Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Ο φόβος της ακροδεξιάς επανέρχεται

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Τον Μάιο του 2012, στις εθνικές εκλογές που έγιναν υπό το βάρος των μνημονίων, αλλά και του ακραίου λαϊκισμού, επικράτησε κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος. Τα δύο πρώτα κόμματα, η ΝΔ του Σαμαρά και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, πήραν πρωτόγνωρα χαμηλά ποσοστά, η πρώτη 18,55% και 105 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78% και 52 έδρες.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως, αυτό που έκανε αίσθηση ήταν η εμφάνιση του κόμματος της Χρυσής Αυγής που από ποσοστά τύπου 0,3%-0,5% τα προηγούμενα χρόνια, κατάφερε να 6,97% και 21 έδρες. Περισσότεροι από 400 χιλιάδες Ελληνες ψήφισαν το ακροδεξιό, φιλοναζιστικό κόμμα, σε μια χώρα που έζησε στο πετσί της τον γερμανικό φασισμό στην Κατοχή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Να θυμίσουμε ότι σε εκείνες της εκλογές ένα άλλο κόμμα, όχι νεοναζιστικό, αλλά «σκληρό» δεξιό, με ομοφοβικές και πολλές φορές «ψεκασμένες» θεωρίες, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου, πήραν ποσοστό 10,62% και 33 έδρες.

Τα εντυπωσιακά ποσοστά Καμένου και Μιχαλολιάκου αποδόθηκαν στην… αντισυστημική ψήφο. Στην ψήφο διαμαρτυρίας για τα θεσμικά κόμματα που έφεραν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση.

Και η ΝΔ πλήρωσε την οργή του κόσμου, αλλά και το ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2012 πήρε ποσοστό μόλις 13,18% όταν πριν από τρία χρόνια είχε πιάσει ποσοστό 43,92%.

Στην αντισυστημική ψήφο οφείλει και το ΣΥΡΙΖΑ την έκρηξη των ποσοστών του, από το 3% στο 16,78% που τον καθιστούσε ισχυρό πολιτικό πόλο και «αντικαταστάτη» του ΠΑΣΟΚ στον δικομματισμό.

Όμως, εκείνη η «χαλαρή» ψήφος ή η αντισυστημική για πολλούς που είχαν εξοργιστεί με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, έφερε τους νεοναζί στο πολιτικό σκηνικό και στη Βουλή.

Οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης δεν καρποφόρησαν ασφαλώς και η χώρα οδηγήθηκε σε δεύτερες εκλογές τον Ιούνιο.

Οι ομοιότητες εκείνης της περιόδου με τη σημερινή είναι πολλές. Η πρώτη Κυριακή αντιμετωπίζεται από πολλούς ψηφοφόρους με χαλαρή διάθεση.

Αλλοι θα πάνε να ψηφίσουν για να τιμωρήσουν τα κόμματα, ειδικά την κυβέρνηση, άλλοι δεν θα εμφανιστούν καν στις κάλπες με την αποχή να είναι μεγάλη.

Αλλωστε, όταν οι ψηφοφόροι βλέπουν ότι τα κόμματα δεν κάνουν καν προσπάθεια να συνεννοηθούν κι ότι η πρώτη Κυριακή είναι… χαμένη υπόθεση αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι να επιλέξουν αντισυστημικά ή αποχή.

Τον Μάιο του 2012 η αποχή έφτασε το 35%.

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η ΝΔ πήρε ποσοστό 29,66%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89%, το ΠΑΣΟΚ, 12,28%.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες πήραν 7,51% ενώ οι νεοναζί του Μιχαλολιάκου κράτησαν τις δυνάμεις τους παίρνοντας 6,92% και στέλνοντας 18 «παλικάρια» στη Βουλή.

Ενδεκα χρόνια μετά έχουμε εκλογές με πολλές ομοιότητες, αλλά πρέπει να σταθούμε στην ψήφο που οδηγείται σε ψεκασμένα, ακραία, λαϊκίστικα κόμματα ή στους διαδόχους της Χρυσής Αυγής.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, στην πρόθεση ψήφου το κόμμα του Βελόπουλου παίρνει ποσοστό 4,2% ενώ το χωρίς καλύμματα ακροδεξιό κόμμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη λαμβάνει ποσοστό 3,8%.

Στην εκτίμηση ψήφου δε η Ελληνική Λύση παίρνει ποσοστό 5,2% ενώ οι νεοναζί από τους «Ελληνες – Εθνικιστικό Κόμμα» ανεβαίνουν στο 4,9%.

Στην έρευνα της MRB και στην πρόθεση ψήφου, η Ελληνική Λύση παίρνει ποσοστό 4,6% ενώ το κόμμα του Κασιδιάρη 4%. Αντίστοιχα, στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά είναι 5,5% και οι «Ελληνες – Εθνικιστικό κόμμα» 4,8%.

Είναι προφανές ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο καταδικασμένος Κασιδιάρης παίρνει ποσοστό άνω του 3% και μπαίνει στη Βουλή.

Με το νόμο 5019/2023 της κυβέρνησης απαγορεύεται σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές αν έχουν ηγετικά στελέχη καταδικασμένα για κάποια αδικήματα, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Η απαγόρευση ισχύει όχι μόνο για την εμφανή ηγεσία αλλά και για τυχόν «αχυρανθρώπους».

Πρόκειται για ένα νόμο που θα κρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο στις αρχές Μαίου.

Κάθε κόμμα θα υποβάλει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου την αίτησή του με τους υποψηφίους του (αυτό γίνεται για πρώτη φορά) ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβληθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο το όνομα και το σήμα κάθε κόμματος.

Τότε θα ξέρουμε και αν ο Κασιδιάρης θα κατέβει στις εκλογές κι αν φυσικά θα εκλεγεί αν και φυλακισμένος.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι δύο:

1.  Το ένα είναι ότι η… χαλαρή αντιμετώπιση της πρώτης Κυριακής μπορεί να οδηγήσει σε νέες τερατογενέσεις. Να αναβιώσει η Χρυσή Αυγή και να ξαναμπούν οι νεοναζί στη Βουλή, δήθεν ως αντισυστημικοί.

Επειδή λοιπόν τώρα «όλοι γνωρίζουν», και δεν θα ξαφνιαστούν από τον εγκληματικό, ακροδεξιό χαρακτήρα και τον φασιστικό λόγο του κόμματος του Κασιδιάρη, καλό θα είναι να ξέρουν που θα κατευθύνουν την αντισυστημική ψήφο τους. Άλλο είναι να αποδοκιμάσουν τα κόμματα που δεν θέλουν κι άλλο να ενισχύσουν τους νεοναζί τους Κασιδιάρη. Από την άλλη, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, στην κυβέρνηση κατά κύριο λόγο, για το γεγονός ότι επετράπη στον Ηλία Κασιδιάρη να κάνει σόου μέσα από τις φυλακές και να κάνει κηρύγματα μίσους πίσω από τα κάγκελα. Υπήρχαν τρόποι να αποκοπεί η δραστηριότητα του νεοναζί στα social media κι όχι να επιτρέπει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τηλεφωνεί όπου θέλει και να βγάζει ακροδεξιούς λόγους οι οποίοι ηχογραφούνται και διανέμονται παντού. Με τη λογική αυτή θα μπορεί ένας βιαστής να παίρνει τηλέφωνο και να μιλά για βιασμούς ή ένας εγκληματίας να περιγράφει πώς σκοτώνει.

Και καλό είναι πρωτίστως τα κόμματα να αντιληφθούν ότι ο κίνδυνος της ακροδεξιάς και τους ακραίου λαϊκισμού είναι προ των πυλών της Βουλής και του πολιτικού βίου. Και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο με ιδεολογική μάχη καθημερινά, αλλά κυρίως με προγράμματα που θα βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.

2. Το δεύτερο είναι τι θα γίνει αν απαγορευτεί το κόμμα του Κασιδιάρη. Προς τα που θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι που είτε είναι ακροδεξιοί είτε πιστεύουν ότι το εθνικιστικό κόμμα είναι επιλογή αντισυστημικής ψήφου; Θα πάνε στη ΝΔ; Θα επιλέξουν κάποιο μικρότερο δεξιό κόμμα; Θα απέχουν; Σε κάθε περίπτωση αυτό το 4%-5% είναι σημαντικό ποσοστό και μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και στα σενάρια αυτοδυναμίας ή συνεργασίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ59 δευτερόλεπτα ago

Επιστροφή στις ρίζες για τον Αλέξη Τσίπρα

ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Ανησυχία για 40χρονη στην Κρήτη: Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 λεπτά ago

Αλβανός στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ: «Ίσως ήταν το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα» (audio)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ10 λεπτά ago

Υπογράφει στην Τράμπζονσπορ ο Κουρμπέλης

OIKONOMIA13 λεπτά ago

ΚΕΟΣΟΕ: Εκτός προτεραιότητας των Βρυξελλών η απόσταξη γαλλικών κρασιών

ΚΟΣΜΟΣ16 λεπτά ago

Επίθεση σε σχολείο στη Σουηδία: Αρκετοί τραυματίες – Οι πρώτες πληροφορίες

ΘΕΣΣΑΛΙΑ19 λεπτά ago

Η ψυχολόγος Θεοδώρα-Νικολέτα Λωρίτη υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Π.Ε. Λάρισας με τον Κώστα Αγοραστό

ΘΕΣΣΑΛΙΑ22 λεπτά ago

θα δοθούν αποζημιώσεις σε όλες τις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιά, από τις έντονες βροχοπτώσεις 

LIFESTYLE25 λεπτά ago

Ενοχλήθηκα με δημοσιεύματα που μας χώριζαν με την Ελένη Ράντου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Στο Λυγουριό το 6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από το Εθνικό Θέατρο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες ago

Από τις πηγές της Πάρνηθας θα πίνει νερό η Χασιά

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Kitchen Lab: Λουκέτο στα μαγαζιά του Άκη Πετρετζίκη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή