ΚΟΣΜΟΣ
Εκλογές ΗΠΑ: Με το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές κάλπες – Γιατί η ενδεχόμενη νίκη Τραμπ τρομάζει την Ευρώπη
Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αφήσει την Ουκρανία να τα βγάλει πέρα μόνη της.
Η δημοσκόπηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει πολλές, αν όχι όλες, τις πολιτικές του μπλοκ, από τις εμπορικές ροές και τις βιομηχανικές επιδοτήσεις μέχρι την ψηφιακή εποπτεία και τις αντιμονοπωλιακές έρευνες. Αλλά κανένας άλλος τομέας δεν πυροδοτεί τους ίδιους άμεσους φόβους όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου οποιαδήποτε διαταραχή, ακόμη και αν είναι μικρή, θα μπορούσε να αποδειχθεί αλλαγή παιχνιδιού στο πεδίο της μάχης.
Η βαθιά ανησυχία πηγάζει από τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ, του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη βοήθεια της Αμερικής προς την Ουκρανία.
Η στάση του Τραμπ προς την Ουκρανία
Νωρίτερα φέτος, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο διαπραγματευόταν ένα πακέτο εξωτερικής βοήθειας που διέθετε 60 δισεκατομμύρια δολάρια (55,4 δισεκατομμύρια ευρώ) σε στρατιωτικές προμήθειες για την Ουκρανία, ο Τραμπ προσπάθησε να επηρεάσει τη διαδικασία πιέζοντας να διαμορφωθεί η βοήθεια ως δάνειο, σε αντίθεση με την επιχορήγηση.
«Δεν θα πρέπει ποτέ πια να δίνουμε χρήματα χωρίς την ελπίδα της επιστροφής ή χωρίς «όρους». Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα πρέπει να είναι πλέον ‘ηλίθιες’», έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social, της οποίας είναι ιδιοκτήτης.
Αργότερα, σε μια συγκέντρωση τον Ιούνιο, ο δισεκατομμυριούχος περιέγραψε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «ίσως τον μεγαλύτερο πωλητή από όλους τους πολιτικούς που έζησαν ποτέ».
«Κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας, φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στο πακέτο βοήθειας.
«Επιστρέφει σπίτι του και ανακοινώνει ότι χρειάζεται άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια και λέω: αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Δεν τελειώνει ποτέ», πρόσθεσε εν μέσω επευφημιών από το πλήθος. «Θα το έχω διευθετήσει αυτό πριν αναλάβω τον Λευκό Οίκο ως εκλεγμένος πρόεδρος».
Τραβώντας την πρίζα
Από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, οι Βρυξέλλες βρίσκονταν σε στενή επαφή με την Ουάσινγκτον για να συντονίσουν την αντίδρασή τους και να οχυρώσουν το δυτικό μέτωπο κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Παρόλο που και οι δύο πλευρές παρέμειναν ανεξάρτητες στις πολιτικές τους επιλογές, η πορεία τους συγκλίνει προς τις ίδιες κατευθύνσεις. Από τη μία πλευρά, η υποστήριξη του στρατού και της οικονομίας της Ουκρανίας και, από την άλλη, η πίεση για κυρώσεις με στόχο να παραλύσει η πολεμική μηχανή της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ, κατασκευαστής στρατιωτικού εξοπλισμού παγκόσμιας κλάσης, έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην παροχή στο Κίεβο των προηγμένων όπλων που χρειαζόταν για να αποκρούσει τις εισβολές των ρωσικών δυνάμεων, παρέχοντας πάνω από 64 δισεκατομμύρια δολάρια (59 δισεκατομμύρια ευρώ) σε στρατιωτική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι δωρεές περιελάμβαναν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και τα πολυπόθητα συστήματα αεράμυνας Patriot.
Παράλληλα με αυτές τις προσπάθειες, οι εταίροι έχουν ενεργήσει ως συν-ηγέτες σε αρκετές πρωτοποριακές πρωτοβουλίες σε επίπεδο G7, όπως ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο και ένα δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων (45 δισεκατομμυρίων ευρώ) για το Κίεβο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ως εγγύηση.
Αυτή η συμμετρία κινδυνεύει να καταρρεύσει εν μία νυκτί, αν ο Τραμπ κερδίσει, κάνει πράξη την απειλή του και τραβήξει την πρίζα της αμερικανικής βοήθειας.
Τι θα σήμαινε για την Ευρώπη
«Αυτό θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα, διότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αναλάβει μόνη της. Και αυτό σημαίνει ότι μέσα σε τρεις, τέσσερις, έξι μήνες, η Ουκρανία θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς επαρκή πρώτη ύλη για τη συνέχιση του πολέμου», δήλωσε στο Euronews ο Sven Biscop, διευθυντής προγράμματος στο Ινστιτούτο Egmont.
«Είμαι βέβαιος ότι ό,τι και να συμβεί στις αμερικανικές εκλογές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας. Αλλά το ερώτημα είναι: ποιο είναι το τέλος της στρατηγικής μας», διερωτήθηκε ο Biscop.
«Προς το παρόν, τους δίνουμε λίγο σήμερα, λίγο αύριο, όσο χρειάζεται όχι για να απελευθερώσουν το έδαφος αλλά για να κρατήσουν τη γραμμή. Και κατά κάποιο τρόπο, φαίνεται ότι ελπίζουμε ότι τελικά ο Πούτιν θα τα παρατήσει, αλλά δεν θα τα παρατήσει. Επομένως, χρειαζόμαστε μια στρατηγική».
Λίγοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η ΕΕ μπορεί να παρέμβει και να αναπληρώσει την ξαφνική απουσία της Ουάσινγκτον. Με μια στάσιμη οικονομία, μια κατώτερη αμυντική βιομηχανία και μια άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, το μπλοκ δεν διαθέτει τα μέσα για να επωμιστεί μόνο του όλο το βάρος.
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago
Ηγουμενίτσα: Περιπέτεια για πάνω από 500 επιβάτες στο πλοίο «Αγία Θεοδώρα»
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Κίνηση: Νυχτερινός «γολγοθάς» για χιλιάδες εκδρομείς – Ουρές χιλιομέτρων σε Κόρινθο και Λαμία
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Κίνηση: Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου – Ουρές χιλιομέτρων έξω από τη Λαμία
-
ΚΟΣΜΟΣ18 ώρες ago
Βολιβία: Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Έβο Μοράλες ότι άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών – Τι καταγγέλλει ο ίδιος
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες ago
Κασιμάτη: Η ΝΔ δεν είναι ενωμένη όταν 33 βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον Γεραπετρίτη
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ22 ώρες ago
Λάρισα: Μνήμες πολέμου από έναν 99χρονο – Πώς έζησε την Κατοχή
-
ΚΟΣΜΟΣ20 ώρες ago
Επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με Νότια Κορέα: «Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Αν. Ασίας είναι αλληλένδετες»
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ16 ώρες ago
Με επιτυχία η Γιορτή Ακτινιδίου σε Αιγάνη και Πυργετό Λάρισας