας σύγχρονο κοινωνικό πρότυπο».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, στην εκδήλωση του Συλλόγου Τριτέκνων ν. Λάρισας, προς τιμή της Τρίτεκνης Μητέρας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη την πρόεδρο Δήμητρα Αποστολοπούλου, τον Γραμματέα Δημήτρη Μπουλούμπαση και τα μέλη του Συλλόγου για την πλούσια δράση τους, αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς το ως “βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας”, τονίζοντας:

«Τα οικονομικά προβλήματα, που βαραίνουν τους σημερινούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η δυσκολία ανταπόκρισης στο διπλό ρόλο της εργαζόμενης μητέρας και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των νέων, αποτελούν βασικές αιτίες της δημογραφικής κρίσης.

Ως πολιτεία, οφείλουμε να συμβάλλουμε στην άμβλυνση της οικονομικής και εργασιακής αβεβαιότητας για την εργαζόμενη μητέρα.

Σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων – οικονομική, μεταναστευτική, υγειονομική και τώρα, ενεργειακή – η κυβέρνησή μας, κατάφερε να απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα οικονομικό περιβάλλον, που θα προσφέρει εργασία και αξιοπρεπείς μισθούς σε όλους, με ιδιαίτερη φροντίδα για τον θεσμό της οικογένειας».

Στη συνέχεια ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, θέλοντας να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, έκανε εκτενή αναφορά στα ενισχυτικά μέτρα, που έχει λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, σημειώνοντας:

«Η οικονομία μας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, η ανεργία για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια “έπεσε” σε προ – μνημονίων επίπεδα, ο κατώτερος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ, ενώ παράλληλα ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”, που δίνει ανάσα στα σύγχρονα ζευγάρια.

Επίσης, από το 2019, κάνοντας πράξη τις υποσχέσεις μας για στήριξη του θεσμού της οικογένειας, προχωρήσαμε σε μια σειρά μέτρων, όπως:

· Την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

· Την καθιέρωση επιδόματος τοκετού 2000 ευρώ για κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο.

· Την αύξηση των voucher, ώστε κανένα παιδί να μην μένει εκτός παιδικού σταθμού.

· Την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για βρεφικά είδη από το 24% στο 13%.

· Την διασφάλιση 1,5 μορίου για τις μετεγγραφές των μελών τρίτεκνων οικογενειών που φοιτούν σε ΑΕΙ προσαυξανόμενο κατά μισό (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών.

· Την αύξηση, μεταξύ άλλων, του ποσοστού κάλυψης από τρίτεκνους των προκηρυσσόμενων θέσεων του δημοσίου με πανελλήνιο διαγωνισμό σε 12%.

· Την αύξηση του προνοιακού προϋπολογισμού, του επιδόματος τέκνου, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Κέλλας υπογράμμισε πως η έμπρακτη στήριξη των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών συνιστά υποχρέωση της πολιτείας, καθώς ορθώνεται ως ανάχωμα στον κατήφορο της υπογεννητικότητας, ώστε να διαψευσθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για το δημογραφικό μέλλον της χώρας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δείτε φωτογραφίες: Πολυτελές αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολώνα στη Λάρισα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τροχαίο ατύχημα με εγκλωβισμό συνέβη νωρίς το βράδυ της Κυριακής στη Λάρισα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του onlarissa.gr, το τροχαίο ατύχημα έλαβε χώρα στη συμβολή των οδών Σαρίμβεη και Εχεκρατίδας, όταν το πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας “Morgan” που οδηγούσε ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών, καρφώθηκε σε κολόνα ηλεκτροφωτισμού κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί εντός του αυτοκινήτου του.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον 50χρονο, και από κει τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μεταφέροντας τον στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Δείτε φωτογραφίες:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ40 λεπτά ago

Μπάιντεν: Χτίζει ηγεμονία των ΗΠΑ στην Ασία – «Σκοπός η υποκίνηση σύγκρουσης» με την Κίνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Τούρκος καθηγητής: Η Τουρκία πρέπει να αποβιβαστεί σε μερικά νησιά όπως έκανε στα Ιμια το 1996

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Πάτρα: Αίτημα αποφυλάκισης από τη Ρούλα Πισπιρίγκου τις επόμενες ημέρες – Πιθανή εκταφή της Μαλένας

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Ιατρικό λάθος και αμέλεια καταγγέλλει η οικογένεια του 43χρονου που ξεψύχησε καρέκλα νοσοκομείου – Δεν του έγινε καν αιμοληψία

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ιταλία: Άγριος ξυλοδαρμός για ένα κασκόλ με τα χρώματα του ουράνιου τόξου – «Δεν θέλουμε gay στην οικογένεια»

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Ευλογιά των πιθήκων: Θα έχουμε πολλά κρούσματα – Μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία – Να επανέλθει η χρήση μάσκας

ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες ago

Αφγανιστάν: Οι τηλεπαρουσιάστριες που είχαν αψηφήσει την εντολή των Ταλιμπάν, κάλυψαν τελικά τα πρόσωπά τους

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Θανάσιμος τραυματισμός πεζής γυναίκας στο Κιάτο Κορινθίας

ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες ago

Μετρό Νέας Υόρκης: Η δολοφονία 48χρονου κρίκος σε αλυσσίδα τυχαίων επιθέσεων

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Πτολεμαΐδα: Στο νοσοκομείο οδηγός ΙΧ μετά από σοβαρό τροχαίο- Εικόνες σοκ από το διαλυμένο αυτοκίνητο

Δημοφιλή