Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Εκλεκτή έκδοση για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο παρουσιάστηκε στον Βόλο

Published

on

Spread the love

Μοιράσου το άρθρο:

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος η παρουσίαση του βιβλίου του παλαιμάχου Διδασκάλου και τ. Εκκλ/κού Συμβούλου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου κ. Αρχοντή Παντελόπουλου, με τίτλο «Μακαριστέ Χριστόδουλε, ευλογείτε». Το βιβλίο περιλαμβάνει σειρά άρθρων του συγγραφέα, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Θεσσαλία», την τελευταία δεκαετία, αναφορικά με την ζωή και το έργο του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Μέγας ευεργέτης του Βόλου και επιστήθιος φίλος του Μακαριστού Χριστοδούλου κ. Χαράλαμπος Τσιμάς, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Δ/σης & Αποκέντρωσης κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, πλειάδα κληρικών και εκπαιδευτικών.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή και την δράση του Μακαριστού Χριστοδούλου, με αφήγηση της Φιλολόγου κ. Φένιας Κωστούλα. Στο δεύτερο μέρος, το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Κώστας Λιάπης, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας και πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.
Ο κ. Λιάπης σχολίασε τον τίτλο του βιβλίου, «Μακαριστέ Χριστόδουλε, ευλογείτε», επισημαίνοντας ότι «δεν παραπέμπει απλά σε μια ζωντανή προσφώνηση σε σεβάσμια ιερατική μορφή αλλά φανερώνει και μια ιδιαίτερα δυνατή κι ολόκαρδη βιωματική σχέση. Μια βαθύρριζη ψυχική επαφή του συντάκτη τούτων των κειμένων με τον μακαριστό Χριστόδουλο, η οποία άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πλημμύρα των εκφρασμένων σε όλο το μήκος και πλάτος των ίδιων κειμένων συναισθημάτων σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπο του αοίδιμου Ιεράρχη».
Ακολούθως, προέβη σε αναλυτική παρουσίαση των τεσσάρων ενοτήτων του βιβλίου και ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής: «Όσον αφορά την αξία αυτού του πονήματος της καρδιάς του συγγραφέα, θέλω να τον βεβαιώσω πως με τούτο το λαμπρό πνευματικό έργο του συμβάλλει, όντως θετικά, στη γνωριμία και επανάγνωση του φωτισμένου Ιεράρχη, αλλά και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και κοινής συνάντησης όλων όσων είχαμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να τον γνωρίσουμε αλλά και όσων θα τον γνωρίσουν μέσα από τον εκδοτικό αυτό καρπό».


Ακολούθησε η ομιλία του Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου, οποίος εντόπισε τρία χαρακτηριστικά σημεία, που ενώνουν τον συγγραφέα με τον Μακαριστό Χριστόδουλο: «που είναι η μεγάλη τους αγάπη για την Παιδεία και την εκπαίδευση των νεοελλήνων, η αγάπη τους για την ιστορία και η αγάπη τους για την αρθρογραφία…». Καταλήγοντας, ο π. Επιφάνιος ευχαρίστησε τον συγγραφέα, «γιατί το βιβλίο αυτό είναι ένα ευλαβικό μνημόσυνο στην μνήμη του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, αλλά και ένα δώρο προς όλους, κυρίως τους νεωτέρους, μέσα από τις σελίδες του οποίου θα μπορέσουν να προσεγγίσουν, έστω και κατά τι την αξεπέραστη προσωπικότητα του αοιδίμου Προκαθημένου και αξέχαστου Ποιμενάρχου μας…».


Ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Αρχοντή Παντελόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η λάμψη της ισχυρής προσωπικότητας του Μακαριστού Χριστοδούλου μου προκαλούσε δέος, που το συνόδευε πάντα ένθερμη αγάπη και μεγάλο σεβασμό… Τα συναισθήματά μου συνδέθηκαν άρρηκτα με το πρόσωπό του και μετά την εκδημία του μου άφησαν εκτός από θλίψη και πόνο, ένα δυσαναπλήρωτο πνευματικό κενό και στα δέκα χρόνια της εκδημίας του προσπάθησα να το καλύψω με δημοσιεύματα, που μού έδιναν την αίσθηση ότι επικοινωνώ μαζί του…». Ο συγγραφέας ευχαρίστησε από καρδιάς τους συντελεστές της εκδήλωσης, ιδίως δε τους βασικούς ομιλητές. Ευχαρίστησε, τέλος, όλους τους συμμετέχοντες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η παρουσία σας με τιμά ιδιαίτερα και αποτυπώνει την αγάπη και τον σεβασμό σας στο πρόσωπο του Μακαριστού Χριστοδούλου, ο οποίος απόψε μας παρακολουθεί από ψηλά, μας δίνει την ευλογία του και μας χαιρετά, αποκαλώντας με το μικρό μας όνομα!».


Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, που τόνισε ότι «η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου σφράγισε την ζωή μας. Είχε την τόλμη να εκφράζει ελεύθερα την αγάπη του για την πίστη, την πατρίδα και τους ανθρώπους, με αξεπέραστη οξυδέρκεια και τρόπο που τόσο αγαπήθηκε στην Ελλάδα και στον κόσμο, γι’ αυτό και φόβισε πολλούς, όπως είχε φοβίσει και ο Χριστός και αυτό είχε τίμημα. Η αλήθεια και η ελευθερία, που ελκύει την αγάπη ενός ολόκληρου λαού έχει ακριβό τίμημα, διαχρονικά στην πατρίδα μας. Ο Χριστόδουλος, αληθινός μάρτυρας της αλήθειας, έχει σφραγίσει την πατρίδα μας, γι΄ αυτό η μνήμη του θα παραμένει πάντα ζωντανή». Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη για τον συγγραφέα, τον οποίο χαρακτήρισε «δώρο Θεού για τον τόπο μας». Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς του δύο ομιλητές, εξαίροντας, καταρχήν την τεράστια πνευματική προσφορά του κ. Λιάπη στον τόπο μας. Για τον π. Επιφάνιο επεσήμανε ότι «κρατά ζωντανή την μνήμη του πνευματικού του πατρός, ακόμα κι αν αυτό έχει μεγάλο προσωπικό κόστος για τον ίδιο, γιατί γίνεται μάρτυρας μιας αλήθειας, που κάποιους ίσως τους πονά και τους φοβίζει. Εντούτοις, υπομένει, επιμένει και συνεχίζει, ξέροντας ότι έχει αμέριστη την δική μου εμπιστοσύνη, εκτίμηση και αγάπη…».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γραμματέας του Φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Νικόλαος Τσούκας.
Το βιβλίο του κ. Παντελόπουλου διατίθεται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου και κατά την επιθυμία του συγγραφέα, τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Σίτισης «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ».

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
TOP1 ώρα ago

Με επιτυχία 5ος Διασυλλογικός Αγώνας Skiathos Cup -συνέντευξη Χρ.Μασούρου&Βραδιά για παιδιά στο Carnayo-Ρεπορτάζ : Γιάννης Αποστολίδης

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ1 ώρα ago

Αγκάλιασε την πρόκριση ο Απόλλων Σμύρνης

ΜΠΑΣΚΕΤ2 ώρες ago

Για την πρωτιά του “Παύλος Γιαννακόπουλος”

ΘΕΣΣΑΛΙΑ2 ώρες ago

Στη λαϊκή αγορά του Αλμυρού η Ελένη Καραγιάννη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

1450 εισιτήρια ανακοίνωσε η Αμπερντίν για Τούμπα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 ώρες ago

Ο άλλος άνθρωπος” μαγειρεύει με αγάπη για τους πλημμυροπαθείς “ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

OIKONOMIA5 ώρες ago

Βραχυχρόνια μίσθωση: Οδικός χάρτης για τις αγοραπωλησίες ακινήτων – Οι νέες δομικές αλλαγές

ΚΟΣΜΟΣ5 ώρες ago

Γαλλία: Διαδηλωτές με σιδερόβεργες κύκλωσαν περιπολικό – Έβγαλε όπλο αστυνομικός

LIFESTYLE5 ώρες ago

Θέλει να παραμείνει ελεύθερη μετά το ταραχώδες διαζύγιο από τον Μπράντον Μπλάκστοκ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ώρες ago

«Από το Γκάζι με αγάπη!»: Το επετειακό διήμερο του ΒΜΦ για οικογένειες με παιδιά

VIDEO6 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO3 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ3 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες ago

«Αδειάζει» τον Αγοραστό για την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών η Μητρόπολη Λάρισας

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Ενδοοικογενειακή βία στον Βόλο: Χτύπησε άγρια την πρώην του και μετά της ζήτησε να τον σκοτώσει

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή