Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Σκέρτσος, Γεροβασίλη και Χρηστίδης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο για οικονομία και φορολογία

Published

on

Spread the love

Συνεχίζεται η προεκλογική σύγκρουση για την οικονομία και τη φορολογία και για το τι αναφέρουν τα προγράμματα των κομμάτων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης μίλησαν στο « Σαββατοκύριακο» εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, εξηγώντας τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Σκέρτσος για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Ο κ. Σκέρτσος μίλησε για την αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα να πάνε τα προγράμματα των κομμάτων για κοστολόγηση με τον όρο μετά να γίνει debate.

«Δεν εμπόδισε κανείς τον κ. Τσίπρα να πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον προκαλούμε εδώ και έναν μήνα. με καθυστέρηση ενός μήνα και μίας κάλπης ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι προτίθεται να το κάνει, θεωρώ ότι δεν θα το κάνουν. Εμείς έχουμε καταθέσει το πρόγραμμά μας πριν από την πρώτη κάλπη. Νομίζω ότι η ετυμηγορία των πολιτών ήταν συντριπτική, έδειξε ποια κυβέρνηση θέλει, έδειξε ποια αντιπολίτευση δεν θέλει. Έδειξε τι λόγο δεν θέλει. Θέλει την τεκμηρίωση την αξιοπιστία, τους πολιτικούς και τα κόμματα να λένε τι μπορούν να κάνουν και τι όχι, δεν θέλει ακοστολόγητα προγράμματα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς παρότι έχει καλές προθέσεις και καλές προτάσεις μέσα, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Παρότι απαντούν σε κοινωνικά προβλήματα, το κάνει με τρόπο ανεύθυνο και λαϊκίστικο, και οδηγεί την οικονομία στα βράχια, αυτό λέμε εμείς. Κοστίζει 8-9 φορές πάνω από την δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας», είπε αρχικά.

«Συμφωνημένο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς»

«Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας για το 2023-2026, κοστίζει 9 δισ. ευρώ στην τετραετία. Είναι μέτρο – μέτρο κοστολογημένο, το έχουμε δώσει στην κοινωνία. Είναι συμφωνημένο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδείξαμε στην προηγουμένη τετραετία, που υπήρξαν πολλές κρίσεις και είχαμε βαθιά ύφεση και σε Ελλάδα και σε ΕΕ. Καταφέραμε ωστόσο να μειώσουμε τους φόρους και ταυτόχρονα να φέρουμε δυναμική ανάπτυξη, διπλάσια από την υπόλοιπη Ευρώπη, μείωση ρεκόρ του ιδιωτικού χρέους, και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Έρχεται εδώ και η απάντηση στην αντιπολίτευση στο γιατί τα προγράμματά τους οδηγούν σε υπερφορολόγηση χωρίς να λύνουν το βασικό ζητούμενο, δηλαδή την ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές και υψηλά εισοδήματα», συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

Γιατί δεν κάνει debate η ΝΔ;

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «Τα debate είναι χρήσιμα, ο διάλογος είναι απαραίτητος σε μία δημοκρατία, και πρέπει πριν από τις εκλογές τα κόμματα να θέτουν με ειλικρίνεια τα προγράμματά τους. Ωστόσο αυτή η συζήτηση έγινε και ο λαός με μεγάλη ωριμότητα έδωσε το μήνυμα, δεν είμαι σίγουρος εάν το έλαβε η αντιπολίτευση γιατί βλέπω να επαναλαμβάνουν τα ίδια προγράμματα. Κατά τη γνώμη μου η αυτοκριτική που έχει γίνει είναι κάπως επιφανειακή και επιφανειακή. Γίνεται μία αλλαγή προσώπων αλλά το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις ιδέες και στο πρόγραμμα και όχι στα πρόσωπα, τα πρόσωπα υπηρετούν κάποιες πολίτικες.

Οι πολιτικές αυτές καταδικάστηκαν στην κάλπη. Έκριναν οι πολίτες ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανασφάλεια την οικονομία. Αντιθέτως εμείς λέμε ότι σταθερά και τολμηρά μπορούμε να πάμε μπροστά και να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα γίνει με μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα μίας τετραετίας που θα κάνει την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Γεροβασίλη: Θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και διύλισης

Η κ. Γεροβασίλη από την πλευρά της, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και για την ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Το μήνυμα ήταν ισχυρό, το λάβαμε και το βιώσαμε αρκετά σοκαριστικά, έχουμε κάνει ήδη μία δημόσια αυτοκριτική, εντοπίζοντας τα καίρια σημεία στα οποία δεν τα πήγαμε καλά. Αλλάζουμε γρήγορα, αλλάζουμε εν κινήσει και θα προσπαθήσουμε όλο αυτό το διάστημα να μετατοπιστεί η συζήτηση στο προγραμματικό σκέλος και όχι σε πυροτεχνήματα που κυριάρχησαν με δική μας ευθύνη. Δεν επικοινωνήσαμε αρκετά και πειστικά το πρόγραμμα μας στην ελληνική κοινωνία, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και σερ αυτή την προεκλογική περίοδο», είπε με τη σειρά της.

Για τα μερίσματα

Για την κόντρα με τα μερίσματα και τη φορολογία η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε: «Για το ζήτημα της φορολόγησης θα ήθελα η ΝΔ να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Βεβαίως έχουν μειωθεί οι φορολογικοί συντελεστές, αν και η φορολογία στην μισθωτή εργασία φτάνει και στο 35%, ωστόσο υπάρχει η έμμεση φορολογία η οποία όχι μόνο αυξήθηκε, αλλά υπερφορολόγησε τους Έλληνες πολίτες οριζόντια – σαν έσοδο εννοώ, από την ακρίβεια. ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά και επειδή είναι ποσοστιαίος φόρος, όταν αυξάνεται η τιμή αυξάνεται και ο φόρος. Καμία αύξηση φορολογίας δεν έχει το πρόγραμμα μας, από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και διύλισης. Το κράτος μπορεί να εισπράξει 5,5 δις από την 90% φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών, αυτών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Το μέλημα της ΝΔ είναι πώς να μην φορολογήσει τους φίλους της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χρηστίδης: Το ΠΑΣΟΚ θα μειώσει τους έμμεσους φόρους που είναι άδικοι

Ο κ. Χρηστίδης τοποθετήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία και για τη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με την αύξηση των φόρων.

«Να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας. Το ΠΑΣΟΚ έχει φέρει ένα πρόγραμμα στη δημόσια σφαίρα εδώ και μήνες, είναι ένα πρόγραμμα που ελαφρύνει φόρους που είναι άδικοι. Η ΝΔ λέει ότι μειώνει φόρους ενώ ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει 5 δισ. επιπλέον φόρους. Εμείς λέμε ότι παίρνουμε στρατηγικά μέτρα ενίσχυσης των μη προνομιούχων που είναι το 99,5% της ελληνικής κοινωνίας. Λέμε 1,3 δισ. ευρώ για το ασφαλιστικό μας πρόγραμμα το οποίο είναι το νέο ΕΚΑΣ, οι συντάξεις χηρείας και ζητήματα που αφορούν στην προσωπική διαφορά. Δεύτερον, 1,2 δισ. για τους ανθρώπους που είναι στο Δημόσιο και κάποια στιγμή πρέπει να τος αναγνωριστεί αυτή η τεράστια προσπάθεια που κάνουν. Και 400 εκ. ευρώ για τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα. Αυτό μας κάνει λίγο λιγότερο από 3 δισ. ευρώ», σημείωσε με τη σειρά του.

Για το ΦΠΑ

Για τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε: «τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης τη ζητούσε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Είναι κάτι που αν είχε γίνει δεν θα είχε υπερφορολογηθεί ο κόσμος, δεν θα είχαν πάρει 5 δισ. επιπλέον από τους Έλληνες πολίτες με τον τρόπο που τα πήραν. Η ΝΔ επιχειρεί να κάνει το μαύρο – άσπρο και το άσπρο – μαύρο. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι οι απαντήσεις που δίνει δεν κάνουν σοφότερο τον ελληνικό λαό».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΠΑΣΚΕΤ3 λεπτά ago

Η έδρα του Ερυθρού Αστέρα είναι η πιο δύσκολη για τον Μπαρτζώκα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ8 λεπτά ago

Ντε Τσέρμπι: «Έχω εμμονή με το ποδόσφαιρο και τα τσιγάρα»

OIKONOMIA38 λεπτά ago

Τζόρτζια Μελόνι – Λοράνς Μπουν: Aπό άσπονδες εχθροί, έγιναν φίλες και σύμμαχοι

ΚΟΣΜΟΣ53 λεπτά ago

ΗΠΑ: Τρόμος σε πτήση της JetBlue – Τραυματίστηκαν οκτώ άτομα εξαιτίας αναταράξεων

LIFESTYLE1 ώρα ago

Σόφι Τέρνερ – Τζο Τζόνας: Συμφώνησαν να παραμείνουν τα παιδιά τους στη Νέα Υόρκη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ1 ώρα ago

Κάνε το Internet να πηγαίνει «σφαίρα» με αυτούς τους τρόπους… – GPU

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ώρες ago

«Οι Άθλιοι» του Β. Ουγκό έρχονται στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου» για μικρούς και μεγάλους με 22 ηθοποιούς επί σκηνής

MEDIA2 ώρες ago

“My style rocks” – Πλάνταξε στο κλάμα η Γεωργία μετά τον τσακωμό της με συμπαίκτριες της! – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες ago

Βορίδης για Κασσελάκη: Η εκλογή του είναι το τέλος της Αριστεράς στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Επίθεση σε πέντε άτομα στη Λητή – Κατέβηκαν από τα αυτοκίνητα, τους έδειραν και έφυγαν

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO5 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ5 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες ago

«Αδειάζει» τον Αγοραστό για την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών η Μητρόπολη Λάρισας

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Ενδοοικογενειακή βία στον Βόλο: Χτύπησε άγρια την πρώην του και μετά της ζήτησε να τον σκοτώσει

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στον αερα βγηκαν τα σιδερα στο κυκλικό κόμβο στην Σκιαθο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή