Connect with us

OIKONOMIA

Εκκλησιαστική περιουσία: 250 επενδυτές για 21 ακίνητα – φιλέτα

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας έχουν προχωρήσει σε κλειστούς διαγωνισμούς, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη

Χρονιά αξιοποίησης της περιουσίας της και εξυγίανσης των οικονομικών της είναι το 2023 για την Εκκλησία. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν πως 21 ακίνητα-φιλέτα της Εκκλησίας κυρίως σε Κηφισιά, Βουλιαγμένη και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιοποίησης, αφού περίπου 250 είναι οι υποψήφιοι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είχαν προηγηθεί η συμφωνία της Εκκλησίας με το ΤΑΙΠΕΔ για το εκκλησιαστικό κτήμα 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό και την κατασκευή μεγάλου κέντρου logistics και περιβαλλοντικού πάρκου και η παραχώρηση από την Αρχιεπισκοπή για 99 χρόνια της έκτασης 85 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, το περίφημο «Ορφανοτροφείο» με τη διαδικασία εκμίσθωσης να είναι στο τελικό στάδιο. Και τα δύο αποτέλεσαν δείγμα γραφής των προθέσεων του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα 21 ακίνητα που προωθούνται για αξιοποίηση είναι οικοπεδικές εκτάσεις της Εκκλησίας σε προνομιούχες τοποθεσίες, σε παραλιακά μέτωπα ή κοντά σε περιοχές με πράσινο. Οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας έχουν προχωρήσει δηλαδή σε κλειστούς διαγωνισμούς – πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη – για την πώληση αυτών των «ιερών» ακινήτων μέσω αντιπαροχής. Πρόκειται για ακίνητα που είναι «καθαρά», δηλαδή τακτοποιημένα και έχουν σαφείς πολεοδομικούς όρους δόμησης. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οικόπεδα της Εκκλησίας στο Κεφαλάρι, στην Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αχιλλέως στη Βουλιαγμένη.

Σχεδιασμός Ιερώνυμου

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του σχεδίου εντατικής αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει βάλει σε εφαρμογή και παρακολουθεί προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την τελευταία τριετία. Επιδίωξή του είναι, όπως είχε δηλώσει από την αρχή της εκλογής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του λαού, για φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις. Συγκεκριμένα, το κομμάτι του «ιερού» real estate έχει αναλάβει μία τεχνοκρατική ομάδα υπό τον γενικό διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) π. Νικόδημο Φαρμάκη αλλά πάντα τελούν υπό υψηλή εποπτεία του Αρχιεπισκόπου.

Επιχείρηση εκποίησης. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η ΕΚΥΟ και το εκκλησιαστικό επιτελείο τεχνοκρατών επιχειρούν να απαλλαγούν από δεκάδες αστικά ακίνητα που διαθέτει η Εκκλησία. Πρόκειται για ακίνητα που είχε αποκτήσει η Εκκλησία το 1952 όταν παραχώρησε εκτάσεις της στο Δημόσιο και πήρε ως αντάλλαγμα διαμερίσματα και πολυκατοικίες. Εως σήμερα αυτά τα ακίνητα τα ενοικίαζε – συνήθως με χαμηλό μίσωθωμα – αλλά πολλά παρέμεναν κενά και ανεκμετάλλευτα. Ετσι τώρα, η Εκκλησία προχωράει σε εκποίηση πολλών εξ αυτών που βρίσκονται σε περιοχές της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, τα Κ. Πατήσια, ο Αγιος Παντελεήμονας. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών διακήρυξε ότι διαθέτει προς πώληση προς 1.800.000 ευρώ εξαώροφη πολυκατοικία στην οδό Αχαρνών 135, κτίριο του 1972. Αλλά και 5ώροφη πολυκατοικία – επίσης του 1972 –  προς 1.300.000 ευρώ στη συμβολή των οδών Κόντου και Νάξου, στην περιοχή του Αγίου Λουκά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΜΠΑΣΚΕΤ11 λεπτά ago

Τσεσμετζής: «Ξαφνικά βρέθηκα να κοουτσάρω τη Μούρθια για το Copa del Rey»

LIFESTYLE1 ώρα ago

H Σούζαν Μπόιλ αποκάλυψε τους λόγους που παρά την τεράστια περιουσία της, μένει ακόμα στο πατρικό της

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ώρες ago

Mεγάλη επιτυχία γνώρισε το Πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα άρσης βαρών στην Κατερίνη

LIFESTYLE2 ώρες ago

«Καταπέλτης» η Ζέτα Μακρυπούλια – «Δεν θα το ξανάκανα…»

LIFESTYLE2 ώρες ago

«Όταν ήμουν 22, έβγαινα περισσότερο κι από τον ήλιο»

LIFESTYLE2 ώρες ago

Φαλίρισε ο Νίκος Μουρατίδης: «Έφαγα όλα μου τα λεφτά και έχω…»

ΜΠΑΣΚΕΤ3 ώρες ago

Οι αριθμοί του Ολυμπιακός-Καρδίτσα – www.ertsports.gr

LIFESTYLE3 ώρες ago

Χάθηκε οριστικά με έντονες φήμες για πρόβλημα υγείας στα 85 του ο Γιάννης Φέρτης: Δείτε πώς είναι σήμερα ο γόης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης

LIFESTYLE3 ώρες ago

Ντάρια Μπόνταρ: Η καλλονή ρεπόρτερ της Σαχτάρ Ντόνετσκ (pics)

LIFESTYLE3 ώρες ago

«Έπαθα σοκ, όταν αποφασίσαμε να χωρίσουμε»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

10 αρώματα που πρέπει να δοκιμάσετε αν αγαπάτε τις φλοράλ μυρωδιές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον 36χρονο Γιάννη από τη Νέα Ιωνία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο – «Έσβησε» 57χρονος άνδρας – Υπέστη ανακοπή καρδιάς

ΘΕΣΣΑΛΙΑ1 ημέρα ago

«Την επόμενη εβδομάδα η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους Αγρότες»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

«Παντρεύτηκα, έκανα τρία παιδιά και χώρισα, αλλά δεν μάθατε κάτι»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αρχίσεις να τρέχεις (video)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

«Η συνάντηση» με τον Γιώργο Κιμούλη επιστρέφει τον Απρίλιο στο Θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Πάνω από 100 παραστάσεις για τον «Θησαυρό της Βαγίας» – Στους 30.000 οι θεατές που έχουν ήδη δει την αναβίωση του θρυλικού βιβλίου της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Χρήστος Μάστορας: Η απάντησή του για το «φιλί» στο στόμα στη Δέσποινα Βανδή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Απολαύστε 14 ραδιοφωνικές παραστάσεις, στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTεcho!

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή